Kercseliget Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2006. (IV. 18.) önkormányzati rendelete

Kercseliget község helyi építési szabályzatáról (egységes szerkezetben a 2/2013.(I.16.), a 15/2015.(XI.9), és a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendeletekkel)

Hatályos: 2016. 12. 13

Kercseliget Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2006. (IV. 18.) önkormányzati rendelete

Kercseliget község helyi építési szabályzatáról (egységes szerkezetben a 2/2013.(I.16.), a 15/2015.(XI.9), és a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendeletekkel)

2016.12.13.

Kercseliget Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az Étv. 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendelei el:

I. Fejezet

Általános előírások

1. § (1) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen telket alakítani, épületet és más építményt (beleértve a műtárgyakat is) tervezni, kivitelezni, építeni, felújítani, átalakítani, korszerűsíteni, bővíteni, lebontani, használni, az általános érvényű előírások mellett csak e rendelet alkalmazásával lehet.

(3) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

(4) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

(5) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

(6) A szabályozási tervben kötelezőnek kell tekinteni:

a) a település igazgatási határát,

b) a belterületi határt,

c) a szabályozási vonalakat,

d) az egyes terület-felhasználási egységek, övezetek, és építési övezetek határát, beépítési feltételeit és módját meghatározó előírásokat,

e) a környezetvédelmi, táj- és természetvédelmi, műemlékvédelmi szabályokat és kikötéseket,

f) az építési helyet, építési határvonalat.

(7) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

(8) Új területek beépítésének feltétele, hogy a beépítésre terveztt területeken és a közterületeken a felszín alatti vizek akadálytalan és eróziómentes elvezetése biztosított legyen, a képződő hordalék visszatartása műszaki és talajvédelmi szempontokat figyelembe véve megtörténjen.

(9) Az övezeti előírásoknál intenzívebb beépítettségű és nagyobb építménymagasságú épület bontása esetén az új épület az övezeti előírásoknak megfelelően építhető vissza.

(10) Hatályon kívül helyezte a 2/2013.(I.16.) önkormányzati rendelet.

(11) Hatályon kívül helyezte a 2/2013.(I.16.) önkormányzati rendelet.

(12) Hatályon kívül helyezte a 2/2013.(I.16.) önkormányzati rendelet.

(13) Hatályon kívül helyezte a 2/2013.(I.16.) önkormányzati rendelet.

(14) Hatályon kívül helyezte a 2/2013.(I.16.) önkormányzati rendelet.

(15) Hatályon kívül helyezte a 2/2013.(I.16.) önkormányzati rendelet.

(16) Állattartó épület és trágyatároló a lakóépületektől és intézményektől 10 m-nél nagyobb távolságra helyezhető el. Az élelmiszertároló, forgalmazó létesítmények, gyermek és egészségügyi intézmények telekhatárától pedig minimum 50 m-re.

(17) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

(18) A község belterületén és annak határától számított 200 m-en belül, kertes mezőgazdasági területen, tájképvédelmi területen, ökológiai hálózattal érintett területen különálló adótorony nem létesíthető.

(19) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

(20) Ahol a szabályozási terv nem határoz meg kötelezően alkalmazandó építési vonalat az épület elhelyezésénél, ott a kialakult állapotot kell figyelembe venni. A meghatározott szabályozási vonallal metszett, vagy a kijelölt építési telken kívül fekvő épületek felújíthatók, korszerűsíthetők, bővítésükre azonban csak a kijelölt építési helyen belül kerülhet sor.

(21) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

II. Fejezet

Településszerkezet, terület-felhasználás

2. § A település igazgatási területe tagozódik:

a) Beépítésre szánt területekre, amelyeken belül az építési telkek megengedett beépítettsége legalább 10%.

b) Beépítésre nem szánt területekre, amelyeken belül a telkek megengedett beépítettsége legfeljebb 5% lehet.

BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK

Falusias lakóterületek

3. § (1) A területen – a lakóépületen kívül – az OTÉK falusias lakóterületen megengedett egyéb rendeltetésű épületek helyezhetők el.

(2) Új lakóház csak 35-45˚-os tetőhajlásszögű magastetővel, pikkelyszerű, vagy ehhez hasonló megjelenésű fedéssel létesíthető. A magastetőt csillogásmenetes (matt) felülettel kell kialakítani, a településképbe illő, jellemzően piros, barna, grafitszürke, vagy égetett cserép színben.

(3) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

(4) A legkisebb zöldfelület mértéke 40%.

(5) A lakótelkek be nem építhető részén lévő kertterületeken elhelyezhetők: növényházak és az OTÉK-ban meghatározott kerti építmények.

(6) A 20 m-nél szélesebb telkek és a saroktelkek szabadon álló beépítési móddal is beépíthetők, az OTÉK oldal- és hátsókertre vonatkozó előírásainak betartása mellett.

(7) A szabályozási terven a falusias lakóterület jele: „Lf”, melynek beépítési előírásai:

a) Övezet jele: Lf1, beépítési mód: O (oldalhatáros), építménymagasság (max.): 4,5 m, beépítettség (max.): 30%, legkisebb telekméret: 1000 m², minimum telekszélesség: 12 m, minimum telekmélység: 20 m.

b) Övezet jele: Lf2, beépítési mód: O (oldalhatáros), építménymagasság (max.): 4,5 m, beépítettség (max.): 30%, legkisebb telekméret: 500 m², minimum telekszélesség: 12 m, minimum telekmélység: 20 m.

(8) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

(9) Meglévő épületek, melyek építménymagassága az övezetre előírt mértéket meghaladja – az épület építménymagasságának növelése nélkül – korszerűsíthetők, bővíthetők, bontás esetén azonban az új épület az övezetre meghatározott építménymagasságig építhető újjá.

(10) 80 m-nél nagyobb telekmélységű telek beépítettségét, a telek beépített területét, a telek 80 m-es telekmélységig számított területéhez viszonyítva kell megállapítani.

(11) 12 m-nél keskenyebb lakótelek, és nyeles telek nem alakítható ki.

(12) Hatályon kívül helyezte a 2/2013.(I.16.) önkormányzati rendelet.

(13) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

4. § Hatályon kívül helyezte a 2/2013.(I.16.) önkormányzati rendelet.

Különleges területek

5. § (1) A különleges területek:

a) a „Maár” kastély területe (Kk),

b) a temető területe (Kt),

c) a különleges turisztikai terület (Ktu),

d) a vízmű területe (KÖ).

(2) A kastély területén idegenforgalmi, kulturális, oktatási, egészségügyi, szociális, kereskedelmi létesítmény, illetve az ehhez kapcsolódó szállásférőhelyek alakíthatók ki. Az épület hasznosítása a műemléki értéket nem veszélyeztetheti. A kastély területére az alábbi beépítési előírásokat kell alkalmazni: övezet jele: Kk, beépítési mód: SZ (szabadon álló), építménymagasság (max.): 8 m, beépítettség (max.): 20%, legkisebb telekméret: K (kialakult, területe nem csökkenthető), minimum telekszélesség: K, minimum telekmélység: K.

(3) A temető területén csak azok üzemeltetésével kapcsolatos létesítmények, emlékművek és egyházi építmények helyezhetők el, az alábbi beépítési előírások mellett: övezet jele: Kt, beépítési mód: SZ (szabadon álló), építménymagasság (max.): 4,5 m, beépítettség (max.): 10%, legkisebb telekméret: K (kialakult, területe nem csökkenthető), minimum telekszélesség: K, minimum telekmélység: K.

(4) A legkisebb zöldfelület aránya:

a) a kastély területén 70%,

b) a temető területén 80%,

c) a különleges turisztikai területen 60%,

d) a vízmű területén 50%.

(5) A különleges turisztikai területen idegenforgalmi, kulturális, és szociális létesítmények, a kertgazdasági üzemi építmények, a lovas turizmus létesítményei és az ezekhez kapcsolódó szállásférőhelyek alakíthatók ki. A területen a tulajdonosa, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások is elhelyezhetők az alábbi beépítési előírások mellett: övezet jele: Ktu, beépítési mód: SZ (szabadon álló), építménymagasság (max.): 8 m, beépítettség (max.): 20%, legkisebb telekméret: 2000 m², minimum telekszélesség: 20 m, minimum telekmélység: 50 m.

(6) A vízmű területen a vízkivételi és vízkezelési létesítmények és ezek üzemeltetésére alkalmas épületek helyezhetők el. Az épületen belül a kezelőszemélyzet számára irodák, laboratórium és szociális helységek alakíthatók ki. A vízmű területre az alábbi beépítési előírásokat kell alkalmazni: KÖ, beépítési mód: SZ (szabadon álló), építménymagasság (max.): 4,5 m, beépítettség (max.): 30%, legkisebb telekméret: 350 m², minimum telekszélesség: 20 m, minimum telekmélység: 16 m.

BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEK

Közlekedési területek

6. § (1) A közlekedési létesítményeket és azok területeit a szabályozási terv tünteti fel. (KÖu-közutak)

(2) A közutak (KÖu) elhelyezéséhez szükséges területeket a kialakult és a tervezett állapot figyelembe vétele mellett, a szabályozási terv és az OTÉK erre vonatkozó előírásai alapján kell biztosítani:

a) Övezet jele: KÖu1, közlekedési terület jellege: országos közút

aa) meglévő országos közút: minimum szabályozási szélesség: kialakult állapot szerint

ab) tervezett országos közút: minimum szabályozási szélesség: szabályozási terv szerint

b) Övezet jele: KÖu, közlekedési terület jellege: mezőgazdasági kiszolgáló közút

ba) meglévő mezőgazdasági kiszolgáló út: minimum szabályozási szélesség: -

bb) tervezett mezőgazdasági kiszolgáló út: minimum szabályozási szélesség: szabályozási terv szerint

c) Övezet jele: KÖu2, közlekedési terület jellege: mezőgazdasági út

ca) meglévő mezőgazdasági út: minimum szabályozási szélesség: kialakult állapot szerint

cb) tervezett mezőgazdasági út: minimum szabályozási szélesség: 8 m.

d) Övezet jele: KÖu3, közlekedési terület jellege: kiszolgáló út

da) meglévő kiszolgáló út: minimum szabályozási szélesség: kialakult állapot szerint

db) tervezett kiszolgáló út: minimum szabályozási szélesség: 12 m.

e) Övezet jele: KÖu4, közlekedési terület jellege: kerékpárút

ea) kerékpárút: minimum szabályozási szélesség: 1,5 m.

eb) elválasztás nélküli gyalog- és kerékpársáv: minimum szabályozási szélesség: 2,5 m.

f) Övezet jele: KÖu5, közlekedési terület jellege: gyalogút, sétány, minimum szabályozási szélesség: 3 m.

(3) Kerékpárút a közút, illetve a járda szabályozási szélességében vezethető. Vegyes forgalom esetén a járda minimális burkolata 1,5 m, a közúté 2x4,5 m kell legyen.

(4) Hatályon kívül helyezte a 962016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

(5) Hatályon kívül helyezte a 2/2013.(I.16.) önkormányzati rendelet.

(6) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

(7) Az utcai fásításnál telepített fák a lakóépületek síkjától minimum 6 m-re ültethetők.

(8) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

(9) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

Zöldterületek

7. § (1) A község igazgatási területén a zöldterületek (Z) közé a parkok soroltak.

(2) A közpark a község növényzettel fedett közterülete, amelynek a közútról közvetlen megközelíthetőnek kell lennie.

(3) Hatályon kívül helyezte a 2/2013.(I.16.) önkormányzati rendelet.

(4) Meglévő zöldterületek nem csökkenthetők.

Erdőterületek

8. § (1) A község közigazgatási területén meglévő és tervezett gazdasági erdők (Eg), valamint védelmi erdők (Ev) kerültek kijelölésre.

(2) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

(3) A meglévő és a tervezett gazdasági erdők területén (Eg) – a 10 ha-nál nagyobb területen – legfeljebb 0,5% beépítettséggel lehet építeni, az erdő műveléséhez szükséges gazdasági épületeket, szolgálati lakást és vadászházat.

(4) A védelmi erdők területén a természetvédelmi kezelési tervben meghatározott, kizárólag természetvédelmi, illetve erdő- és vadgazdálkodási, közjóléti érdeket szolgáló létesítmények helyezhetők el.

(5) Hatályon kívül helyezte a 2/2013.(I.16.) Kt. rendelet.

(6) Az erdőterületeken kerítést létesíteni csak közbiztonsági, természetvédelmi, vadgazdálkodási, illetve erdőgazdasági célból szabad.

Mezőgazdasági területek

9. § (1) A mezőgazdasági területek a növénytermesztés, az állattenyésztés és a kertgazdálkodás területei és az ezzel kapcsolatos építmények elhelyezésére szolgálnak.

(2) A község igazgatási területén az alábbi mezőgazdasági területek kialakítására került sor:

a) általános mezőgazdasági területek (Má),

b) be nem építhető általános mezőgazdasági területek (MÁ0),

c) kertes mezőgazdasági területek Mk),

d) be nem építhető kertes mezőgazdasági területek (Mk0).

Általános mezőgazdasági területek

10. § (1) Az általános mezőgazdasági területek a szabályozási terven (Má)-val jelöltek.

(2) A területeken kialakítható földrészlet minimális nagysága 3000 m², amelynek megközelítését közhasználatú vagy magánúttal kell biztosítani.

(3) 3000 m²-t meghaladó nagyságú területen a növénytermesztés, az állattartás és a halászat, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás, valamint a tárolás építményei helyezhetők el maximálisan 3%-os beépítettséggel. Lakóépület csak a 6000 m²-t meghaladó teleknagyság esetén építhető úgy, hogy a megengedhető 3%-os beépíthetőség felét, a különálló lakóépület homlokzatmagassága az 5 m-t nem haladhatja meg.

(4) A területen kerítés a lakóépülettel és gazdasági épülettel beépített birtoktest kivételével nem építhető.

Kertes mezőgazdasági területek

11. § (1) A kert, a szőlő és gyümölcsös területek a szabályozási terven Mk-ként jelöltek.

(2) A területen a legkisebb kialakítható földterület 1500 m², melynek legkisebb szélessége 12 m.

(3) A már korábban kialakított:

a) 720 m²-t el nem érő területű telken épület nem helyezhető el,

b) 720-1500 m² közötti területnagyságú telken a nádas, a gyep és a szántó művelési ágban nyilvántartottak kivételével legfeljebb 3%-os beépítettséggel elsősorban a tárolás célját szolgáló egy gazdasági épület és terepszint alatti építmény (pince) helyezhető el,

c) az 1500 m²-t meghaladó területű telken építmény 3%-os beépítettséggel helyezhető el.

(4) Gazdasági épület művelt telekre legfeljebb 4 m-es építménymagassággal építhető oly módon, hogy a legmagasabb homlokzatmagasság nem haladhatja meg a 6 m-t.

(5) A meglévő épületek felújíthatók, korszerűsíthetők, és a (3) bekezdésben meghatározott mértékig bővíthetők.

(6) A területen egytömegű, szabadon álló, vagy a kialakult beépítési mód szerinti magastetős, 32-45˚ közötti tetőhajlásszögű építmények létesíthetők cserép, vagy egyéb hagyományos tetőfedő anyag használatával.

(8) Lakókonténer, lakókocsi a területeken nem helyezhető el.

Be nem építhető általános mezőgazdasági területek

12. § (1) A be nem építhető általános mezőgazdasági területek a természetvédelem és vízvédelem érdekeit szolgálják. A területek a szabályozási terven Má0-val jelöltek.

(2) A területen csak köztárgyak, közutak, nyomvonalas létesítmények, vezetékek, közmű és közműpótló berendezések (a szennyvíztisztító és komposztáló telepek, adótorony, távközlési magas-építmény, magasfeszültségű villamos távvezeték kivételével), a vízgazdálkodás létesítményei, geodéziai jelek, vadász lesek és a természetvédelem kutató, bemutató építményei helyezhetők el.

(3) A területen már meglévő építmények felújíthatók, korszerűsíthetők.

(4) A terület beépítésére vonatkozó korlátozás nem vonatkozik a Bányatörvényben szabályozott eljárásokra, létesítményekre.

Be nem építhető kertes mezőgazdasági területek

13. § (1) A be nem építhető kertes mezőgazdasági területek a belterületen helyezkednek el, a szabályozási terven Mk0-val jelöltek.

(2) Az Mk0 területen kialakítható legkisebb földrészlet 1500 m².

(3) A területen csak köztárgyak, közutak, nyomvonal jellegű vezetékek, közmű és közműpótló berendezések ( a szennyvíztisztító és komposztáló telepek, adótorony, távközlési magas-építmény, magasfeszültségű villamos távvezeték kivételével) helyezhetők el.

(4) A területen már meglévő építmény a 3%-os beépítettség határáig, legfeljebb egy alkalommal 25 m²-el bővíthető e rendelet hatályba lépését követően.

(5) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

Vízgazdálkodási területek

14. § (1) A vízgazdálkodási területeket a szabályozási terv „V”-vel jelöli.

(2) A vízgazdálkodási területeken és a szomszédos földterületeken a vízkár elhárítási, a sporthorgászati, és természeti megfigyelés közösségi építményei, a halastavak mentén a halászattal, annak értékesítésével, feldolgozásával, tárolásával kapcsolatos építmények helyezhetők el a külön jogszabályban foglaltak alapján.

(3) A vízfolyások mentén mindkét oldalon a karbantartás részére 6-6 m-es szabad parti sáv biztosítandó.

(4) A vízfolyások, vízelvezető árkok rendszeres karbantartásáról gondoskodni kell.

(5) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

III. Fejezet

A környezet-, természet-, táj- és a kulturális örökség védelem

15. § A környezet-, a műemlék- és a helyi védelemmel kapcsolatos szabályozást, lehatárolást, a védőtávolságokat a szabályozási terv tünteti fel.

Környezetvédelem

16. § (1) A helyi környezetvédelemről szóló külön rendeletben a rendezési terv előírásait is figyelembe kell venni.

(2) Az igazgatási területen a környezethasználatot úgy kell megszervezni és végezni, hogy:

a) a legkisebb mértékű környezetterhelést és igénybevételt idézze elő,

b) megelőzze a környezetszennyezést,

c) kizárja a környezetkárosítást.

(3) Levegőtisztaság-védelmi szempontból a területen csak olyan tevékenység folytatható és csak olyan létesítmény alakítható ki, amelynek levegőszennyező anyagkibocsátása a területre vonatkozó határértékeket nem lépi túl és nem okoznak lakosságot zavaró bűzhatást.

(4) A közigazgatási területen lévő illegális hulladék-lerakóhelyeket az ingatlan tulajdonosának kell megszüntetnie. A tulajdonos, a kezelő, a bérlő köteles a tulajdonában, használatában, bérleményében lévő ingatlan műveléséről, tisztántartásáról gondoskodni.

(5) A településen veszélyes hulladék keletkezését eredményező tevékenység csak úgy folytatható, hogy az üzemeltető köteles gondoskodni a veszélyes hulladék környezetszennyezést kizáró elhelyezéséről és ártalmatlanításáról.

(6) Védőfásításokkal gondoskodni kell a szántóföldi porszennyezés, valamint az élővizek szennyezésének megakadályozásáról.

(7) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

(8) A szippantott szennyvizek csak hatóságilag kijelölt szennyvízürítő helyre szállíthatók.

(9) A település a felszín alatti vizek szennyeződés érzékenységi besorolása szerint „érzékeny” területnek minősül.

(10) A településen a zajvédelem az országos előírások szerint, azoknak megfelelően biztosítandó. A zajt keltő és a zajtól védendő létesítményeket egymáshoz képest úgy kell elhelyezni, hogy a területre vonatkozó zajterhelési határértékek betartásra kerüljenek.

(11) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

(12) Vízfolyások, csatornák, vízelvezető árkok rendszeres karbantartásáról, tisztításáról a vízfolyás kezelője köteles gondoskodni.

(13) Állattartó-telepek építményei, élelmiszertároló, feldolgozó és forgalmazó létesítmények, egészségügyi intézmény telekhatárától 50 méter védőtávolságon belül nem építhetők.

(14) A dögkonténertől 500 m, a hígtrágya ürítőtől és szippantott szennyvízürítő helytől 1000 m védőtávolságon belül új lakóépület, élelmiszer feldolgozó, -raktározó, -kereskedelmi létesítmény, továbbá állattartó-telep nem létesíthető.

(15) Országos közutak beépítésre nem szánt területen lévő szakasza mentén, a tengelytől számított 50 m távolságon belül lakóépület nem létesíthető. Más építmények a közút kezelőjének egyetértésével létesíthetők.

(16) Vízfolyások medrétől 50 m távolságon belül mezőgazdasági területen állattartó építmény nem létesíthető.

(17) A területen a 20 fh-et elérő parkolókat csak szilárd burkolattal lehet kiépíteni. A 20 fh-et elérő parkolók felszíni csapadékvizének elvezetéséhez hordalék-, olaj- és iszapfogó beépítése szükséges.

(18) A településen a kommunális szilárd hulladék szervezett gyűjtése és elszállítása – a kommunális hulladéklerakó telepre – megoldott. Hulladékgyűjtésre csak szabványosított zártedény, konténer használható. A gyűjtőedények – a szelektív gyűjtésre kialakított gyűjtőszigetek kivételével – közterületen nem tárolhatók, elhelyezésüket telken vagy épületen belül kell biztosítani.

Természetvédelem

17. § (1) A táj szerkezetét, állapotát és jellegét a természetvédelmi célokkal ellentétesen megváltoztatni tilos.

(2) Az erdők telepítésénél, az utcák fásításánál és az egyéb növényzet telepítésénél elsősorban a tájra jellemző, a települési ökológiai viszonyoknak ellenálló, nagyobb díszítőértékű, nem allergizáló fafajok és növények telepítése indokolt. A növényzet telepítésére vonatkozó helyi előírásokat a 2. melléklet tartalmazza.

(3) A területen ismert élőhelyeket meg kell óvni, beruházások helyének kijelölésekor ezeket a területeket kerülni kell.

Tájvédelem

18. § (1) Nem létesíthető közmű-, energia-, táv- és hírközlési vezeték a meglévő fasorok nyomvonalában.

(2) Új közutak, utcák kialakításánál legalább egyoldali fasor telepítéséhez területet kell biztosítani.

(3) Az általános tájvédelem érdekében a külterületi utak menti fasorok, mezsgyék, vízfolyások, csatornák menti galérianövényzet védelméről gondoskodni kell.

(4) Mezőgazdasági termelés számára kedvezőtlen termőhelyi adottságú területeken levő természetes növényállományt (mocsár, láp, rét, legelő) meg kell őrizni.

(5) Hatályon kívül helyezte a 2/2013.(I.16.) önkormányzati rendelet.

Kulturális örökség védelme

19. § (1) A település műemléki értékét, a műemléki környezetet, a nyilvántartott régészeti lelőhelyet és a régészeti érdekű területet a szabályozási tervek, valamint e rendelet 3. melléklete tartalmazza. A helyi művi értékeket a Képviselő-testület helyi védetté nyilvánítja, ezeket e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

(3) Ha régészeti feltárás nélkül régészeti emlék, lelet vagy annak tűnő tárgy kerül elő, a felfedező, a tevékenység felelős vezetője, az ingatlan tulajdonosa, az építtető, vagy a kivitelező köteles:

a) az általa folytatott tevékenységet azonnal abbahagyni,

b) a jegyző útján az örökségvédelemért felelős hatóságnak azt haladéktalanul bejelenteni, amely arról tájékoztatja a mentő feltárás elvégzésére, a kulturális örökség védelméről szóló törvény szerint feltárásra jogosult intézményt,

c) a tevékenységet szüneteltetni, továbbá a helyszín és a lelet őrzéséről – a felelős őrzés szabályai szerint – a feltárásra jogosult intézmény intézkedéséig gondoskodni.

(4) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

(5) A nyilvántartott régészeti lelőhelyet és régészeti érdekű területet érintő munkálatok esetén az örökség védelméért felelős hatóság előzetes véleményét be kell szerezni.

(6) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

(7) Helyi védettségű épületekkel és építményekkel kapcsolatos bárminemű építési munka esetén a következő előírásokat kell betartani:

a) Helyi védettségű épületen végzett bárminemű munka esetén a hagyományos homlokzat és tömegarányok, párkány- és gerincmagasságok, nyílásrendek, a nyílások osztása, a homlokzati tagozatok megőrzendők.

b) Helyi védettségű épület úgy bővíthető, hogy az eredeti épület tömegformája, homlokzati kialakítása, utcaképi szerepe ne változzon, illetve gondosan mérlegelt kompromisszum árán a legkisebb kárt szenvedje. Az épület bővítése az épület mögött, fésűs beépítés esetén az oldalhatár mentén hosszirányban, illetve ha a telekszélesség lehetővé teszi, udvari keresztszárnnyal is lehetséges az utcai homlokzattól legalább 5 m-el hátrahúzva. A keresztszárny szélessége a főépület szélességét nem haladhatja meg, és csak azzal azonos hajlásszögű és anyagú, szimmetrikus nyeregtetővel fedhető.

c) A belső átalakításokat az eredeti szerkezet és belső értékek tiszteletben tartásával kell megoldani.

d) Helyi védettségű épület bontására csak a műszaki és erkölcsi avultság beálltával kerülhet sor, a védettség megszüntetését követően.

(8) A helyi védettség alá helyezésről, illetve törlésről okleveles építészmérnök által készített szakvélemény alapján a képviselő-testület e rendelet módosításával dönt.

(9) A helyi védelemmel kapcsolatos további szabályokat az önkormányzat külön rendeletben határozza meg.

IV. Fejezet

Egyes sajátos jogintézmények követelmény rendszere

Építésjogi követelmények

20. § Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

Kiszolgáló és lakóút céljára történő lejegyzés

21. § Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

Útépítési és közművesítési hozzájárulás

22. § Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

Településrendezési kötelezések

23. § (1) A településrendezési kötelezések körét és szabályait az Étv. tartalmazza.

(2) Hatályon kívül helyezte a 9/2016.(XII.12.) önkormányzati rendelet.

Mellékletek

23/A. § (1) 1. melléklet: Helyi védelem alatt álló épületek és egyéb objektumok

(2) 2. melléklet: A növényzet telepítésére vonatkozó előírások

(3) 3. melléklet: Műemlékvédelem alatt álló épület

(4) 4. melléklet: Nyilvántartott régészeti lelőhelyek

V. Fejezet

Záró rendelkezések

24. § (1) Hatályon kívül helyezte a 2/2013.(I.16.) önkormányzati rendelet.

(2) E rendelet 2016. december 13-tól lép hatályba, kihirdetéséről a helyben szokásos módon (az önkormányzat hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel) a körjegyző gondoskodik. Kercseliget, 2016. december 12. Mecseki János polgármester Kaposvölgyiné Dr. Hangyál Margit körjegyző

(3) Kihirdetési záradék: A rendelet kihirdetése 2016. december 12. napján megtörtént. Kaposvölgyiné Dr. Hangyál Margit körjegyző

1. melléklet a 9/2006. (IV. 18.) önkormányzati rendelethez

Helyi védelem alatt álló épületek és egyéb objektumok

ssz.

név

cím

hrsz.

1

Kereszt

Kossuth L. u. templomkert

189.

2

Kereszt

Kossuth L. u. temető

190.

3

Kereszt

Kossuth L. u. temető

190.

4

Kereszt

Fő utca északi vége

325/2.

5

Kereszt

Fő utca déli vége

303.

6

Emlékpark, emlékmű

Fő utca, Kossuth L. utca sarok

194,195.

7

Maár kripta

Kossuth L. u. temető

190.

8

R.k. templom

Kossuth L. utca

189.

9

Lakóház

Kossuth L. u. 1.

193.

10

Iskola

Kossuth L. u. 7.

188.

2. melléklet a 9/2006. (IV. 18.) önkormányzati rendelethez

A növényzet telepítésére vonatkozó előírások

1. A legkisebb ültetési (telepítés) távolság az ingatlan határától:

1.1. Belterületen és külterületeknek a kertterületre (Mk, Mk0) és beépítésre szánt

területeknek minősített területek belső részén:

1.1.1. szőlő, valamint 3 m-nél magasabbra nem növő gyümölcs- és egyéb

bokor (élő sövény) esetén 0,5 m.

1.1.2. 3 m-nél magasabbra nem növő gyümölcs és egyéb fa esetén 1 m.

1.1.3. 3 m-nél magasabbra növő gyümölcs- és egyéb fa, valamint gyümölcs- és

egyéb bokor (élő sövény) esetén 5 m.

1.2. külterületen a kertterületen, és beépítésre szánt területen kívül eső részén:

1.2.1. gyümölcsfa iskolai nevelés alatt álló növény, továbbá szőlő, köszméte, ribizke,

és málnabokor esetén 0,8 m.

1.2.2. minden egyéb gyümölcsbokor (mogyoró, stb.) esetén 2 m.

1.2.3. birs, naspolya, birsalanyra oltott körtefa esetén 2,5 m.

1.2.4. törpealanyra oltott almafa, továbbá meggy-, szilva- és mandulafa esetén 3,5 m.

1.2.5. vadalanyra oltott alma- és körtefa, továbbá kajszi fa esetén 4 m.

1.2.6. cseresznyefa esetén 5 m.

1.2.7. dió- és gesztenyefa, továbbá minden fel nem sorolt gyümölcsfa esetén 8 m.

1.3. külterületnek, a kertterületen és a beépítésre szánt területén kívüli részén, amennyiben

a szomszédos földterület szőlő, gyümölcsös vagy kertterület, szőlőt és gyümölcsfát
az 1.2. pontban foglalt ültetési távolságok megtartásával egyéb bokrot vagy fát az
alábbi ültetési távolságok megtartásával lehet ültetni:

1.3.1. 1 m-nél magasabbra nem növő bokor (élő sövény) esetén 0,8 m.

1.3.2. 2 m-nél magasabbra nem növő bokor (élő sövény) esetén 1,2 m.

1.3.3. 2 m-nél magasabbra növő bokor (élő sövény) esetén 2 m.

1.3.4. fa esetében 8 m.

2. Közút területén – szőlőtől, gyümölcsöstől, kertterülettől és beépítésre szánt területtől – minden gyümölcs- és egyéb fát, valamint bokrot legalább 1,5m, 3 m-nél magasabbra növő gyümölcsfát legalább 2,5 m távolságra szabad ültetni.

3. melléklet a 9/2006. (IV. 18.) önkormányzati rendelethez

Nyilvántartott régészeti lelőhelyek
(A Forster központ 600/1713-2/2015 Ikt. számú adatszolgáltatása alapján)

Azonosító

lelőhely
száma

lelőhely
neve

hrsz

47352

1

Temető

189,190,177/2,188,187,186,184,185,192,191,0143/3,
0143/4,0103,0144,175,176,174

85941

2

Enyedi-malom 1. lelőhely

054,058/6

85943

3

Enyedi-malom 2. lelőhely

061/14

85945

4

Bodó-malom

064/2

85947

5

Berek

035/1

Műemlékvédelem alatt álló épület

törzsszám

határozat
száma

címe:

bírság
kat.

hrsz

funkciója

M 9059

14692/1979
OMF

Fő u. 22.

III.

302.

Maár kastély

Műemléki környezet: Maár kastély ex-lege műemléki környezete:
304,301,300,303,24,25,26,27,29,30,31,32,28 hrsz.

4. melléklet a 9/2006. (IV. 18.) önkormányzati rendelethez

Az M9 gyorsforgalmi út Kaposvár-Bonyhád közötti szakasza kialakításának Előzetes Régészeti Dokumentációja (ERD által megállapított Nyilvántartás alatt álló régészeti lelőhelyek)

Sorszám

Nyilvántartási
szám

Lelőhely
neve

hrsz

ERD_21

Új lelőhely

Vizes-tag, Kercseliget közigazgatási határának északi részén, Csoma és Attala fele, a Kapos déli partján

042/1,042/3,042/4,042/5,042/6,042/7