Újvárfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendelete

Újvárfalva Hely Építési Szabályozásáról szóló 8/2006. (XI.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 06. 21- 2024. 06. 21

Újvárfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendelete

Újvárfalva Hely Építési Szabályozásáról szóló 8/2006. (XI.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.06.21.

Újvárfalva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVII törvény 6/A.§ (3) bekezdésében és a 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az 1997. évi LXXVII. törvény 6.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az ÚJVÁRFALVA HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYOZÁSÁRÓL című 8/2006 (XI.28.) önkormányzati rendelet 1. § (13) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(13) A település beépítésre nem szánt területén a technológiai jellegű építményekre és műtárgyakra és a sajátos építmény fajtákra vonatkozó maximális építménymagasságot a helyi építési szabályrendelet 20 méterben állapítja meg. Kivétel ez alól a szabályozási terven feltüntetett tervezett adó-, vevőtorony, átjátszóállomás (mobiltelefon bázisállomás), amely esetén a maximális építménymagasság 51,5 méter lehet.”

2. § Az ÚJVÁRFALVA HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYOZÁSÁRÓL című 8/2006 (XI.28.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

Az egyes sajátos építmények, műtárgyak elhelyezése

1/A. § (1) A teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére alkalmas területek az alábbi építési övezetek és övezetek:

a) Gazdasági területek,

b) Közlekedési és közmű területek.

(2) A teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére nem alkalmas területek az alábbi építési övezetek és övezetek:

a) Falusias lakóterület,

b) Településközponti vegyes terület,

c) Különleges terület.

(3) A község belterületén és annak határától számított 500 m-en belül, tájképvédelmi területen, ökológiai hálózattal érintett területen különálló adótorony nem létesíthető. Kivétel ez alól az az A-1 jelű mellékletben kijelölt terület, amelyen belül különálló adótorony elhelyezhető.

(4) A műemléki környezetben légvezeték nem építhető.

(5) A belterületen, az ökológiai hálózat által érintett területeken, a helyi jelentőségű természetvédelmi területeken, a szélerőműpark telepítésére kijelölt területen, illetve a nyilvántartott régészeti lelőhelyek területén és a régészeti érdekű területeken, – település- és tájképvédelmi okok miatt – új táv- és hírközlési célú magasépítmények, adó és átjátszó tornyok nem létesíthetők. Kivétel ez alól az A-1 jelű mellékletben kijelölt terület, amelyen belül különálló adótorony elhelyezhető.

(6) Különálló adótorony elhelyezésének feltételei:

a) A tervezett adótorony tájba illesztéséhez a szabályozási terven jelölt helyen útmenti fasor, cserjesáv telepítése szükséges, kizárólag őshonos, illetve tájhonos lombhullató fa- és cserjefajok alkalmazásával,

b) Az adótorony csatlakozó villamosenergia-ellátás vezetékeit kizárólag föld alatti elvezetéssel szabad kiépíteni. A földmunkákat szept. 15. és március 1. között kell elvégezni.

c) Az adótornyon elhelyezendő akadályfényen kívüli kültéri világítás kiépítése esetén a természetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő világítás kialakítása szükséges. (Világítás időtartamának, teljesítményének minimálisra korlátozása, kizárólagos lokális megvilágításra törekvés, magasságának ésszerű minimalizálása, teljesen ernyőzött, síkbúrás eszközök alkalmazása, vílágítótestek fényének a vízszintes sík alatt tartása, legfeljebb 3000K színhőmérsékletű lámpák alkalmazása.)””

3. § Az ÚJVÁRFALVA HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYOZÁSÁRÓL című 8/2006 (XI.28.) önkormányzati rendelet 15. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A közlekedési és közmű területeken az OTÉK közlekedési és közműterületre vonatkozó fejezetének előírásaiban szereplő építmények és a hírközlés építményei, valamint a hírközlés céljára szolgáló épület(ek) helyezhetők el.”

4. § (1) A R. SZT-1 jelű melléklete (Külterület szabályozási terv) az 1. melléklet szerint módosul az Újvárfalvai településrész belterületi határával a tervezett kötöttpályás közlekedési területtel (kisvasút területével), a 044 hrsz-ú közúttal és a Kossuth Lajos utcával határolt területen.

(2) A R. SZT-1 jelű mellékletének (Külterület szabályozási terv) jelmagyarázata módosul az 1. melléklet szerinti jelmagyarázat alapján. (Adó-, vevőtorony, átjátszóállomás, valamint fasor, cserjesáv jelekkel egészül ki.)

(3) A R. a 2. melléklet szerinti A-1 jelű melléklettel egészül ki (adó-, és vevőtorony, átjátszóállomás elhelyezésére kijelölt területek).

5. § Ez a rendelet 2024. június 21-én lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.