Kercseliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

az avar, zöld és egyéb hulladékok ártalmatlanításáról szóló6/2015.(IV. 13.) önkormányzati rendeletének hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2022. 01. 30
az avar, zöld és egyéb hulladékok ártalmatlanításáról szóló6/2015.(IV. 13.) önkormányzati rendeletének hatályon kívül helyezéséről
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
INDOKOLÁS
Kercseliget Község Önkormányzata Képviselő-testülete
az avar, zöld és egyéb hulladékok ártalmatlanításáról szóló
6/2015.(IV. 13.) önkormányzati rendeletének hatályon kívül helyezéséhez
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.5.) BM rendelet (a továbbiakban: OTSZ) 2015. március 5-én hatályba lépett módosításai következtében a szabadtéri tűzgyújtás és tűzmegelőzés szabályai jelentősen változtak a régi szabályozáshoz képest.
Az OTSZ 225. § (1) bekezdése értelmében tilos belterületen szabadtéri égetést végezni, kivéve, ha azt más jogszabály – így különösen önkormányzati rendelet – megengedi. A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Kvt.) 48. §-a alapján a települési önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik – többek között – a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása. Ezen rendelkezés adja tehát a felhatalmazást a Képviselő-testületnek helyi önkormányzati rendelet megalkotására.
Az Alaptörvény T) cikk (2) bekezdése alapján jogszabály a törvény, a kormányrendelet, a miniszterelnöki rendelet, a miniszteri rendelet, a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete, az önálló szabályozó szerv vezetőjének rendelete és az önkormányzati rendelet. Ha az önkormányzat helyi rendeletben szabályozza a kerti hulladék égetésének szabályait, úgy természetesen a magasabb szintű jogszabályokban foglaltakkal összhangban teheti azt meg, vagyis szükség esetén a hatályos magasabb szintű szabályozás szerint kell megalkotni az új, vagy módosítani a meglévő önkormányzati rendeletet.
A Képviselő-testület indokoltnak tartotta a zöldhulladék égetése vonatkozó szabályokról szóló rendeletet megalkotni. A polgármester előterjesztői hatáskörében eljárva a rendelet-tervezetet a Képviselő-testületi ülésre, elfogadásra történő előterjesztésével tesz eleget kötelezettségének.
Kercseliget, 2022. január 25.
Kaposvölgyiné Dr. Hangyál Margit
Jegyző