Kapoly Község Önkormányzat Polgármesterének 6/2021. (VI.15.) önkormányzati rendelete

szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 12. 01

Kapoly Község Önkormányzat Polgármesterének 6/2021. (VI. 15.) önkormányzati rendelete

szociális ellátások helyi szabályairól

2023.12.01.

Kapoly Község Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló – többször módosított - 1993. évi III. tv. 1. §-ának (2) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. §. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról a következőket rendeli el:1

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy meghatározza azokat a szociális ellátási formákat, amelyek alkalmazásával az önkormányzat a rászorulók helyzetén javítani kíván és szabályozza a jogosultság feltételeit.

(2)2 A rendelet személyi hatálya: a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi törvény (Továbbiakban: Szt.) 3. § (1)–(3) bekezdéseiben foglalt személyekre terjed ki.

A szociális ellátások formái

2. § (1)3 A képviselő-testület a szociálisan rászorulók részére pénzbeli ellátásokat, természetbeni ellátásokat és szociális szolgáltatásokat biztosít.

(2) A települési támogatásokat az önkormányzat adott évi költségvetésében e célra rendelkezésre álló forrásai mértékéig biztosítja.

Eljárási rendelkezések

3. § (1)4 Minden kérelmet írásban kell előterjeszteni. A kérelmet a polgármesterhez kell benyújtani (8671 Kapoly, Kossuth utca 56.).

(2) A pénzbeli és természetbeni ellátásoknál a benyújtandó nyilatkozat és igazolás tartalmának, illetve benyújtásának részletes szabályait az Szt. 10. § (2)-(9) bekezdései tartalmazzák.

(3) Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e rendelet megsértésével nyújtott ellátást meg kell szüntetni, az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe-vevővel kapcsolatban az Szt. 17. § és 17/A. §-aiban foglaltak szerint kell eljárni.

Települési támogatás létfenntartási gondok enyhítésére

4. §5

Települési támogatás az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként

5. § (1)6 Települési támogatás annak a személynek állapítható meg, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 320 000,-Ft/fő összeget és aki Kapoly településen bejelentett közeli hozzátartozó elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott.

(2) A kérelemhez csatolni kell a temetésről szóló számlát és halotti anyakönyvi kivonatot.

(3)7 A települési támogatás összege elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként 50 000 Ft.

Köztemetés

6. § (1) A köztemetésre az Szt. rendelkezéseit kell alkalmazni azzal, hogy a köztemetés a helyben szokásos legolcsóbb temetés a szükséges kellékek biztosításával.

(2) Az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségeinek megtérítése alól mentesíthető az alábbi feltételek együttes fennállása esetén:

a)8 az egy főre számított havi családi jövedelem a 38 000,-Ft/fő összeget nem haladja meg,

b) vagyonnal nem rendelkezik,

c) a hagyaték csak hagyatéki teherből áll.

(3) A visszafizetés határidejét és a részleteket a hatósági szerződésben úgy kell megállapítani, hogy az a visszafizetésre kötelezett létfenntartását ne veszélyeztesse.

Óvodás gyermekek, általános és középiskolai tanulók, felsőoktatásban tanulmányokat folytató hallgatók beiskolázási támogatása

7. § (1)9 A képviselő-testület Kapoly községben lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező és ott életvitelszerűen élő óvodás gyermekeket, általános és középiskolai tanulókat, felsőoktatásban tanulmányokat folytató hallgatókat beiskolázási támogatásban részesíti azt, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 320 000,-Ft/fő összeget.

(2)10 A beiskolázási támogatás mértéke:

a) óvodás gyermekenként 5 000,-Ft

b) általános iskola alsó tagozatába járó gyermekenként 8 000,-Ft

c) általános iskola felső tagozatába járó gyermekenként 15 000,-Ft

d) középiskolai tanuló gyermekenként 25 000,-Ft

e) felsőoktatásban résztvevő hallgatónként 20 000,-Ft,

Nyugdíjasok egyszeri, év végi települési támogatása

8. § (1)11 A képviselő-testület évente egy alkalommal év végi települési támogatásban részesítheti az alábbi együttes feltételeknek megfelelő azon személyeket, akik(nek):

a)12 családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 320 000,-Ft/fő összeget,

b) Kapoly községben lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, és

c) nyugellátásban, nyugdíj előtti segélyben, rehabilitációs ellátásban, rokkantsági ellátásban részesülnek.

(2)13 A támogatás értéke az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelelő kérelmezőnként 15 000 forint.

Gyermek születése esetén nyújtható egyszeri támogatás

9. § (1)14 A képviselő-testület települési támogatást nyújt gyermek születésére tekintettel azon szülőnek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 320 000,-Ft/fő összeget. A támogatás mértéke 70 000 forint. A Kapolyi Óvodába történő beiratkozás esetén a támogatás összege további 30 000,-Ft.

(2) A támogatásra való jogosultság megállapításához csatolni kell a jövedelemigazoláson kívül a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát.

Rendkívüli települési támogatás

10. § (1)15 A képviselő-testület rendkívüli települési támogatásban részesíti a Szt. 45. § (3) bekezdésében meghatározott személyeket. ott ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 130 000,-Ft/fő összeget.

(2)16

(3)17 A rendkívüli települési támogatás összege 25 000,-Ft.

(4)18

(5)19 A megállapított rendkívüli települési támogatás kamatmentes kölcsön formájában is megállapítható, melynek összege 100 000,-Ft lehet.

(6) A kölcsön visszafizetésére 12 hónapnál hosszabb időt megállapítani nem lehet.

(7) A visszafizetés határidejét és a részleteket a hatósági szerződésben úgy kell megállapítani, hogy az a visszafizetésre kötelezett és vele együtt élő családja létfenntartását ne veszélyeztesse.

Szociális szolgáltatások

11. § Az Szt. értelmében szociális alapszolgáltatások:

a) falugondnoki szolgáltatás

b) étkeztetés

c) házi segítségnyújtás

d) családsegítés.

Falugondnoki szolgáltatás

12. § (1) Falugondnoki vagy tanyagondnoki szolgáltatás keretében az önkormányzat enyhíti a település intézményhiányából eredő hátrányait, biztosítja az alapvető szükségletek kielégítését célzó szolgáltatásokhoz való hozzájutást, valamint az egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutást, valamint segíti az egyéni és a közösségi szintű szükségletek teljesítését a szakmai programban meghatározottak szerint.

(2) A falugondnoki szolgálat igénybevételének módját és feltételeit külön rendelet szabályozza.

Étkeztetés

13. § (1) Az étkeztetést a képviselő-testület a Házi segítségnyújtást és szociális étkeztetést biztosító alapintézmény útján biztosítja (Kapolyi Alapszolgáltatási Központ).

(2) A Polgármester az étkeztetés feltételeit változtatás nélkül, az Szt. 62. §-ban rögzítettek alapján határozza meg.

Házi segítségnyújtás

14. § (1) A házi segítségnyújtást a képviselő-testület a a Házi segítségnyújtást és szociális étkeztetést biztosító alapintézmény útján biztosítja (Kapolyi Alapszolgáltatási Központ).

(2) A Polgármester az házi segítségnyújtás feltételeit változtatás nélkül, az Szt. 63. §-ban rögzítettek alapján határozza meg.

Családsegítés

15. § (1) A Szt. 64. §-ában szabályozott szolgáltatást az Önkormányzat a Kapolyi Család és Gyermekjóléti Szolgálat útján biztosítja.

(2) A családsegítő szolgáltatás célja a működési területén élő szociális és mentálhigiénés problémák miatt veszélyeztetett, illetve krízishelyzetbe került személyek, családok életvezetési képességének megőrzése, az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, valamint a krízishelyzet megszüntetésének elősegítése.

(3) A családsegítő szolgálat az általános segítő szolgáltatás keretében a megelőző tevékenységek körében

a) a szociális, életvezetési és mentálhigiénés tanácsadást,

b) a családgondozást, így a családban jelentkező működési zavarok, illetve konfliktusok megoldásának elősegítését,

c) a veszélyeztetettséget és a krízishelyzetet észlelő jelzőrendszer működtetését, ennek keretében a szociális és egészségügyi szolgáltatók, intézmények, az oktatási intézmények, a gyermekjóléti szolgálat, a pártfogó felügyelői és jogi segítségnyújtó szolgálat, valamint a társadalmi szervezetek, egyházak és magánszemélyek részvételének biztosítását a megelőzésben,

d) a humán jellegű civil kezdeményezések elősegítését, közösségfejlesztő, valamint egyéni és csoportos terápiás programok szervezését,

e) a tartós munkanélküliek, a fiatal munkanélküliek, az adósságterhekkel és lakhatási problémákkal küzdők, a fogyatékossággal élők, a krónikus betegek, a szenvedélybetegek, a pszichiátriai betegek, a kábítószer-problémával küzdők, illetve egyéb szociális rászorult személyek és családtagjaik részére tanácsadás nyújtását,

f) a családokon belüli kapcsolaterősítést szolgáló közösségépítő, családterápiás, konfliktuskezelő, mediációs programokat és szolgáltatásokat, valamint a nehéz élethelyzetben élő családokat segítő szolgáltatásokat.

(4) A családsegítés keretében végzett tevékenységnek- a szolgáltatást igénybe vevő érdekében, mások személyiségi jogainak sérelme nélkül – a szükséges mértékig ki kell terjednie az igénybe vevő környezetére, különösen családjának tagjaira. Kiskorú személyre a családsegítés akkor terjedhet ki, ha

a) kiskorú családtagjának ellátása a családsegítés keretében indult, és

b) a kiskorú érdekei – a gyermekjóléti szolgáltatás igénybevétele nélkül – e szolgáltatás keretében is megfelelően biztosíthatók.

(5) A családsegítő szolgálat az egyén és család számára nyújtott szolgáltatása térítésmentes.

Záró rendelkezések

16. § (1) A rendelet 2021. július 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre alkalmazni kell.

(2) Az e rendeletben felsorolt ellátások – a szociális szolgáltatások kivételével - igénybevételének elbírálásában a polgármester dönt.

(3) A polgármester által hozott döntés ellen a kézhezvételt követő naptól számított 15 napon belül a képviselő-testülethez lehet fellebbezni.

17. §20

1

A bevezetője a Kapoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 2. § a) pont, 3. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

Az 1. § (2) bekezdése a Kapoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 2. § (1) bekezdése a Kapoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 3. § (1) bekezdése a Kapoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 2. § d) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 4. §-t a Kapoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

6

Az 5. § (1) bekezdése a Kapoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 2. § e) pontja szerint módosított szöveg.

7

Az 5. § (3) bekezdése a Kapoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 2. § f) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 6. § (2) bekezdés a) pontja a Kapoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 2. § g) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 7. § (1) bekezdése a Kapoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 2. § h) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 7. § (2) bekezdése a Kapoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VII. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

11

A 8. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze a Kapoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 2. § i) pontja szerint módosított szöveg.

12

A 8. § (1) bekezdés a) pontja a Kapoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 2. § j) pontja szerint módosított szöveg.

13

A 8. § (2) bekezdése a Kapoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a szerint módosított szöveg. A 8. § (2) bekezdése a Kapoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

14

A 9. § (1) bekezdése a Kapoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 2. § k) pontja szerint módosított szöveg. A 9. § (1) bekezdése a Kapoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XI. 19.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja szerint módosított szöveg.

15

A 10. § (1) bekezdése a Kapoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 2. § l) pontja szerint módosított szöveg.

16

A 10. § (2) bekezdését a Kapoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 3. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

17

A 10. § (3) bekezdése a Kapoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 3. § d) pontja szerint módosított szöveg. A 10. § (3) bekezdése a Kapoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XI. 19.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja szerint módosított szöveg.

18

A 10. § (4) bekezdését a Kapoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 3. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

19

A 10. § (5) bekezdése a Kapoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 3. § f) pontja szerint módosított szöveg.

20

A 17. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.