Kercseliget Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (IX.6.) önkormányzati rendelete

Kercseliget község közművelődési feladatairól

Hatályos: 2021. 09. 15

Kercseliget Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 6.) önkormányzati rendelete

Kercseliget község közművelődési feladatairól

Kercseliget Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 73. § (2), 76. § (1), és 77. § (1) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek, sajátosságok alapján – meghatározza Kercseliget Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) közművelődési alapszolgáltatásainak körét, valamint a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Kercseliget község közigazgatási területére.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az önkormányzat közművelődési tevékenységének megvalósulásában résztvevőkre, valamint a közművelődési alapszolgáltatásokat igénybe vevőkre.

Alapelvek

3. § (1) Az önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik, hogy biztosítsa Kercseliget község polgárainak jogát

  • a) műveltsége gyarapítására,
  • b) a közösségi színtér szolgáltatásainak igénybevételére.

(2) Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása során kiemelten kezeli

  • a) a gyermek- és ifjúsági korosztály művelődésének, közösséggé formálódásának támogatását, a szabadidő hasznos eltöltéséhez szükséges feltételek megteremtését,
  • b) az időskorú népesség közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatását,
  • c) a hátrányos helyzetben lévő lakosság közművelődési lehetőségének megteremtését.

A közművelődési feladatellátás formája, módja és mértéke

4. § (1) Az önkormányzat az e rendelet 5. §-ában foglalt alapszolgáltatás ellátása, hozzáférhetősége, az önkormányzati kötelező közművelődési feladatok megvalósítása érdekében közösségi színteret biztosít az önkormányzati hivatal épületében.

(2) A közösségi színtér formája: a közművelődési alapszolgáltatások mellett egyéb tevékenységeknek, szolgáltatások megszervezésének is helyszínt biztosító integrált közösségi és szolgáltató tér.

(3) A közösségi színtér címe: 7256 Kercseliget, Fő u. 33.

Az önkormányzat által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások

5. § (1) Az önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a közművelődéshez való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások:

  • a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,
  • b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése.

(3) Az önkormányzat a (2) bekezdésben foglalt közművelődési alapszolgáltatások megvalósítása érdekében az alábbi – a helyi értékekre épülő – tevékenységek ellátását támogatja:

  • a) olyan szerveződések, tevékenységek támogatása, amelyek biztosítják a résztvevők testi, szellemi jólétének javítását, életminőségének növelését;
  • b) szabadidős tevékenységek szervezése, a szabadidő kulturált eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása;
  • c) a helyi társadalom különböző rétegei (idősek, hátrányos helyzetű csoportok, fiatalok, stb.) közötti kapcsolatrendszer kiépítése, közművelődési tevékenységük segítése, bevonásuk a kulturális életbe; közös programok szervezése a különböző rétegek számára;
  • d) nemzeti és társadalmi rendezvények szervezése, ünnepek, jeles napok (karácsony, húsvét, advent, március 15., augusztus 20., október 23., stb.) megtartása; ünnepekre való készülődés során (pl.: játszóház keretében) kézműves foglalkozások tartása, az ünnephez, jeles naphoz kötődő tárgyak készítése, ezzel a lakosság, főként a gyermekek kreativitásának, amatőr művészeti alkotókedvének, tehetségének gondozása.

A közművelődési feladatellátás finanszírozása

6. § Az önkormányzat a feladatellátás költségét az éves költségvetési rendeletében biztosítja, amelynek forrása a központi költségvetésből származó, a települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatására fordítandó állami hozzájárulás; továbbá önkormányzati támogatás.

Záró rendelkezések

7. § (1) E rendelet 2021. szeptember 15 napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Kercseliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 3/2017.(II.13.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.

Mecseki János Kaposvölgyiné Dr. Hangyál Margit

polgármester jegyző

Záradék:

A rendelet kihirdetve:

Kercseliget, 2021. szeptember 6.

Kaposvölgyiné Dr. Hangyál Margit

jegyző