Somogyaracs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

az elhagyott hulladék felszámolásáról

Hatályos: 2023. 07. 01

Somogyaracs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

az elhagyott hulladék felszámolásáról

2023.07.01.

Somogyaracs község Önkormányzata Képviselő-testülete a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 35. § (1) bekezdés h) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az önkormányzat lakossági bejelentés alapján, illetve hivatalból végzi a település közigazgatási területén belül az elhagyott hulladék felderítését.

(2) A Csokonyavisontai Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Hivatal) az elhagyott hulladék fellelésének helyszíneiről nyilvántartást vezet és az engedély nélküli hulladék-elhelyezéssel leginkább érintett helyszíneket rendszeresen ellenőrzi.

2. § (1) Az elhagyott hulladék felderítőjének jelzése alapján a Hivatal köztisztviselője, vagy az önkormányzat által megbízott személy helyszíni szemle keretében meghatározza a hulladék pontos helyét, mennyiségét, típusát, jellegét és amennyiben lehetséges, a hulladék tulajdonosát vagy korábbi birtokosát.

(2) Amennyiben az elhagyott hulladék magántulajdonban álló ingatlanon található, vagy a közterületen elhagyott hulladék tulajdonosa/birtokosa beazonosítható a Hivatal a rendelkezésére álló adatok megküldésével haladéktalanul eljárást kezdeményez a területileg illetékes hulladékgazdálkodási hatóságnál az elhagyott hulladék felszámolása érdekében.

(3) A közterületen elhagyott hulladék esetében, amennyiben a hulladék tulajdonosa/birtokosa ismeretlen és semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre beazonosíthatósága érdekében, az Önkormányzat a közszolgáltató útján gondoskodik annak elszállításáról.

3. § A település közterületén elhagyott hulladék felszámolásának költségeit az Önkormányzat a költségvetésében biztosítja.

4. § A rendelet kihirdetésével egyidejűleg a hulladékgazdálkodásról szóló 8/2004 (IV.30.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.

5. § Ez a rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba.