Teleki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (III.7.) önkormányzati rendelete

Teleki Község Önkormányzata 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 03. 08

Teleki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (III.7.) önkormányzati rendelete

Teleki Község Önkormányzata 2014. évi költségvetéséről

2014.03.08.

Teleki Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörébe eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére terjed ki.

2. A rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó, e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

Az önkormányzat 2014. évi költségvetése

A költségvetés bevételeinek és kiadásainak

főösszege

2. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi költségvetését, egyenlegét

23 946 ezer Ft tárgyévi bevétellel,
29 432 ezer Ft tárgyévi kiadással és
5 486 ezer Ft „hiánnyal” állapítja meg, mely belső finanszírozását az előző évi pénzmaradvány 2 000 ezer Ft összegben, valamint az elvárt működőképesség megőrzését szolgáló bevétel 3 486 ezer Ft összegben biztosítja.
a., Ezen belül működési egyenlegét az alábbiak szerint állapítja meg:
- a működési célú bevételeit 23 946 e Ft-ban
- a működési célú kiadásait 27 032 e Ft-ban
- működési célú egyenlegét 3 086 e Ft hiánnyal
állapítja meg, mely finanszírozását az 1 086 e Ft összegű elvárt működési bevétel biztosítja.
Működési célú kiadásaiból:
a személyi juttatások kiadásait 4 756 e Ft-ban
a munkaadókat terhelő járulékokat és a 1 143 e Ft-ban
a dologi kiadásokat 12 109 e Ft-ban
ellátottak pénzbeni juttatásait 4 800 e Ft-ban
egyéb működési célú kiadásokat 4 024 e Ft-ban
az általános tartalékot 200 e Ft-ban
a céltartalékot 0 e Ft-ban
b., Felhalmozási célú egyenlegét az alábbiak szerint állapítja meg:
- a felhalmozási célú bevételeit 2 000 e Ft-ban
- a felhalmozási célú kiadásait 2 400 e Ft-ban
- felhalmozási célú egyenlegét 400 e Ft hiánnyal
állapítja meg, mely finanszírozását 400 e Ft elvárt bevétel biztosítja.
Felhalmozási célú kiadásaiból:
felújítások összegét 0 e Ft-ban
beruházások összegét 1 650 e Ft-ban
egyéb felhalmozási célú kiadások összegét 0 e Ft-ban
fejlesztési célú tartalék összegét 750 e Ft-ban
állapítja meg.
c. Finanszírozási célú bevételeit és kiadásait az alábbiak szerint állapítja meg:
- finanszírozási célú műveletek bevételét 5 486 e Ft-ban
- finanszírozási célú műveletek kiadását 0 e Ft-ban
ebből:
- a működést szolgáló finanszírozási célú műveletek
bevételét 3 086 e Ft-ban
kiadását 0 e Ft-ban
- a felhalmozást szolgáló finanszírozási célú műveletek
bevételét 2 000 e Ft-ban
kiadását 0 e Ft-ban
állapítja meg.
(2) A működési hiány fedezetét az önkormányzat elvárt bevétele jelenti, mely működőképesség megőrzését szolgáló kiegészítő támogatásra pályázatot nyújt be.
(3) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben megállapított tárgyévi költségvetési bevételeket és kiadásokat az 1. melléklet szerint, az önkormányzat működési bevételét és kiadását összesítve a 2. melléklet szerint, a felhalmozási bevételeket és kiadásokat a 3. melléklet szerint jóváhagyja.

3. § A Képviselő-testület az önkormányzat működési, fenntartási és felhalmozási célú bevételi előirányzatait kiemelt előirányzatonként, feladatonként (kötelező, önként vállalt, államigazgatási) részletezve az 5. sz. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

4. § A Képviselő-testület az önkormányzat működési, fenntartási és felhalmozási célú kiadási előirányzatait kiemelt előirányzatonként, feladatonként (kötelező, önként vállalt, államigazgatási) részletezve a 6. sz. számú melléklet szerint, kormányzati funkciók szerint részletezve a 6.1.-6.4. számú mellékletek szerint hagyja jóvá.

5. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi

a) általános tartalékát 200 ezer Ft-tal,

b) felhalmozási céltartalékát 0 ezer Ft-tal,

hagyja jóvá.

6. § A Képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát a 6. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.

7. § A Képviselő-testület a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzatát a 6. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.

8. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi működési célú támogatásait, pénzeszközátadásait, valamint közvetett támogatásait a 4. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.

9. § A Képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban és összesítve a 7. melléklet szerint, a Stabilitási tv. 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeinek, valamint a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegét a 8. számú melléklet szerint, a 2014. évi várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről készített előirányzat-felhasználási ütemtervet a 9. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

10. § A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, de – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban az 1. melléklet tartalmazza.

A Képviselő-testület az önkormányzat gazdálkodásának 2014-2017. évekre vonatkozó gördülő tervezését a 11. számú melléklet szerint hagyja jóvá

A költségvetési többlet felhasználása, a költségvetési hiány finanszírozásának módja

11. § (1) A képviselő-testület a bevételek és kiadások közötti egyensúly folyamatos biztosítása érdekében a számlavezető pénzintézet által nyújtható forrás kiegészítő hitel felvételét hagyja jóvá az államháztartási törvény rendelkezései szerint.

(2) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő-testület államilag garantált értékpapír vásárlással, illetve pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja.

Általános végrehajtási szabályok

12. § Az önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Balatonföldvári Közös Önkormányzati Hivatal.

13. § A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

Előirányzatok megváltoztatása

14. § (1) Az önkormányzat a költségvetését a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt –, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

15. § (1) Az önkormányzat és a költségvetési szerve bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(2) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti – Áht. rendelkezéseitől eltérő - intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

16. § (1) A polgármester pótköltségvetési rendelettervezetet terjeszt a képviselő-testület elé, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek a helyi önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik.

(2) A helyi önkormányzati költségvetés teljesítése jelentős veszélyeztetésének minősül különösen: - a költségvetés időarányos teljesítéséről készülő féléves, illetve háromnegyed éves tájékoztatóval, vagy „PM info”-val igazolt, az időarányostól való legalább 50 %-os bevételi teljesítési elmaradás.

A támogatások odaítélésének, folyósításának és

elszámolásának rendje

17. § (1) A civil szervezetek támogatásáról a képviselő-testület dönt.

(2) A támogatás folyósítására a támogatási szerződésben foglaltak szerint kerül sor.

(3) A támogatásban részesülő elszámolási kötelezettséggel tartozik a képviselő-testület felé.

(4) A támogatás összegének célhoz rendelt felhasználását a támogatott nevére kiállított számviteli bizonylattal kell igazolni. A támogatott elszámolási kötelezettségének a támogatás folyósítását követő év január 31. napjáig köteles eleget tenni.

(5) A Képviselő-testület az évente megalkotandó éves belső ellenőrzési tervébe beépíti a helyi önkormányzat költségvetéséből céljelleggel juttatott támogatások felhasználása elszámolásának ellenőrzését.

(6) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás 2 évig nem ítélhető meg.

Létszám és bérgazdálkodás

18. § Az önkormányzat alkalmazásában állók részére jutalom címén teljesítményösztönzés, személyi ösztönzés céljából nyújtható juttatás előirányzatát a képviselő-testület évközi költségvetés módosítással határozza meg, ami nem lehet magasabb az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 12 %-ánál.

Záró rendelkezések

19. § (1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

Teleki, 2014. március 4.
Kihirdetve: az Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján 15 napra elhelyezett hirdetménnyel 2014. március 07. napján.

Költségvetés mellékletei

üres cím