Kercseliget község képviselő testületének 10/2014. (VIII.26.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének, elnevezésük megváltoztatásának, házszámok megállapításának szabályairól

Hatályos: 2014. 08. 27

KERCSELIGET KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10/2014.(VIII.26.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE


a közterületek elnevezésének, elnevezésük megváltoztatásának, házszámok

megállapításának szabályairól.



Kercseliget Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében a 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 51. § (5) bekezdésében, valamint a 143. § (3) bekezdésében kapott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



A rendelet célja


1. §


E rendelet célja, hogy a közterület elnevezése Kercseliget Község közterületeit pontosan megjelölje, azonosítsa, a tájékozódás céljára szolgáljon, egyben emléket állítson, hagyományokat ápoljon és a közterületek elnevezésére, azok megváltoztatására vonatkozó szabályokat egységes rendbe foglalja.



Értelmező rendelkezések


2. §


E rendelet alkalmazásában:


  1. Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás is ekként tartja nyilván. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása, a pihenő és emlékhelyek kialakítása.
  2. Közterületnév: a község területén lévő közutak és terek rendszerint út, utca, tér, park, köz, sétány stb. utótagot tartalmazó neve.



Általános szabályok


3. §


  1. Kercseliget Községben minden közterületet el kell nevezni.
  2. Új közterület kialakítása után, közterületként való bejegyzését követően egy éven belül meg kell állapítani a közterület nevét.
  3. Az elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló új szakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel (meghosszabbítás).

4. §


(l) Közterület elnevezésekor különös figyelemmel kell lenni a helyi hagyományokra, a helytörténeti kutatásokra, a lakosság élő névhasználatára, a magyar nyelv követelményeire, az egyszerűségre és arra, hogy a név a többitől írásban is, hangzásában is jól megkülönböztethető legyen.


  1. Közterület élő személyről nem nevezhető el, valamint alkalmazni kell a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 14. § (2)-(3) bekezdéseit.
  2. A közterület elnevezésekor névazonosság nem állhat elő.
  3. Közterület elnevezését kezdeményezhetik az önkormányzati képviselők, a Képviselő-testület bizottsága és Kercseligeten lakóhellyel rendelkező állampolgárok legalább tíz főből álló csoportja, akik az indítvány benyújtásának időpontjában az érintett közterületen bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek.



Hatásköri és eljárási szabályok


5. §


  1. A közterület elnevezése és megváltoztatása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik. Az elnevezésről a Képviselő-testület határozattal dönt. A Képviselő-testületi döntéssel kapcsolatos előkészítési és végrehajtási feladatokat a Nagyberki Közös Önkormányzati Hivatala végzi el.
  2. Ha a közterület elnevezésének megváltoztatását az érintett lakosság kezdeményezi, akkor az adott közterületen lakók véleményét ki kell kérni. A lakosság véleménynyilvánítása e rendelet 8. §-a alapján történik, azonban a lakosság véleményének a Képviselő-testület döntésére nincs kötelező ereje.
  3. Nem lakossági kezdeményezés esetében a Képviselő-testület kikérheti a közterület elnevezésével, megváltoztatásával érintett lakosság véleményét, azonban a lakosság véleményének a Képviselő-testület döntésére nincsen kötelező ereje.


6. §


  1. A közterületnév megállapításáról, illetőleg megváltoztatásáról szóló határozatban a Képviselő-testület köteles rendelkezni arról, hogy az új, illetőleg megváltozott közterületnév mely időponttól lép hatályba. A határozatban rendelkeznie kell az utcanév-táblák elhelyezésének határidejéről.
  2. A Képviselő-testület döntéséről a Nagyberki Közös Önkormányzati Hivatal 30 napon belül köteles értesíteni:

a.) az érintett tulajdonosokat (lista szerint, ingatlanonként 1 személyt);

b.) a települési lakcímnyilvántartót helyben;

c.) a települési adóügyi ügyintézőt;

d.) a Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatalát;

e.) a közhiteles ingatlan-nyilvántartást vezető szervet;

f.) a Magyar Posta kaposvári 1. sz. postahivatalát;

g.) a Rendőrkapitányságot;

h.) a tűzvédelmi hatóságot;

i.) a közműszolgáltatókat (DRV Zrt, E-ON Zrt., D-D Hulladékkezelő Nonprofit Kft.);

j.) a Földrajzinév-bizottságot valamint a Földmérési és Távérzékelési Intézetet (csak településrész-névvel kapcsolatos döntés esetében).



Közterületnév táblák


7. §


  1. Az utcanév-táblák elkészíttetése, elhelyezése, karbantartása és szükség szerinti pótlása a Nagyberki Közös Önkormányzati Hivatalnak a feladata.
  2. Az utcanév-táblákat építményeken (épületen, kerítésen, támfalon), illetőleg önálló vagy pedig más célra is szolgáló oszlopon, jól látható helyen kell elhelyezni.
  3. Növényzetre utcanév-táblát elhelyezni nem szabad.
  4. Az ingatlan tulajdonosa, kezelője vagy használója a közterületnév tábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles. Amennyiben a tábla elhelyezésével az ingatlanon kár keletkezik, azt a kihelyezésért felelős szerv köteles megtéríteni.



A lakosság vélemény-nyilvánításának rendjére vonatkozó szabályok


8. §


  1. A lakosság véleményének kikérésében, azok összesítésében, a Képviselő-testület döntésének előkészítésében a Nagyberki Közös Önkormányzati Hivatal működik közre.
  2. A lakosság a Képviselő-testülethez a véleményét, kérelmét, javaslatát postai és elektronikus úton egyaránt benyújthatja.
  3. Az érintett lakosság véleményének kikérése esetén a Nagyberki Közös Önkormányzati Hivatal hirdetményt tesz közzé - az Önkormányzat honlapján, illetőleg a Hivatal hirdetőfalán a tervezett névváltozásról, amelyre a helyi érdekeltségű civil szervezetek, illetve bármely helyi lakos észrevételt tehet.


Házszámtáblák, címmegállapítás

  1. A házak (építési telkek) megszámozását a Nagyberki Közös Önkormányzati Hivatal köteles elvégezni minden új utca vagy telek kialakítása alkalmával és erről köteles értesíteni a tulajdonosokat és a mindenkori közhiteles ingatlan-nyilvántartást végző szervet.
  2. A mindenkori közhiteles ingatlan-nyilvántartást vezető szerv köteles a házszámokról térképi nyilvántartást vezetni jelen rendelet 6. § (2) e.) pont alapján, ezt a Nagyberki Közös Önkormányzati Hivatal pedig köteles az egyes államigazgatási ügyek intézése alkalmával mindig figyelembe venni.
  3. A Nagyberki Közös Önkormányzati Hivatal köteles a házszámozást felülvizsgálni és az esetleg szükséges változtatásokat elvégezni, ha valamelyik utca neve megváltozik, ha valamelyik utcát közterület-szabályozás érinti, vagy ha ezt a kialakult házszámozás rendezése indokolja.
  4. Az épületek házszámait az ingatlanok tulajdonosai (kezelői) kötelesek saját költségükön a közterületről jól látható módon (táblán vagy más módon) feltüntetni. Az utcanév házankénti feltüntetése nem kötelező.



Emléktábla állítás rendjére vonatkozó szabályok


10. §


  1. A község közterületein emléktábla csak a Képviselő-testület hozzájárulásával helyezhető el.
  2. A műemlék, műemlék jellegű és a helyi védettségű épületeken emléktábla elhelyezéséhez az illetékes műemlékvédelmi hatóság előzetes hozzájárulása is szükséges.
  3. A Képviselő-testületi hozzájárulás nélkül vagy a hozzájárulásról szóló határozatban foglaltaknak nem megfelelően elhelyezett emléktáblát a polgármester - az eltávolításra vonatkozó felszólításban megjelölt határidő eredménytelen eltelte esetén - az emléktábla tulajdonosának költségére leszerelteti és elszállíttatja.



Vegyes és záró rendelkezések


  1. Közterületnév, házszám, épület, ajtó számozásának változása miatt, költözéssel nem járó lakcímváltozásról az állampolgárnak nem kell bejelentést tennie. A lakcímadat ilyen megváltozása nem minősül adatváltozásnak.
  2. A jegyző az (1) bekezdés szerinti változást hivatalból vezeti át a nyilvántartáson.
  3. A házszámtáblával nem rendelkező ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója a jelen rendelet 9. § (4) bekezdésében foglalt tábla-kihelyezési kötelezettségének e rendelet hatályba lépését követő fél éven belül köteles eleget tenni.



Hatálybalépés


12. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.





Kaposvölgyiné Dr. Hangyál Margit                                               Mecseki János

                        Jegyző                                                                                   Polgármester




A rendelet kihirdetése Kercseliget Községben 2014. augusztus 26. napján, 16 óra 30 perckor történt meg.





                                               Kaposvölgyiné Dr. Hangyál Margit

                                                                       Jegyző