Somogyaracs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (III. 13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 14

Somogyaracs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (III. 13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.03.14.

Somogyaracs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, 32. cikk (1) bekezdés f, pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak szerveire, valamint az önkormányzatra terjed ki.

(2) Ezen rendelet meghatározza az Önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak ellátásához szükséges bevételeket és kiadásokat, figyelemmel a 2024. évi gazdálkodás főbb szabályaira.

2. A költségvetés címrendje

2. § (1) A képviselő-testület a címrendet a (2) bekezdés szerint állapítja meg.

(2) Somogyaracs Község Önkormányzata önálló címet alkot.

3. A költségvetés bevételei és kiadásai

3. § A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetését 80.638.120 Ft költségvetési bevétellel és 80.638.120 Ft költségvetési kiadással állapítja meg, ezen belül:

a) a működési célú bevételt 61.765.284 Ft-ban

b) előző évi működési pénzmaradványt 6.776.522 Ft-ban

c) egyéb felhalmozási célra átvett pénzeszközöket 12.096.314 Ft-ban

d) működési célú kiadásokat 68.943.056 Ft-ban ebből:

da) a személyi juttatások kiadásait 37.265.166 Ft-ban

db) a szociális hozzájárulási adót 3.448.596 Ft-ban

dc) a dologi kiadásokat 16.640.693 Ft-ban

dd) az ellátottak pénzbeli juttatásait 3.100.000 Ft-ban

de) egyéb működési célú kiadásokat 2.371.676 Ft-ban

df) az általános tartalékot 4.839.469 Ft-ban

dg) Áht-on belüli megelőlegezés visszafizetése 1.277.456 Ft-ban

e) a felhalmozás célú kiadásokat 11.695.064 Ft-ban állapítja meg.

4. § (1) Az Önkormányzat bevételi és kiadási főösszegének mérlegszerű bemutatását az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat bevételeit részletes bontásban kötelező és önként vállalt államigazgatási feladatok szerinti részletezésben a 2. melléklet, kormányzati funkciók szerinti bontásban a 4. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat kiadásait elkülönítetten jogcímenkénti bontásban kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti részletezésben a 3. melléklet, kormányzati funkciók szerint bontásban a 4. melléklet tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat felhalmozási kiadásait részletes bontásban kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti részletezésben 5. melléklet tartalmazza.

(5) A képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát, a (6) bekezdésben foglaltak kivételével 1 főben állapítja meg.

(6) A képviselő-testület a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzatát 12 főben állapítja meg.

(7) A képviselő-testületnek 2024. évben adósságot keletkeztető ügylete nincs, az ezzel kapcsolatos kimutatást a 7. melléklet tartalmazza.

4. A bevételi többlet kezelése

5. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület értékpapír vásárlás, ill. pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, ill. pénzügyi műveletek lebonyolítását költségvetési évet tekintve összesen maximum 1.000.000 Ft–ig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésen esetenként dönt.

5. Általános és céltartalék

6. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát 4.839.469 Ft összegben állapítja meg.

(2) Az általános tartalék felhasználásáról a képviselő-testület az erre vonatkozó igény felmerülésekor egyedi határozatban dönt.

6. Többéves kihatással járó döntések, európai uniós programok, projektek

7. § A képviselő-testület többéves kihatással járó feladatról, ill. európai uniós forrásból megvalósuló programok, projektek tárgyában nem döntött.

7. Előirányzat- felhasználási ütemterv

8. § A költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét havi bontásban a 6. melléklet tartalmazza.

8. A költségvetés végrehajtásának szabályai

9. § (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításáról a (2)-(4) bekezdésben foglaltak figyelembe vételével a képviselő-testület dönt.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a B11. Önkormányzatok működési támogatásai rovaton megtervezett költségvetési bevételi előirányzat és a B21. Felhalmozási célú önkormányzati támogatás rovaton megtervezett költségvetési bevételi előirányzat módosítására a K512. Tartalékok rovaton megtervezett költségvetési kiadási előirányzattal szemben.

(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a (2) bekezdésben megjelölt kivétellel a B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről, a B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről, a B6. Működési célú átvett pénzeszközök és a B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök rovatain megtervezett költségvetési bevételi előirányzatok módosítására a bevételhez kapcsolódó célnak megfelelő költségvetési kiadási előirányzatok egyidejű módosításával.

(4) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetési kiadásai kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosításra.

(5) Az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról - ha az érdemi döntést igényel - a testület dönt a polgármester előterjesztésére a költségvetési rendelet egyidejű módosításával.

(6) A helyi önkormányzat pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

(7) Az önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatók az előirányzat módosításával. Az előirányzatok megváltoztatása e költségvetési rendeletben meghatározottak szerint történik.

9. Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások

10. § (1) A polgármester önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva az önkormányzat részére engedélyezett létszám (álláshely)-keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(2) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.

10. Támogatási szerződés

11. § (1) A támogatások átadása előtt a támogatás címzettjével megállapodást kell kötni.

(2) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő, illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás egy évig nem ítélhető meg.

(3) Az egyéb szervezetek részére nyújtott támogatások a megállapodásoknak megfelelően, illetve negyedévente egyenlő részletekben kerüljenek kiutalásra.

11. Szolgáltatási szerződés

12. § (1) Az önkormányzat szakmai alapfeladata keretében szellemi tevékenység szolgáltatási szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételének szabályai:

(2) Az önkormányzatnál, szakmai alapfeladat keretében szellemi tevékenység végzésére szolgáltatási szerződéssel, számla ellenében külső személy vagy szervezet az e §-ban meghatározott feltételekkel vehető igénybe.

(3) A szolgáltatási szerződést írásban kell megkötni.

(4) A szerződéskötés feltétele, hogy

a) az önkormányzat az adott feladat ellátásához megfelelő szakértelemmel rendelkező személyt nem foglalkoztat, vagy

b) eseti, nem rendszeres jellegű feladat ellátása szükséges és az önkormányzaton belül a feladat ellátásához megfelelő szakértelemmel rendelkező személy átmenetileg nem áll rendelkezésre.

(5) Jogszabályban vagy az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatában meghatározott vezetői feladat ellátására szolgáltatási szerződés nem köthető.

(6) A szerződésnek tartalmaznia kell különösen:

a) az ellátandó feladatot,

b) a díjazás mértékét,

c) részletes utalást arra, hogy a (3) bekezdésben írt feltétel mely körülményre tekintettel áll fenn,

d) a szerződés időtartamát,

e) szervezettel kötendő szerződés esetén azt, hogy a szervezet részéről személy

f) ki(k) köteles(ek) a feladat ellátására, valamint,

g) a teljesítés igazolására felhatalmazott személy megnevezését.

12. Pótköltségvetés, költségvetés módosítása

13. § (1) A költségvetés várható egyenlegének a költségvetés kiadási főösszegének 10 %-át meghaladó mértékű eltérése esetén a költségvetési rendeletet módosítani kell.

(2) A költségvetés várható egyenlegének a költségvetés kiadási főösszegének 30 %-át meghaladó mértékű eltérése esetén pótköltségvetési rendeletet kell elfogadni. A pótköltségvetési rendeletnek újból meg kell állapítania a költségvetési rendeletnek az előirányzatok meghatározására vonatkozó rendelkezéseit.

13. Záró és egyéb rendelkezések

14. § A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.