Teleki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015. (VII.14.) önkormányzati rendelete

A "Szeretem Telekit" elismerő cím alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2015. 07. 14

Teleki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015. (VII.14.) önkormányzati rendelete

A "Szeretem Telekit" elismerő cím alapításáról és adományozásáról

2015.07.14.

Teleki Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint az állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A ”Szeretem Telekit” elismerő cím azoknak a magyar vagy külföldi állampolgároknak adható, akik a település fejlődését, környezetének megóvását, szebbé tételét szolgáló közéleti tevékenységet folytatnak, vagy kulturális, művészeti tevékenységükkel hozzájárulnak a település jó hírnevének megőrzéséhez.

(2) Az elismerés évente egyszer, egy főnek adományozható. Ugyanazon személy öt éven belül nem részesülhet elismerésben.

2. § (1) Az elismerő cím Teleki község címerével, a „Szeretem Telekit” megnevezéssel, a kitüntetett neve, a kitüntetés éve és a mindenkori polgármester és jegyző által jegyzett díszes kivitelezésű oklevéllel adható át, Az oklevéllel együtt az elismeréssel a kitüntetett személy részére maximum 25.000,-Ft értékű tárgyjutalom jár.

(2) A „Szeretem Telekit” elismerő cím külföldi állampolgárnak történő adományozásakor a díszoklevelet az adományozott anyanyelvén, hiteles fordításban is mellékelni kell.

3. § (1) A képviselő-testület „Szeretem Telekit” elismerést nem adományoz az adományozás időpontjában Teleki Község Önkormányzat képviselő-testületi tagjainak, valamint a polgármesternek.

(2) Az elismerő cím elhunyt személynek, poszthumusz jelleggel is adományozható.

(3) Az elhunyt személynek történő adományozáskor a kitüntetést az elhunyt közeli hozzátartozójának kell átadni.

4. § (1) Az elismerésre javasolt személyt a Képviselő-testület az adományozást megelőzően, zárt testületi ülésen, titkos szavazással választja ki.

(2) A szavazás kezdetén minden képviselő legfeljebb öt személyt jelöl meg a szavazólapon. A szavazatok számlálása után a legtöbb szavazatot kapott három jelöltre újból szavaznak a képviselők. Szavat egyenlőség esetén a szavazás addig folytatódik, amíg egy jelölt nem szerez többségi szavazatot. Kitüntetett személy az lesz, aki a legtöbb szavazatot kapja.

(3) A kitüntetést és a tárgyjutalmat a polgármester évente megrendezésre kerülő Falunapi rendezvényen, ünnepélyes keretek között adja át.

(4) A kitüntetés tényét a polgármester a helyi hirdetőtáblán és a település hivatalos honlapján az adományozást követően közzéteszi.

5. § (1) A Képviselő-testület az általa adományozott elismerését visszavonhatja, amennyiben viselőjük méltatlanná válik a kitüntetésre.

(2) Méltatlan az elismerése különösen az, akit a bíróság szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélt, illetve akit a bíróság jogerősen eltiltott a közügyek vagy foglalkozásának gyakorlásától.

6. § (1) Az elismerő cím birtokosait az önkormányzati rendezvényekre meg kell hívni.

(2) E rendelet a kihirdetésének napján lép hatályba.

Teleki, 2015. július 14.