Kercseliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 07. 26- 2024. 02. 14

Kercseliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VII. 25.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

2023.07.26.

Kercseliget Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.Cikk (2) bekezdése alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet célja, hogy Kercseliget településen bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezők részére támogatást nyújtson szociális rászorultságuk alapján, meghatározza a természetben nyújtott, egyszeri szociális tűzifa juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit, az igénylés, odaítélés szabályait.

(2) Kercseliget Község Önkormányzata térítésmentesen keménylombos tűzifát biztosít – a Belügyminisztérium pályázatán elnyert támogatás mértékéig – azoknak a Kercseliget személyeknek, akik az e rendeletben foglalt feltételeknek megfelelnek, életvitelszerűen Kercseligetben élnek, és az e rendeletben meghatározott formai követelményeknek megfelelő igénylést nyújtanak be. Kercseliget Község Önkormányzata az így nyújtott támogatásért ellenszolgáltatást nem kér.

(3) A rendeletben a különös méltánylást érdemlő körülmények különösen: külső körülmény által kialakult létfenntartást veszélyeztető élethelyzet, amely a szociálisan rászoruló személy részére olyan kirívóan nehéz állapotot eredményez, amely ellátás nélkül az élethelyzet súlyos romlásához vezetne (különösen: tartós betegség, fogyatékosság, rokkantság, éhezés, kilakoltatás, nagy összegű felhalmozódott közüzemi hátralék vagy egyéb adósság és más hasonló élethelyzet).

A támogatás elbírálásánál szabályai

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként tűzifát biztosíthat azoknak a személyeknek, akik szociális helyzetüknél fogva rászorulnak a támogatásra.

(2) Vissza nem térítendő természetbeni támogatásként tűzifa biztosítható annak a személynek, aki

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint:

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára,

jogosult.

b) a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családban él.

(3) A kérelmek elbírálásánál – a jogosultsági feltételek megléte esetén – az a)-b) pontokban szereplő személyeket előnyben kell részesíteni.

(4) Fentieken túl tűzifa biztosítható annak a személynek,

a) akinek 1 főre számított havi családi jövedelme a 140.000 Ft-ot nem haladja meg,

b) egyedül élő kérelmező esetén a havi jövedelme 160.000 Ft-ot nem haladja meg.

(5) Különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén a 2. § (4) bekezdésében meghatározott jövedelemhatártól eltérően, jövedelemre való tekintet nélkül is állapíthat meg támogatást a Képviselő-testület.

3. § A jövedelmi viszonyok igazolására szolgáló iratok különösen:

a) rendszeres pénzellátással rendelkező személyek esetében a pénzellátás folyósításának igazoló szelvénye, vagy megállapító határozata.

b) jövedelemmel rendelkező személyek esetében: munkáltató által kiállított hivatalos bér- vagy keresetigazolás, egyéni vállalkozók, gazdasági társaság tagja esetében a tárgyévet megelőző év személyi jövedelemadójának mértékéről szóló adóhatósági igazolás, valamint a tárgyévre vonatkozó időszak.

c) alkalmi munkát végzők esetében: egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevételről kiállított igazolás, az alkalmi tevékenységet végző által adott nyilatkozat.

4. § A tűzifa támogatás ugyanazon lakcímen lévő lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

5. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család

a) aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett;

b) azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

(3) Egy kérelmező részére adható tűzifa mennyisége legfeljebb 2 m3.

(4) Az önkormányzat vállalja, hogy a szociális tűzifában részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér, a tűzifa és annak házhoz szállítási költsége kizárólag az Önkormányzatot terheli.

(5) A támogatás megállapítása esetén a tűzifát az önkormányzat a saját, vagy bérelt gépjárművével, szállítóeszközével a kérelmező lakóhelyére szállítja, melynek összes költsége az önkormányzatot terheli.

A támogatás igénylésének és odaítélésének menete

6. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1.melléklete szerinti kérelemre vagy hivatalból indul. A kérelem elbírálásának feltétele annak teljeskörű kitöltése, illetve a hozzá kötelezően előírt mellékletek csatolása az igénylő részéről.

(2) A kérelmeket 2023. október 1. és október 31. napjai között lehet a Nagyberki Közös Önkormányzati Hivatalnál benyújtani. A kérelem benyújtására meghatározott határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A képviselő-testület a beérkezett támogatási kérelmekről a rendelkezésre álló tűzifa mennyiség keretének kimerüléséig folyamatosan, de legkésőbb 2024. január 31. napjáig dönt.

(4) Kercseliget Község Önkormányzata a támogatásból vásárolt tűzifát legkésőbb 2024. február 15-ig osztja ki a rászorulók részére, a támogatás teljes összegének pénzügyi felhasználása legkésőbb 2024. március 31-éig történhet meg.

A támogatás forrása

7. § A támogatás kizárólagos forrása a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 3. melléklet 2.2.1 pontja szerinti települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatása jogcímen benyújtott önkormányzati támogatási igény keretében biztosított vissza nem térítendő 1.694.180 Ft támogatási összeg, melyhez saját forrást a település hátrányos helyzetére tekintettel nem kell biztosítani. Ha több kérelem érkezik be, mint ami a rendelkezésre álló tűzifa forrásból támogatható, a legrászorultabbaknak kell a támogatást megállapítani, a többi kérelmet pedig a forrás hiánya miatt el kell utasítani

Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. február 15.-én hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik. Kercseliget, 2023. július 25. Mecseki János polgármester Tormási István Jegyző

(3) Kihirdetési záradék: A rendelet kihirdetése Kercseliget Községben 2023. július 26. napján megtörtént. Tormási István Jegyző

1. melléklet

SZOCIÁLIS CÉLÚ TŰZIFA IRÁNTI KÉRELEM

Név: ..................................................................................................................................
Szül. hely és idő: ……………………………………TAJ szám: ..……………….……..
Anyja neve: …………………………………………………………………………………… Lakóhely: 7256 Kercseliget, ………………………..utca ..…. szám alatti lakos kérem, hogy részemre Kercseliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális célú tűzifa támogatásról szóló ……./2023.(VII.25.) önkormányzati rendelete alapján szíveskedjenek részemre természetbeni juttatásként tűzifát biztosítani.

A tűzifa támogatásra a rendelet szerint jogosultságom fennáll az alábbiak miatt: *
a) jogosult vagyok a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti
aa) aktív korúak ellátására,
ab) időskorúak járadékára,
b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családban élek,
c) családomban az 1 főre számított havi családi jövedelem a nettó 140.000 Ft-ot nem haladja meg,
d) egyedül élő vagyok, és a havi jövedelmem a nettó 160.000 Ft-ot nem haladja meg.

Nyilatkozom, hogy fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel: rendelkezem - nem rendelkezem*

Nyilatkozom, hogy erdőgazdálkodónak, erdőtulajdonosnak nem minősülök és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést nem végeztem.

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Hozzájárulok, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a kérelem elbírálására jogosult szerv ellenőrizze.
Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatok szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Kérelemhez mellékelni kell a rendelet 2. § (1) bekezdés szerinti jogosultságokat igazoló dokumentumok másolati példányát, továbbá a család jövedelméről szóló igazolásokat!
*(A megfelelő aláhúzandó és kitöltendő.)

Kercseliget, 2023. ………… …………………………
kérelmező aláírása















TÁJÉKOZTATÓ A KÉRELEM KITÖLTÉSÉHEZ
5.1. A jogosultság megállapításához szükséges az egy családban élő közeli hozzátartozók jövedelmének vizsgálata.
5.2. Egyedül élő: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik.
5.3. Család: egy lakásban együtt élő, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.
5.4. Közeli hozzátartozónak számít:
5.4.1. a házastárs, az élettárs;
5.4.2. a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti gyermek, örökbe fogadott gyermek, mostohagyermek és a Ptk. szerinti gyermekvédelmi nevelőszülő által e jogviszonya keretében nevelt gyermek kivételével a nevelt gyermek (a továbbiakban: nevelt gyermek),
5.4.3. korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, mostoha-, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek),
5.4.4. a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, a szülő házastársa vagy élettársa, valamint a db) vagy dc) alpontban meghatározott feltételeknek megfelelő testvér;
5.5. Jövedelem: a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja.tv.) szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve az Szja.tv. 27. § (1) bekezdés b) pont jában meghatározott bevételt, valamint az Szja.tv. 1. számú melléklet e szerinti adómentes bevételt, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény, a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény vagy az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.
5.5.1. A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.
5.5.2. Elismert költségnek minősül az Szja. tv.-ben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj.
5.5.3. Nem minősül jövedelemnek, így nem kell feltüntetni a jövedelmek között
5.5.3.1. a rendkívüli települési támogatást, a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, valamint a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez, a gyógyszerkiadások viseléséhez és a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére nyújtott települési támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott támogatást és az a melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a szépkorúak jubileumi juttatását, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés, az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint az adórendszeren kívüli keresettel járó háztartási munka havi ellenértékét, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatást;
5.5.3.2. a szociális szövetkezet (ide nem értve az iskolaszövetkezetet) tagja által a szövetkezetben végzett tevékenység ellenértékeként megszerzett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján adómentes bevételt, az életvitelszerűen lakott ingatlan eladása, valamint az életvitelszerűen lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jog átruházása esetén az eladott ingatlan, illetve átruházott vagyoni értékű jog ellenértékének azon részét, amelyből az eladást vagy átruházást követő egy éven belül az eladó vagy átruházó saját, vagy közeli hozzátartozója életvitelszerű, tényleges lakhatásának célját szolgáló ingatlan vagy vagyoni értékű jog vásárlására kerül(t) sor, valamint az elengedett tartozást, illetve a megszűnt kötelezettséget, ha a tartozás elengedésére vagy a kötelezettség megszűnésére a természetes személyek adósságrendezési eljárásában, továbbá közüzemi szolgáltatás szolgáltatója, illetve pénzügyi intézmény által, az adós megélhetését veszélyeztető szociális helyzete miatt került sor.
5.5.4. A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni
a) a kérelem benyújtását megelőzően megszűnt havi rendszeres jövedelmet,
b) a vállalkozásból származó jövedelmet, feltéve, hogy a vállalkozási tevékenység megszűnt,
c) a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.
5.5.5. A családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.
5.5.6. A havi jövedelem kiszámításakor rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap alatt kapott összeget, nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt kapott összeg egyhavi átlagát kell együttesen figyelembe venni.
5.5.7. Jövedelem típusai:
5.5.7.1. „Nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátásként” kell feltüntetni az öregségi nyugdíjat, az özvegyi nyugdíjat, a baleseti hozzátartozói nyugellátást, a mezőgazdasági járadékot, a korhatár előtti ellátást, a szolgálati járandóságot,
a táncművészeti életjáradékot, az átmeneti bányászjáradékot, a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a bányászok egészségkárosodási járadékát, a rokkantsági járadékot, a rehabilitációs járadékot, a hadigondozottak és
nemzeti gondozottak pénzbeli ellátásait.5.5.7.2. „Keresőtevékenységből származó jövedelemnek” minősül minden olyan bevétel, amely munkavégzésből származik (például: munkabér, megbízási díj, vállalkozásból származó jövedelem).
5.5.9.3. „Egyéb jövedelmek” között kell azon jövedelmeket, amelyek az előző két rovatban nem tüntethetők fel. például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, a felzárkózást elősegítő megélhetési támogatás, a nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.
5.5.10. A jövedelemről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.
5.5.11. A költségként figyelembe vehető kiadásokat számlákkal igazolni kell.