Patalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 17

Patalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.02.17.

Patalom Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére, szerveire és az önkormányzat által irányított költségvetési szervre terjed ki.

2. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak összege

2. § (1) Patalom Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) az Önkormányzat 2022. évi

a) költségvetési bevételi előirányzatát 56.433.045 Ft

b) költségvetési kiadási előirányzatát 101.796.161 Ft

c) finanszírozási bevételi előirányzatát 46.485.708 Ft

d) finanszírozási kiadási előirányzatát 1.122.592 Ft

összegben állapítja meg.

(2) A képviselő-testület az önkormányzat költségvetésének egyenlegét -45.363.116 Ft összegben állapítja meg, amelyből

a) a működési célú egyenleg: 35.746 Ft

b) a felhalmozási célú egyenleg: -45.398.862 Ft

(3) A képviselő-testület az (1) bekezdés b) pontjában foglalt költségvetési kiadásokon belül a működési célú kiadást 33.784.306 Ft-ban állapítja meg, amelyből

a) a személyi juttatások kiadásai 10.032.450 Ft

b) a munkaadókat terhelő járulékok 1.312.339 Ft

c) a dologi kiadások 17.779.359 Ft

d) az ellátottak pénzbeli juttatásai 1.740.750 Ft

e) az egyéb működési célú kiadások 2.919.408 Ft

(4) A képviselő-testület az (1) bekezdés b) pontjában foglalt költségvetési kiadásokon belül a felhalmozási célú kiadást 68.011.855 Ft-ban állapítja meg, amelyből

a) a beruházások összege 22.554.400 Ft

b) a felújítások összege 45.457.455 Ft

c) egyéb felhalmozási célú kiadások összege 0 Ft

(5) A képviselő-testület

a) a működési költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási kiadások előirányzatát 35.746 Ft

b) a felhalmozási költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási kiadások előirányzatát 0 Ft

összegben állapítja meg.

(6) A képviselő-testület

a) a működési költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló finanszírozási bevételek előirányzatát 0 Ft

b) a működési költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló finanszírozási bevételek előirányzatát 0 Ft

c) a felhalmozási költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló finanszírozási bevételek előirányzatát 45.398.862 Ft

d) a felhalmozási költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló finanszírozási bevételek előirányzatát 0 Ft

összegben állapítja meg.

(7) A képviselő-testület az (1) bekezdés c) pontja szerinti 46.485.708 Ft összegű finanszírozási bevételből

a) a működési célú finanszírozási bevételt 1.086.846 Ft

b) a felhalmozási célú finanszírozási bevételt 45.398.862 Ft

összegben állapítja meg.

(8) A képviselő-testület az (1) bekezdés d) pontja szerinti 1.122.592 Ft összegű finanszírozási kiadásból

a) a működési célú finanszírozási kiadást 1.122.592 Ft

b) a felhalmozási célú finanszírozási kiadást 0 Ft

összegben állapítja meg.

3. Az önkormányzat bevételei és kiadásai

3. § (1) Az önkormányzat költségvetési mérlegét, költségvetési egyenleg összegét működési bevételek és működési kiadások egyenlege és a felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások egyenlege szerinti bontásban az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat költségvetési és finanszírozási bevételeit kiemelt előirányzatok szerinti bontásban a 2. melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat költségvetési és finanszírozási bevételeit, kiemelt előirányzatok, kötelező és önként vállalt önkormányzati feladatok, valamint államigazgatási feladatok szerinti bontásban e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(4) Az önkormányzatot megillető állami támogatások részletezését a 4. melléklet tartalmazza.

(5) Az önkormányzat költségvetési és finanszírozási kiadásait kiemelt előirányzatok szerinti bontásban az 5. melléklet tartalmazza.

(6) Az önkormányzat költségvetési és finanszírozási kiadásait kiemelt előirányzatok, kötelező és önként vállalt önkormányzati feladatok, valamint államigazgatási feladatok szerinti bontásban e rendelet 6. melléklete tartalmazza.

(7) A képviselő-testület az önkormányzat működési költségvetési kiadásainak kormányzati funkciók szerinti részletezését a 7. melléklet szerint állapítja meg.

(8) A képviselő-testület a beruházási kiadásokat célonként a 8. melléklet szerint állapítja meg.

(9) A képviselő-testület a felújítási kiadásokat célonként a 9. melléklet szerint állapítja meg.

(10) A képviselő-testület az önkormányzatnál foglalkoztatottak, valamint a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzatát a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.

(11) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteiből, az önkormányzati garanciákból és kezességvállalásaiból fennálló kötelezettségei és saját bevételei arányának bemutatását a 11. melléklet tartalmazza.

4. A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések, a hitelműveletekkel kapcsolatos hatáskörök, hitelállomány és adósságot keletkeztető ügyletek bemutatása

4. § (1) Az önkormányzat olyan fejlesztési célt nem tervez, amelyeknek megvalósításához a Gst. tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik szükségessé.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert arra, hogy hárommillió forint összeghatárig értékpapírt értékesítsen, amelyről a képviselő-testületet a soron következő ülésén tájékoztatni köteles.

5. A bevételi többlet kezelése

5. § (1) Képviselő-testület a gazdálkodás során év közben keletkezett bevételi többletet értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti betételhelyezés útján hasznosítja.

(2) A képviselő-testület az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását ötmillió forint összeghatárig a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén, esetenként dönt.

6. Általános és céltartalék

6. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi

a) általános tartalékát 50.000 Ft

b) céltartalékát 50.000 Ft

összegben állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdés a) pontja szerinti általános tartalék felhasználásáról a képviselő-testület az erre vonatkozó igény felmerülésekor egyedi határozattal dönt.

(3) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti céltartalék pályázati önerőhöz használható fel.

7. Több éves kihatással járó feladatok

7. § A képviselő-testület többéves kihatással járó feladatot nem tervez.

8. Előirányzat felhasználási ütemterv

8. § A költségvetés bevételi és kiadási előirányzat-felhasználási ütemtervét havi bontásban a 12. melléklet tartalmazza.

9. A költségvetés végrehajtásának szabályai

9. § (1) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti és a céltartalék terhére történő átcsoportosítás jogát a Polgármesterre ruházza át maximum ötszázezer forint összeghatárig.

(2) Az átruházott hatáskörben történt átcsoportosításokról az érdekeltek negyedévente, a negyedévet követő első Képviselő-testületi ülésen kötelesek beszámolni. A költségvetési rendelet módosítására a polgármester ezzel egyidejűleg javaslatot tesz.

(3) A jóváhagyott költségvetésen, testületi vagy polgármesteri döntésen alapuló előirányzatokról, előirányzat módosításokról az intézmények intézményi kiadási és bevételei főcsoportokra szóló kiértesítését a hivatal végzi.

(4) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átmeneti – az államháztartásról szóló törvény rendelkezéseitől eltérő – intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(5) Az (4) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesítheti az államháztartásról szóló törvény szerint.

10. § (1) Az év közbeni központi pótelőirányzatok felosztásáról - ha az érdemi döntést igényel - a képviselő-testület dönt a polgármester előterjesztésére a költségvetési rendelet egyidejű módosításával.

(2) A Képviselő-testület a közalkalmazotti illetmények megállapításánál csak a törvény által kötelezően előírt átsorolások, illetve a képviselő-testület által engedélyezett illetményemelések, illetve kedvezmények többletköltségeire biztosít fedezetet.

10. Az előirányzat-módosítás szabályai

11. § (1) Az önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatók az előirányzat módosításával.

(2) Az előirányzatok megváltoztatása történhet:

a) Dologi, működési célú pénzeszköz átadási és ellátottak juttatásai kiadási főcsoportjai közötti előirányzat-változtatással

b) Felhalmozási célú átadások, felújítási és felhalmozási kiadások közötti előirányzat módosítással

c) Működési és felhalmozási jellegű kiadások közötti előirányzat módosítással, illetve a működési és felhalmozási célú támogatások felügyeleti engedéllyel történő megváltoztatásával a Képviselő-testületi rendelet jóváhagyása után, amely átcsoportosítás a működési hiányt hátrányosan nem befolyásolhatja, ebből eredően a gazdálkodásban zavart nem okozhat

d) Kiadási főcsoportokon belül az egyes részelőirányzatok között, az előirányzatok megváltoztatásával

e) Bevételi előirányzatokon belül az egyes részelőirányzatok – az önkormányzati támogatás és ezen belül a működési és felhalmozási célú támogatás, továbbá az élelmezéssel összefüggő bevételek kivételével – megváltoztatásával.

11. Önkormányzati támogatások

12. § (1) A tízezer forintot meghaladó összegű támogatások átadása előtt a támogatás címzettjével megállapodást kell kötni és a támogatásról a megállapodás szerint el kell számolni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatások odaítélésének részletes feltételeiről és az elszámolás módjáról külön önkormányzati rendelet rendelkezik.

(3) E rendelet 7. mellékletében előirányzott támogatások külön képviselő-testületi jóváhagyás nélkül, félévente, egyenlő részletekben kifizethetők.

13. § Az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást e rendelet 13. melléklete tartalmazza.

12. Pótköltségvetés, költségvetés módosítása

14. § (1) A költségvetés várható egyenlegének a költségvetési kiadási főösszegének 20 %-át meghaladó mértékű eltérése esetén a költségvetési rendeletet módosítani kell.

(2) A költségvetés várható egyenlegének a költségvetés kiadási főösszegének 50 %-át meghaladó mértékű eltérése esetén pótköltségvetési rendeletet kell elfogadni. A pótköltségvetési rendeletnek újból meg kell állapítania a költségvetési rendeletnek az előirányzatok meghatározására vonatkozó rendelkezéseit.

13. Európai Uniós támogatások igénybevétele

15. § Az önkormányzat 2023. évre 22.612.993 Ft összegű Európai Unió által finanszírozott támogatási bevételt irányoz elő.

14. Záró és egyéb rendelkezések

16. § (1) A Képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről - bevételek beszedéséről, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítéséről - szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

(2) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat költségvetési egyenlege, költségvetési mérlege

A

B

C

D

E

F

sor-szám

BEVÉTELEK

eredeti ei.

sor-szám

KIADÁSOK

eredeti ei.

1.

Működési költségvetési bevételek

33 820 052

2.

Működési költségvetési kiadások

33 784 306

1.1

Önkormányzatok működési támogatásai

28 064 799

2.1

Személyi juttatások

10 032 450

1.2

Működési célú támogatások áht-n belülről

921 846

2.2

Munkaadókat terhelő járulékok és szoc.hj.adó

1 312 339

1.3

Közhatalmi bevételek

3 635 000

2.3

Dologi kiadások

17 779 359

1.4

Működési bevételek

914 997

2.4

Ellátottak pénzbeli juttatásai

1 740 750

1.5

Működési célú átvett pénzeszközök

283 410

2.5

Egyéb működési célú kiadások

2 919 408

3.

Működési költségvetési egyenleg (1.- 2.)

35 746

4.

Költségvetési működési hiány belső finanszírozása

0

7

Költségvetési működési többlet felhasználása

35 746

4.1

Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

7.1

Államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetése

35 746

4.2

Forgatási célú belföldi értékpapír beváltása, értékesítése

7.2

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

5.

Költségvetési működési hiány külső finanszírozása

0

5.1

Likvidítási célú hitelek, kölcsönök felvétele

6.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

1 086 846

8.

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

1 086 846

9.

Működési finanszírozási bevételek (4.+ 5.+6.)

1 086 846

10.

Működési finanszírozási kiadások (7.+8.)

1 122 592

11.

MŰKÖDÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN (1.+9.)

34 906 898

12.

MŰKÖDÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (2.+10.)

34 906 898

13.

Felhalmozási költségvetési bevételek

22 612 993

14.

Felhalmozási költségvetési kiadások

68 011 855

13.1

Felhalmozási célú támogatások áht-n belülről

22 612 993

14.1

Beruházások

22 554 400

13.2

Felhalmozási bevételek

0

14.2

Felújítások

45 457 455

13.3

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

14.3

Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

15.

Felhalmozási költségvetési egyenleg (13.- 14.)

-45 398 862

16.

Költségvetési felhalmozási hiány belső finanszírozása

45 398 862

18.

Költségvetési felhalmozási többlet felhasználása

0

16.1

Előző évi költségvetési maradvány igénybevétele

18.1

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

16.2

Forgatási célú belföldi értékpapír beváltása, értékesítése

45 398 862

17.

Költségvetési felhalmozási hiány külső finanszírozása

0

17.1

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

19.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése

20.

Felhalmozási finanszírozási bevételek (16.+17.)

45 398 862

21.

Felhalmozási finanszírozási kiadások (18.+19.)

0

22.

FELHALMOZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN (13.+20.)

68 011 855

23.

FELHALMOZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (14.+21.)

68 011 855

24.

BEVÉTELEK ÖSSZESEN (11.+22.)

102 918 753

25.

KIADÁSOK ÖSSZESEN (12.+23.)

102 918 753

2. melléklet a 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat bevételei

1.

Működési költségvetési bevételek

A

B

C

D

E

sor-szám

Kiemelt előirányzat

Rovat megnevezése

eredeti előirányzat

1.

1

Önkormányzatok működési támogatásai

28 064 799

2.

1.1

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

15 814 759

3.

1.2

Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

4.

1.3

Települési önkormányzatok egyes szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

9 876 300

5.

1.4

Települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

103 740

6.

1.5

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

2 270 000

7.

1.6

Működési célú központosított előirányzatok

8.

1.7

Helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai

0

9.

1.8

Elszámolásbó származó bevételek

10.

2

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

921 846

11.

2.1

Elvonások és befizetések bevételei

12.

2.2

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések áht-n belülről

13.

2.3

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n belülről

214 686

14.

2.4

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele áht-n belülről

15.

2.5

Egyéb működési célú támogatások bevételei áht-n belülről

707 160

16.

2.5.1

központi kezelésű előirányzattól

0

17.

2.5.2

egyéb fejezeti kezelésú előirányzattól

0

18.

2.5.3

társadalombiztosítás pénzügyi alapjaitól

19.

2.5.4

elkülönített állami pénzalapoktól

707 160

20.

2.5.5

helyi önkormányzatok és költségvetési szerveiktől

0

21.

3

Közhatalmi bevételek

3 635 000

22.

3.1

Jövedelemadók

0

23.

3.1.1

Magánszemélyek jövedelemadói

0

24.

3.1.1.1

-termőföld bérbeadásból származó jöv.adó

25.

3.1.2

Társaságok jövedelemadói

26.

3.2

Szociális hj.adó és járulékok

27.

3.3

Bérhez és foglalkoztatáshoz kapcs.adók

28.

3.4

Vagyoni típusú adók

500 000

29.

3.4.1

magánszemélyek kommunális adója

500 000

30.

3.5

Termékek és szolgáltatások adói

3 125 000

31.

3.5.1

Értékesítési és forgalmi adók

3 125 000

32.

3.5.1.1

-iparűzési adó

3 125 000

33.

3.5.2

Fogyasztási adók

34.

3.5.3

Pénzügyi monopóliumok nyereségét terhelő adók

35.

3.5.4

Gépjárműadó

0

36.

3.5.5

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

0

37.

3.6

Egyéb közhatalmi bevételek

10 000

38.

3.6.1

igazgatási szolgáltatási díj

39.

3.6.2

bírság

40.

3.6.3

késedelmi pótlék

10 000

41.

3.6.4

talajterhelési díj

0

42.

4

Működési bevételek

914 997

43.

4.1

Áru- és készletértékesítés ellenértéke

44.

4.2

Szolgáltatások ellenértéke

0

45.

4.2.1

Bérleti díj

46.

4.3

Közvetített szolgáltatások értéke

47.

4.4

Tulajdonosi bevételek

914 997

48.

4.4.1

önk-i vagyon üzemeltetéséből, koncesszióból származó bevétel

914 997

49.

4.5

Ellátási díjak

50.

4.6

Kiszámlázott áfa

51.

4.7

Áfa visszatérítése

52.

4.8

Kamatbevételek

53.

4.9

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

54.

4.10

Egyéb működési bevételek

55.

5

Működési célú átvett pénzeszközök

283 410

56.

5.1

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések áht-n kívülről

57.

5.2

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n kívülről

283 410

58.

5.3

Egyéb működési célú átvett pénzeszközök

0

59.

6

Működési költségvetési bevételek összesen

33 820 052

2.

felhalmozási költségvetési bevételek

A

B

C

D

E

sor-szám

Kiemelt előirányzat

Rovat megnevezése

eredeti előirányzat

1.

1

Felhalmozási célú támogatások áht-n belülről

22 612 993

2.

1.1

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

3.

1.2

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések áht-n belülről

4.

1.3

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n belülről

5.

1.4

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele áht-n belülről

6.

1.5

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei áht-n belülről

22 612 993

7.

1.5.1

fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programok és azok hazai társfinanszírozása

22 612 993

8.

1.5.2

központi kezelésű előirányzattól

0

9.

2

Felhalmozási bevételek

0

10.

2.1

Immateriális javak értékesítése

11.

2.2

Ingatlanok értékesítése

12.

2.3

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

13.

2.4

Részesedések értékesítése

14.

2.5

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

15.

3

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

16.

3.1

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések áht-n kívülről

17.

3.2

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n kívülről

18.

3.3

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

19.

4

felhalmozási költségvetési bevételek összesen:

22 612 993

3.

Költségvetési bevételek összesen

56 433 045

4.

Finanszírozási bevételek

A

B

C

D

E

sor-szám

Kiemelt előirányzat

Rovat megnevezése

eredeti előirányzat

1.

1

Hitel-, kölcsönfelvétel áht-n kívülről

0

2.

1.1

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

3.

1.2

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele (felhalmozási célú)

4.

2

Belföldi értékpapírok bevételei

46 485 708

5.

2.1

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése (működési célú)

1 086 846

6.

2.2

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése (felhalmozási célú)

45 398 862

7.

3

Maradvány igénybevétele

8.

4

Finanszírozási bevételek összesen

46 485 708

5.

Önkormányzati bevételek összesen:

102 918 753

3. melléklet a 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

AZ ÖNKORMÁNYZAT BEVÉTELEI FELADAT SZERINTI BONTÁSBAN

1.

Működési költségvetési bevételek feladat szerinti bontásban

A

B

C

D

E

F

G

sor-szám

Kiemelt előirányzat

Rovat megnevezése

eredeti előirányzat

Önkormányzati

Államigazgatási feladatok

kötelező feladatok

önként vállalt feladatok

1.

1

Önkormányzatok működési támogatásai

28 064 799

0

0

2.

1.1

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

15 814 759

3.

1.2

Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

4.

1.3

Települési önkormányzatok egyes szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

9 876 300

5.

1.4

Telepüési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

103 740

6.

1.5

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

2 270 000

7.

1.6

Működési célú központosított előirányzatok

8.

1.7

Helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai

9.

1.8

Elszámolásból származó bevételek

10.

2

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

921 846

0

0

11.

2.1

Elvonások és befizetések bevételei

12.

2.2

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések áht-n belülről

13.

2.3

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n belülről

214 686

14.

2.4

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele áht-n belülről

15.

2.5

Egyéb működési célú támogatások bevételei áht-n belülről

707 160

0

0

16.

2.5.1

központi kezelésű előirányzattól

17.

2.5.2

egyéb fejezeti kezelésű előirányzattól

18.

2.5.3

társadalombiztosítás pénzügyi alapjaitól

19.

2.5.4

elkülönített állami pénzalapoktól

707 160

20.

2.5.5

helyi önkormányzatok és költségvetési szerveiktől

21.

3

Közhatalmi bevételek

0

0

3 635 000

22.

3.1

Jövedelemadók

0

0

0

23.

3.1.1

Magánszemélyek jövedelemadói

0

0

0

24.

3.1.1.1

-termőföld bérbeadásból származó jöv.adó

25.

3.1.2

Társaságok jövedelemadói

26.

3.2

Szociális hj.adó és járulékok

27.

3.3

Bérhez és foglalkoztatáshoz kapcs.adók

28.

3.4

Vagyoni típusú adók

0

0

500 000

29.

3.4.1

magánszemélyek kommunális adója

500 000

30.

3.5

Termékek és szolgáltatások adói

0

0

3 125 000

31.

3.5.1

Értékesítési és forgalmi adók

0

0

3 125 000

32.

3.5.1.1

-iparűzési adó

3 125 000

33.

3.5.2

Fogyasztási adók

34.

3.5.3

Pénzügyi monopóliumok nyereségét terhelő adók

35.

3.5.4

Gépjárműadó

0

36.

3.5.5

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

37.

3.6

Egyéb közhatalmi bevételek

0

0

10 000

38.

3.6.1

igazgatási szolgáltatási díj

39.

3.6.2

bírság

40.

3.6.3

késedelmi pótlék

10 000

41.

3.6.4

talajterhelési díj

0

42.

4.

Működési bevételek

914 997

0

0

43.

4.1

Áru- és készletértékesítés ellenértéke

44.

4.2

Szolgáltatások ellenértéke

0

0

45.

4.2.1

Bérleti díj

46.

4.3

Közvetített szolgáltatások értéke

47.

4.4

Tulajdonosi bevételek

914 997

0

0

48.

4.4.1

önk-i vagyon üzemeltetéséből, koncesszióból származó bevétel

914 997

49.

4.5

Ellátási díjak

50.

4.6

Kiszámlázott áfa

51.

4.7

Áfa visszatérítése

52.

4.8

Kamatbevételek

53.

4.9

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

54.

4.10

Egyéb működési bevételek

55.

5

Működési célú átvett pénzeszközök

0

283 410

0

56.

5.1

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések áht-n kívülről

57.

5.2

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n kívülről

283 410

58.

5.3

Egyéb működési célú átvett pénzeszközök

59.

6

Működési költségvetési bevételek összesen

29 901 642

283 410

3 635 000

2.

felhalmozási költségvetési bevételek feladat szerinti bontásban

A

B

C

D

E

F

G

sor-szám

Kiemelt előirányzat

Rovat megnevezése

eredeti előirányzat

Önkormányzati

Államigazgatási feladatok

kötelező feladatok

önként vállalt feladatok

1.

1

Felhalmozási célú támogatások áht-n belülről

0

22 612 993

0

2.

1.1

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

3.

1.2

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések áht-n belülről

4.

1.3

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n belülről

5.

1.4

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele áht-n belülről

6.

1.5

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei áht-n belülről

0

22 612 993

0

7.

1.5.1

fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programok és azok hazai társfinanszírozása

22 612 993

8.

1.5.2

központi kezelésű előirányzattól

9.

2

Felhalmozási bevételek

0

0

0

10.

2.1

Immateriális javak értékesítése

11.

2.2

Ingatlanok értékesítése

12.

2.3

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

13.

2.4

Részesedések értékesítése

14.

2.5

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

15.

3

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

0

0

16.

3.1

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések áht-n kívülről

17.

3.2

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése áht-n kívülről

18.

3.3

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

19.

4

felhalmozási költségvetési bevételek összesen:

0

22 612 993

0

3.

Költségvetési bevételek összesen

29 901 642

22 896 403

3 635 000

4.

Finanszírozási bevételek feladat szerinti bontásban

A

B

C

D

E

F

G

sor-szám

Kiemelt előirányzat

Rovat megnevezése

eredeti előirányzat

Önkormányzati

Államigazgatási feladatok

kötelező feladatok

önként vállalt feladatok

1.

1

Hitel-, kölcsönfelvétel áht-n kívülről

0

0

0

2.

1.1

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

3.

1.2

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele (felhalmozási célú)

4.

2.

Belföldi értékpapírok bevételei

1 086 846

45 398 862

5.

2.1

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése (működési célú)

1 086 846

6.

2.2

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése (felhalmozási célú)

45 398 862

7.

3.

Maradvány igénybevétele

8.

4

Finanszírozási bevételek összesen

1 086 846

45 398 862

0

5.

Önkormányzati bevételek összesen:

30 988 488

68 295 265

3 635 000

4. melléklet a 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Állami támogatások

A

B

C

S.sz.

Támogatás jogcíme

összeg

Településüzemeltetés - zöldterület-gazdálkodás támogatása

2 131 250

Településüzemeltetés - közvilágítás támogatása

1 560 800

Településüzemeltetés - köztemető támogatása

161 009

Településüzemeltetés - közutak támogatása

590 716

Egyéb önkormányzati feladatok támogatása

9 609 406

Polgármesteri illetményhez és költségtérítéshez nyújtott támogatás

1 721 578

Közvilágítás kiegészítő támogatása

40 000

A települési önkormányzatok működésének általános támogatása (1+…+8)

15 814 759

A települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak egyéb támogatása

4 734 000

Falugondnoki vagy tanyagondnoki szolgáltatás

5 142 300

A települési önkormányzatok egyes szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása (10+11)

9 876 300

Szünidei étkeztetés támogatása

103 740

A települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

103 740

Települési önkormányzatok egyes kulturális feladatainak támogatása

2 270 000

A települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása (13)

2 270 000

Állami támogatások összesen(9+12+14+25+26))

28 064 799

5. melléklet a 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat kiadásai

1.

Működési költségvetési kiadások

A

B

C

D

E

sor-szám

Kiemelt előirányzat

Rovat megnevezése

eredeti előirányzat

1.

1

Személyi juttatások

10 032 450

2.

2

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hj. adó

1 312 339

3.

3

Dologi kiadások

17 779 359

4.

4

Ellátottak pénzbeli juttatásai

1 740 750

5.

5

Egyéb működési célú kiadások

2 919 408

6.

5.1

Nemzetközi kötelezettségek

7.

5.2

Elvonások és befizetések

8.

5.3

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n belülre

9.

5.4

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n belülre

10.

5.5

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése áht-n belülre

11.

5.6

Egyéb működési célú támogatások áht-n belülre

2 781 408

12.

5.6.1

központi költségvetési szervnak

0

13.

5.6.2

helyi önkormányzatok és költségvetési szerveiknek

2 271 408

14.

5.6.3

társulások és költségvetési szerveiknek

510 000

15.

5.7

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n kívülre

16.

5.8

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n kívülre

17.

5.9

Árkiegészítések, ártámogatások

18.

5.10

Kamattámogatások

19.

5.11

Egyéb működési célú támogatások áht-n kívülre

38 000

20.

5.11.1

egyéb civil szervezeteknek

38 000

21.

5.11.2

háztartásoknak

22.

5.12

Tartalékok

100 000

23.

6

Működési költségvetési kiadások összesen

33 784 306

2.

Felhalmozási költségvetési kiadások

A

B

C

D

E

sor-szám

Kiemelt előirányzat

Rovat megnevezése

eredeti előirányzat

1.

1

Beruházások

22 554 400

2.

2

Felújítások

45 457 455

3.

3

Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

4.

3.1

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n belülre

5.

3.2

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n belülre

6.

3.3

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése áht-n belülre

0

7.

3.4

Egyéb felhalmozási célú támogatások áht-n belülre

0

8.

3.5

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n kívülre

9.

3.6

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n kívülre

10.

3.7

Lakástámogatás

11.

3.8

Egyéb felhalmozási célú támogatások áht-n kívülre

12.

4

Felhalmozási költségvetési kiadások összesen

68 011 855

3. KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN

101 796 161

4.

Finanszírozási kiadások

A

B

C

D

E

sor-szám

Kiemelt előirányzat

Rovat megnevezése

eredeti előirányzat

1.

1

Hitel-, kölcsöntörlesztés áht-n kívülre

2.

2

Belföldi értékpapírok kiadásai

0

3.

2.1

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása (működési célú)

0

4.

3

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

1 122 592

5.

4

Finanszírozási kiadások összesen

1 122 592

5.

Önkormányzati kiadások összesen:

102 918 753

6. melléklet a 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

AZ ÖNKORMÁNYZAT KIADÁSAI FELADAT SZERINTI BONTÁSBAN

1.

Működési költségvetési kiadások feladat szerinti bontásban

A

B

C

D

E

F

G

sor-szám

Kiemelt előirányzat

Rovat megnevezése

eredeti előirányzat

Önkormányzati

Államigazgatási feladatok

kötelező feladatok

önként vállalt feladatok

1.

1

Személyi juttatások

10 032 450

2.

2

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hj. adó

1 312 339

3.

3

Dologi kiadások

17 741 894

37 465

4.

4

Ellátottak pénzbeli juttatásai

1 740 750

5.

5

Egyéb működési célú kiadások

2 919 408

0

0

6.

5.1

Nemzetközi kötelezettségek

7.

5.2

Elvonások és befizetések

8.

5.3

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n belülre

9.

5.4

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n belülre

10.

5.5

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése áht-n belülre

11.

5.6

Egyéb működési célú támogatások áht-n belülre

2 781 408

0

0

12.

5.6.1

központi költségvetési szervnek

13.

5.6.2

helyi önkormányzatok és költségvetési szerveiknek

2 271 408

14.

5.6.3

társulások és költségvetési szerveiknek

510 000

15.

5.7

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n kívülre

16.

5.8

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n kívülre

17.

5.9

Árkiegészítések, ártámogatások

18.

5.10

Kamattámogatások

19.

5.11

Egyéb működési célú támogatások áht-n kívülre

38 000

0

0

20.

5.11.1

egyéb civil szervezeteknek

38 000

21.

5.11.2

háztartásoknak

22.

5.12

Tartalékok

100 000

23.

6

Működési költségvetési kiadások összesen

33 746 841

37 465

0

2.

Felhalmozási költségvetési kiadások feladat szerinti bontásban

A

B

C

D

E

F

G

sor-szám

Kiemelt előirányzat

Rovat megnevezése

eredeti előirányzat

Önkormányzati

Államigazgatási feladatok

kötelező feladatok

önként vállalt feladatok

1.

1

Beruházások

22 554 400

2.

2

Felújítások

45 457 455

3.

3

Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

0

0

4.

3.1

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n belülre

5.

3.2

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n belülre

6.

3.3

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése áht-n belülre

7.

3.4

Egyéb felhalmozási célú támogatások áht-n belülre

8.

3.5

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés áht-n kívülre

9.

3.6

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása áht-n kívülre

10.

3.7

Lakástámogatás

11.

3.8

Egyéb felhalmozási célú támogatások áht-n kívülre

12.

4

Felhalmozási költségvetési kiadások összesen

0

68 011 855

0

3. KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN

33 746 841

68 049 320

0

4.

Finanszírozási kiadások feladat szerinti bontásban

A

B

C

D

E

F

G

sor-szám

Kiemelt előirányzat

Rovat megnevezése

eredeti előirányzat

Önkormányzati

Államigazgatási feladatok

kötelező feladatok

önként vállalt feladatok

1.

1

Hitel-, kölcsöntörlesztés áht-n kívülre

2.

2

Belföldi értékpapírok kiadásai

0

3.

2.1

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása (működésii célú)

0

4.

3

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

1 122 592

5.

4

Finanszírozási kiadások összesen

1 122 592

0

0

5.

Önkormányzati kiadások összesen:

34 869 433

68 049 320

0

7. melléklet a 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Működési kiadások Kormányzati funkciós részletezéssel

Kötelező önkormányzati feladatok

Megnevezés

eredeti ei.

I/1. Önkormányzati feladatok

011130 Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási tevékenysége

Polgármester tiszteletdíja

3 120 000

Alpolgármester tiszteletdíja

432 000

Képviselők tiszteletdíja

420 000

Választott tisztségviselők juttatásai összesen:

3 972 000

Személyi juttatás összesen:

3 972 000

Szociális hozzájárulási adó

523 280

Kifizetői adó

14 297

Járulékok összesen:

537 577

Irodaszer, nyomtatvány

5 000

Tisztítószer

10 000

Egyéb készletbeszerzés

10 000

Üzemeltetési anyagok beszerzése összesen:

25 000

Információbiztonsági felügyelet

54 000

Szoftverüzemeltetési díj

30 000

Domain név fenntartás

20 000

Informatikai szolgáltatások igénybevétele összesen:

104 000

Telefondíj

63 600

Egyéb kommunikációs szolgáltatások összesen:

63 600

Áramdíj

2 300

Gázdíj

2 392 900

Vízdíj, csatornadíj

13 100

Közüzemi djíak összesen:

2 408 300

Karbantartási, kisjavítási szolgáltatás

50 000

Karbantartási, kisjavítási szolgáltatások összesen:

50 000

Munka- és tűzvédelmi szolgáltatás

105 000

Továbbképzés,oktatás

55 000

Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások összesen:

160 000

Kéményseprés, szemétszállítás

11 000

Pályázatfigyelés

85 000

Biztosítás

72 000

Bankköltség

450 000

Más egyéb szolgáltatások

60 000

Egyéb szolgáltatások összesen:

678 000

Belföldi kiküldetés

532 800

Kiküldetések kiadásai összesen:

532 800

Patalom újság

90 000

Reklám-, propagadakiadások összesen:

90 000

ÁFA

900 300

Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó összesen:

900 300

Más egyéb dologi kiadás

0

Egyéb dologi kiadás

0

Dologi kiadások összesen:

5 012 000

Kormányzati funkció összesen:

9 521 577

013320 Köztemető fenntartás és működtetés

Hajtó- és kenőanyag

60 000

Egyéb készletbeszerzés

10 000

Üzemeltetési anyagok beszerzése összesen:

70 000

Áramdíj

2 000

Vízdíj

11 000

Közüzemi díjak összesen:

13 000

Javítás, karbantartás

25 000

Karbantartási, kisjavítási szolgáltatások összesen:

25 000

ÁFA

29 160

Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó összesen:

29 160

Dologi kiadás összesen:

137 160

Kormányzati funkció összesen:

137 160

Bevétel: köztemető fennt.kapcs. feladatok tám.

161 009

018030 Támogatás célú finanszírozási műveletek

Óvoda működtetési hozzájárulás (Kaposvár)

442 000

Óvoda működtetési hozzájárulás M.atádnak (Somogyjád)

118 000

Hivatali működési hozzájárulás

1 631 847

Védőnői működési hozzájárulás

56 561

Fogászati ügyelet működési hozzájárulás

23 000

Egyéb működési célú támogatás (helyi önkorm.-nak és költségvetési szerveinek) összesen:

2 271 408

Házi segítségnyújtás működési hozzájárulás

340 000

Család- és gyermekjóléti szolgálat működési hozzájárulás

0

Szciális étkeztetés működési hozzájárulás

8 000

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás műköédési hozzájárulás

0

Szociális Társulást társulási költség működési hozzájárulás

40 000

Hulladékgazdálkodási társulási tagdíj

17 000

Belső ellenőrzési társulási tagdíj

105 000

Egyéb működési célú támogatás (társulás és költségvetési szerveinek) összesen:

510 000

Kormányzati funkció összesen:

2 781 408

041233 Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

Közfoglalkoztatottak bére

664 000

Törvény szerinti illetmények, munkabérek összesen:

664 000

Személyi juttatások összesen:

664 000

Szociális hozzájárulási adó

43 160

Járulékok összesen:

43 160

Kormányzati funkció összesen:

707 160

Bevétel: Egyéb műk. célú támogatás bevétele áht-n belülről (elkülönített állami pénzalaptól)

707 160

045160 Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása

Egyéb készletbeszerzés

0

Üzemeltetési anyagok beszerzése összesen:

0

Javítás, karbantartás

320 000

Karbantartási, kisjavítási szolgáltatások összesen:

320 000

Áfa

86 400

Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó összesen:

86 400

Dologi kiadás összesen:

406 400

Kormányzati funkció összesen:

406 400

Bevétel: Közutak fenntartásának támogatása

405 720

064010 Közvilágítás

Áramdíj

1 380 000

Közüzemi díjak összesen:

1 380 000

Karbantartás

180 000

Karbantartási, kisjavítási szolgáltatások összesen:

180 000

ÁFA

421 200

Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó összesen:

421 200

Dologi kiadás összesen:

1 981 200

Kormányzati funkció összesen:

1 981 200

Bevétel: Közvilágítás fenntartásának támogatása

1 560 800

066010 Zöldterület kezelés

Alkalmi munka díjazása

150 000

Alkalmi munka közterhe

15 000

Egyéb külső személyi juttatás összesen:

165 000

Személyi juttatások összesen:

165 000

Hajtó és kenőanyag

100 000

Egyéb készletbeszerzés

25 000

Üzemeltetési anyagok beszerzése:

125 000

Karbantartás, kisjavítás

40 000

Karbantartási, kisjavítási szolgáltatások összesen:

40 000

Közterület kaszálás

100 000

Egyéb szolgáltatások összesen:

100 000

ÁFA

71 820

Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó összesen:

71 820

Más egyéb dologi kiadás

1 000

Egyéb dologi kiadások összesen:

1 000

Dologi kiadás összesen:

337 820

Kormányzati funkció összesen:

502 820

Bevétel: zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok támogatása

2 131 250

066020 Város-, községgazdálkodási egyéb szolgáltatások

Megbízási díj

500 000

Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban fizetett juttatások összesen:

500 000

Személyi juttatások összesen:

500 000

Szoc.hj.adó

73 221

Járulékok összesen:

73 221

Vegyszer

6 000

Szakmai anyagok beszerzése összesen:

6 000

Üzemanyag

10 000

Virág közterületre

100 000

Egyéb készletbeszerzés

50 000

Üzemeltetési anyagok beszerzése összesen:

160 000

Áramdíj (kamerák, orvosi rendelő)

400 000

Közüzemi díjak összesen:

400 000

Karbantartás, kisjavítás

50 000

Karbantartási, kisjavítási szolgáltatások összesen:

50 000

Biztosítás (utánfutó)

5 000

Más egyéb szolgáltatás

35 000

Egyéb szolgáltatások összesen:

40 000

ÁFA

205 250

Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó összesen:

205 250

Üzemanyagkártya díja

7 200

Más egyéb dologi kiadás

2 000

Egyéb dologi kiadások összesen:

9 200

Dologi kiadások összesen:

870 450

Kormányzati funkció összesen:

1 443 671

Bevétel:

Zöldterület gazd. kapcs. feladatok ellátásának

1 759 755

támogatása (066010-066020 korm.funkció)

081030 Sportlétesítmények, edzőtáborok működtetése és fejlesztése

Egyéb készletbeszerzés

0

Üzemeltetési anyagok beszerzése összesen:

0

Telefondíj (riasztó)

27 600

Egyéb kommunikációs szolgáltatások összesen:

27 600

Áramdíj

8 900

Gázdíj

1 336 000

Vízdíj, csatornadíj

5 000

Közüzemi díjak összesen:

1 349 900

Karbantartás kisjavítás

20 000

Karbantartási, kisjavítási szolgáltatások összesen:

20 000

ÁFA

375 741

Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó összesen:

375 741

Dologi kiadás összesen:

1 773 241

Kormányzati funkció összesen:

1 773 241

082091 Közművelődési-közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése

Könyvtáros megbízási díj

132 000

Rendezvényszervező megbízási díj

120 000

Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban fizetett juttatások összesen:

252 000

Személyi juttatások összesen:

252 000

Szoc.hj.adó

29 484

Járulékok összesen:

29 484

Tisztítószer

25 000

Egyéb készletbeszerzés

10 000

Üzemeltetési anyagok beszerzése összesen:

35 000

Áramdíj

2 000

Gázdíj

2 239 000

Vízdíj, csatornadíj

2 100

Közüzemi díjak összesen:

2 243 100

Előadóművészet - önkormányzati rendezvények

50 000

Egyéb szolgáltatások összesen:

50 000

ÁFA

658 280

Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó összesen:

658 280

Más egyéb dologi kiadás

110 000

Egyéb dologi kiadások összesen:

110 000

Dologi kiadás összesen:

3 096 380

Kormányzati funkció összesen:

3 377 864

Bevétel: könyvtári, közművelődési feladatok támogatása

2 270 000

084060 Érdekképviseleti, szakszervezeti tevékenységek támogatása

KÖSZ közgyűlés részvételi díja

0

Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások összesen:

0

Áfa

0

Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó összesen:

0

Dologi kiadás összesen:

0

TÖOSZ tagdíj

8 000

KÖSZ tagdíj

7 000

LEADER tagdíj

23 000

Egyéb műk.célú tám.áht-n kívülre (egyéb civil szerv.nek)

38 000

Kormányzati funkció összesen:

38 000

104037 Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

Szünidei gyermekétkeztetés

81 685

Vásárolt élelmezés

81 685

Áfa

22 055

Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó összesen:

22 055

Dologi kiadás összesen:

103 740

Kormányzati funkció összesen:

103 740

Bevétel: rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének támogatása

103 740

107055 Falugondnoki, tanyagondnoki szolgáltatás

Falugondnok bér

4 311 200

Törvény szerinti illetmények, munkabérek összesen:

4 311 200

Cafeteria

156 250

Béren kívüli juttatások összesen:

156 250

Folyószámla költségtérítés

12 000

Foglalkoztatottak eyéb személyi juttatása összesen:

12 000

Személyi juttatások összesen:

4 479 450

Szociális hj. adó

593 068

Kifizetői adó

35 829

Járulékok összesen:

628 897

Irodaszer, nyomtatvány

5 000

Hajtó-, és kenőanyag

1 300 000

Munka- és védőruha

35 000

Egyéb készletbeszerzés

150 000

Üzemeltetési anyagok beszerzése összesen:

1 490 000

Foglalkozás egészségügyi ellátás

12 500

Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások összesen:

12 500

Telefondíj

62 400

Egyéb kommunikációs szolgáltatás összesen:

62 400

Karbantartási, kisjavítási szolgáltatás

200 000

Karbantartási, kisjavítási szolgáltatások összesen:

200 000

Biztosítási díjak

298 000

Takarítás, mosás, vegytisztítás

70 000

Egyéb szolgáltatások összesen:

368 000

Áfa

487 803

Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó összesen:

487 803

Parkolás

5 000

Üzemanyagkártya díja

7 200

Autópályadíj

6 300

Egyéb dologi kiadások összesen:

18 500

Dologi kiadások összesen:

2 639 203

Kormányzati funkció összesen:

7 747 550

Bevétel: Falugondnoki, tanyagondnoki szolgáltatás támogatása

5 142 300

107060 Egyéb szociális pénzbeli és természetbeni ellátások, támogatások

Svéd tál tetővel - szociális étkeztetéshez

320 000

2022.évi szociális célú tüzifa

770 000

Üzemeltetési anyagok összesen:

1 090 000

Áfa

294 300

Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó összesen:

294 300

Dologi kiadások összesen:

1 384 300

Önkormányzati segélyek

1 740 750

Egyéb nem intézményi ellátások összesen:

1 740 750

Ellátottak pénzbeli juttatásai összesen:

1 740 750

Kormányzati funkció összesen:

3 125 050

Bevétel: Települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása

6 205 000

900070 Fejezeti és általános tartalék elszámolása

Általános tartalék

50 000

Céltartalék

50 000

Kormányzati funkció összesen:

100 000

KÖTELEZŐ FELADATOK MŰKÖDÉSI KIAD.ÖSSZ:

33 746 841

ebből

Személyi juttatás összesen

10 032 450

ezen belül:

törvény szerinti illetmények, munkabérek

4 975 200

béren kívüli juttatások

156 250

foglalkoztatottak egyéb személyi juttatása

12 000

választott tisztségviselők juttatásai

3 972 000

egyéb külső személyi juttatás

165 000

m.végzésre irányuló egyéb jogv-ban nem saját foglalk.juttatása

752 000

Járulékok összesen

1 312 339

ezen belül:

szociális hozzájárulási adó

1 262 213

kifizetői adó

50 126

Dologi kiadások összesen

17 741 894

ezen belül:

szakmai anyagok beszerzése

6 000

üzemeltetési anyagok beszerzése

2 995 000

vásárolt élelmezés

81 685

informatikai szolgáltatások igénybevétele

104 000

egyéb kommunikációs szolgáltatások

153 600

közüzemi díjak

7 794 300

karbantartási, kisjavítási szolgáltatások

885 000

szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások

172 500

egyéb szolgáltatások

1 236 000

kiküldetések kiadásai

532 800

reklám-, propagandakiadások

90 000

működési célú előzetesen felszámított áfa

3 552 309

egyéb dologi kiadások

138 700

17 741 894

Ellátottak pénzbeli juttatásai összesen:

1 740 750

ezen belül:

egyéb nem intézményi ellátások

1 740 750

Egyéb működési célú támogatások helyi önk-nak

2 271 408

Egyéb működési célú támogatások társulásnak

510 000

Egyéb működési célú támogatások áht-n kívülre

38 000

Általános tartalék

50 000

Céltartalék

50 000

33 746 841

TÁJÉKOZTATÓ ADATOK

KÖTELEZŐ FELADATOK BEVÉTELEI

Közutak fenntartásának támogatása

590 716

Közvilágítás fenntartásának támogatása

1 560 800

Köztemető fenntartással kapcs.feladatok támogatása

161 009

Zöldterület gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása

2 131 250

Egyéb önkormányzati feladatok támogatása

9 609 406

Polgármesteri illetmény és költségtérítés támogatása

1 721 578

Közvilágítás kiegészítő támogatása

40 000

Általános feladatok támogatása összesen

15 814 759

Falugondnoki, tanyagondnoki szolgáltatás

5 142 300

Települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása

4 734 000

Telepüési önkormányzatok egyes szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

9 876 300

Szünidei étkeztetés támogatása

103 740

Települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

103 740

Telepüési önkormányzatok egyes kulturális feladatainak támogatása

2 270 000

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

2 270 000

Állami támogatás összesen:

28 064 799

Önként vállalt önkormányzati feladatok

042120 Mezőgazdasági támogatások

VP6-7.2.1.1-21 03/2 és 036 hrsz. Külterületi utak felújítása pályázat

Kötelező nyilvánosság - projekttábla, szórólap

25 000

Egyéb dologi kiadások összesen:

25 000

Áfa

6 750

Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

6 750

Dologi kiadások összesen:

31 750

Projekt összesen:

31 750

Kormányzati funkció összesen:

31 750

062020 Településfejlesztési projektek és támogatásuk

Leader Turisztika - Turistapihenő kialakítása

Projekttábla

4 500

Egyéb dologi kiadás összesen:

4 500

ÁFA

1 215

Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

1 215

Dologi kiadások összesen:

5 715

Projekt összesen:

5 715

Kormányzati funkció összesen:

5 715

Önként vállalt önkormányzati feladatok összesen:

37 465

ÖNKÉNT VÁLLALT ÉS KÖTELEZŐ FELADATOK ÖSSZ.

33 784 306

8. melléklet a 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat beruházási előirányzatai célonként

A

B

C

beruházási cél megnevezése

eredeti ei.

1.

Építési költség - TOP_PLUSZ Élhető település kialakítása pályázat

21 234 400

2.

Eszközbeszerzés - TOP_PLUSZ Élhető település kialakítása pályázat

1 270 000

3.

Létra beszerzés

50 000

4.

ÖSSZESEN

22 554 400

9. melléklet a 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat felújítási előirányzatai célonként

A

B

D

felújítási cél megnevezése

eredeti ei.

1.

03/2 és 036 hrsz.Külterületi útfelújítás - VP pályázat

40 885 455

2.

Járda felújítása - Kossuth L. utca temető előtti szakasza

4 572 000

3.

ÖSSZESEN

45 457 455

10. melléklet a 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat engedélyezett létszáma

A

B

1.

Falugondnok

1

2.

Összesen:

1

3.

Közfoglalkoztatottak

2

4.

Mindösszesen

3

11. melléklet a 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat saját bevételei, valamint a Gst. tv. 8.§ (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségek

SAJÁT BEVÉTELEK

2023

2024

2025

a helyi adóból és a települési adóból származó bevétel

3 625 000

3 625 000

3 625 000

az önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel

az osztalék, a koncessziós díj és a hozambevétel

914 997

914 997

914 997

a tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesdés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel

bírság-, pótlék- és díjbevétel

293 410

293 410

293 410

kezesség -, illetve garanciavállalással kapcsolatos megtérülés

0

0

ÖSSZES SAJÁT BEVÉTEL

4 833 407

4 833 407

4 833 407

SAJÁT BEVÉTEL 50 %-A

2 416 704

2 416 704

2 416 704

ADÓSSÁGOT KELETKEZTETŐ ÜGYLET

2023

2024

2025

hitel, kölcsön felvétele, átvállalása a folyósítás, átvállalás napjától a végtörlesztés napjáig, és annak aktuális tőketartozása

a Szt. szerinti hitelviszonyt megtestesítő értékpapír forgalomba hozatala a forgalomba hozatal napjától a beváltás napjáig, kamatozó értékpapír esetén annak névértéke, egyéb értékpapír esetén annak vételára

váltó kibocsátása a kibocsátás napjától a beváltás napjáig, és annak a váltóval kiváltott kötelezettséggel megegyező, kamatot nem tartalmazó értéke

a Szt. szerint pénzügyi lízing lízingbevevői félként történő megkötése a lízing futamideje alatt, és a lízingszerződésben kikötött tőkerész hátralévő összege

a visszavásárlási kötelezettség kikötésével megkötött adásvételi szerződés eladói félként történő megkötése a visszavásárlásig, és a kikötött visszavásárlási ár

a szerződésben kapott, legalább 365 nap időtartamú halasztott fizetés, részletfizetés, és a még ki nem fizetett ellenérték

hitelintézetek által, származékos műveletek különbözeteként az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-nél elhelyezett fedezeti betétek, és azok összege

ÖSSZES ADÓSSÁGOT KELETKEZTETŐ ÜGYLET

0

0

0

12. melléklet a 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Előirányzat - felhasználási terv

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

Megnevezés

január

február

március

április

május

június

július

augusztus

szeptember

október

november

december

összesen

1

Önkormányzatok működési támogatása

2 338 733

2 338 733

2 338 733

2 338 733

2 338 733

2 338 733

2 338 733

2 338 733

2 338 733

2 338 734

2 338 734

2 338 734

28 064 799

2

Működési célú támogatások áht-n belülről

76 820

76 820

76 820

76 820

76 820

76 820

76 821

76 821

76 821

76 821

76 821

76 821

921 846

3

Közhatalmi bevételek

302 916

302 916

302 916

302 916

302 917

302 917

302 917

302 917

302 917

302 917

302 917

302 917

3 635 000

4

Működési bevételek

76 249

76 249

76 249

76 250

76 250

76 250

76 250

76 250

76 250

76 250

76 250

76 250

914 997

5

Működési célú átvett pénzeszközök

23 617

23 617

23 617

23 617

23 617

23 617

23 618

23 618

23 618

23 618

23 618

23 618

283 410

6

Működési költségvetési bevételek összesen (1+2+3+4+5)

2 818 335

2 818 335

2 818 335

2 818 336

2 818 337

2 818 337

2 818 339

2 818 339

2 818 339

2 818 340

2 818 340

2 818 340

33 820 052

7

Felhalmozási célú támogatások áht-n belülről

22 612 993

22 612 993

8

Felhalmozási bevételek

0

9

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

10

Felhalmozási költségvetési bevételek összesen (7+8+9)

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

22 612 993

22 612 993

11

Költségvetési bevételek összesen (6+10)

2 818 335

2 818 335

2 818 335

2 818 336

2 818 337

2 818 337

2 818 339

2 818 339

2 818 339

2 818 340

2 818 340

25 431 333

56 433 045

12

Hitel-, kölcsönfelvétel áht-n kívülről

0

13

Belföldi értékpapírok bevételei

1 086 846

45 398 862

46 485 708

14

Finanszírozás bevételek összesen

1 086 846

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

45 398 862

46 485 708

15

BEVÉTELEK ÖSSZESEN (11+13)

3 905 181

2 818 335

2 818 335

2 818 336

2 818 337

2 818 337

2 818 339

2 818 339

2 818 339

2 818 340

2 818 340

70 830 195

102 918 753

16

Személyi juttatások

836 037

836 037

836 037

836 037

836 037

836 037

836 038

836 038

836 038

836 038

836 038

836 038

10 032 450

17

Munkaadókat terhelő járulékok és szoc.hj.adó

109 361

109 361

109 361

109 361

109 361

109 362

109 362

109 362

109 362

109 362

109 362

109 362

1 312 339

18

Dologi kiadások

1 481 613

1 481 613

1 481 613

1 481 613

1 481 613

1 481 613

1 481 613

1 481 613

1 481 613

1 481 614

1 481 614

1 481 614

17 779 359

19

Ellátottak pénzbeli juttatásai

145 062

145 062

145 062

145 062

145 062

145 062

145 063

145 063

145 063

145 063

145 063

145 063

1 740 750

20

Egyéb működési célú kiadások

243 284

243 284

243 284

243 284

243 284

243 284

243 284

243 284

243 284

243 284

243 284

243 284

2 919 408

21

Működési költségvetési kiadások összesen (15+16+17+18+19)

2 815 357

2 815 357

2 815 357

2 815 357

2 815 357

2 815 358

2 815 360

2 815 360

2 815 360

2 815 361

2 815 361

2 815 361

33 784 306

22

Beruházások

22 554 400

22 554 400

23

Felújítások

45 457 455

45 457 455

24

Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

25

Felhalmozási költségvetési kiadások összesen (21+22+23)

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

68 011 855

68 011 855

26

Költségvetési kiadások összesen (20+24)

2 815 357

2 815 357

2 815 357

2 815 357

2 815 357

2 815 358

2 815 360

2 815 360

2 815 360

2 815 361

2 815 361

70 827 216

101 796 161

27

Belföldi értékpapírok kiadásai

0

28

Áht-n belüli megelőlegezések visszafizetése

1 122 592

29

Finanszírozási kiadások összesen

1 122 592

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

1 122 592

30

KIADÁSOK ÖSSZESEN (25+27)

3 937 949

2 815 357

2 815 357

2 815 357

2 815 357

2 815 358

2 815 360

2 815 360

2 815 360

2 815 361

2 815 361

70 827 216

102 918 753

13. melléklet a 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Támogatások

1.

Közvetett támogatások

A

B

1.

Helyi adó kedvezmény (kommunális adó)

630 000

2.

Helyiség használat mentesség (művelődési ház)

25 000

3.

Közvetett támogatások összesen

655 000