Balatonőszöd község Képviselő-testületének 4/2018.(V.2.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék szabadtéri égetésének szabályairól

Hatályos: 2018. 05. 03

Balatonőszöd Község Önkormányzata Képviselő-testületének

4/2018. (V.02.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék szabadtéri égetésének szabályairól



Balatonőszöd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. fejezet

Általános rendelkezések


  1. A rendelet célja és hatálya


1.§ A rendelet célja az avar és kerti hulladék szabadtéri égetésére (a továbbiakban: égetés) vonatkozó helyi szabályok megállapítása, melyek a levegő tisztaságának védelmét biztosítják.


2.§ A rendelet területi hatálya Balatonőszöd község belterületére terjed ki.


3.§ A rendelet személyi hatálya kiterjed Balatonőszöd község belterületén a természetes személyekre, a jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel község területén működnek, tevékenykednek.


2. Értelmező rendelkezések


4.§  E rendelet alkalmazásában avar és kerti hulladék: lehullott falomb, avar, gyökérmaradvány, fanyesedék, ág, gally, fű, kaszálék, nyesedék és egyéb növénymaradványok


II. Fejezet

Részletes rendelkezések


3. Avar és kerti hulladék égetésének szabályai


5.§ A település területén az avar és kerti hulladékot elsősorban hasznosítani, komposztálni kell.


6.§ Az égetésre akkor kerülhet sor, ha erre más újra hasznosítási lehetőség nem áll rendelkezésre.


7.§ Az égetés október 1.-től április 30-ig – vasárnap és ünnepnapok kivételével –  engedélyezett.


8.§ (1) Szabadtéri tűzgyújtás kizárólag jogszabályban meghatározott tűzvédelmi követelmények és műszaki mentéssel kapcsolatos előírások betartásával történhet.

(2) Az égetést csak 18 éven felüli cselekvőképes személy végezheti a környező lakosok, szomszédok értesítése mellett.

(3) Az égetés csak állandó felügyelet mellett, a tűzvédelmi szabályok betartásával, a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarásával végezhető.

(4)  Égetni csak száraz avar és kerti hulladékot lehet. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szártani kell, eltüzelése folyamatosan, kis adagokban történhet.

 (5) Az avar és kerti hulladék meggyújtásához nem használható olaj, benzin, vagy más vegyi adalékanyag és az égetendő hulladék nem tartalmazhat más kommunális, vagy ipari eredetű, továbbá veszélyes hulladéknak minősülő anyagot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket vagy ezek maradékait.


9.§ (1) Az égetéshez tüzet rakni csak biztonságos, tűzrakásra alkalmas helyen, az épületektől megfelelő távolságra lehet úgy, hogy a tűz életet, emberi egészséget, természeti és épített környezetet ne veszélyeztessen, kárt ne okozzon, tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

 (2)  A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyek alkalmasak a tűz elterjedésének megakadályozására, a tűz kioltására.

(3) Az égetés céljára szolgáló tüzet őrizetlenül hagyni tilos, veszély esetén azonnal el kell oltani.

(4) Az égetés befejezésekor a tüzet el kell oltani, és a parázslást  - vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell megszüntetni. A tűz kihunyásáról a tűzgyújtás helyszínének elhagyása előtt meg kell győződni..


10.§ (1) Tilos az égetés a hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején, valamint párás, tartósan ködös, erős szeles  és esős időben.

(2) Közterületen csak a polgármester előzetes engedélyével lehet az égetést végrehajtani.


4. Jogkövetkezmények

11.§ A közösségi együttélés alapvető szabályai megsértésének minősül - amennyiben a magatartás nem minősül szabálysértésnek vagy bűncselekménynek - a rendelet 5-10. §-ában foglalt kötelezettség megsértése, melynek megvalósulása esetén a közösségi együttélés szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletben  foglaltak szerint kell eljárni.


III. Fejezet
Záró rendelkezések


12.§ Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



                           Antal János                                                           dr. Kelemen Csilla

                            polgármester                                                                      jegyző



Záradék:


A rendelet 2018. május 2-án kihirdetésre került.




                                                                                                             dr. Kelemen Csilla

                                                                                                                      jegyző