Komlósd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi iparűzési adóról

Hatályos: 2024. 01. 01

Komlósd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a helyi iparűzési adóról
Végső előterjesztői indokolás
Komlósd Község Önkormányzatának képviselő-testülete felülvizsgálta az önkormányzat adótevékenységét. A képviselő-testület megállapította, hogy az önkormányzat a következő helyi adókat vezette be: magányszemélyek kommunális adója.
A helyi iparűzési adót a képviselő-testület 2015. március 1-jei hatállyal megszüntette.
A továbbiakban a saját bevételek növelése, az önkormányzat hosszú távú működőképességének biztosítása érdekében javasolt lehet a helyi iparűzési adó ismételt bevezetése.
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 36/A. §-a szerint „A helyi iparűzési adóból származó bevétel a helyi közösségi közlekedési feladat ellátására, a helyi közösségi közlekedési feladat ellátásához szükséges összegen felüli bevétel különösen a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozó szociális ellátások finanszírozására használható fel.
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a szerint adókötelezettséget megállapító jogszabály kihirdetése és hatályba lépése között legalább 30 napnak el kell telnie. Ennek értelmében, amennyiben a Képviselő-testület 2024. január 1-jétől új adónemet kíván bevezetni, azt legkésőbb 2023. december 1-ig ki kell hirdetni, annak érdekében, hogy 2024. január 1-jétől hatályba léptethető legyen.
Adóév közben is van lehetőség helyi adó bevezetésére, de annak visszamenőleges hatálya nem lehet.
„33. § Új fizetési kötelezettség megállapítása során figyelemmel kell lenni arra, hogy annak kivetésével, beszedésével, nyilvántartásával, ellenőrzésével összefüggő adminisztrációs költségek ne legyenek aránytalanul magasak a fizetési kötelezettségből származó bevétel összegéhez képest, illetve azokat nem haladhatják meg.”
A helyi önkormányzat adóztatási tevékenységének törvényi szabályozása:
- helyi adókról szóló 1990. évi C. tv (Htv.)
- az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. tv. (Art.)
- az adóigazgatás rendtartásáról szóló 2017. évi CLI. tv. (Air.)
- az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. tv. (Avt.)
Helyi iparűzési adó
A Htv. rendelkezései szerint:
Adóköteles: Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén végzett vállalkozási tevékenység.
Adómentesség, kedvezmény:
Az önkormányzat rendeletében jogosult adómentességet, adókedvezményt megállapítani a vállalkozó számára.
Az önkormányzat rendeletében adómentességet, adókedvezményt állapíthat meg annak a vállalkozónak, akinek/amelynek a Htv. 39. § (1) bekezdés, illetőleg a 39/B. § alapján számított (vállalkozási szintű) adóalapja nem haladja meg a 2,5 millió Ft-ot. Az önkormányzat az adómentességre, adókedvezményre való jogosultság szempontjából 2,5 millió Ft-nál alacsonyabb adóalapösszeget is meghatározhat. Az adómentesség, adókedvezmény terjedelmének, mértékének valamennyi mentességre jogosult vállalkozó számára azonosnak kell lennie.
Az önkormányzat rendeletében jogosult a háziorvos, védőnő vállalkozó számára adómentességet, adókedvezményt megállapítani, feltéve, ha annak vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg. Az adómentességnek, adókedvezménynek valamennyi háziorvos, védőnő vállalkozó számára azonosnak kell lennie.
Az önkormányzat jogosult arra, hogy rendeletében adómentességet vagy adókedvezményt állapítson meg a vállalkozó azon beruházásának értéke vagy annak egy része után, melyet a vállalkozó az adóévben helyezett üzembe. Az önkormányzat - ha az adómentességként vagy adókedvezményként igénybe vehető beruházás értéke meghaladja az adóévben a településre megállapított adóalap vagy adó összegét - rendeletében meghatározhatja azt is, hogy a vállalkozó a beruházás értéke adómentességként vagy adókedvezményként igénybe nem vett része után az adóévet követő adóévben, adóévekben vehesse igénybe az adómentességet, adókedvezményt. Az önkormányzat az adómentesség mértékét a településre kimutatott adóalap, az adókedvezmény mértékét a településre kimutatott adó%-ában korlátozhatja. Az adómentesség, adókedvezmény terjedelmének, mértékének valamennyi vállalkozó számára azonosnak kell lennie.
Az adó mértéke:
Az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke maximum az adóalap 2%-a lehet.
A helyi iparűzési adó bevezetésének költségvetési hatása:
Saját bevételek növelése
Mivel a helyi iparűzési adóból származó bevétel különösen a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozó szociális ellátások finanszírozására használható fel, így abból kiegészíthető lenne a szociális feladatokra fordított jelenlegi összeg.
2023. évre a szociális feladatokra jutó működési támogatás összege 9 332 200 Ft. Ebből a falugondnoki szolgálat kiegészítésére 1 235 000 Ft lesz felhasználva, a Barcsi Többcélú Kistérségi Társulás felé szociális célra (házi gondozás, szociális étkeztetés, családsegítés) átadott összeg 1 805 000 Ft, a szociális tűzifa támogatás szállítási költsége 133 000 Ft, települési támogatásra fordított összeg – fűtési támogatás nyújtása nélkül – 866 000 Ft. A számolás után látható, hogy 200 000 Ft már a tartalék keret (előző évi pénzmaradvány) terhére lesz kifizetve.
2024. évre a szociális feladatokra jutó működési támogatás összege 8 929 700 Ft. A különbség kb. 500 000 Ft csökkenés az előző évhez képest. A kiadások várhatóan csökkenni nem fognak, így a saját forrás felhasználása emelkedni fog, vagy az eddiginél még kevesebb összeg jut települési támogatás nyújtására. Ha a helyi iparűzési adó bevezetésre kerülne, növelhetnénk a rendelkezésre álló saját forrás összegét.
A saját bevételek növelésén kívül az önkormányzat általános működési támogatásának kiegészítésével plusz bevételi forrás keletkezhet.
A Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 2. melléklete szerint:
„A 2022. július 1-jén hatályos iparűzésiadó-rendelettel nem rendelkező önkormányzat esetében egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességként 22 000 forintot kell figyelembe venni, ezen érték és a lakosságszám szorzata az érintett önkormányzat iparűzési adóerő-képességét meghatározó adóalapja.”
„A támogatások a 2.2.2. pont szerinti támogatás-kiegészítéssel növelt együttes összege kizárólag az igazgatással, településüzemeltetéssel és egyéb önkormányzati feladatokkal kapcsolatos kiadásokra használható fel.
2.2.2. Az 1.1.1.3.1. Településüzemeltetés – közvilágítás alaptámogatása jogcím és az 1.1.1.3.2. Településüzemeltetés – közvilágítás üzemeltetési támogatása jogcím kivételével a támogatásokra az alábbiak szerint emelt mértékben jogosultak a legfeljebb 15 600 forint egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességgel rendelkező önkormányzatok.
2.2.2.1. A kiegészítés mértékének számításakor alkalmazandó paramétertábla:”

A

B

C

D

Kategóriák az önkormányzat egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képessége szerint
(forint)

Támogatás-kiegészítés mértéke
(%)

alsó határ

felső határ

maximum

minimum

1

1

10 000

50

45

2

10 001

13 300

45

20

3

13 301

15 600

20

0

Az önkormányzat általános támogatása 2024. évre – a közvilágítás alaptámogatása és üzemeltetési támogatása jogcím kivételével – 13 962 590 Ft. Amennyiben az 1 főre jutó iparűzési adóerő-képesség a fenti táblázat szerint alakul, akkor maximálisan közel 7 millió forintos támogatás kiegészítésben is részesülhet az önkormányzat.
A szünidei gyermekétkeztetés jogcím esetében a jelenlegi fajlagos összeg az egy lakosra jutó adóerő-képesség alapján 513 Ft/fő, kisebb mértékű adóerő-képesség esetén ez az összeg 570 Ft/fő.
Ha 2024. évre bevezetésre kerül a helyi iparűzési adó, akkor ezen számítás hatásai a 2026-os év általános működési támogatásában jelennek meg először.