Péterhida Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2019. (XII.4.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 12. 04- 2019. 12. 03


Péterhida Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában a 17/A. § és a 17/B. § tekintetében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Péterhida Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: Rendelet) 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni szociális ellátások megállapítása kérelemre vagy hivatalból indul. A kérelemre induló eljárások esetén formanyomtatvány áll rendelkezésre. A kérelmek a Babócsai Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: közös hivatal) személyesen, vagy postai úton nyújthatók be.”


2. §


A Rendelet 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Születése alkalmából - települési támogatás keretében - támogatásban részesíthető az a gyermek, akinek legalább egyik szülője a gyermek születését megelőzően, legalább egy éven át Péterhida község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és ott életvitelszerűen él, valamint gyermekét saját háztartásában neveli.


(2) A születési támogatás összege 50 000 Ft.


(3)  A támogatás iránti kérelmeket a gyermek születését követő 120 napon belül lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.


(4) A kérelemhez csatolni kell

       a) gyermek születési anyakönyvi kivonatát,

       b) szülők, valamint a gyermek lakcímkártyáját.”


3. §


A Rendelet II. Fejezete a 17. §-t követően a következő alcímmel és az azt követő 17/A. §-sal egészül ki:

„12/a. Karácsonyi támogatás


17/A. §


„(1) Karácsonyi támogatásban részesíti a képviselő-testület a községben állandó lakóhellyel rendelkező, a lakóhelyén életvitelszerűen tartózkodó személyeket.”


(2) Karácsonyi támogatásra jogosult

a) A lakásban életvitelszerűen tartózkodó állandó lakóhellyel rendelkező személy. A megállapítás szempontjából a személyiadat- és lakcímnyilvántartás tárgyév november 27. napján érvényes adatai az irányadók.

b)  Egy lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg az ellátás, függetlenül az ingatlanban található háztartások számától.


(3)  A (2) bekezdés a) pontja alapján fennálló jogosultság vonatkozásában az életvitelszerűen lakóhelyen történő tartózkodást nyilatkozattal igazolni kell.


(4) Az (1) bekezdésen meghatározott támogatás mértéke 4 000 Ft értékű tartós élelmiszercsomag/ állandó lakóhellyel rendelkező és lakóhelyén életvitelszerűen tartózkodó személy.


(5) A karácsonyi támogatást a képviselő-testület jövedelemtől függetlenül, tárgyév december hónapjában, egyszeri természetbeni szociális ellátásként, hivatalból indult eljárás keretén belül biztosítja.”


4. §


A Rendelet II. Fejezete a 17/A. §-t követően a következő alcímmel és az azt követő 17/B. §-sal egészül ki:

„12/b. Fűtési költségek egyszeri támogatása


17/B. §


(1) A képviselő-testület jövedelemtől függetlenül, hivatalból indított eljárás keretében tárgyév december hónapjában egyszeri támogatást nyújt a településen található lakott lakások fűtésével kapcsolatos költségek viseléséhez.


(2) A támogatás a lakásban életvitelszerűen tartózkodó állandó lakóhellyel rendelkező személynek állapítható meg. A megállapítás szempontjából a személyiadat- és lakcímnyilvántartás tárgyév november 27. napján érvényes adatai az irányadók.


(3) Egy lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg az ellátás, függetlenül az ingatlanban lévő háztartások számtól.


(4) A (2) bekezdés alapján fennálló jogosultság vonatkozásában az életvitelszerűen lakóhelyen történő tartózkodást nyilatkozattal igazolni kell.


(5) Az (1) bekezdésen meghatározott támogatás mértéke 10 000 Ft/állandó lakóhellyel rendelkező és lakóhelyén életvitelszerűen tartózkodó személy. A támogatás készpénz formájában nyújtható tárgyév december hónapjában.”





5. §



Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.


Péterhida, 2019. december 04.


                  Káló Tímea                                                                    Tulok Mónika

                 polgármester                                                                          jegyző


Záradék:

A rendelet kihirdetésének napja: 2019. december 04. 14:45 perc.



                                                                                                  Tulok Mónika

                                                                                                         jegyző