Kercseliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

a költségvetéséről szóló 2/2021. (II.16.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 11
a költségvetéséről szóló 2/2021. (II.16.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
Kercseliget Község Önkormányzat Képviselő – testületének a 2021. évi költségvetés módosításáról szóló 3/2022. (V.10.) önkormányzati rendelethez
Indokolás
A 2010. évi CXXX. törvény 18. § (1) bekezdése értelmében a jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 23. § (2) bekezdés a.) és b.) pontja, valamint a 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet 24 § (1) és (2) bekezdése alapján az önkormányzat, a közös önkormányzati hivatal és a felügyelete alá tartozó önállóan működő költségvetési szervek, valamint a nemzetiségi önkormányzat gazdálkodását éves költségvetés alapján folytatja.
A költségvetés megalkotásának kötelezettsége nem csak az Áht.-ben, hanem az Alaptörvényben és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényben is szabályozott. A költségvetés megalkotásának kötelezettsége rendeleti formában magasabb szintű jogszabályi rendelkezésnek való megfelelés érdekében szükséges. Ezen túl a gazdálkodás rendszerét, a tervezett bevételeket, a teljesíthető kiadásokat határozza meg.
Az Áht. 34. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) és (3) bekezdésben meghatározott kivétellel a képviselő-testület dönt.
A 2021. évi költségvetési rendelet módosítására az év közben jelentkező többletbevételek, az újonnan jelentkező kiadások biztosítása és az állami támogatások évközi módosulása miatt került sor.
Kercseliget, 2022. május 10.
Kaposvölgyiné Dr. Hangyál Margit
jegyző