Újvárfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 28

Újvárfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2022.02.28.

Újvárfalva Község Önkormányzat Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32 cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések, a rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak szerveire, a polgármesterre, a bizottságokra és az önkormányzat költségvetési szerveire terjed ki.

2. § (1) A képviselő-testület a címrendet a (2)–(3) bekezdés szerint állapítja meg.

(2) Az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervként működő intézmények külön-külön alkotnak egy-egy címet. Ennek felsorolását e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások és bevételek e rendelet 1. melléklete szerint külön-külön címet alkotnak.

II. Fejezet

Az önkormányzat 2022. évi költségvetése

1. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak fő összege, a hiány/többlet mértéke

3. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szervei együttes 2022. évi költségvetését 170 936 170 Ft tárgyévi költségvetési bevétellel, 170 936 170 Ft tárgyévi költségvetési kiadással és 0 Ft költségvetési hiánnyal állapítja meg.

(2) A működési célú bevételt 67 678 992 Ft-ban állapítja meg,

a) finanszírozási célú pénzügyi műveleteket 49 314 119 Ft-ban,

b) előző évi pénzmaradványt 18 364 873 Ft-ban,

c) vállalkozási maradványt 0 Ft-ban,

d) a működési célú kiadásokat 68 120 234 Ft-ban,

(3) A személyi juttatások kiadásait 23 652 279 Ft-ban állapítja meg,

a) a munkaadókat terhelő járulékokat és a szociális hozzájárulási adót 661 132 Ft-ban,

b) a dologi kiadásokat 19 329 769 Ft-ban,

c) az ellátottak pénzbeli juttatásait 7 610 140 Ft-ban,

d) egyéb működési célú kiadásokat 16 866 914 Ft-ban,

e) az általános tartalékot 13 180 088 Ft-ban

f) a céltartalékot 0 Ft-ban

g) a finanszírozási célú működési kiadásokat 1 368 856 Ft-ban,

h) a felhalmozási célú bevételt 101 672 312.- Ft-ban.

(4) A finanszírozási célú pénzügyi műveleteket 0 Ft-ban,

a) előző évi pénzmaradványt 101 672 312 Ft-ban,

b) vállalkozási maradványt Ft-ban,

c) felhalmozásra átvett pénzeszköz Ft-ban,

d) a felhalmozási célú kiadást 101 477 080 Ft-ban állapítja meg.

(5) Az intézményi beruházások összegét 72 293 780.- Ft-ban,

a) felújítások összegét 29 153 300 Ft-ban,

b) a kormányzati beruházások összegét 0 Ft-ban,

c) lakástámogatás összegét 0 Ft-ban,

d) lakásépítés összegét 0 Ft-ban,

e) egyéb felhalmozási tartalék 0 Ft-ban állapítja meg.

(6) A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi pénzmaradványt, vállalkozási maradványt – beleértve az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/20011.(XII.31.) Korm. rendelet ( a továbbiakban: Áht.) 73. § (1) bekezdés a) pont ac) alpontja szerinti betét visszavonását - működési, illetve felhalmozási célú igénybevétel szerinti tagolásban a 2. melléklet alapján hagyja jóvá.

(7) A képviselő-testület a (2) bekezdésen kívüli költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló, finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételeit, kiadásait működési, illetve felhalmozási cél szerinti tagolásban a 3. melléklet alapján hagyja jóvá.

2. Az önkormányzat bevételei és kiadásai

4. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési bevételeit – kivéve az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit - e rendelet 4. melléklete tartalmazza, a következő két év tervezhető bevételeit a 5. melléklet tartalmazza.

(2) A helyi önkormányzat költségvetési kiadásait e rendelet 6. melléklete tartalmazza, a következő két év tervezhető kiadásai az 7. melléklet tartalmazza.

(3) A helyi önkormányzat nevében végzett beruházások kiadásait beruházásonként e rendelet 8. melléklete tartalmazza.

(4) A helyi önkormányzat nevében végzett felújítások kiadásait felújításonként e rendelet 9. melléklete tartalmazza.

(5) A helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat e rendelet 10. melléklete tartalmazza.

(6) Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, valamint a helyi önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait e rendelet 11. melléklete tartalmazza.

5. § (1) A képviselő-testület nem állapít meg önállóan működő költségvetési szerv bevételeit és kiadásait.

(2) A képviselő-testület az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervek engedélyezett létszámát e rendelet 12. melléklete szerint állapítja meg.

(3) A képviselő-testület a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként a 13. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) Azokat a fejlesztési célokat, amelyek megvalósításához Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Stabilitási tv.) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése szükséges, valamint az adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összegét e rendelet 14. melléklete tartalmazza.

(5) Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát e rendelet 15. melléklete tartalmazza.

(6) Az önkormányzat költségvetési mérlegét e rendelet 16. melléklete tartalmazza.

3. A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések, a hitelműveletekkel kapcsolatos hatáskörök

6. § (1) A képviselő-testület a bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtése érdekében 0 e Ft forrás kiegészítő hitel felvételét hagyja jóvá, legfeljebb 1 éves időtartamra, éven belüli felvehető folyószámla hitel összegét 0 e Ft-ban állapítja meg.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a számlavezető bankkal az éven belüli folyószámla hitelkeret megállapodásnak a bankszámla-szerződésben rögzített 2016. évi kondíciókkal történő aláírására, illetve amennyiben a likviditási helyzet indokolja a számlavezető banktól munkabér és más rövid lejáratú hitel felvételére.

4. A bevételi többlet kezelése

7. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 100 ezer Ft-ig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

5. Általános és céltartalék

8. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat céltartalékát 0 Ft összegben, az e rendelet 17. mellékletében felsorolt célokra állapítja meg.

(2) A képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát 2 102 106 Ft összegben állapítja meg.

(3) Az általános tartalék felhasználásáról a képviselő-testület az erre vonatkozó igény felmerülésekor egyedi határozatban dönt.

6. Több éves kihatással járó feladatok

9. § A képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait e rendelet 18. melléklete szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

7. Előirányzat-felhasználási ütemterv

10. § A 2020. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét havi bontásban a 19. melléklet tartalmazza.

8. Közvetett támogatások

11. § Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást e rendelet 20. melléklete tartalmazza.

III. Fejezet

A 2022. évi költségvetés végrehajtása

9. A 2022. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

12. § (1) A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló módosított 7/2021. (XII.21.) önkormányzati rendeltben átruházott hatáskörökön túl a jóváhagyott kiadási, bevételi előirányzatok közötti és a céltartalék terhére történő átcsoportosítás jogát a polgármesterre ruházza át.

(2) Az átruházott hatáskörben hozott döntések a későbbi években a képviselő-testület által jóváhagyottnál nagyobb többletkiadással nem járhatnak.

(3) Az átruházott hatáskörben történt átcsoportosításokról az érdekeltek negyedévente, a negyedévet követő első képviselő-testületi ülésen kötelesek beszámolni. A költségvetési rendelet módosítására a polgármester ezzel egyidejűleg javaslatot tesz.

(4) A képviselő-testület a polgármester által kezdeményezett rendelet-módosításáról a 15. § (2) bekezdésben foglalt módon dönt.

13. § (1) A költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(2) A költségvetési szerv éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, illetve kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

(3) A költségvetési szervnél tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok – amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be – nem teljesíthetők.

(4) A költségvetési szervek számadási kötelezettséggel tartoznak a részükre juttatott céljellegű támogatás rendeltetésszerű felhasználására vonatkozóan.

(5) A költségvetési szervek kizárólag a képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(6) Az önkormányzat költségvetési szervei éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a képviselő-testület jóváhagyásával vállalhatnak.

14. § A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

15. § A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Somogysárdi Közös Önkormányzati Hivatal.

16. § (1) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(2) A képviselő-testület a (1) bekezdés alapján - az első negyedév kivételével – negyedévenként, döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

10. A költségvetési szerv előirányzat-módosításának szabályai

17. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2)–(6) bekezdésekben foglalt kivétellel a képviselő-testület dönt.

(2) A költségvetési szervek a költségvetésben jóváhagyott kiadási és bevételi előirányzataikat saját hatáskörben módosíthatják, a kiadási előirányzatokon belül átcsoportosítást hajthatnak végre a (3) – (6) bekezdésben foglalt szabályok betartása mellett.

(3) Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére kivéve az Áht. 36.§ (2) bekezdésében foglalt eseteket.

(4) A költségvetési szervek a gazdálkodási év során elért többletbevételeiket 100 e Ft értékhatárig saját hatáskörben felhasználhatják.

(5) Az értékhatárt meghaladó többletbevételek felhasználásról - a költségvetési szervek vezetői által benyújtott kérelem alapján a képviselő-testület dönt.

(6) Az önállóan működő költségvetési szervek esetében az előirányzatok módosítására csak a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátására kijelölt önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv vezetőjével történő előzetes egyeztetés alapján, annak egyetértésével kerülhet sor.

(7) A költségvetési szervek a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokat, valamint a többletbevételek felhasználáshoz kapcsolódó módosításokat kötelesek az irányító szervnek beterjeszteni, melyről a polgármester a képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja. Az önállóan működő költségvetési szervek e kötelezettségüknek a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátására kijelölt önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv adatszolgáltatása útján tesznek eleget.

11. Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások

18. § (1) A költségvetési szerv által jutalmazásra tervezett előirányzat (prémium címén teljesítményösztönzésre, személyi ösztönzésre) az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 10 %-a.

(2) A költségvetési szerv vezetője önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva a költségvetési szerv részére engedélyezett létszám-keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(3) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.

(4) A költségvetési szerv csak abban az esetben fordulhat a fenntartóhoz személyi juttatási pótelőirányzat kérelemmel, ha előirányzata, illetve maradványa nem biztosítja törvényben előírt kötelezettségei teljesítését.

12. Támogatási szerződés

19. § (1) A támogatások átadása előtt a támogatás címzettjével megállapodást kell kötni.

(2) A támogatási szerződésben meg kell határozni:

a) a támogatott tevékenység konkrét meghatározását,

b) a támogatás összegét,

c) a támogatás felhasználásának célját,

d) a támogatás időtartamát, felhasználásának határidejét,

e) a támogatás rendelkezésre bocsátásának módját, feltételeit, ütemezését,

f) a beszámolással, továbbá az ellenőrzéssel kapcsolatos szabályokat,

g) a jogosulatlanul igénybe vett támogatás jogkövetkezményeit, visszafizetésének rendjét,

h) a támogatással kapcsolatos iratok, valamint a támogatás felhasználását alátámasztó bizonylatok teljes körű megőrzésének határidejét,

i) a támogatott tevékenység megvalósításában közreműködők bevonásának lehetőségét, a közreműködők által megvalósítható tevékenységeket,

j) a támogatás nyújtásához szükséges adatok és az azokban bekövetkező változások támogató felé történő bejelentésének kötelezettségét,

k) a támogatási szerződéstől való elállás, felmondás okait, valamint a támogatás visszavonásának okait.

(3) A képviselő-testület évente a november 15-ig megalkotandó éves belső ellenőrzési tervébe beépíti a helyi önkormányzat költségvetéséből céljelleggel juttatott támogatások felhasználása elszámolásának ellenőrzését.

(4) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő, illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás egy évig nem ítélhető meg.

20. § A nettó öt millió Ft-ot elérő, vagy azt meghaladó értékű az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 1. melléklet III. Gazdálkodási adatok 4. pontjában meghatározott szerződéseket közzé kell tenni a helyben szokásos módon, illetve e törvénynek megfelelően a szerződés létrejöttét követő 60 napon belül.

21. § A költségvetési szerv költségvetési támogatását a képviselő-testület a költségvetési szervek pénzellátási rendje szerint biztosítja. Az egyéb szervezetek részére nyújtott támogatások a megállapodásoknak megfelelően, illetve negyedévente egyenlő részletekben kerülnek kiutalásra.

22. § A Környezetvédelmi Alap bevételeit szennyvízkezelés, szelektív hulladékkezelés és az ivóvízminőség-javítás megvalósításához kell felhasználni.

13. Szolgáltatási szerződés

23. § (1) Az önkormányzat által felügyelt költségvetési szervnél, szakmai alapfeladat keretében szellemi tevékenység végzésére szolgáltatási szerződéssel, számla ellenében külső személy vagy szervezet az e §-ban meghatározott feltételekkel vehető igénybe.

(2) A szolgáltatási szerződést írásban kell megkötni.

(3) A szerződéskötés feltétele, hogy

a) a költségvetési szerv az adott feladat ellátáshoz megfelelő szakértelemmel rendelkező személyt nem foglalkoztat, vagy

b) eseti, nem rendszeres jellegű feladat ellátása szükséges és a költségvetési szerven belül a feladat ellátásához megfelelő szakértelemmel rendelkező személy átmenetileg nem áll rendelkezésre.

(4) Jogszabályban vagy a költségvetési szerv szervezeti és működési szabályzatában meghatározott vezetői feladat ellátására szolgáltatási szerződés nem köthető.

(5) A feladat ellátásának – a fenntartóval egyeztetett - részletes feltételeit, az ellátható feladatokat a költségvetési szerv szervezeti és működési szabályzatban határozza meg.

(6) A szerződésnek tartalmaznia kell különösen:

a) az ellátandó feladatot,

b) a díjazás mértékét,

c) részletes utalást arra, hogy a (3) bekezdésben írt feltétel mely körülményre tekintettel áll fenn,

d) a szerződés időtartamát,

e) szervezettel kötendő szerződés esetén azt, hogy a szervezet részéről személy szerint ki(k) köteles(ek) a feladat ellátására, valamint,

f) a teljesítés igazolására felhatalmazott személy megnevezését.

14. Önkormányzati biztos kirendelése

24. § (1) Ha a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szerv harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja harminc nap alá szorítani, a képviselő-testület a költségvetési szervhez – az Áht. 71. § (2) és (3) bekezdésben foglalt hatáskörrel rendelkező önkormányzati biztost jelöl ki.

(2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a képviselő-testületnél a polgármester kezdeményezi.

(3) Ha a polgármester a kötelezettségének nem tesz eleget, a biztos kirendelését indítványozhatja

a) az önkormányzat képviselő-testületének pénzügyi bizottsága,

b) a helyi önkormányzat jegyzője a polgármesteren keresztül,

c) a helyi önkormányzat képviselő-testülete által megbízott könyvvizsgáló,

d) a költségvetési szerv vezetője.

(4) Az önkormányzati biztost a jelölhető személyek, illetve szervezetek közül a képviselő-testület döntése alapján a polgármester bízza meg, és ennek tényét a helyben szokásos módon teszi közzé.

IV. Fejezet

Záró és egyéb rendelkezések

25. § A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

26. § Ez a rendelet 2022. február 28-án lép hatályba.

1. melléklet

Címrend

Az önkormányzat önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervei

Újvárfalva Község Önkormányzata

Az önkormányzat önállóan működő költségvetési szervei

Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások

2. melléklet

Előző év pénzmaradványa

Ft-ban

összeg

Működési cél

18 364 873

Felhalmozási cél

101 672 312

Összesen

120 037 185

3. melléklet

A költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveletek

Működési cél

Felhalmozási cél

Bevételek (Ft-ban)

Állami támogatás előleg

1 368 856

Finanszírozási célú bevételek összesen

1 368 856

Működési cél

Felhalmozási cél

Kiadások

---

---

4. melléklet

A helyi önkormányzat 2021. évi bevételi előirányzatai

1. Működési célú támogatások áh-n belülről (Ft-ban)

49 314 119

Önkormányzatok működési támogatásai

36 727 146

Elvonások és befizetések bevételei

Műk.célú támogatások, kölcsönök visszatérülése

Műk.célú támogatások, kölcsönök igénybevétele

Egyéb működési célú támogatások áh-n belülről

12 586 973

központi költségvetési szervek

központi kezelésű előirányzatok

EU-s programok

egyéb fejezeti kezelésú előirányzatok

társadalombiztosítás pénzügyi alapjai

elkülönített állami pénzalapok

12 586 973

helyi önk. és költségvetési szerveik

társulások és költségvetési szerveik

nemzetiségi önkormányzatok és költségvetési szerveik

térségi fejlesztési tanácsok és költségvetési szerveik

2. Felhalmozási célú támogatások áh-n belülről

3. Közhatalmi bevételek

1 500 000

helyi adók

1 500 000

gépjárműadó

0

egyéb közhatalmi bevételek

4. Működési bevételek

1 219 195

készletértékesítés

100 000

szolgáltatások ellenértéke

tulajdonosi bevételek

720 000

Ellátási díjak

Áfa bevételek

Kamatbevételek

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

Egyéb működési bevételek

399 195

5. Felhalmozási bevételek

Immateriális javak értékesítése

Ingatlanok értékesítése

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

Részesedések értékesítése

Részesedések megszűnéséhez kapcs. bevételek

6. Működési célú átvett pénzeszközök

7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

8. Finanszírozási bevételek

118 902 856

Belföldi finanszírozás bevételei:

hitel, kölcsönfelvétel

belföldi értékpapírok bevételei

maradvány igénybevétele

117 534 000

Államháztartáson belüli megelőlegezések és törl.

1 368 856

Központi, irányító szervi támogatás (intézmények maradványa)

Betétek megszüntetése

Külföldi finanszírozás bevételei

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN:

170 936 170

5. melléklet

A helyi önkormányzat bevételei 2022. és 2023. 2024. évben

Eredeti ei.

(Ft-ban)

2022

2023

2024

1. Működési célú támogatások áh-n belülről

49 314 119

53 259 249

57 519 988

Önkormányzatok működési támogatásai

36 727 146

39 665 318

42 838 543

Elvonások és befizetések bevételei

0

0

0

Műk.célú támogatások, kölcsönök visszatérülése

0

0

0

Műk.célú támogatások, kölcsönök igénybevétele

0

0

0

Egyéb működési célú támogatások áh-n belülről

12 586 973

13 593 931

14 681 445

2. Felhalmozási célú támogatások áh-n belülről

0

0

0

3. Közhatalmi bevételek

1 500 000

1 620 000

1 749 600

helyi adók

1 500 000

1 620 000

1 749 600

gépjárműadó

0

0

0

egyéb közhatalmi bevételek

0

0

0

4. Működési bevételek

1 219 195

1 316 731

1 422 069

készletértékesítés

100 000

108 000

116 640

szolgáltatások ellenértéke

0

0

0

tulajdonosi bevételek

720 000

777 600

839 808

Ellátási díjak

0

0

0

Áfa bevételek

0

0

0

Kamatbevételek

0

0

0

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

0

0

0

Egyéb működési bevételek

399 195

431 131

465 621

5. Felhalmozási bevételek

0

0

0

Immateriális javak értékesítése

0

0

0

Ingatlanok értékesítése

0

0

0

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

0

0

0

Részesedések értékesítése

0

0

0

Részesedések megszűnéséhez kapcs. bevételek

0

0

0

6. Működési célú átvett pénzeszközök

0

0

0

7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

0

0

8. Finanszírozási bevételek

118 902 856

128 415 084

138 688 291

Belföldi finanszírozás bevételei:

0

0

0

hitel, kölcsönfelvétel

0

0

0

belföldi értékpapírok bevételei

0

0

0

maradvány igénybevétele

117 534 000

126 936 720

137 091 658

Államháztartáson belüli megelőlegezések és törl.

1 368 856

1 478 364

1 596 634

Központi, irányító szervi támogatás

0

0

0

Betétek megszüntetése

0

0

0

Külföldi finanszírozás bevételei

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN:

170 936 170

184 611 064

199 379 949

6. melléklet

A helyi önkormányzat 2021. évi kiadási előirányzatai

e Ft-ban

Működési kiadások:

68 120 234

1. Személyi juttatások

23 652 279

2. Munkaadókat terhelő járulékok és szoc.hj. adó

661 132

3. Dologi kiadások

19 329 769

4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

7 610 140

5. Egyéb működési célú kiadások

16 866 914

elvonások, befizetések

támogatások, kölcsönök nyújtása

támogatások, kölcsönök törlesztése

egyéb működési célú támogatások áh-n belülre

3 686 826

egyéb működési célú támogatások áh-n kívülre

0

árkiegészítések, ártámogatások, kamattámogatások

tartalékok

13 180 088

Felhalmozási kiadások:

101 447 080

6. Beruházások

72 293 780

7. Felújítások

29 153 300

8. Egyéb felhalmozási célú kiadások (fejlesztési tartalék)

9. Finanszírozási kiadások

1 368 856

Belföldi finanszírozás kiadásai:

Ál.tám megelőlegezés vissza

1 368 856

Belföldi értékpapírok kiadásai

Központi, irányítószervi támogatás folyósítása

Pénzeszk. betétként elhelyezése

Külföldi finanszírozás kiadásai

Adóssághoz nem kapcs. származékos ügyletek kiadásai

Kiadások összesen

170 936 170

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN

170 936 170

7. melléklet

A helyi önkormányzat kiadásai 2022., 2023. és 2024. évben

(Ft-ban)

2022

2023

2024

Működési kiadások:

68 120 234

73 569 853

79 455 441

1. Személyi juttatások

23 652 279

25 544 461

27 588 018

2. Munkaadókat terhelő járulékok és szoc.hj. adó

661 132

714 023

771 144

3. Dologi kiadások

19 329 769

20 876 151

22 546 243

4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

7 610 140

8 218 951

8 876 467

5. Egyéb működési célú kiadások

16 866 914

18 216 267

19 673 568

0

Felhalmozási kiadások:

101 447 080

109 562 846

118 327 874

6. Beruházások

72 293 780

78 077 282

84 323 465

7. Felújítások

29 153 300

31 485 564

34 004 409

8. Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

0

9. Finanszírozási kiadások

1 368 856

1 478 364

1 596 634

Belföldi finanszírozás kiadásai:

0

0

Áll.tám megelőlegezés

1 368 856

1 478 364

1 596 634

Belföldi értékpapírok kiadásai

0

0

Központi, irányítószervi támogatás folyósítása

0

Pénzeszk. betétként elhelyezése

0

0

Külföldi finanszírozás kiadásai

0

0

Adóssághoz nem kapcs. származékos ügyletek kiad

0

0

0

Kiadások összesen

170 936 170

184 611 064

199 379 949

0

0

0

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN

170 936 170

184 611 064

199 379 949

8. melléklet

A helyi önkormányzat nevében végzett beruházások kiadásai beruházásonként

e Ft

feladat megnevezése

előirányzat összege

TOP - hivatal

29 153 300

EFOP 1.6.2 Építési

72 293 780

Tűzkár

Beruházási kiadások összesen

101 447 080

9. melléklet

A helyi önkormányzat nevében végzett felújítások kiadásai felújításonként

e Ft

felújítási cél megnevezése

előirányzat összege

EFOP 2.4.1

5 657 545

Felújítások összesen

5 657 545

10. melléklet

Lakosságnak juttatott támogatások

e Ft

Ellátottak pénzbeli juttatásai

Eredeti ei.

Lakásfenntartási támogatás

1 922 802

Egyéb szociális támogatások

2 937 948

Szociális társulásnak átadott

341 250

Szociális tüzifa

400 000

Szünidei étkeztetés

699 390

Bér

1 650 000

Összesen

7 951 390

11. melléklet

EU támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásai

2022. év

EU program, projekt megnevezése

EU forrás

Saját forrás

Összesen

EFOP 1.6.2

225232

225232

EFOP 2.4.1

72293780

40076166

TOP Hivatal

29153300

2023. év

EU program, projekt megnevezése

EU forrás

Saját forrás

Összesen

2024. év

EU program, projekt megnevezése

EU forrás

Saját forás

Összesen

12. melléklet

A költségvetési szerv(ek) engedélyezett létszáma

Költségvetési szerv

Létszám (fő)

közös hivatal

önkormányzat

3

költségvetési szerv (óvoda)

Összesen:

3

13. melléklet

A közfoglalkoztatottak létszáma költségvetési szervenként

Költségvetési szerv

Létszám

polgármesteri hivatal/körjegyzőség

önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv

10

önállóan működő költségvetési szerv

Összesen:

10

14. melléklet

Az adósságot keletkeztető ügylet megkötését igénylő fejlesztési célok, valamint az adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összege

Fejlesztési célok megnevezése

Adósságot keletkeztető ügylet összege

Összesen:

0

15. melléklet

A saját bevételek és az adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek aránya

e Ft

Saját bevételek

2022

2023

2023

2025

2026

a helyi adóból származó bevétel,

1 500 000

2 500 000

2 500 000

2 500 000

2 500 000

az önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel,

az osztalék, a koncessziós díj és a hozambevétel,

a tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel,

bírság-, pótlék- és díjbevétel, valamint

-

a kezességvállalással kapcsolatos megtérülés.

Összesen:

1 500 000

2 500 000

2 500 000

2 500 000

2 500 000

e Ft

Adósságot keletkeztető ügyletek

2022

2023

2024

2025

2026

hitel, kölcsön

értékpapír

váltó

pénzügyi lízing

adásvételi szerződés megkötése a visszavásárlási kötelezettség kikötésével

legalább háromszázhatvanöt nap időtartamú halasztott fizetés, részletfizetés, és a még ki nem fizetett ellenérték,

külföldi hitelintézetek által, származékos műveletek különbözeteként az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-nél elhelyezett fedezeti betétek, és azok összege.

Összesen:

0

0

0

0

0

16. melléklet

Az önkormányzat költségvetési mérlege

BEVÉTELEK

KIADÁSOK

Megnevezés

összeg (e Ft)

Megnevezés

összeg (e Ft)

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK

52 033 314

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK

169 567 314

Működési célú

49 314 119

Működési célú

68 120 234

Működési célú támogatások

1 219 195

Személyi jellegű kiadások

23 652 279

Közhatalmi bevételek

1 500 000

Munkaadót terh. jár. és szociális hozzájárulási adó

661 132

Működési bevételek

Dologi kiadások

19 329 769

Működési célú átvett pénzeszközök

0

Ellátottak pénzbeli juttatásai

7 610 140

Egyéb működési célú kiadások

16 866 914

ebből:

működési célú tartalékok

0

felhalmozási célú tartalékok

Felhalmozási célú

0

Felhalmozási célú

101 447 080

Felhalmozási célú támogatások áh-n belülről

0

Beruházások

72 293 780

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

Felújítások

29 153 300

Egyéb felhalmozási kiadások

0

KÖLTSÉGVETÉSI TÖBBLET

KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY

Működési többlet

Működési hiány

Felhalmozási többlet

Felhalmozási hiány

FINANSZÍROZÁSI CÉLÚ BEVÉTEL

118 902 956

FINANSZÍROZÁSI CÉLÚ KIADÁS

1 368 856

Működési célú

Működési célú (megelőlegezés vissza)

1 368 856

Felhalmozási célú (pénzmaradv. és helyi adókból)

117 534 100

Felhalmozási célú

ÁHT-n belüli megelőlegezések

1 368 856

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN

170 936 270

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN

170 936 170

Működési célú bevételek összesen

53 402 170

Működési célú kiadások összesen

69 489 090

Felhalmozási célú bevételek összesen

118 902 956

Felhalmozási célú kiadások összesen

101 447 080

17. melléklet

Céltartalék felosztása

e Ft

cél megnevezése

összeg

Fejlesztési tartalék

Céltartalék (víziközmű)

Működési tartalék

0

Összesen:

-

18. melléklet

A többéves kihatással járó feladatok előirányzatai

e Ft

Feladat megnevezése

2022

2023

2024

2025

hosszú lejáratra kapott kölcsönök

tartozások fejlesztési célú
kötvénykibocsátásból

tartozások működési célú
kötvénykibocsátásból

beruházási és fejlesztési hitelek

működési célú hosszú lejáratú hitelek

egyéb hosszú lejáratú kötelezettségek

Összesen

-

-

-

-

19. melléklet

Előirányzat-felhasználási ütemterv

jan.

febr.

márc.

ápr.

máj.

jún.

júl.

aug.

szept.

okt.

nov.

dec.

össz

BEVÉTELEK

Működési célú támogatások

4 336 109

4 336 109

4 336 109

4 336 109

4 336 109

4 336 109

4 336 109

4 336 109

4 336 109

4 336 109

4 336 109

4 336 109

52 033 314

Felhalmozási célú támogatások

Közhatalmi bevételek

1 000 000

500 000

1 500 000

Működési bevételek

Felhalmozási bevételek

Működési célú átvett pénzeszk.

Felhalmozási célú átvett pénzeszk.

1 368 856

Pénzmaradvány igénybevétel

29 329 423

5 000 000

8 500 000

20 500 000

20 500 000

33 704 677

117 534 100

Hitelek, kölcsönök

0

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

4 336 109

33 665 532

10 336 109

12 836 109

24 836 109

24 836 109

38 040 786

4 336 109

4 836 109

4 336 109

4 336 109

4 336 109

171 067 408

KIADÁSOK

Működési kiadások

5 676 686

5 676 686

5 676 686

5 676 686

5 676 686

5 676 686

5 676 686

5 676 686

5 676 686

5 676 686

5 676 686

5 676 686

100 505 160

Felhalmozási kiadások

38 201 364

3 245 716

30 000 000

30 000 000

101 447 080

Finanszírozási kiadások

1 368 856

1 368 856

KIADÁSOK ÖSSZESEN

7 045 542

5 676 686

43 878 050

8 922 402

35 676 686

35 676 686

5 676 686

5 676 686

5 363 249

5 676 686

5 676 686

5 676 686

203 321 096

20. melléklet

Közvetett támogatások

Támogatás megnevezése

Összeg

ellátottak térítési díjának, illetve kártérítésének méltányossági alapon történő elengedésének összege

lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedésének összege

helyi adónál, gépjárműadónál biztosított kedvezmény, mentesség összege adónemenként

helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege

egyéb nyújtott kedvezmény vagy kölcsön elengedésének összege