Varászló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete

Varászló község Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervéről szóló 3/2001. (VIII. 8.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 01 23:00- 2023. 03. 01

Varászló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete

Varászló község Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervéről szóló 3/2001. (VIII. 8.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.03.01.

Varászló Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában meghatározott hatáskörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény, a helyi Önkormányzatokról szóló 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 9. mellékletében szereplő egyeztetési eljárásban részt vevő államigazgatási szervek, a szomszéd települések és a megyei önkormányzat véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A Varászló község Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 3/2001. (VIII. 8.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdés b) pontja a következő bf) alponttal egészül ki:

(A település területe az alábbi területfelhasználási kategóriákba tagozódik:

beépítésre nem szánt területek)

„bf) különleges terület.”

2. § A Varászló község Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 3/2001. (VIII. 8.) önkormányzati rendelet 15. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(11) Új utak kialakításakor, illetve az utak kapacitásbővítésénél a külön jogszabályban előírt zajvédelmi követelmények teljesülését biztosítani kell.”

3. § A Varászló község Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 3/2001. (VIII. 8.) önkormányzati rendelet 19. § (1) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:

(A mezőgazdasági területen a növénytermesztés és az állattenyésztés, valamint az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és tárolás építményei helyezhetők el a következő funkciókkal:)

„e) mezőgazdasági üvegházak és hűtőházak, valamint az ezekhez kapcsolódó kiszolgáló funkciók.”

4. § A Varászló község Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 3/2001. (VIII. 8.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

M2 jelű mezőgazdasági övezet

21/A. § (1) Az M2 jelű övezetben mezőgazdasági termelés célját szolgáló építmények, valamint az ezekhez kapcsolódó kiszolgáló funkciójú építmények helyezhetők el szabadon álló beépítési móddal.

(2) A közművesítés és energiaellátás közüzemi ellátás hiányában vagy annak kiváltására hatóságilag engedélyezett, korszerű és szakszerű egyedi közműpótló berendezéssel a megújuló energiaforrások felhasználására alkalmazható a vonatkozó előírások betartásával.

(3) Épület, építmény elhelyezése során a csapadékvíz és belvíz kezelését, szükség szerinti elvezetését biztosítani kell oly módon, hogy a környező mezőgazdasági területek minőségében ne okozzon kárt. Ha a burkolt- és tetőfelület együttes nagysága meghaladja az 1500 m2-t, a burkolt- és tetőfelületekről érkező csapadékvizet helyben kell felhasználni, hasznosítani, vagy méretezett szikkasztóárkokba vagy földmedrű medencékbe kell juttatni, azonban meg kell teremteni a káros mennyiségű vizek késleltetett elvezetésének lehetőségét.

(4) Az M2 jelű övezetben megengedett építési használat előírásai:

a) megengedett legnagyobb beépítettség: 3 %,

b) megengedett legnagyobb építménymagasság: 10,0 m,

c) elhelyezhető rendeltetések: mezőgazdasági célt szolgáló építmények, üvegházak, hűtőházak, parkolók.

Az M2 övezetben a kialakítható telek területe nem lehet kisebb mint 500 m2, az előkert, az oldalkert, a hátsókert mérete legalább 10 m. A beépített és burkolt felületeken kívül a telkeket zöldfelülettel kell ellátni és fenntartani. A beültetési kötelezettséggel kijelölt 5 m mélységű területen védőfasort kell telepíteni 5 m-ként előnevelt, földlabdás sorfával.”

5. § A Varászló község Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 3/2001. (VIII. 8.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

Különleges beépítésre nem szánt terület

23/A. § (1) Különleges beépítésre nem szánt terület övezetben a terület rendeltetésszerű használatát szolgáló, meghatározott funkciójú építmények helyezhetők el szabadon álló beépítési móddal.

(2) A közművesítés és energiaellátás közüzemi ellátás hiányában vagy annak kiváltására hatóságilag engedélyezett, korszerű és szakszerű egyedi közműpótló berendezéssel a megújuló energiaforrások felhasználására alkalmazható a vonatkozó előírások betartásával.

(3) Épület, építmény elhelyezése során a csapadékvíz és belvíz kezelését, szükség szerinti elvezetését biztosítani kell oly módon, hogy a környező mezőgazdasági területek minőségében ne okozzon kárt.

(4) Különleges beépítésre nem szánt területek övezetébe a következő övezet tartozik: Kb-kfme övezeti jelű kutatás fejlesztés megújuló energiaforrások területe.

(5) A Kb-Kfme övezetben a kialakítható telek területe nem lehet kisebb mint 500 m2, az előkert, az oldalkert, a hátsókert mérete legalább 10 m. A beépített és burkolt felületeken kívül a telkeket zöldfelülettel kell ellátni és fenntartani. A beültetési kötelezettséggel kijelölt 5 m mélységű területen védőfasort kell telepíteni 5 m-ként előnevelt, földlabdás sorfával.

(6) A Kb-kfme jelű övezetben megengedett építési használat előírásai:

a) megengedett legnagyobb beépítettség: 10 %,

b) megengedett legnagyobb építménymagasság: 7,5 m,

c) elhelyezhető rendeltetések: irodaépület, munkásszálló épület, szociális épület, hűtőház, parkolók, megújuló energiaforrás építményei.

(7) A különleges beépítésre nem szánt területek övezetébe tartozó telkeken a tervezésnél fokozott figyelmet kell fordítani a zajforrások elhelyezésére, annak érdekében, hogy a zajvédelmi követelmények teljesülése biztosított legyen”

6. § (1) A Varászló község Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 3/2001. (VIII. 8.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Varászló község Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 3/2001. (VIII. 8.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

7. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2023. március 1-jén 22 órakor lép hatályba.

(2) A 6. § (2) bekezdése és a 2. melléklet 2023. március 1-jén 23 órakor lép hatályba.

1. melléklet az 1/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet

2. melléklet az 1/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelethez