Kercseliget község képviselő testületének 15/2014. (XI.25.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályozásáról.

Hatályos: 2014. 11. 26- 2015. 02. 27

Kercseliget Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2014. (XI.25.) számú önkormányzati rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról.



Kercseliget Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 132.§(4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011 évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



I. FEJEZET


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet hatálya


1. §


  1. A rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében meghatározza az önkormányzat által biztosított egyes szociális ellátási formákat, azok szervezetét, az ellátásra jogosultság feltételeit, valamint érvényesítésének garanciáit.
  2. A pénzbeli ellátások tekintetében e rendelet területi hatálya Kercseliget Község közigazgatási területére terjed ki.
  3. A rendelet személyi hatálya a Szoc.tv. 3. §-ában meghatározott személyekre terjed ki.
  4. E rendelet tárgyi hatálya az alábbi ellátásokra terjed ki:

Pénzbeli és természetbeni ellátások:

  1. aktív korúak ellátása: foglalkoztatást helyettesítő támogatás, rendszeres szociális segély;
  2. önkormányzati segély;
  3. köztemetés;
  4. közgyógyellátás.


Értelmező rendelkezések


2. §


Környezettanulmány: a kérelmező családi és vagyoni viszonyainak esetenkénti helyszíni ellenőrzése.


Általános eljárási rendelkezések


3. §


  1. A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátások iránti kérelmet az erre rendszeresített formanyomtatványon Nagyberki Közös Önkormányzati Hivatalnál [a továbbiakban: Hivatal] lehet benyújtani.
  2. A kérelmet - ha törvény másként nem rendelkezik - az a szociális hatáskört gyakorló szerv bírálja el, amelynek illetékességi területén a kérelmező lakcíme van. A lakcím megállapítása szempontjából a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai az irányadók.
  3. A kérelemhez csatolni kell a kérelmező és családtagjai jövedelemviszonyairól szóló igazolásokat, melynek irányadó időszakára az Szoc.tv. 10. § (2) bekezdésében meghatározottakat kell figyelembe venni.
  4. A jövedelem igazolható:
    1. Munkabérből származó jövedelem esetén, a munkáltató által kiállított igazolással. Amennyiben az adott hónapban 13. havi munkabér, illetve más jogcímen egy-egy többletjuttatás is kifizetésre került, annak összegét a havi munkabértől elkülönítve kell feltüntetni.
    2. Munkanélküli ellátás esetén, a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolással.
    3. Nyugdíj, illetve nyugdíjszerű ellátás esetén, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által a tárgyév elején megküldött elszámolási lappal, vagy a megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvényével, és a nyugdíjas igazolvány fénymásolatával.
    4. Őstermelők esetén a bevételről vezetett dokumentum fénymásolatával, illetve a NAV által kiállított igazolással, továbbá támogatás esetén a támogatás összegéről szóló igazolással.
    5. Vállalkozásból származó jövedelem esetén a NAV igazolásával, továbbá az adóbevallással nem lezárt időszakra vonatkozóan az egy havi átlagjövedelemről szóló könyvelői igazolással, ennek hiányában az érintett nyilatkozatával.
    6. Alkalmi munka esetén a havi átlagos nettó jövedelemre vonatkozó nyilatkozattal és az alkalmi munkavállalói kiskönyv fénymásolatával.
    7. Tartásdíj esetén a ténylegesen felvett tartásdíjról szóló irattal (elismervény, postai feladóvevény stb.) és a szülők közötti egyezséget tartalmazó közokirattal vagy a teljes bizonyító erejű magánokirattal, illetve a tartásdíj megállapításáról szóló jogerős bírói ítélettel, állam által megelőlegezett gyermektartásdíjról a gyámhivatal határozatával.
    8. Ösztöndíjról a felsőfokú oktatási intézmény igazolásával.
    9. A munkaügyi kirendeltség igazolása arról, hogy a támogatást igénylő személy és nagykorú családtagja regisztrált munkanélküli és támogatásban nem részesül.
    10. Az a)-i) pontokba nem tartozó jövedelmek esetén egyéb, a jövedelem típusának megfelelő igazolással.

Amennyiben az a)-h) és j) pontban meghatározott ellátások folyószámlára kerülnek átutalásra, úgy a jövedelem a bankszámlakivonattal is igazolható.


4. §


  1. A kérelmező a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékokat a kérelem benyújtásával egyidejűleg köteles becsatolni.
  2. Amennyiben a pénzbeli és természetbeni ellátás iránti kérelemben előadott életkörülmények vizsgálata kapcsán a kérelem megalapozott elbírálása szükségessé teszi, az igénylőnél környezettanulmányt kell készíteni.


5. §


A rendszeres ellátások folyósítása (utalása vagy kifizetése) havonta utólag minden hónap 5. napjáig, nem rendszeres ellátások kifizetése a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a pénztárból, folyószámlával rendelkezőnél – kérelmére - átutalással történik. A házipénztárból történő döntést követő azonnali kifizetés létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy esetében történhet.



6. §


A rendszeres szociális segély és az önkormányzati segély egészben vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. A folyósítás módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell.


7. §


A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához, ha a kérelmező életvitele alapján vélelmezhető, hogy a jövedelemigazolásban feltüntetett összegen felül egyéb jövedelemmel is rendelkezik, a kérelmező kötelezhető arra, hogy családja vagyoni viszonyairól a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 1. számú melléklete szerinti formanyomtatványon nyilatkozzék.


8. §


A határozatlan időre megállapított ellátások esetén a jogosultság fennállását - ha a jogszabály másként nem rendelkezik - az ellátás megállapítását követően naptári évenként egy alkalommal ismételten vizsgálni kell, ennek tényét - azaz a továbbfolyósíthatóságot - az ügyiratban rögzíteni kell.



II. FEJEZET


SZOCIÁLIS RÁSZORULTSÁGTÓL FÜGGŐ PÉNZBELI ELLÁTÁSOK


Aktív korúak ellátása


Az együttműködés eljárási szabályai


9. §


  1. A rendszeres szociális segélyben részesülő aktív korúak ellátása megállapításának, folyósításának feltételeként együttműködésre köteles a Kercseligeti Integrált Szociális Központtal, valamint foglalkoztatás tekintetében az Önkormányzattal.
  2. A rendszeres szociális segélyben részesülő aktív korúak ellátására jogosult személy köteles:
    1. a rendszeres szociális segélyre való jogosultságot megállapító határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül megjelenni az együttműködésre kijelölt szervnél, nyilvántartásba vétel céljából (kivéve a rendszeres szociális segélyre egészségkárosodott jogcímen jogosultak),
    2. együttműködni az együttműködésre kijelölt szervvel a beilleszkedést segítő program elkészítésében,
    3. a nyilvántartásba vételtől számított 60 napon belül a beilleszkedést segítő programban való részvételről szóló írásos megállapodást megkötni,
    4. köteles a folyamatos kapcsolattartásra az együttműködésre kijelölt szervnél és a megállapodásban foglalt időközönként, de legalább három havonta - az együttműködésre kijelölt szervnél megjelenni.




Az együttműködési kötelezettség megszegésének esetei


10. §


  1. Az együttműködési kötelezettség megszegésének minősül, ha a rendszeres szociális segélyben részesülő személy a számára felróható okból:
    1. a jogosultságot megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül nyilvántartásba vétele céljából nem jelenik meg a Kercseligeti Integrált Szociális Központnál,
    2. az együttműködési megállapodásban foglaltaknak nem tesz eleget,
    3. a beilleszkedést segítő program bármely pontjának nem tesz eleget,
    4. akadályoztatása okát az előírt határidőben nem jelenti, vagy azt hitelt érdemlően igazolni nem tudja,
    5. a beilleszkedést segítő programban meghatározott szervezetekkel a kapcsolatot nem veszi fel, vagy az általuk meghatározott időpontban nem jelenik meg,
    6. ha a Kercseligeti Integrált Szociális Központnál vagy a beilleszkedési programban meghatározott szervezeteknél a kijelölt időpontban ittas vagy bódult állapotban jelenik meg.
  2. A rendszeres szociális segélyben részesülő személy a segély folyósításának időtartama alatt együttműködési kötelezettségét az együttműködésre kijelölt szervnél két éven belül ismételten megszegi, akkor az ellátásra való jogosultságát meg kell szüntetni.
  3. A megállapító határozatban az együttműködés megszegésének az eseteiről és következményeiről rendelkezni kell.


Foglalkoztatást helyettesítő támogatásra, rendszeres szociális segélyre való jogosultság egyéb feltételei


11. §


  1. Az aktív korúak ellátását kérelmező, illetve az ellátásra jogosult személy köteles a lakókörnyezete rendezettségét biztosítani. A lakókörnyezet rendezettségére vonatkozóan a Szoc.tv. 33. § (7) bekezdésében foglaltak az irányadók.
  2. Az aktív korúak ellátását kérelmező, valamint az ellátásra jogosult az (1) bekezdésben előírt kötelezettségét megszegi, ha:
    1. nem tartja tisztán a ház előtti járdát, vízelvezető árkot vagy a zöldterületet,
    2. nem tartja tisztán az udvart, ott hulladékot halmoz fel,
    3. az ingatlanán az emberi egészségre vagy a környezetre veszélyes hulladékot tárol vagy ilyen tevékenységet folytat,
    4. nem tartja tisztán és higiénikusan a lakást,
    5. a háza előtti zöldterületen nem kaszálja le a füvet,
    6. a házához tartozó kertet nem tartja gyommentes állapotban,
    7. nem veszi igénybe a rendszeres szilárd hulladékbegyűjtés szolgáltatást,
    8. nincs a házban használható WC vagy az udvar, kert erre megfelelő részén épített, minden oldalán a belátás elől elzárt árnyékszék,
    9. az épület állaga veszélyezteti az emberi életet és testi épséget,
    10. a tartásában lévő ebnek vagy ebeknek a veszettség elleni védekezésről szóló jogszabály szerinti oltásáról nem gondoskodik.


  1. A kérelem benyújtója, az ellátásra jogosult az elvégzendő tevékenység konkrét megjelölését tartalmazó felhívástól számított, az elvégzendő tevékenységhez szükséges időn, de legalább 5 napon belül köteles eleget tenni a (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségének.
  2. Amennyiben a kérelem benyújtója, az ellátásra jogosult a felszólítás ellenére nem tesz eleget a (1) bekezdésben előírtaknak, úgy az aktív korúak ellátását meg kell szüntetni vagy fel kell függeszteni illetve a benyújtott kérelmet el kell utasítani. Erre a megállapító határozatban a jogosult figyelmét fel kell hívni.


Önkormányzati segély


12. §


Az Önkormányzat önkormányzati segélyben részesítheti a Szoc.tv. 45. § (4) bekezdésében meghatározott személyeket.


13. §


  1. Önkormányzati segélyben részesülhet az a rászoruló, akinek
    1. családjában az egy főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét nem haladja meg,
    2. egyedül élő esetén, a havi jövedelme az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át nem haladja meg

és vagyonnal nem rendelkezik.

  1. Az önkormányzati segély egy családon belül évi 2 alkalommal adható, összege - rászorultsághoz igazodva - legalább 3.000,-Ft, legfeljebb 15.000,-Ft.
  2. A megállapított önkormányzati segély pénzben és természetben is nyújtható.
  3. Az önkormányzati segély felhasználását az Önkormányzat célhoz kötheti. Elsősorban élelmiszer, alapvető tisztálkodó, mosószer és szükséges ruhaneműk vásárolhatók a segélyösszegből.


14. §


Az önkormányzati segély rendkívüli méltánylást érdemlő esetben évente legfeljebb egy alkalommal, a kérelmező jövedelmére tekintet nélkül is megállapítható.


15. §


  1. Önkormányzati segélyt nyújt az Önkormányzat annak a temetésre kötelezett személynek, illetve annak a temettetést végzőnek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodik,
    1. annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy
    2. tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti
    3. és akinek a családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével számított egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át, egyedül élő esetén annak 450%-át és aki nem részesült a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény alapján temetési hozzájárulásban.
  2. Az önkormányzati segély mértéke a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10%-a. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége 150.000 Ft.
  3. Az Önkormányzat a temetés költségeihez történő hozzájárulást biztosító önkormányzati segélyt, a temetést végző egy főre jutó jövedelmi és vagyoni viszonyaira tekintet nélkül is megállapíthatja, ha az eljárás során bizonyítást nyer, hogy a temetési költségek viselése a temetés költségeinek kifizetését is figyelembe véve a kérelmező vagy családja létfenntartását veszélyezteti.
  4. A temetési költségekhez történő hozzájárulásra vonatkozó kérelmet, a haláleset bekövetkeztétől számított 60 napon belül lehet benyújtani a Hivatalba. A határidő elmulasztása jogvesztő.
  5. A kérelemhez, a kérelem benyújtásával egyidejűleg csatolni kell a temetés költségeiről - a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére - kiállított számla eredeti példányát, az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatának másolatát.


Mentesülés a köztemetés költségeinek megtérítése alól


16. §


  1. Ha az eltemettetésre kötelezett helyett az önkormányzat gondoskodik az elhunyt személy eltemettetéséről, az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségeinek megtérítése alól, akkor mentesül, ha
    1. családjában az egy főre számított havi családi jövedelem az öregségi nyugdíj  mindenkori legkisebb összegét nem haladja meg,
    2. egyedül élő esetén, havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladja meg és vagyonnal nem rendelkezik, illetve a hagyaték csak hagyatéki teherből áll.
  2. A megtérítési kötelezettség alóli mentesítésre vonatkozó hatáskört a polgármester gyakorolja.


Közgyógyellátás


17. §


Méltányossági alapon a közgyógyellátásra való jogosultság annak a szociálisan rászorult személynek állapítható meg, akinek

  1. a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a nyugdíjminimum 150%-át,
  2. egyedül élő esetén a nyugdíjminimum 200%-át nem haladja meg és havi rendszeres gyógyító ellátás költsége a nyugdíjminimum 25%-át eléri vagy meghaladja.



III. FEJEZET


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


18. §


  1. E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a Kercseliget Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2014. (VIII.11.) számú önkormányzati rendelete.


  1. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



Kercseliget, 2014. november 25.




Mecseki János                                           Kaposvölgyiné Dr. Hangyál Margit

        Polgármester                                                                    Jegyző



Kihirdetési záradék:


A rendelet kihirdetése Kercseliget Községben 2014. november 25. napján 15 óra 15 perckor megtörtént.




                  Kaposvölgyiné Dr. Hangyál Margit

                                          Jegyző