Patalom Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (X. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Patalom község településképének védelméről szóló 14/2017. (XII. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 29
Patalom község településképének védelméről szóló 14/2017. (XII. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Tktv. korábbi szabályozása alapján településkép védelmi ügyekben elsőfokú hatóságként a polgármester járt el. 2021. július 1. naptól módosításra került a Tktv., és a továbbiakban az önkormányzat képviselő-testületét jelölte ki elsőfokú hatóságként azzal, hogy a képviselő-testület ezt a hatáskört a településkép védelméről szóló helyi rendeletében átruházhatja.
A fentiek alapján kivezetésre került a Tktv. 8. § (2) bekezdés b)-d) pontja szerinti a Mötv-vel összhangban nem álló szabály, miszerint önkormányzati hatósági ügyet közvetlenül a polgármesterre, és nem a testületre telepít a törvény. A módosítás következtében a képviselő-testület dönti el, hogy mint átruházható hatáskört átadja, vagy megtartja testületi hatáskörében például a településkép véleményezési eljárást vagy a településképi bejelentési eljárást.
A módosítás a Mötv. 142/A. §-ával való összhangot biztosítja, ennek érdekében a képviselő-testület a Tktv. 8/A. §-a alapján a 8. §-ában foglalt önkormányzati hatósági hatásköröket a településképi rendeletben ruházhatja át. A hatáskör módosításáról a képviselő-testületnek 2021. október 31. napjáig gondoskodnia kell. Célszerű dönteni az átruházásról annak érdekében, hogy az egyedi hatósági ügyek minél gördülékenyebben és gyorsabban bonyolíthatóak legyenek.
A Tktv. 11. § (1) és (2) bekezdése helyébe is új rendelkezések lépnek melyek szerint,
ha az ingatlan tulajdonosa a településképi rendeletben foglalt településképi követelményeket - a rendeltetésváltozás esetén a helyi építési szabályzatban foglaltakat vagy a településrendezési illeszkedés követelményét – megsértette, az önkormányzat a figyelmeztetést tartalmazó döntésében felhívja az ingatlantulajdonos figyelmét a jogszabálysértésre és megfelelő határidőt biztosít a jogszabálysértés megszüntetésére,
az előzőek szerinti határidő eredménytelen eltelte esetén, az önkormányzat településképi kötelezés formájában – önkormányzati hatósági döntéssel – a településképi követelmények érvényesítése, a rendeltetésváltozás esetén a helyi építési szabályzat előírásainak teljesítése érdekében az ingatlan tulajdonosát az előírások betartására kötelezi, egyidejűleg – ha településkép rendelet lehetőséget biztosít településkép-védelmi bírság kiszabására – az ingatlantulajdonost településkép-védelmi bírság megfizetésére is kötelezi.
A településkép-védelmi bírság közigazgatási bírságnak minősül, amelynek legkisebb összege 100.000 Ft. A közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény részletesen leírja a közigazgatási bírság kiszabásának módját és 10. § (3) bekezdésében maximálja az önkormányzati rendelet által megállapítható bírság összegét. Ezekkel a rendelkezésekkel való összhangot is biztosítani kell a jelen rendeletmódosítással.
A 314/2021.(XI.8.) Korm. rendelet 26/B. § (1a) pontja alapján 2021. március 1-től a reklámok és reklámhordozók elhelyezése mellett az építmények rendeltetésének módosítása vagy rendeltetési egysége számának megváltozása tekintetében is kötelezővé vált a településképi bejelentési eljárás lefolytatása. Ezért a rendelet ezen szabályozással kiegészítésre kerül.
A módosításhoz véleményezési eljárás lefolytatására nincsen szükség.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Törvénymódosítás alapján elsődlegesen az önkormányzat képviselő-testülete dönthet ezekben az ügyekben, amennyiben nem ruházza át másik önkormányzati szervre.
A központi jogszabályokban előírt rövid eljárási határidők biztosítása érdekében indokolt ezen hatáskörök polgármesterre történő átruházása.
A 2. §-hoz
A reklámok és reklámhordozók elhelyezése mellett a kormányrendelet alapján a rendeltetésváltozás esetében is településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni.
A 3. §-hoz
A településképei bejelentési eljárás eljárási szabályait tartalmazza.
A 4. §-hoz
A rendeltetésváltoztatás ingatlannyilvántartásban történő átvezetéséhez – jogszabály által előírt – hatósági bizonyítvány kiállításának szabályait tartalmazza.
Az 5. §-hoz
A településképi követelményeket megsértőkkel szembeni eljárást és a bírság kiszabását szabályozza.
A 6. §-hoz
A településképi bejelentéshez szükséges kérelemnyomtatvány módosítását tartalmazza.
A 7. §-hoz és a 8. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.