Kercseliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (XI. 13.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és az azokat sértő magatartás jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2024. 01. 01

Kercseliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (XI. 13.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és az azokat sértő magatartás jogkövetkezményeiről

2024.01.01.

Kercseliget Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja és hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya arra a természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre terjed ki, aki Kercseliget község közigazgatási területén a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást tanúsít.

(2) Jelen rendelet alkalmazásában közösségi együttélés szabályait sértő magatartás mindaz a tevékenység, mulasztás vagy jogellenes - és ezen állapot fenntartásában megnyilvánuló - magatartás, amely szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, de sértik a közösség morális értékítéletét.

2. Eljárási szabályok

2. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályaiban foglaltak elmulasztása, megszegése miatti eljárásban közigazgatási bírság kiszabására a Képviselő-testület által jelen rendeletben átruházott hatáskörben a Jegyző jogosult.

(2) Nem állapítható meg közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás, ha a tevékenység vagy mulasztás szabálysértést, bűncselekményt valósít meg, ha a tevékenységre vagy mulasztásra törvény vagy kormányrendelet közigazgatási bírság alkalmazását rendeli el.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt lefolytatott eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény, és a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény rendelkezései alkalmazandók az e rendeletben meghatározott eltérésekkel.

(4) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti eljárás kizárólag hivatalból indítható, amely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jelenti be. A bejelentésnek ugyanakkor tartalmaznia kell a bejelentő nevét és elérhetőségét, a szabályszegő nevét, címét vagy székhelyét, a cselekmény helyének, időpontjának és körülményének leírását, a bizonyítási eszközök megjelölését, a bizonyítékok csatolását.

(5) A közigazgatási hatósági eljárás

a) valamely cselekménnyel megvalósuló, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás esetén a cselekmény elkövetésétől,

b) mulasztásban megnyilvánuló közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás esetén a jogszerű teljesítésre nyitva álló határidő lejártától,

c) jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás esetén a jogellenes állapot észlelésétől számított 30 napon belül indítható.

(6) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatti eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény és a 2017. évi CLXXIX. törvény rendelkezéseit az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(7) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás természetes személy elkövetője ötezer forinttól kettőszázezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elkövetője harmincezer forinttól ötszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(8) Ismételt vagy folyamatos jogsértés esetén a bírság ismételten is kiszabható.

(9) Közigazgatási bírság helyett figyelmeztetés alkalmazható, ha a cselekmény az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú és az elkövető az elkövetést megelőző egy évben nem követett el közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást és a figyelmeztetéstől is kellő visszatartó hatás várható.

(10) Korlátozottan cselekvőképes kiskorú, vagy gondnokolt esetében a közigazgatási bírságot csak abban az esetben lehet kiszabni, ha önálló jövedelemmel rendelkezik, vagy amennyiben az önálló jövedelemmel nem rendelkező annak megfizetését vállalja. Ez nem érinti a törvényes képviselő helytállási és kártérítési felelősségét és kötelezettségét.

(11) Abban az esetben, ha a korlátozott cselekvőképes kiskorúval (gondnokolttal) szemben előreláthatólag a (10) bekezdésben foglaltak szerint közigazgatási bírságot kiszabni nem lehet, figyelmeztetést kell alkalmazni.

(12) Közigazgatási bírság kiszabásának mellőzése esetén figyelmeztetni kell a szabályszegőt, hogy a jövőben tartózkodjon hasonló cselekmények elkövetésétől, tartsa be a jogszabályokat és a közösségi együttélés szabályait. Tájékoztatni kell ugyanakkor az ismételt elkövetés lehetséges jogkövetkezményére.

(13) A jogkövetkezmények alkalmazása során figyelemmel kell lenni az elkövető személyi körülményeire, a szabályszegés súlyára.

(14) A közigazgatási bírság mértékének meghatározásakor érvényesíteni kell a fokozatosság elvét.

(15) Ugyanazon személy által ismételten elkövetett sértő magatartás esetén a bírság alapösszege a középértéknél alacsonyabb nem lehet.

(16) A Jegyző által meghozott döntésekkel szemben a Kercseliget Község Önkormányzat Képviselő-testületéhez, mint másodfokú hatósághoz, címzett, de a Jegyzőhöz benyújtott fellebbezéssel lehet élni.

(17) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt kiszabott közigazgatási bírságot a határozat véglegessé válásától 30 napon belül átutalási postautalványon, vagy banki utalással kell kiegyenlíteni.

(18) A meg nem fizetett közigazgatási bírság adók módjára végrehajtható, behajtható.

II. Fejezet

Az egyes közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások

3. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások

3. § (1) Aki a község jelképeit (címer, zászló) engedély nélkül vagy használatra vonatkozó engedélytől eltérő módon használja, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén százezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

4. § (1) Aki a közterületen elhelyezett utcanév-táblát megrongálja, beszennyezi, olvashatatlanná teszi, szövegét megváltoztatja vagy azt engedély nélkül eltávolítja, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás megvalósítója százezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

4. Köztisztasággal kapcsolatos magatartási szabályok megszegése

5. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg az ingatlan tulajdonosa vagy használója, aki

a) nem gondoskodik az ingatlana előtti – úszótelek esetén az épület körüli – járdaszakasz, az ingatlanához csatlakozó járda, járda hiányában egy méter széles területsáv, valamint a járda és az úttest között kiépített vagy kiépítetlen, zöldsáv teljes területének gondozásáról, tisztán tartásáról, gyom-és síkosságmentesítéséről, az elhagyott hulladék és a hó eltakarításáról;

b) nem gondoskodik az ingatlana előtti ároknak és műtárgyainak tisztántartásáról, gyommentesítéséről, csatornanyílást, a hídátereszt betemeti, lezárja, a csapadékvíz zavartalan lefolyását nem biztosítja;

c) nem gondoskodik az ingatlanáról a járda, kerékpárút és az úttest fölé (járda hiányában egy méter széles területsáv, illetve, ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület fölé) kinyúló faágak és bokrok megfelelő metszéséről, nyeséséről, valamint az ezen a területen lévő növények lehullott lombjának és egyéb növényi részeinek eltakarításáról, oly módon, hogy az érintett járdaszakasz, területsáv, illetőleg terület biztonságos közlekedésre alkalmas legyen;

d) az építési vagy bontási területet nem tartja tisztán;

e) hirdetményt, plakátot, falragaszt nem a kijelölt helyen helyezi el;

f) kommunális hulladékot nem a szolgáltató által rendszeresített tároló alkalmatosságban (kuka vagy többlet hulladék zsák) helyez ki közterületre;

g) kommunális hulladékát a közterületi szemétgyűjtőkbe helyezi el;

h) hirdetményt nem vízzel oldható ragasztóval rögzít, vagy nem a köztisztasági előírások betartásával terjeszt, az önkormányzat által tilalmazott helyre kihelyez, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén kétszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén ötszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

5. Az avar és kerti hulladék szabadtéri égetésével kapcsolatos magatartások

6. § (1) Aki az avar és kerti hulladék szabadtéri égetésének szabályairól szóló önkormányzati rendeletben engedélyezett időszakon túl, vagy azon kívül éget közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén kétszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén ötszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

6. Közterület használatával kapcsolatos magatartás

7. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást követ el, aki Kercseliget Község Önkormányzat tulajdonában lévő közterületen:

a) a közterületet közterület-használati hozzájárulás, engedély nélkül vagy az abban foglaltaktól eltérő módon, vagy azt meghaladó mértékben használja;

b) a közterület használat megszűnését követően a közterület eredeti állapotát nem állítja helyre;

c) a közhasználatú létesítményeket rendeltetéstől eltérő módon használja, megrongálja;

d) a közterületet, közutat tulajdonosi, valamint közútkezelői hozzájárulás, engedély nélkül felbont vagy elfoglal, illetve helyreállítási kötelezettségének nem az engedélynek megfelelően tesz eleget;

e) üzemképtelen, hatósági engedéllyel nem rendelkező, műszaki állapota miatt közlekedésre nem alkalmas járművet, vállalkozói tevékenység ellátásához, magángazdálkodáshoz szükséges gépeket, járműveket, eszközöket tárol;

f) házaló tevékenységet folytat;

g) kóbor állatot etet, eledelt kihelyez;

h) bejelentés-, és engedély nélkül fát, bokrot ültet, vagy átültet;

i) aki bármely szilárd anyagból olyan tárgyat, dísztárgyat helyez el, amely balesetveszélyt okozhat, vagy közlekedési akadályt jelenthet.

(2) Közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást követ el az, aki súlyosabbnak nem minősülő – szabálysértést, bűncselekményt meg nem valósító módon, illetve törvény vagy kormányrendelet közigazgatási bírság hatálya alá nem tartozó – cselekményével az önkormányzati utak, terek, járdák és egyéb közterületek teherbíró képességét figyelmen kívül hagyva – behajtási engedély nélkül – azok állagát beszennyezi, veszélyezteti nehéz gépjárművével, vagy annak rakományával.

(3) Az (1)-(2) bekezdésekben meghatározott magatartás természetes személyek esetén kétszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén ötszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

7. Zöldterületek, zöldfelületek rendeltetéstől eltérő használata

8. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást követ el, aki Kercseliget Község Önkormányzat tulajdonában lévő

a) közhasználatú zöldterületre járművel ráhajt, illetve azon parkol;

b) közterületen engedély nélkül fás szárú növényt kivág, megcsonkít vagy a fa telepítésére, fenntartására vonatkozó kötelezettségét nem teljesíti, kivéve a lakosság által ültetett gyümölcsfák metszését, ifjítását, gallyazását;

c) közhasználatú zöldterületen letelepszik, ideiglenes szálláshelyet létesít, sátort, lakókocsit helyez el.

d) az ingatlanán lévő növényzetet – a kultúr- és dísznövénynek kivételével – 50 cm-es magasság elérését megelőzően rendszeresen nem kaszálja;

e) a rendelkezési jogosultsága alatti ingatlanának udvarát és kertjét nem a jó gazda gondosságának megfelelően tartja karban, az allergén és egyéb gyomnövényektől, invazív fafajoktól, bokroktól nem mentesíti;

f) az ingatlan tulajdonosa vagy használójaként az ingatlan utcai határvonala és az úttest közötti területet nem tartja tisztán, e területen a füvet május 1.-e és szeptember 15.-e között az 50 cm-es magasság elérését megelőzően rendszeresen nem kaszálja;

g) az ingatlana előtti járdaszakasz, a közút padkájáig terjedő zöldterület, az útárok tisztán tartására, ezen területen a fű nyírására, hó eltakarítására, síkosság elleni védekezésre vonatkozó, a köztisztaságról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott kötelességét elmulasztja;

(2) Amennyiben más jogszabály eltérően nem rendelkezik a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg az, aki nem gondoskodik az ingatlanán lévő fás szárú növények emberi életet, egészséget veszélyeztető, vagy más lakóingatlanára balesetveszélyes részeinek eltávolításáról.

(3) Az (1)-(2) bekezdésekben meghatározott magatartás természetes személyek esetén kétszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén ötszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

8. Az állattartással kapcsolatos magatartások

9. § (1) Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki

a) ebet póráz nélkül közterületen sétáltat, harapós és támadó természetű ebet szájkosár nélkül a tartási helyéről közterületre kivisz vagy kivezet;

b) az általa tovább tartani nem kívánt állatot elhagyja, annak további elhelyezéséről nem gondoskodik;

c) a település területén a kedvtelésből tartott kisállat vagy gazdasági haszonállat tartási helyéről közterületre való kijutását, vagy magánterületre való átjutását nem akadályozza meg, vagy azt kóborolni hagyja;

d) nem gondoskodik arról, hogy az általa kedvtelésből tartott kisállat, vagy gazdasági haszonállat a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét (pl. bűzzel, zajjal, stb.) tartósan és szükségtelenül ne zavarja.

(2) Aki ebet – szolgálati, vakvezető és jelző ebek kivételével -, egyéb állatot oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális, sport intézmények területére, kegyeleti helyre, vagy játszótérre bevisz vagy bevezet, illetve kóborolni enged, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(3) Az (1)-(2) bekezdésekben meghatározott magatartás természetes személyek esetén kétszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén ötszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

9. A kereskedelmi, vendéglátóipari, szolgáltató egységek és elárusítóhelyek üzemeltetésének kötelezettségeivel kapcsolatos magatartások

10. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg az az üzemeltető, aki szórakozóhelyek, vendéglátóipari, kereskedelmi és szolgáltató egységek, valamint az utcai és más elárusítóhelyek előtti járdaszakaszt, továbbá az egység közvetlen környékét (2 m széles sávot figyelembe véve) reggel 8.00 óráig nem tisztítja meg, vagy folyamatosan nem takarítja.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg az az üzemeltető, aki az árusításból keletkező hulladék zárható edényzetben történő gyűjtéséről, valamint a kijelölt szolgáltató útján annak a kijelölt hulladéklerakó helyre történő elszállításáról nem gondoskodik.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg az az üzemeltető, aki a kereskedelmi és vendéglátó egység bejelentett nyitvatartási idejét nem tartja be.

(4) Aki vállalkozásához a közterületet engedély nélkül rendeltetésétől eltérő célra használja, ott tilalom alá tartozó tevékenységet folytat, vagy közterületet – használati engedély nélkül, vagy attól eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben –, az árusítóhelyek és üzletek környékét áru vagy göngyöleg tárolására használ, vagy használatát másnak jogtalanul átenged közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(5) Az (1)-(4) bekezdésekben meghatározott magatartás természetes személyek esetén kétszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén ötszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

10. Hulladékgyűjtő közszolgáltatással, a hulladékgyűjtő edényzettel kapcsolatos magatartások

11. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg, aki

a) a közszolgáltatással ellátott területen a hulladékkezelési közszolgáltatásról szóló törvény alapján a kötelező közszolgáltatást nem veszi igénybe,

b) a közterületre kihelyezett hulladékgyűjtőket rendeltetéstől eltérően használja, felhatalmazás nélkül elmozdítja, azokból kommunális hulladékot kivesz, és azt szétszórja,

c) a hulladékot más ingatlana előtti közterületre vagy más ingatlanára, vagy a kihelyezésre megállapított idő előtt, vagy ömlesztve, gyűjtőedény nélkül, vagy a jogosult hozzájárulása hiányában más gyűjtőedényébe helyez el,

d) a hulladékgyűjtő edénybe olyan hulladékot helyez el, amely az edényzetet, a szállítóeszközt, vagy a szállító személyzet testi épségét veszélyezteti (különösen tégla, beton, vas, maró lúg, forró hamu), a gyűjtőedényzetbe folyékony, mérgező, tűzveszélyes és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot helyez el, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző személyek, vagy mások életét, testi épségét, egészségét,

e) háztartási és vállalkozói tevékenység során keletkezett hulladékot a közterületi hulladékgyűjtőben helyezi el,

f) a települési folyékony hulladék elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről szükség szerint nem gondoskodik.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás megvalósítója kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

11. Temetkezéssel, köztemetők rendjével kapcsolatos magatartások

12. § (1) Aki a temetőben rendelkezési jogosultság nélkül sírhelyet, vagy annak egy részét önhatalmúlag használatba vesz, vagy az önkormányzati rendeletben meghatározott sírhely méretnél nagyobb területet használ, vagy síremlékkel elfoglal, közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás százezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

13. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

14. § E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépése után elkövetett cselekményekre kell alkalmazni.