Patalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról

Hatályos: 2022. 05. 27
az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról
Általános indokolás
Az önkormányzati képviselők, ezidáig is részesültek tiszteletdíjban a 2/2004. (II. 21.) önkormányzati rendelet alapján. A költségvetés tárgyalásakor hangzott el a javaslat arra vonatkozóan, hogy a tiszteletdíj emelésre kerüljön, mivel az önkormányzatnál egyre több olyan feladat van, amely szükségessé teszi a képviselői feladatellátást.
Az Mötv. a tiszteletdíj mértékére nem tartalmaz konkrét iránymutatást, csupán annyit, hogy a megállapított tiszteletdíj nem veszélyeztetheti az önkormányzat kötelező feladatainak ellátását. Tekintettel saját bevételeink mértékére ezen előírásnak megfelel önkormányzatunk.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megvitatni és tiszteletdíjról szóló rendeletet megalkotni szíveskedjen, amellyel egyidejűleg a fentebb hivatkozott jelenleg hatályban lévő rendelet hatályát veszti.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet-tervezet személyi és tárgyi hatályát tartalmazza.
A 2. §-hoz
A képviselői tiszteletdíj mértékét, valamint a díj kifizetésének rendjét tartalmazza. A díj mértéke a környező településeken alkalmazott díjak átlaga alapján, valamint az önkormányzat saját bevételeinek mértéke alapján került meghatározásra.
A 3. §-hoz
A tárgykörben jelenleg hatályos önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.
Az 5. §-hoz
Ez a § a tervezet hatályáról rendelkezik.