Kercseliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2021. évi zárszámadásról és pénzmaradvány jóváhagyásáról

Hatályos: 2022. 05. 11
az önkormányzat 2021. évi zárszámadásról és pénzmaradvány jóváhagyásáról
Részletes indokolás
Az 1–12. §-hoz és az 1–8. melléklethez
Kercseliget Község Önkormányzat Képviselő – testületének a 2021. évi zárszámadásáról és pénzmaradvány jóváhagyásáról szóló 4/2022. (V.10.) önkormányzati rendelethez.
Indokolás
A 2010. évi CXXX. törvény 18. § (1) bekezdése értelmében a jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait.
A 2021. évi költségvetési rendelet végrehajtásáról szóló zárszámadási beszámolót és a rendelet tervezetet az Áht. 91. §-a figyelembevételével a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
A képviselő-testület a zárszámadásról rendeletet alkot, amelyben be kell mutatni a mérleget, az előirányzat felhasználási terv alapján a pénzeszközök változását, a helyi önkormányzat adósságának állományát lejárat, a Gst. 3. §-a szerinti adósságot keletkeztető ügyletek, bel-és külföldi kötelezettségek szerinti bontásban, a vagyonkimutatást, a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések alakulását.
A fenti jogszabályok, valamint egyéb jogszabályi előírások figyelembe vételével került előterjesztésre az önkormányzat 2021. évi költségvetési rendeletének végrehajtásáról szóló zárszámadási rendelet tervezet.
Kercseliget, 2022. május 10.
Kaposvölgyiné Dr. Hangyál Margit
jegyző