Baté Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2013. (XI.14.) önkormányzati rendelete

A közterület rendeltetéstől eltérő célú használatának általános szabályairól

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 12. 31




Baté Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (29 bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. §. (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


I. fejezet


Általános rendelkezések


1. §.


(1) A rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, amelyek a községképi, községrendezési, környezetvédelmi, ellátási, közlekedésbiztonsági szempontok figyelembevételével határozzák meg a közterület használatot, a zöldfelületek használatát, a hirdető berendezések elhelyezését.


(2) E rendelet  tárgyi hatálya kiterjed Baté közigazgatási területén lévő az ingatlan-nyilvántartásban önkormányzati tulajdonú közterületként nyilvántartott minden területre.


(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan természetes és jogi személyre, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező társaságra, aki (amely) a település közigazgatási területén önkormányzati tulajdonú közterülete alapvető rendeltetésétől eltérő célra használ.


(4) Nem terjed ki a rendelet hatálya:

a)  a közterület filmforgatás célú igénybevételére, továbbá

b) azon ügyekre, amelyekben építésügyi hatósági engedélyezési eljárást kell lefolytatni.



2. §.


A közterületet alapvető rendeltetése szerinti célra engedély nélkül bárki használhatja, mások ilyen közterület-használatát indokolatlanul nem zavaró módon és mértékben.


Értelmező rendelkezések


3. §.


E rendelet alkalmazásában:

a) közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonában álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.



b) mozgóbolt: kiskereskedelmi tevékenység folytatására kialakított jármű, illetve járműre szerelt vagy általa vontatott eszköz „ (a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. Tv. 2. §. 17. pontja.)  


c) közterület rendeltetése: a telkek térbeli kapcsolatának, megközelítésének biztosítása; a közúti és gyalogos közlekedés biztosítása; a kikapcsolódás, a szórakozás, a sporttevékenység, a szabadidő-eltöltés biztosítása; a felvonulás, a gyülekezés, a közösségi megnyilvánulás biztosítása; a szobor elhelyezésének, emlékhely kialakításának, művészeti alkotások elhelyezésének biztosítása;  a közművek elhelyezésének biztosítása; a zöldfelületek kialakításának biztosítása.


d) Jármű tárolása: ha a jármű engedély nélkül 24 óránál hosszabb ideig közterületen várakozik.


e) Üzemképtelen jármű: a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező az a jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt, baleset folytán megsérült és elhagyott jármű, vagy műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan, mert hiányos vagy roncs, vagy sérült.


f) idényjellegű és alkalmi árusítás: azon árusítás,amely nem tartozik a mozgóbolt árusítás alá, vásár, búcsú.

II. fejezet


A közterület alapvető rendeltetésétől eltérő célú használatának általános szabályai


4. §.


A közterület alapvető rendeltetéstől eltérő célú használatához közterület használati engedély, vagy a tulajdonos önkormányzat engedélye szükséges a rendeletben meghatározottak szerint.


5. §.


Közterület használati engedély  jogcímei


(1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához (továbbiakban: közterület-használat) engedély szükséges.


(2) Közterület használati engedélyt kell kérni a közterület:

a) a közterületbe nyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdető berendezés ( , továbbá cég, és címtábla ) elhelyezéséhez, ha az közterületbe 10 cm-en túl benyúlik

b) mobil elárusító fülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,

c) önálló hirdető berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére,

d) építési munkákkal kapcsolatos terület foglaláshoz, állvány, építőanyag, törmelék, ezek tárolására szolgáló konténer 24 órát meghaladó elhelyezéséhez.

e) alkalmi árusítás és mozgóboltból történő árusítás, javító és szolgáltató tevékenységre

f) kiállítás, alkalmi vásár céljára,

g) üzemképtelen jármű 24 órán túli ideiglenes tárolására,

h) teher és- és áruszállításra szolgáló gépjármű mezőgazdasági vontató, munkagép pótkocsi  24 órán túli tárolására

i) vendéglátóipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával göngyölegek 12 órán túli  elhelyezésére , árukirakodásra.


(3) Nem kell   közterület- használati engedély:

a) utólagos bejelentési kötelezettség terhe mellett a közvetlen élet- és balesetveszély, illetve üzemzavar, meghibásodás haladéktalan elhárításához szükséges időtartamig,

b) önkormányzat által, vagy megbízásából történő munkavégzés időtartamára,

c) úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását, szabályozását szolgáló berendezések elhelyezéséhez szükséges időtartalmig,

d) a szokásos életvitelhez kapcsolódó anyagok, tárgyak, eszközök (tüzelő bútor, rendszeresített hulladékgyűjtő eszköz) a rendeltetésszerű közterület használatot, lényegesen nem akadályozó módú, 48 órát meg nem haladó időtartalmú közterületi tárolásához.

e) üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdető berendezés , cég- és címtábla elhelyezéséhez, ha az a közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlik be.



(4) Nem használható a közterület és használatára jogosultság nem szerezhető:

a) bűzös, tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására, erotikus termékek bemutatására és értékesítésére, továbbá szeszesital (kimért és palackozott ) forgalmazására ,kivéve a vendéglátó ipari egységek közterületen ideiglenesen kialakított helyiségeit és az önkormányzati rendezvényeket,

b) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére,

c) közterületen nem árusítható termékek forgalmazásához.


6.§.


Tulajdonosi hozzájárulás közterület használatához


(1) A közterület állandó használatához, a közterület tulajdonosának,  az önkormányzat képviselő-testületének a hozzájárulása szükséges az alábbi esetekben:

a) köztisztasággal, hulladékgyűjtéssel, csúszásmentesítéssel kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezéséhez,

b) szobor, emlékmű, szökőkút, díszkút, alapzatos zászlórúd és köztéri tárgyak (pad, figyelmeztető és tájékoztató táblák felállításához,

c) üzlethelyiségek és egyéb árusítóépületek elhelyezéséhez,

d) ipari és raktárépületek elhelyezéséhez,

e) egyéb termési célú területhasználathoz.


7. §.


Közterület használat engedélyezése


(1) Ha a közterület állandó jellegű használata építési (létesítési) engedélyhez kötött építési munkával kapcsolatban szükséges, a jogerős építési engedélyben foglaltak alapján kerül kiadásra a közterület-használati engedély.


(2) A közterület –használati engedély nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb-hatósági, szakhatósági – engedélyek (építésügyi, egészségügyi, rendészeti szakhatóságok beszerzését.


(3) A képviselő-testület az e rendeletben foglalt közterület-használati engedéllyel  kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza, a 6. §-ban foglalt kivétellel.


(4) A közterület-használat mértékének és módjának ellenőrzése az engedélyező hatóság mellett az önkormányzat által megbízott személy vagy szerv feladata.



8. §.


(1)A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja, az ingatlan (építmény, üzlet) tulajdonosa, üzemeltetője, vagy rendezvény szervezője.


(2) Az engedély iránti kérelemnek tartalmazni kell:

a) a kérelmező nevét, lakásának (telephelyének ) címét,

b) nem magánszemély kérelmezőnél a felelős személy megnevezését,

c) a közterület-használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy a közterületet állandó jelleggel kívánja használni,

d) a kérelmező által folytatni kívánt tevékenységben résztvevő tagok, családtagok alkalmazottak, megbízottak nevét és lakcímét,

e) a közterület –használat helyének, helyigényének pontos meghatározását

f) a közterületen folytatni kívánt tevékenység  gyakorlására jogosító okirat (pl. vállalkozói, működési engedély, őstermelői igazolvány stb) egy másolati példányát,

g) zöldterület, közpark használat esetén a terület helyreállítására vonatkozó nyilatkozat egy példányát,

h) árusítás esetén, amennyiben az árusítást végző személy nem azonos a kérelmezővel, annak nevét és címét,

i) a keletkező hulladék gyűjtésének és elhelyezésének, a terület tisztán tartásának módját.


(3) Az engedély iránti kérelmet a Batéi Közös Önkormányzati Hivatal – továbbiakban: Hivatal -  Baté, Fő u. 7. szám alatt kell leadni a rendelet 1. sz. függelékben meghatározott nyomtatványon.



9. §.


Az engedély megadása


(1) Az engedély megadása során figyelembe kell venni a hatályos építésügyi, természet-és környezetvédelmi előírásokat (jogszabályok, település-rendezési tervek), a településképi, műemlékvédelmi szempontokat, illetve közbiztonsági, értékvédelmi és köznyugalmi érdekeket, továbbá a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket, s ellenőrizni kell az egyéb feltételek (pl. működési engedély)  fennállását.  


(2) A közterület-használati engedély és  tulajdonosi hozzájárulás visszavonásig, meghatározott időre, vagy előre meghatározott feltétel bekövetkezéséig adható, amelynek legrövidebb időtartama 1 nap, leghosszabb időtartalma 5 év lehet.


(3)  A közterületen üzemképtelen jármú tárolására maximum 30 napig adható jogosultság.




(4) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a) engedélyes nevét és állandó lakóhelyének, nem természetes személy esetén székhelyének (telephelyének) címét, elérhetőségét,

b) a közterület használatának célját és jellegét (állandó vagy ideiglenes ), ideiglenes jellegűnél azt a feltételt vagy időpontot is, ameddig az engedély hatályos,

c) a közterület-használat helyét, módját, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírásokat,

e) az engedély megszüntetés vagy visszavonás esetére az eredeti állapot helyreállításra vonatkozó kötelezettség előírását,

f) a közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetében a díj mértékét és fizetésének módját,

g) a jogorvoslat lehetőségét és módját

h) a közterület –használatával járó járulékos költségek (energiadíj, vízdíj stb) viselésének és megfizetésének módját,

i) utcai árusítás esetén meg kell jelölni, hogy az árusítás építményből, meghatározott helyen kézből vagy járműből történik.


10. §.


Engedély hatálya, megszűnése, megszűntetése


(1) A közterület használati engedély megszűnik:

a) ha a meghatározott idő lejárt, illetőleg feltétel bekövetkezett

b) a jogosult halálával, illetve jogútod nélküli megszűnésével


(2) A közterület –használati engedély megszüntethető a közterületet használó  általi bejelentéssel.


(3) A közterület használati engedély megszüntethető az engedély visszavonásával, ha

a) közérdeken alapuló, elsősorban önkormányzati érdeket szolgáló, kulturális, környezet-és egészségvédelmi, közúti biztonságot, közrendet szolgáló célok esetében,

b) ha a közterületet használó a közterületet nem a meghatározott célra, vagy módon használja,

c) ha a közterületet használó a díjfizetési kötelezettségének felszólítás ellenére nem tesz eleget,

d) ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat hatálya megszűnik, vagy a jogosult a tevékenység folytatására való jogosultságát egyébként elveszti,

e) a közterület használatát és rendjét érintő jogszabályok megváltozása miatti visszavonással,

f) az engedélyben vagy  a közterület-használatra, illetve az ezzel kapcsolatos tevékenységre vonatkozó jogszabályokban foglaltak megsértése miatti rendkívüli visszavonással.


(4) Ha az engedély érvényét veszti, vagy megszűnik, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot helyreállítani.


(5) Amennyiben a  polgármester – közérdeken alapuló - önkormányzati érdekeket szolgáló, elsősorban kulturális, környezet-és egészségvédelmi, közúti biztonság esetén elrendelheti a jogosultság gyakorlásának szüneteltetését, amely időszakra díjfizetési kötelezettség nincs, az engedély időtartama ezzel az időszakkal meghosszabbodhat.


11.§.


Engedély nélküli használat


(1) A közterületet engedély nélküli használata esetén a használó az engedélyező hatóság felhívására köteles a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát a saját költségén helyreállítani


(2) A közterület engedély nélküli, vagy az engedélyben foglaltaktól eltérő használata esetén – a ténylegesen használt időtartamra – az egyébként irányadó közterület használati díj állapítandó meg.


(3) Ha a közterületet engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel –kérelmére a hatóság a közterület- használatot engedélyezheti. Ezzel azonban a használó nem mentesül a (2) bekezdésben említett következmények alól.


III. fejezet


Közterület használati díj


12. §.


(1) Az engedélyes a közterület-használatáért díjat köteles fizetni. A díjat a képviselő-testület az 1. mellékletben foglaltak szerint határozza meg.


(2) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, a közterületen lévő létesítmény üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni, kivéve, ha azt hatósági intézkedés miatt kénytelen szüneteltetni. 


Díjfizetési mentesség


13. §.


 Nem kell közterület-használati díjat fizetni:

a) fegyveres testületeknek, rendészeti szervnek, tűzoltóságnak, mentőknek,

b) feladatkörükben jótékonysági közhasznú tevékenységet végzőnek,

c) kommunális és közüzemi szervezeteknek, , cégeknek a feladataik ellátását szolgáló létesítményeikért, tevékenységükért

d) köztéri műalkotások, zsűrizett dísztárgyak elhelyezéséért,

e) közvetlen élet- vagy balesetveszély elhárításakor,

f) hulladék hasznosítási célból elhelyezett gyűjtő eszközökért,

g) műemléki, vagy helyi védettség alatti épület-felújításokkal kapcsolatosan

h) ingyenesen látogatható kulturális és sport rendezvényekért,

i) választási kampány idején az induló szervezetek, személyek választási hirdetmény szabályszerű elhelyezésért, gyűlései megtartásáért.

j) önkormányzat által szervezett rendezvényen történő hirdetmény esetében, amennyiben a rendezvény támogatója.

k) ha a közterület használata különösen fontos  - közérdeken alapuló  - önkormányzati érdekeket szolgál, elsősorban kulturális, környezet-és egészségvédelmi programok esetében.

l) önkormányzati intézmény a közterület használója.  



Díj megfizetés módja


14. §.


(1) A díjat a tevékenység megkezdése előtt kell megfizetni az önkormányzat pénztárába Baté, Fő u.7., vagy átutalni az önkormányzat elszámolási számlájára 11743002-15400231.


(2) Amennyiben a tevékenység időtartama az egy évet meghaladja, akkor negyedéves díjat kell fizetni, a tárgynegyedév első  hónapjának 15. napjáig, havi tevékenység esetén adott hónap 5-ig kell megfizetni, napi tevékenység esetén a tevékenység kezdete előtt kell megfizetni.   


IV. fejezet


A jogellenes használat következményei


15. §.



(1) A közterület használat mértékének és módjának ellenőrzése az engedélyező hatóság mellett az önkormányzat által megbízott személy vagy szerv feladata.


(2) Az ellenőrzést a jogosult köteles tűrni és a jogosultságát igazoló okiratot (hiteles másolatát) kérelemre bemutatni.


(3)Az ellenőrzés kiterjedhet:

a) a jogosultság  megállapítására,

b) a díj befizetésére,

c) a helyszínen az előírásoknak megfelelő jogosultság – gyakorlás vizsgálatára, beleértve a közterület és – a közvetlen környezete tisztántartására vonatkozó kötelezettség rendszeres teljesítésére,

d) megszűnéskor az eredeti állapot helyreállításának megtörténtére.


(4)Az ellenőrzés megállapításai alapján az alábbi intézkedések történhetnek:

a) felszólítás  - díjfizetésére, előírások betartására, eredeti állapot helyreállítására,

b) jogosultság megszüntetése.


(5) E rendelet betartásának ellenőrzéséről, a feladatok végrehajtásáról a polgármester a Hivatal munkaszervezetén keresztül gondoskodik.


V. fejezet


Záró rendelkezések


16. §.



(1) E rendelet a (2) bekezdésben foglalt kivétellel a kihirdetést követő nap lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.


(2) E rendelet 12. §. (1) bekezdése és az 1. melléklete 2014. január 1-jén lép hatályba.


(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti:

a) Baté Község Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat a közterület rendeltetésről eltérő célú használatának általános szabályairól szóló 3/2005.(III.3.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Ör.), a 9. §. (3) bekezdése és az 1. melléklete kivételével,

b) az Ör. módosításáról szóló 9/2005. (IX.20.) önkormányzati rendelet,

c) az Ör. módosításáról szóló  8/2011. (III.24.), önkormányzati rendelet,

d) az Ör. módosításáról szóló  23/2011. (XII.15.) önkormányzati rendelet.

e) Baté Község Önkormányzat Képviselő-testületének a  helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételéért  fizetendő díjról  szóló 9/2011. (III.24.) önkormányzati rendelet –továbbiakban: KÖr.-,

f) a KÖr. módosításáról szóló  a 9/2011. (III.24.) önkormányzati rendelet,

g) a KÖr. módosításáról szóló  23/2011. (XII.15.) önkormányzati rendelet.


(4) Az Ör.  9. §. (3) bekezdése és az 1. melléklete 2014. január 1-jén hatályát veszti.


(5) Az Ör. 1. mellékletében megállapított díjakat kell alkalmazni 2013. évben.


(6) Az Ör. alapján korábban kiadott engedélyeket 2013.12.31-ig felül kell vizsgálni és e rendeletben foglaltak szerinti új engedélyeket ki kell adni.


(7) Aki e rendelet hatálybalépése időpontjától nem rendelkezik jogosultsággal, annak e rendelet szerinti tevékenységét meg kell szüntetnie, vagy az engedélyt meg kell kérnie.


(8) A közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos hatósági eljárásban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) rendelkezéseit e rendeletben foglalt kiegészítésekkel kell alkalmazni.


(9) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.


(10) A közterület  rendbetételére vonatkozóan az önkormányzat település tisztaságáról és a települési hulladékkal kapcsolatos feladatokról szóló rendelkezései az irányadóak.


(11)A közút nem rendeltetés célú használatára vonatkozóan az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a közúti közlekedésről szóló  törvényben foglaltak az irányadóak.



Zsalakó Ernő                                                                                 Patakiné Kercsó Szilvia

polgármester                                                                                 jegyző


A rendelet kihirdetve: 2013. november 14.


            Patakiné Kercsó Szilvia

      jegyző


11/2013. (XI.14.) rendelet 1. melléklete

 Közterület Használati díjak: 2014. január 1-jétől hatályos

/árak az áfát nem tartalmazzák/


          A. Megnevezés                                                      B. fizetendő díj


1. Idényjellegű és alkalmi  árusítás: /nem mozgóbolt/             770 Ft/m2/nap


3. mozgóboltból történő árusítás                                          770 Ft/nap


4.  Vendéglátó-ipari előkert:                                                 375 Ft/m2/hó


5. Hatósági jelzéssel nem rendelkező jármű elhelyezése:       151 Ft/m2/nap

 

6. Tüzelőanyag –tárolás:                                                        73 Ft/m2/nap


7. Építési munkaterület céljára történő igénybevétel:

            3 hónapig:                                                                30 Ft/m2/nap

             3. hónaptól:                                                             42 Ft/m2/nap


8. Árusító pavilon és egyéb fülke:                                          770 Ft/m2/hó


9. Önálló hirdető berendezések, táblák                                  302 Ft/m2/év


 10.  A közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat

(portál) kirakatszekrény,  üzleti védőtető (előtető) ernyőszerkezet,

 hirdető berendezés (fényreklám), a cég és címtábla

(m2 –enkénti díj a tényleges felületre vonatkozik                     375 Ft/m2/év







  1. sz. függelék  11/2013./XI.14./ önkormányzati  rendelethez


Közterület-használati kérelem


  1. A kérelmező neve: ...........................................................................................................
  2. Állandó lakhely, székhely (telephely) címe: ...................................................................

.........................................................................................................................................

  1. Nem magánszemély kérelmező esetén a felelős személy megnevezése:........................

........................................................................................................................................


  1. Közterület használat célja:    ..........................................................................................


         időtartama, vagy az állandó jellegű közterület használatra való utalás:

    ...........................................................................................................................................


  1. A kérelmező által folytatni kívánt tevékenységben résztvevő tagok, családtagok alkalmazottak, megbízottak nevét és lakcímét: ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


  1. A közterület használat:
  1. helye (telepítési helyszínrajz), helyigényének pontos meghatározásával: ...................

......................................................................................................................................

  1. Módja, mértéke (m2-ben- mozgóárusítás esetén napban): ..........................................
  2. Az engedélyhez használt utca berendezési tárgy műszaki leírása (anyag, rögzítés módja, forgalmi rendszáma, típusa, megengedett legnagyobb összsúly stb.): ...............

........................................................................................................................................


  1. A közterületen folytatni kíván tevékenység gyakorlására jogosító okirat száma: (pl. vállalkozói engedély, működési engedély, őstermelői igazolvány fénymásolata)

         .......................................................................................................................................


  1. A zöldterület, közpark használat esetén a terület helyreállítására vonatkozó nyilatkozata: .....................................................................................................................


  1. Árusítás esetén, amennyiben az árusítást végző személy nem azonos a kérelmezővel annak nevét és címét. ......................................................................................................


  1. a keletkező hulladék gyűjtésének és elhelyezésének, a terület tisztán tartásának módját.  ………………………………………………………………………………….



Dátum:................


.....................................................

aláírás, pecsét