Orci Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2003. (V.22.) önkormányzati rendelete

„Orci község helyi építési szabályzatá”-ról

Hatályos: 2017. 05. 10

Orci Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2003. (V.22.) önkormányzati rendelete

„Orci község helyi építési szabályzatá”-ról

2017.05.10.

Orci Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (3) bekezdés a./ pontjában (továbbiakban: Étv.) kapott felhatalmazás alapján, az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Kormányrendeletre (a továbbiakban: OTÉK) figyelemmel, az építés helyi rendjének biztosítása érdekében – az országos szabályozásnak megfelelően, illetve az azokban megengedett eltérésekkel, a település területének felhasználásával és beépítésével, továbbá a környezet természeti táji és épített értékeinek védelmével kapcsolatosan, a telekhez fűződő helyi követelményeket, jogokat és kötelezettségeket magába foglalóan – az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános előírások

1. § (1) E rendelet hatálya Orci község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A tervezési területen területet felhasználni, építési telket, építési területet (közpark, véderdő esetén területet) kialakítani, építési tevékenységet folytatni, épület, építmény rendeltetését megváltoztatni, valamint ilyen célra hatósági engedély adni az országos érvényű jogszabályok mellett – a szabályozási tervben és e rendeletben foglaltaknak megfelelően szabad.

(3) E rendelet mellékletét képező m = 1:2000 méretarányú belterület, és az m = 1:10.000 méretarányú külterület szabályozási tervekkel (tervező: Virányi Építész Stúdió Bt. 2002. június, JSZ.: 12/2001. ) együtt érvényes, azokkal együtt értelmezendő és használandó.

2. § (1) A szabályozási tervek kötelező elemei:

- külterületi és belterületi határvonal;
- szabályozási vonalak;
- terület-felhasználási módok és határok;
- övezeti határok és övezeti jelek;
- építési övezeti előírások;
- építési határvonalak;
- az e rendelettel védetté nyilvánított természeti és művi értékek;
- sajátos jogintézmények;
- infrastruktúra hálózatok és létesítmények területigényes elemei;
- telken belüli védőfásítás;
- az elvi építési engedélyterv készítési kötelezettség;
- a telekalakítási terv készítési kötelezettség;
- kertépítészeti tervkészítési kötelezettség.
(2) 1
(3) 2
(4) Szaktervező által tervezett kertészeti tervet kell készíteni a "kertépítészeti terv készítési kötelezettség" -gel érintett területre. A kertépítészeti terv az építési engedélyezési terv melléklete, illetve annak részét képezi. Használatbavételi, illetve üzembehelyezési engedély csak akkor adható ki, ha a terv szerinti növényanyag elültetésre került.
(5) A szabályrendeletben nem szabályozott kérdésekben az OTÉK előírásait kell figyelembe venni.
(6) 3
(7) Az épületeket, építményeket úgy kell elhelyezni és kialakítani, hogy azok együttesen feleljenek meg a településrendezési, a környezet-, a táj-, a természet- és az építészeti – értékvédelmi követelményeknek.
(8) A termőtalaj védelme érdekében az építmények termőföldön (kül- és belterületen) történő építésügyi hatósági engedélyezése során érvényre kell juttatni azt, hogy az elhelyezés a környező területen a talajvédő gazdálkodás feltételeit ne rontsa. A kivitelezés és az üzemeltetés során biztosítani kell, hogy a környezeti hatások az érintett termőföld minőségében ne okozzanak kárt. Földmunkák végzésekor a talaj termőréteg-védelmének érdekében a felső humuszos termőréteg megóvásáról gondoskodni kell.
(9) 4
(10) Családiház nagyságrendjét meghaladó területfejlesztési szándék esetén az építési engedélyezési eljárást megelőzően az érintett területrészre olyan, a geotechnikai, mérnökgeológiai és a vízföldtani jellemzőket meghatározó szakvélemény készítendő, mely értékelően feltárja az építési adottságokat, és tisztázza a várható hatásokat, a közigazgatási terület fokozott felszínmozgásra való hajlama miatt.
(11) 5
(12) 6
(13) Állattartó épületet és trágyatárolót lakó, üdülő és intézményi funkciójú épülettől 10 m-nél távolabb kell elhelyezni. Az állattartással és az állattartó épületekkel kapcsolatos egyéb szabályokat külön önkormányzati rendelet állapítja meg.
(14) Az új –belterületté váló- beépítésre szánt területen építési engedély csak a belterületbe vonást és az építési telkek kialakítását követően adható.
II. Fejezet

Településszerkezet, területfelhasználás

3. § (1) A település igazgatási területének:

a/ Beépítésre szánt területei az építési használatuk általános jellege, valamint sajátos építési használatuk szerint:
1./ Falusias lakóterület (Lf)
2./ Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület (Gksz)
3./ Egyéb ipari gazdasági terület:
közmű (szennyvízátemelő) területe (Gip-Kv)
energiaellátás (gázfogadó) területe (Gip-Kg)
mezőgazdasági üzemi terület (Gip-M)
4./ Különleges terület : temető (KÜ-T)
sportterület (KÜ-S)
honvédségi terület (KÜ-H)
b./ Beépítésre nem szánt területei:
1./ Közlekedési és közműterület (KÖu)
2./ Zöldterület: közpark (Z)
3./ Erdőterület: védelmi (E-V)
turisztikai (E-T)
4./ Mezőgazdasági terület: szántó (M-SZ)
gyep, legelő, rét (M-GY)
kert, szőlő, gyümölcsös (M-K)
belterületi kert (M-BK)
5./ Vízgazdálkodási terület:
- vízellátás területigényes létesítményei: (V-vt)

(vízmű, víztározó)

- folyók és állóvizek medre és parti sávja (V)
(2) A terület-felhasználási egységeket, valamint azok határvonalait, a szabályozási tervek tartalmazzák.

Beépítésre szánt területek

Falusias lakóterület

4. § (1) A területre vonatkozó előírásokat – beépítési mód, megengedett legnagyobb építménymagasság, megengedett legnagyobb beépítettség, megengedett legkisebb kialakítható telekterület – a belterület szabályozási terv tartalmazza.

(2)7

(3) A falusias lakóterület (Lf) elsősorban családiházas jellegű, 1-2 egységes- lakó és/vagy üdülő – pihenő funkciójú épületek elhelyezésére szolgál.

(4) A területen az OTÉK 14. § (2) bekezdésében felsorolt építmények helyezhetők el a 2. és 8. pontban felsoroltak kivételével.

(5) A telekalakítások és építések engedélyezése során az építményeket a védendő helyi építészeti értékekhez igazodóan kell elhelyezni és kialakítani, a meglévő településstruktúra, a helyi építészeti karakter /telekméretek, beépítési mód, jellegzetes épülettömegek és tetőformák/ figyelembe vételével. Nyeles telek kialakítása nem engedélyezhető.

(6) A területen kialakítandó telkek megengedett legkisebb átlagos szélessége 20 m. A korábban kialakított, - az övezeti előírásokban meghatározottól kisebb és 20 m-nél keskenyebb -meglévő építési telek is beépíthető, ha az egyéb vonatkozó előírások betarthatók.

(7) Az épületek tetőidoma a helyi építészeti karakterhez igazodó legyen. Az épületek tetőfedése cserép, betoncserép és színes síkpala; a tető hajlásszöge 30-45º lehet.

(8) A területen elhelyezhetők az OTÉK 1. számú melléklete 54. pontjában felsorolt melléképítmények, a kirakatszekrény és föld feletti gáztartály kivételével.

(9) Az elő- oldal – és hátsókert előírásait a kialakult állapot figyelembevételével az alábbi keretek között kell meghatározni:

– az előkertet – az építési határvonal figyelembe vételével – a kialakult helyzethez igazodóan kell meghatározni.
- az oldalkertet a beépítési mód függvényében – a kialakult helyzet és az OTÉK 35. § előírásai alapján kell meghatározni azzal az eltéréssel, hogy a (6) bekezdésben előírtak nem csak az „elő – és oldalkert előírt legkisebb méretén belül” érvényesek, hanem az elő- és oldalkert egészére vonatkoznak. Kialakult állapot esetén a jogszabályban előírt értéknél kisebb oldalkerti méretek megtarthatók, a meglévő épületek egyedi építési ügyeinek engedélyezési eljárásába a tűzoltó szakhatóságot be kell vonni.
- a hátsókertet az építési határvonal figyelembevételével kell biztosítani.
(10) A lakóterület az alábbi övezetekre tagolódik:

Jel

Beépítési mód

Beépítési %
maximum

Építménymagasság
maximum

Telekterület
minimum

Lf1

O

25

5,5

1000

Lf2

O

25

5,5

1200

Lf3

O, SZ

25

5,5

1200

Lf4

O

25

5,5

1600

Lf5

O

20

5,5

1800

Lf6

O

20

5,5

2400

Lf7

O

20

5,5

2600

Lf8

O

20

5,5

3400

Lf9

O

20

5,5

4200

Lf10

SZ

25

5,5

1600

(11) A lakóterületen legalább részleges közműellátást és burkolt útfelületet kell biztosítani.
(12) A parkolási igényt az OTÉK 42. §-a alapján, teljes egészében telken belül kell kielégíteni.
(13) A telken belüli zöldfelület megengedett legkisebb mértéke a telekterület 50 %-a.
(14) A lakóterületek lehatárolását a belterület szabályozási terv tartalmazza.

Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület

5. § (1) A területre (Gksz) vonatkozó előírásokat – beépítési mód, megengedett legnagyobb építménymagasság, megengedett legnagyobb beépítettség, megengedett legkisebb kialakítható telekterület – a belterület szabályozási tervek is tartalmazzák, az alábbiak szerint:

Jel

Beépítési mód

Beépítési %
maximum

Építménymagasság
maximum

Telekterület
minimum

Gksz1

SZ

30

7,5

3000

Gksz2

SZ

30

7,5

3500

Gksz3

SZ

30

7,5

4000

A maximális építménymagasságnál nagyobb magasság is engedélyezhető, ha azt az alkalmazott üzemtechnológia indokolttá teszi, továbbá ha az megfelel az OTÉK 36. §. (2) bekezdésben foglalt követelményeknek. Ennek indokoltságát az engedélyező hatóság állapítja meg.
(2) A területen az OTÉK 19. § -ában felsorolt építmények helyezhetők el az OTÉK 19. § (2) bekezdés 4. 5. pontja és (3) bekezdésben felsoroltak kivételével.
(3) 8
(4) A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területen az épületek tetőfedése – a nagyfesztávú csarnokszerkezetek kivételével – cserép, betoncserép és színes síkpala; a tető hajlásszöge 30-45 közötti lehet. A nagyfesztávú csarnokszerkezetek, raktárak stb. – alacsonyabb hajlásszögű tetővel, illetve formájában és karakterében a cseréphez igazodó fedéssel (pl. LINDAB cserepeslemez, tegola) vagy fémlemez fedéssel is építhetők.
(5) 9
(6) A területen legalább részleges közműellátást és burkolt útfelületet kell biztosítani.
(7) A parkolási igényt az OTÉK 42. §-a alapján, teljes egészében telken belül kell kielégíteni, csak fásított parkoló alakítható ki.
(8) A telken belüli zöldfelület megengedett legkisebb mértéke a telekterület 40 %-a.
(9) A területen a beültetési kötelezettség a teljes telekméret minden 200 m2-e után 1 db, minimum 16/18 méretű fa. A fákat a használatbavételi engedély kérelmezéséig el kell ültetni, a használatbavételi engedély csak ennek meglétekor adható ki.
(10) 10
(11) A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület lehatárolását a szabályozási tervek tartalmazzák.

Egyéb ipari gazdasági terület

6. § (1) A településen az egyéb ipari gazdasági terület a közműellátást biztosító területigényes létesítmény /szennyvízátemelő (Gip-Kv)/, az energiaellátást biztosító területigényes létesítmény /gázfogadó (Gip-Kg)/ területe, valamint a mezőgazdasági üzemi terület (Gip-M).

(2) Az egyéb ipari gazdasági területekre vonatkozóan az OTÉK 20. § előírásait kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a területen nem helyezhetők el az OTÉK 20 §. (3) és az (5) bekezdés szerinti létesítmények.

(3) A mezőgazdasági üzemi területre vonatkozó előírásokat – beépítési mód, megengedett legnagyobb építménymagasság, megengedett legnagyobb beépítettség, megengedett legkisebb kialakítható telekterület – a belterület szabályozási terv is tartalmazza, az alábbiak szerint:

Jel

Beépítési mód

Beépítési %
maximum

Építménymagasság
maximum

Telekterület
minimum

Gip-M

SZ

20

7,5

10.000

(4) 11
(5) A mezőgazdasági üzemi területen az épületek tetőfedése – a nagyfesztávú csarnokszerkezetek kivételével – cserép, betoncserép és színes síkpala; a tető hajlásszöge 30-45 közötti lehet. A nagyfesztávú csarnokszerkezetek, tárolók stb. – alacsonyabb hajlásszögű tetővel, illetve formájában és karakterében a cseréphez igazodó fedéssel (pl. LINDAB cserepeslemez, tegola) vagy fémlemez fedéssel is építhetők.
(6) 12
(7) 13
(8) A területen legalább részleges közműellátást és burkolt útfelületet kell biztosítani.
(9) A parkolási igényt az OTÉK 42. §-a alapján, teljes egészében telken belül kell kielégíteni, csak fásított parkoló alakítható ki.
(10) A telken belüli zöldfelület megengedett legkisebb mértéke a telekterület 40 %-a.
(11) A területen a beültetési kötelezettség a teljes telekméret minden 200 m2-e után 1 db, minimum 16/18 méretű fa. A fákat a használatbavételi engedély kérelmezéséig el kell ültetni, a használatbavételi engedély csak ennek meglétekor adható ki.
(12) Az egyéb ipari gazdasági területek lehatárolását a szabályozási tervek tartalmazzák.

Különleges terület

7. § (1) A település területén különleges területek a meglévő temető területe (KÜ-T), a sportterület (KÜ-S), valamint a honvédségi területek (KÜ-H).

A különleges területekre vonatkozó előírásokat – beépítési mód, megengedett legnagyobb építménymagasság, megengedett legnagyobb beépítettség, legkisebb kialakítható telekterület – a szabályozási tervek is tartalmazzák, az alábbiak szerint:

Jel

Beépítési mód

Beépítési %
maximum

Építménymagasság
maximum

Telekterület
minimum

Zölddel való fedettség
%

KÜ-T

SZ

20

5,5

K

70

KÜ-S

SZ

10

5,5

K

70

KÜ-H

SZ

30

5,5

K

50

(2) Urnás temetés elsődlegesen urnasírba javasolt, urnafal csak a meglévő ravatalozó falához csatlakozóan, vagy zárt kerítésként alakítható ki.
(3) A különleges területen legalább részleges közműellátást és burkolt útfelületet kell biztosítani.
(4) A parkolószükségletet az OTÉK 42. §-a alapján telken belül és közterületen együttesen kell kielégíteni.
(5) A különleges területek lehatárolását a szabályozási tervek tartalmazzák.

Beépítésre nem szánt területek

Közlekedési és közműterület

8. § (1) A közlekedési és közműterületeket (KÖu), azok szabályozási szélességét a szabályozási tervek tartalmazzák.

(2) A közlekedési- és közműterületekre vonatkozóan az utak elhelyezésére szükséges területeket a kialakult állapot figyelembevétele mellett az OTÉK 26. §-ban előírtak alapján kell biztosítani.

(3) A közlekedési- és közműterületen csak a közmű üzemeltetéséhez szükséges építmények és az OTÉK 26. § (3) bekezdésében felsorolt építmények helyezhetők el az OTÉK 26. § (3) bekezdés 2., 3., 4., pontja kivételével.

(4) A közlekedési – és közműterületen – a védőtávolságokra is figyelemmel – a közmű- és hírközlési vezetékeket úgy kell kiépíteni, hogy hosszú távon valamennyi közmű- és hírközlési hálózat elhelyezhető legyen.

(5) A területen nem létesíthető – a mezőgazdaságból élők ingatlanainak kivételével - 3,5 m-nél szélesebb gépkocsibehajtó.

(6) Az utak mentén – a 21. §. (2) bekezdés b pont előírás alapján – fasorok ültetendők. A meglévő fák, fasorok, fás bozótok csak engedéllyel vághatók ki, abban az esetben, amennyiben azt a fás növényállomány egészségi állapota indokolttá teszi.

Zöldterület

9. § (1) A területre vonatkozóan az OTÉK 27. § előírásait kell alkalmazni.

(2) A közparkok területén az OTÉK 27. §-ában felsorolt létesítmények helyezhetők el az OTÉK 27. § (4) bekezdés b. és c. pontja kivételével

(3) A területen közlekedési, közmű- és hírközlési hálózatok, létesítmények és berendezések – gyalogos és kerékpárutak illetve közvilágítás kivételével - valamint reklámtáblák nem helyezhetők el.

(4) A területen a zölddel való fedettség minimum 70 % kell hogy legyen, melyet többszintesen kell kialakítani, úgy, hogy a fával való fedettség minimum 60 % legyen.

(5) A zöldterületek (Z) lehatárolását a belterület szabályozási terv tartalmazza.

Erdőterület

10. § (1) Az erdőterületre vonatkozóan az OTÉK 28. § előírásai közül a védelmi (E-V) és a turisztikai (E-T) rendeltetésű erdőkre vonatkozókat kell alkalmazni azzal, hogy az építmények elhelyezéséhez az illetékes Állami Erdészeti Szolgálat hozzájárulása is szükséges.

(2)14

(3) Az erdőterületek övezetek szerinti tagolását a külterület szabályozási terv tartalmazza.

Mezőgazdasági terület

11. § (1) A mezőgazdasági terület a növénytermesztés és az állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és tárolás építményei elhelyezése céljára szolgáló terület.

(2) A mezőgazdasági területekre vonatkozóan az OTÉK 29. § előírásait kell alkalmazni az alábbi eltérésekkel:

a./ Az OTÉK 29. § (4) bekezdés szerint létesíthető lakóépület megengedett legnagyobb építménymagassága 7,5 m helyett 5,5 m.
b./ Az OTÉK 29. § (4) bekezdés szerint létesíthető lakóépület:
1./ az M-GY, M-K és M-BK övezeti jelű területen nem helyezhető el;
2./ az M-SZ övezeti jelű területen minimum 20.000 m² nagyságú területen helyezhető el.
(3) A mezőgazdasági területen az új épületeket, építményeket szabadon állóan kell elhelyezni és kialakítani. Az épületek tetőfedése – a nagy fesztávú csarnokszerekezetek kivételével- cserép, betoncserép és színes síkpala; a tető hajlásszöge 35º-45º közötti lehet. A nagy fesztávú csarnokszerkezetek – tárolók, állattartó épületek stb. alacsonyabb hajlásszögű tetővel, illetve formájában és karakterében a cseréphez igazodó fedéssel (pl. LINDAB cserepeslemez, tegola, stb.) vagy fémlemez fedéssel is építhetők.
(4) 15
(5) A mezőgazdasági területek övezetek szerinti tagolását a szabályozási tervek tartalmazzák

Vízgazdálkodási terület

12. § (1) Az igazgatási területen lévő vízgazdálkodási területekre vonatkozóan az OTÉK 30. § valamint a vonatkozó külön jogszabályok16,17 előírásait kell alkalmazni.

(2) A vízfolyások, vízfelületek jókarbantartásáról folyamatosan gondoskodni kell. Ennek végrehajthatósága érdekében a vízfolyások, vízfelületek mellett 6 m szélességű parti kezelősáv biztosítandó, melyen belül a fenntartást akadályozó létesítmények és növényzet nem helyezhető el.

(3) A vízfolyások területén fenntartási, fejlesztési munkák abban az esetben engedélyezhetők, amennyiben a terület természetközeli állapotának visszaállítását elősegítik.

(4) A vízgazdálkodási területek lehatárolását a szabályozási tervek tartalmazzák.

III. Fejezet

Közhasználatra szolgáló területek

13. § (1) Az igazgatási területen az állami és önkormányzati tulajdonú közlekedési és közműterületek (közterületek), a közforgalom elől el nem zárt magánutak és a zöldterületek a közhasználatra szolgáló területek.

(2) A közhasználatra szolgáló területeket rendeltetésének megfelelő célra bárki szabadon használhatja; a rendeltetéstől eltérő használathoz a közterület tulajdonosának (kezelőjének) hozzájárulása, valamint az illetékes hatóság engedélye szükséges.

IV. Fejezet

Közműellátás, közmű- és hírközlési létesítmények

14. § (1) A beépítésre szánt területeken legalább részleges közműellátást kell biztosítani, az alábbiak szerint:

a./ közüzemi villamosenergia-szolgáltatás;
b./ közüzemi ivóvíz-szolgáltatás (ennek keretében a szükséges oltóvíz mennyiség föld feletti tűzcsapokkal);
c./ közüzemi szennyvízelvezetés (annak megvalósulásáig átmenetileg a kommunális szennyvíz saját telken – vízzáróan szigetelt, zárt szennyvíztárolóban - történő átmeneti tárolása, úgy, hogy környezetszennyezést nem idézhet elő);
d./ közterületi nyílt árkos csapadékvíz-elvezetés
megoldott legyen.
(2) A zárt tárolóba összegyűjtött és szippantással eltávolításra kerülő szennyvizet az Önkormányzat által kijelölt szennyvíztisztító telepre kell szállítani.
(3) A terület felszínmozgásos hajlama és erózióérzékenysége miatt a csapadékvízelvezetést kiemelt gondossággal kell kezelni. Az igazgatási területen a vízgazdálkodással összefüggő tevékenység folytatása vízjogi engedélyköteles tevékenység, melyhez az engedélyt a DD. Vízügyi Igazgatóságtól kell megkérni a vonatkozó külön jogszabályok szerint.
(4) Az igazgatási területen – település- és tájképvédelmi okok miatt – táv- és hírközlési célú magasépítmények (adó és átjátszó tornyok) nem létesíthetők.
(5) A község közigazgatási területén áthaladó 120 és 400 Kv-os villamoshálózat, a nagyközépnyomású földgázvezeték nyomvonalai és védőtávolságuk a szabályozási terveken jelöltek.

Kommunális ellátás, kommunális létesítmények

15. § (1) A településen a kommunális szilárd hulladék szervezett gyűjtése és elszállítása – a kaposvári szeméttelepre - megoldott. Hulladékgyűjtésre csak szabványosított zárt edény, konténer használható. A gyűjtőedények közterületen nem tárolhatók, elhelyezésüket telken belül kell biztosítani.

(2) Az esetleges állati tetemeket a helyi dögkútba, annak betelése esetén a böhönyei ATEV telepre kell szállítani.

V. Fejezet

Környezetvédelem

16. § (1) A tervezési területen bármely tevékenység végzése során ügyelni kell a környezetterhelés, környezetszennyezés és környezetkárosítás kizárására illetve minimalizálására.

(2) Levegőtisztaság – védelmi szempontból, a levegőtisztaság – védelme érdekében az érvényes jogszabályokban18,,,, 19202122foglaltakat be kell tartani. A közigazgatási területen csak olyan tevékenység folytatható és olyan építmény üzemeltethető, építhető, amelynek szennyezőanyag kibocsátása, a területre vonatkozó határértékeket nem lépi túl.

(3) A településen veszélyes hulladék keletkezését eredményező tevékenység csak úgy folytatható, hogy az üzemeltető köteles gondoskodni a veszélyes hulladék környezetszennyezést kizáró elhelyezéséről s ártalmatlanításáról. Veszélyes hulladék a vonatkozó külön jogszabályok23,24 és hatósági előírások szerint átmeneti jelleggel tárolható. (Ámeneti tárolás zárt térben történhet a talaj, talajvíz és a felszíni vizek veszélyeztetése nélkül).

(4) A zaj és rezgés elleni védelem érdekében be kell tartani a vonatkozó külön jogszabályokban25 előírt határértékeket.

(5) Zajvédelmi szempontból a – közlekedésből származó – megengedett A-hangnyomásszint a bekötőút mentéi lakóterületen 55/45 dB, a település egyéb lakóterületein, a lakófunkciójú beépítésre szánt területeken és a temető területén 50/40 dB.

(6) A terület a vonatkozó külön jogszabály26 alapján - szennyeződésérzékenységi szempontból - „B” érzékeny terület.

(7) A tervezési területen a 20 fh-t elérő parkolókat csak szilárd burkolattal lehet kiépíteni. A 20 fh-t elérő parkolók felszíni csapadékvizének elvezetéséhez hordalék-, olaj- és iszapfogó beépítése szükséges.

(8) A településen üzemanyagtöltő állomás csak külterületi közlekedési területen helyezhető el a külön jogszabályban foglaltak alapján akkor, ha az üzemanyagtöltő állomás 50 m sugarú védelmi övezetében nem helyezkedik el állandó emberi tartózkodásra szolgáló épület, valamint időszakos, vagy átmeneti emberi tartózkodásra szolgáló létesítmény (így különösen oktatási, egészségügyi, üdülési célt szolgáló létesítmény), illetve levegőterhelésre érzékeny, élelmezési célt szolgáló növényi kultúra..

(9) Védőfásításokkal gondoskodni kell a szántóföldi porszennyezés, valamint az élővizek vízszennyezésének megakadályozásáról.

Természet- és tájvédelem

17. § (1) A településtől nyugatra elhelyezkedő észak – déli irányban húzódó gyepterület a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága természeti területként tartja nyilván.

(2) A településen – az e rendelettel védetté nyílvánatott – helyi jelentőségű természetvédelmi területeket és egyedi természeti értékeket a szabályozási tervek és e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) A helyi természeti értékek védelmével kapcsolatos szabályokat a 3/1996. (III. 11.) sz. önkormányzati rendelet állapítja meg.

(4) Táj és településkép-védelmi okokból:

a./ a belterület szabályozási terven jelölt helyeken védősávot kell kialakítani tájba illő őshonos fafajokkal és a hagyományos faluképhez illeszkedő cserjékkel;
b./ útsorfásítást kell végezni a meglévő és tervezett új utak mentén;
c./ nem létesíthető közmű és energia, táv- és hírközlési vezeték a területen meglévő és településszerkezeti tervben javasolt fasorok nyomvonalában.

Kulturális örökségvédelem

18. § (1)27

(2) A műemléki környezet lehatárolását a belterület szabályozási terv tartalmazza.

(3) Az országos védelem alatt álló és az e rendelettel helyi védetté nyilvánított művi értékeket a szabályozási tervek és e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(4) A helyi jelentőségű művi értékek fenntartásával, védelmével kapcsolatos szabályokat külön önkormányzati rendelet állapítja meg, melyben a lehetséges önkormányzati támogatásokon túl a védendő értékek hasznosításának különböző változatait is meg kell határozni.

VI. Fejezet

Sajátos jogintézmények

Kiszolgáló és lakóút céljára történő lejegyzés

19. §28

Útépítési és közművesítési hozzájárulás

20. §29

Településrendezési kötelezések

21. §30

Építési korlátozások

22. § A taszári repülőtér miatt annak védőterületén belül építési korlátozás tartandó fenn a rendelet 3. sz. melléklete szerint. A védőtávolságok jelölését a külterület szabályozási terv tartalmazza.

VII. Fejezet

Záró rendelkezések

23. § (1)31

(2) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a „Kaposvár, Somogyaszaló, Magyaregres, Orci, Zimány általános rendezési terve (VÁTI 1983; tervező dr Tompay Géza)” – melyet az Orci Községi Tanács 2/1989 sz. rendeletével jóváhagyott és 5/1990. (X. 12.) sz. önkormányzati határozattal hatályban tartott – Orci községre vonatkozó része. Ugyancsak ezzel egyidejűleg a „Helyi jelentőségű természeti területek védetté nyilvánításáról” szóló – a 7/1996. (VI. 28.) sz. rendelettel módosított – 3/1996. (III. 11.) sz. önkormányzati rendelet 1. sz. melléklete helyébe jelen rendelet 1. sz. melléklete lép.

(3) E rendelet előírásait a hatályba lépést követően induló engedélyezési eljárásoknál kell alkalmazni.

Melléklet a 3/2003. (V. 22.) önkormányzati rendelethez

belterületi és külterületi szabályozási tervek

1. melléklet a 3/2003. (V. 22.) önkormányzati rendelethez

Természet- és tájvédelem1./ Helyi jelentőségű természetvédelmi területek:

02/1

02/2

02/3

02/4

02/5

02/6

02/7

02/8

02/9

02/10

02/11

02/12

02/15

03

04

06

07

08/61

08/62

08/63

08/65

08/66

08/67

08/69

08/70

08/71

08/72

08/73

034 megosztva

040 megosztva

041

042

044

047

048

049

050

051

052/1

052/3

052/4

052/5

053

054 megosztva

060/27

060/28

061

063

068

2./Egyedi természeti értékek: Sorszám

Latin név

Magyar név

Hrsz

1.

Juglans nigra

Fekete dió

042

2.

Juglans nigra

Fekete dió

042

3.

Acer campestre

Mezei juhar

042

4.

Alnus sp.

Égerfa

041

5.

Robinia pseudoacacia

Fehérakác

4/8

6.

Populus sp.

Nyárfa

4/8

7.

Robinia pseudoacacia

Fehérakác

068

8.

Salix sp. Csoport

Fűzfacsoport

08/62

9.

Juglans regia

Diófa

412

10.

Juglans regia

Diófa

401

11.

Juglans regia

Diófa

388

12.

Cerasus vulgaris

Meggyfa

380

13.

Juglans regia

Diófa

334

14.

Juglans regia

Diófa

340

15.

Castanea sativa

Szelídgesztenye

340

16.

Juglans regia

Diófa

343

17.

Castanea sativa csoport

Szelídgesztenye csoport

343

18.

Juglans regia

Diófa

343

19.

Juglans regia

Diófa

369

20.

Populus sp. (2db)

Nyárfa (2db)

206, 207

Sorszám

Latin név

Magyar név

Hrsz

21.

Salix alba

Fehér fűz

206

22.

Populus sp.

Nyárfa

206

23.

Tilia platiphyllos (2db)

Nagylevelű hárs (2db)

48

24.

Juglans nigra

Fekete dió

50

25.

Populus sp.

Nyárfa

51/1

26.

Salix matsudana ’Tortuosa’

Csigolyafűz

35

27.

Morus

Eperfa

32

28.

Picea abies

Lucfenyő

19

29.

Larix decidua

Vörösfenyő

51/1

30.

Populus sp.

Nyárfa

51/1

31.

Catalpa bignonioides fasor

Szivarfa sor

51/1, 51/2, 52

32.

Catalpa bignonioides fasor

Szivarfa fasor

28

33.

Cerasus vulgaris (3db)

Meggyfa (3db)

527

34.

Castanea sativa

Szelídgesztenye

89

35.

Tilia sp.

Hársfa

92

36.

Juglans regia

Diófa

92

37.

Juglans regia

Diófa

92

38.

Salix sp.

Fűzfa

92

39.

Juglans regia

Diófa

109

40.

Juglans regia

Diófa

105

42.

Pyrus communis

Körtefa

9/1

43.

Juglans regia

Diófa

8

44.

Tilia sp. (2db)

Hársfa (2db)

92

45.

Cerasus avium

Cseresznyefa

128

46.

Castanea sativaaaaa

Szelídgesztene

128

47.

Aesculus hippocastanum

Vadgesztenye

201

48.

Aesculus hippocastanum 3db

Vadgesztenye (3db)

4091407

49.

Aesculus hippocastanum (2db)

Vadgesztenye (2db)

4091407

50.

Morus

Eperfa

197

51.

Tilia sp. (3db)

Hársfa (3db)

153

52.

Juglans regia

Diófa

171

53.

Robinia pseudoacacia

Akácfa

160

54.

Larix decidua

Vörösfenyő

132/2

55.

Larix decidua sor

Vörösfenyő sor

132/2

56.

Cerasus vulgaris (3db)

Meggyfa (3db)

133/3

2. melléklet a 3/2003. (V. 22.) önkormányzati rendelethez

Művi értékek védelme

Országos védelem alatt álló műemlék

1./ Római katolikus kápolna Petőfi tér 5. 1 hrsz

Helyi védelem alatt álló művi értékek

1./ Kőkereszt Petőfi tér 5. 1 hrsz
2./ Gazdasági épület Petőfi tér 1. 5 hrsz
3./ Lakóház Petőfi S. u. 14. 8 hrsz
4./ Általános Iskola épülete Rákóczi F. u. 5. 50 hrsz
5./ Lakóház József A. u. 3. 60 hrsz
6./ Gazdasági épület, istálló Kossuth L. u. 9. 149 hrsz
7./ Lakóház Kossuth L. u. 11. 150 hrsz
8./ Református templom és volt parókia épülete Kossuth L. u. 17-19. 153 hrsz
9./ Lakóház Kossuth L. u. 23. 155 hrsz
10./ Lakóépület és gazdasági melléképület Kossuth L. u.27. 157 hrsz
11./ Gazdasági épület Kossuth L. u. 39. 163 hrsz
12./ Lakóház Kossuth L. u. 40. 171 hrsz
13./ Gazdaságiépület Kossuth L. u. 32. 178 hrsz
14./ Lakóház Kossuth L. u. 14. 190 hrsz
15./ Lakóépület Kossuth L. u. 10. 192 hrsz
16./ Lakóépület Kossuth L. u. 8. 193 hrsz
17./ Kőkereszt temető 07 hrsz
18./ Présház szőlőhegy 387 hrsz
19./ Présház szőlőhegy 402 hrsz
20./ Présház szőlőhegy 410 hrsz

3. melléklet a 3/2003. (V. 22.) önkormányzati rendelethez

A taszári repülőtér miatt előírt építési korlátozások

A taszári repülőtér zavartalan működése érdekében az alábbi korlátozások betartása szükséges:

1. a taszári repülőtér 037 hrsz-ú területe körül 300 m-en belül az oldalsávban építmény nem helyezhető el;

2. a repülőtér építési telkének szélétől 1000-5000 méter között a légi megközelítési sávban, illetve 300-3000 m között az oldalsávban a tervezett lakóterületen maximum 5,5 m-es, a kereskedelmi és a mezőgazdasági területeken 7,5 m-es magasságú épületek építhetők;

3. a repülőtér építési telkének szélétől mért 5000 m-en belül a légi megközelítési sávban, illetőleg 1000 m-en belül az oldalsávban erősáramú szabadvezeték és távközlési légvezeték, valamint az ahhoz tartozó átalakító és kapcsoló-berendezés nem létesíthető.

1

A rendelet 2. § (2) bekezdését az 5/2017. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

2

A rendelet 2. § (3) bekezdését az 5/2017. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

3

A rendelet 2. § (6) bekezdését az 5/2017. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

4

A rendelet 2. § (9) bekezdését az 5/2017. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

5

A rendelet 2. § (11) bekezdését az 5/2017. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

6

A rendelet 2. § (12) bekezdését az 5/2017. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

7

A rendelet 4. § (2) bekezdését az 5/2017. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

8

A rendelet 5. § (3) bekezdését az 5/2017. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

9

A rendelet 5. § (5) bekezdését az 5/2017. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

10

A rendelet 5. § (10) bekezdését az 5/2017. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

11

A rendelet 6. § (4) bekezdését az 5/2017. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

12

A rendelet 6. § (6) bekezdését az 5/2017. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

13

A rendelet 6. § (7) bekezdését az 5/2017. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

14

A rendelet 10. § (2) bekezdését az 5/2017. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

15

A rendelet 11. § (4) bekezdését az 5/2017. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

16

„A parti sávok és vízjárta területek használatáról és hasznosításáról” szóló 46/1999. (III. 18.) Kormányrendelet

17

„ A vizek és közcélú vizilétesítmények fenntartására, vonatkozó feladatokról” szóló 120/1999. (VIII.6.) Kormányrendelet

18

„A környezeti hatásvizsgálatról szóló” 20/2001. (II. 14.) Kormányrendelet

19

„ A levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló „ 21/2001 (II.14.) Kormányrendelet

20

„ A légszennyezettségi határértékekről, a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló” 14/2001. (V .9.) KöM-EüM-FVM együttes rendelet

21

„ A 140 kWth és az ennél nagyobb, de 50 MWth-nál kisebb bemenő hőteljesítményű, helyhez kötött gázturbinák légszennyező anyagainak technológiai kibocsátási határértékeiről” szóló 7/1999. (VII.21.) KöM rendelet

22

„ Az egyes tevékenységek és berendezések illékony szerves vegyület kibocsátásának korlátozásáról” szóló 10/2001.(IV.19.) KöM rendelet

23

„A veszélyes hulladékokról” szóló 102/1996. (VII.12.) Kormányrendelet

24

„ A veszélyes hulladékokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről „ szóló 98/2001. (VI. 15.) Kormányrendelet

25

„A zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló” 8/2002. (III. 22.) KöM-EüM rendelet

26

„ A felszín alatti vizek minőségét érintő tevékenységekkel összefüggő egyes faladatokról szóló 33/2000. (III.17.) Kormányrendelet

27

A rendelet 18. § (1) bekezdését az 5/2017. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

28

A rendelet 19. §-át az 5/2017. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

29

A rendelet 20. §-át az 5/2017. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

30

A rendelet 21. §-át az 5/2017. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

31

A rendelet 23. § (1) bekezdését az 5/2017. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.