Baté Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014 (II.7.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2021. 12. 22

Baté Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014 (II.7.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról

2021.01.01.

Baté Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (továbbiakban: Tv) 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja a szennyvíz-közcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlanokon álló építmények használata során keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizek begyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi közszolgáltatás szabályainak megalkotása.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Baté község közigazgatási területén található ingatlanokon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére, begyűjtésére, szállítására és ártalmatlanító helyen történő elhelyezésére.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes és radioaktív hulladékokra, a települési hulladékokra, valamint az ezekkel összefüggő tevékenységekre.

3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

3. § (1)1 Baté község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását, ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás teljes körét a HBP SPEED Kft.( Sántos, Magyar u. 4.) mint közszolgáltató (továbbiakban: közszolgáltató), jogosult ellátni, Baté Község Önkormányzatával kötött szerződés alapján 22021. december 31-ig. A szerződést a rendelet 1. melléklete tartalmazza.”

(2) A közszolgáltató által a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a KAVIZ Kaposvári Víz – és Csatornamű Kft. által üzemeltetett kaposvári szennyvíztelepre szállítja és helyezi el.

4. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására irányuló közszolgáltatás ellátásának rendje

4. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz Tv. szerinti előírásoknak megfelelő összegyűjtéséről.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtését, rendszeres elszállítását annak összegyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak történő átadással az ingatlantulajdonosnak kell biztosítani.

(3) Az ingatlantulajdonos ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről a rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevétele és a rendeletben megjelölt közszolgáltató útján köteles gondoskodni.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatást szükség szerint, de legalább évente egy alkalommal igénybe venni. Az éves igénybevétel kötelezettsége a közszolgáltatóhoz bejelentett nem használt ingatlanra nem vonatkozik. Az évente 6 hónapnál kevesebbet használt és a közszolgáltatóhoz bejelentett ingatlan tulajdonosa szükség szerint, de legalább minden második évben köteles igénybe venni a közszolgáltatást.

(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását a szolgáltatást igénybe vevőnek kell a szolgáltatónál megrendelnie.

(6) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére és elszállítására vonatkozó szerződés a közszolgáltatás megrendelésével az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között jön létre. Ennek keretében a közszolgáltató köteles a közszolgáltatást a megrendelés beérkezésétől számított 24 órán belül elvégezni.

5. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

5. § (1) A közszolgáltató teljes körűen ellátja a Tv-ben foglalt, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó közszolgáltatást.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése és elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.

(3) Amennyiben a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése és szállítása közben szennyeződés keletkezett, a közszolgáltatónak a szennyezett területet haladéktalanul tisztítania és fertőtlenítenie kell.

(4) A közszolgáltatóval kötött közszolgáltatási szerződést fel kell mondani, amennyiben a szennyvizet nem a 3. § (2) bekezdés szerint kijelölt helyen üríti le.

(5) A szolgáltató az ürített szennyvíz mennyisége alapján ártalmatlanítási díjat fizet az üzemeltetőnek.

6. Közszolgáltatási szerződés tartalma

6. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatásra vonatkozó közszolgáltatási szerződésben meg kell határozni:

a) a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait,

b) a szerződés tárgyát,

c) a közszolgáltatási szerződés időtartamát,

d) a teljesítés helyét,

e) a feladat ellátására vonatkozó szabályokat,

f) a felek jogait és kötelezettségeit,

g) a közszolgáltatási díj megállapításának módját,

h) a szerződés módosításának, felmondásának módját.

7. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

7. § (1) Az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére szolgáló közműpótló berendezés kialakítását a tulajdonos az ingatlanon belül és az építési hatóság által engedélyezett, a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról és az országos településrendezési és építési követelményekről szóló jogszabályokban meghatározott módon köteles megoldani.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről e rendeletben szabályozott módon az ingatlantulajdonos a szolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(3) A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után a szennyvíz-szállító eszköz mérőberendezése alapján köteles a közszolgáltatónak számla ellenében e rendelet szerinti díjat megfizetni.

8. A közszolgáltatás díja

8. § (1)3 A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtési, szállítási és ártalommentes elhelyezési díja 1890 Ft/m3, amely összeg az áfát nem tartalmazza.

(2) A közszolgáltató ármegállapításra vonatkozó kérelmét a megelőző év november 15-ig jelezheti a képviselő-testület felé.

9. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

9. § A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (név, lakóhely vagy székhely, az ingatlan ideiglenes vagy tartós használatára vonatkozó adat) kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez tartja nyilván és kezeli.

10. A rendelkezések betartásának ellenőrzése

10. § A nyílt árokba, csapadékelvezető csatornarendszerbe történő illegális bevezetések ellenőrzéséről a képviselő-testület gondoskodik.

11. Hatálybaléptető és záró rendelkezések

11. § (1) E rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Baté Község Önkormányzat Képviselő-testületének a települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 25/2004.(XII.23.) önkormányzati rendelete és az azt módosító 16/2007. (XII.21.), 23/2009. (X.22.) 1/2011. (I.14.), 19/2011. (XII.15.), 2/2012. (II.14.) önkormányzati rendeletek.

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatások szabályairól szóló Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet

Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó
közszolgáltatási szerződés
amely létrejött egyrészről
Baté Község Önkormányzata
székhely: 7258 Baté, Fő u. 7.
törzsszám: 400235
statisztikai számjel: 15400231 8411 321 14
adószám: 15400231-1-14
képviseli: Zsalakó Ernő polgármester, mint a kötelező közszolgáltatást megrendelő települési önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat),
másrészről a
HBP SPED Fuvarozási és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
székhely: 7479 Sántos, Magyar u. 4.
cégjegyzékszám: 1409305602
statisztikai számjel: 13138033-4941-113
adószám: 13138033-2-14
KÜJ szám: 101383075
KTJ szám: 101 385 748
Hulladékkezelési engedély száma: KSZ S/1/2015.
képviseli: Horváth József, mint ügyvezető (továbbiakban: Közszolgáltató),
a továbbiakban együtt: felek között a mai napon az alábbi feltételekkel:
Preambulum
Az Önkormányzat a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtését, szállítását, ártalmatlanítását) Baté község közigazgatási területen kötelező helyi közszolgáltatás útján jelen közszolgáltatási szerződés keretei között, a vonatkozó jogszabályok,elsősorban a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (továbbiakban: Vgt.) vonatkozó rendelkezései szerint biztosítja. A közszolgáltatás kiterjed Baté község közigazgatási területén keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek A KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornaművek Kft. kaposvári szennyvíztisztító telepre történő elszállítására és leürítésére. A Közszolgáltató kötelezettsége a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével kapcsolatban Baté község közigazgatási területén a közcsatornára rá nem kötött ingatlanon keletkezett és az ingatlantulajdonos által összegyűjtött és a Közszolgáltatónak átadott háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítására terjed ki.

1. A Közszolgáltató kötelezettségei

1.1.Baté közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység folyamatos és teljes körű elvégzése, melysorán a Közszolgáltató a keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a közszolgáltatás folyamatos és teljes körű ellátásával elszállítja és elhelyezi a KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. kaposvári szennyvíztisztító telepén.

1.2.A Közszolgáltató a szennyvizet telefonon történő megrendelés alapján mennyiségtől függetlenül kettő munkanapon belül szállítja el.

1.3.A közszolgáltatás ellátásához a Közszolgáltató alvállalkozót nem vehet igénybe.

1.4.A Közszolgáltató köteles gondoskodni:

a) a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű jármű, gép, eszköz,berendezés biztosításáról, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakember alkalmazásáról,

b) a közszolgáltatás folyamatos, biztonságos és bővíthető teljesítéséhez szükséges fejlesztések és karbantartások elvégzéséről,

c) a közszolgáltatás körébe tartozó szennyvíz ártalmatlanítására a felügyeletet ellátó hatóság által kijelölt helyek és létesítmények igénybevételéről,

d) a Közszolgáltató által alkalmazott közszolgáltatási díj mértékéről és az alkalmazás t tapasztalatairól szóló, részletes költségelszámolással kiegészített tájékoztatás benyújtásáról az önkormányzat képviselő-testületének legalább évente egy alkalommal, a tárgyévet követő év március 31-ig.

e) a közszolgáltatás teljesítésével összefüggő adatszolgáltatás rendszeres teljesítéséről és meghatározott nyilvántartási rendszer működtetéséről,

f) a fogyasztók számára könnyen hozzáférhető ügyfélszolgálat működtetéséről,

g) a fogyasztói kifogások és észrevételek elintézési rendjének megállapításáról.

1.5.A közszolgáltató a működésére érvényes számviteli és egyéb jogszabályban előírt nyilvántartás köteles vezetni. Az adatnyilvántartást az információs önrendelkezési jogról és az információs szabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben és a végrehajtási rendeletében foglaltak alkalmazásával, valamint az üzleti titokra vonatkozó jogszabályi és szerződéses rendelkezések betartásával köteles végezni.

2. Az Önkormányzat kötelezettségei:

2.1. Az önkormányzat közigazgatási területén belül a lakosságot tájékoztatja háztartási szennyvíz begyűjtésével kapcsolatos feladatokról.

2.2. Önkormányzat kötelezettséget vállal arra, hogy a szerződés időtartama alatt a közigazgatási területén nem közművel összegyűjtöt1 háztartási szennyvíz begyűjtésétcsak a Közszolgáltató végezheti.

2.3.Önkormányzat vállalja a településen működtetett különböző közszolgáltatások összehangolásának elősegítését, valamint a közszolgáltatás hatékony és folyamatos ellátásához a közszolgáltató számára szükséges információk szolgáltatását a Közszolgáltató részére, annak írásos kérelme alapján.

2.4.A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozóan az önkormányzati rendeletben szabályozottak szerint jár el.

2.5.Az Önkormányzat rendeletében határozza meg - többek között - a közszolgáltatási díj megfizetésének szabályait és a közszolgáltatás díjának legmagasabb mértékét.

3. A Közszolgáltató jogosult

3.1. A 4. pontban rögzítettek szerint kéttényezős díjszabás szerinti díj alkalmazására.

3.2.Amennyiben kétség merül fel a felek között a tekintetben, hogy az összegyűjtött háztartási szennyvíz idegen anyagot is tartalmaz, amely ártalmatlanító helyen nemhelyezhető el, úgy Közszolgáltató az Önkormányzat képviselőjével azt közösen megvizsgálja, és fenti estben a közszolgáltatást megtagadhatja.

3.3.A Közszolgáltató minden év október 31. napjáig kezdeményezheti a következő évre vonatkozó közszolgáltatási díj felülvizsgálatát.

4. Díjazás

4.1.A közszolgáltatás díját a Vgt. 44/D. §-ában foglalt alapelvek figyelembe vételével kell megállapítani.

4.2. Az Önkormányzat a közszolgáltatásért fizetendő ellenszolgáltatást kéttényezős díjként, a Vgt. 44/D. §-ában meghatározott szabályok szerint, a Közszolgáltató által elkészített javaslat alapján egy éves díj fizetési időszakra állapítja meg A közszolgáltatás díját meghatározó önkormányzati rendelet elfogadását (módosítását) megelőzően, minden év október 31. napjáig a Közszolgáltató köteles a Vgt. 44/D. § (7) bekezdése szerint költségelemzés alapján a 44/D. § (1 )-( 6) bekezdésében foglaltaknak megfelelően díjkalkulációt készíteni.

4.3. Közszolgáltató a közszolgáltatás ellátását a Vgt. 44/D. §-a szerinti a közszolgáltatási díjhátralékos ingatlantulajdonosokra vonatkozó adatszolgáltatást köteles teljesíteni Batéi Közös Önkormányzati Hivatal (7258 Baté, Fő u.7.) jegyzője részére.

5. Kapcsolattartók:

5.1 . Közszolgáltató részéről:

Név: Horváth József

Cím: 7479 Sántos, Magyar u. 4.

e-maiI cím: horvathjozsef@kapos-net.hu mobiltelefonszám: 30/9012807

5.2. Önkormányzat részéről:

Név: Zsalakó Ernő

Cím: 7258 Baté, Fő u. 7. e-maiI cím: bate@bate.hu

ltelefonszám: 82-590-012

6. Az ingatlantulajdonos kötelezettségei:

6.l.az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására és ártalommentes elhelyezésére Közszolgáltatónak.

6.2. az ingatlantulajdonos személyesen vagy telefonon a Közszolgáltató által folyamatosan üzemeltetett üzenetrögzítőjén rendelheti meg a közszolgáltatást a következő

elérhetőségen: tel/fax: 82/370-262 mobil: 30/244-23-27

6.3. A tulajdonos köteles az Önkormányzat által megállapított mindenkori a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közszolgáltatási díját a teljesítéskor a helyszínen kiállított számla alapján megfizetni.

7. A szerződés hatálya:

Jelen szerződés 2019. január 1-je napjától 2020. december 31-ig napjáig határozott ideig hatályos.

8. A szerződés megszűnik:

8.1.A szerződés megszűnésének esetei:

a) a szerződésben meghatározott időtartam lejártával;

b) a közszolgáltató jogutód nélküli megszűnésével;

c) elállással, ha a teljesítés még nem kezdődött meg; vagy

d) felmondással.

8.2. A Közszolgáltató il közszolgáltatási szerződést a Vgt. 44/G. § (4) bekezdésében foglaltak szerint a közszolgáltatás megkezdését követően akkor mondhat a fel, ha az Önkormányzat a közszolgáltatási szerződésben meghatározott kötelezettséget - a Közszolgáltató felszólítása ellenére - súlyosan megsérti, és ezzel a Közszolgáltatónak kárt okoz és akadályozza a közszolgáltatás teljesítését.

8.3. Az Önkormányzat a közszolgáltatási szerződést a Vgt. 44/G. § (3) bekezdésben foglaltak szerint felmondhatja, ha a Közszolgáltató a feladatai ellátása során a környezet védelmére és a vízgazdálkodásra vonatkozó jogszabályok, vagy a rá vonatkozó hatósági határozat előírásait súlyosan megsérti, és ennek tényét il bíróság vagy hatóság jogerősen megállapítja. Az Önkormányzat a Közszolgáltatónak a közszolgáltatási szerződésben rögzített kötelezettségei súlyos és felróható megsértése esetén szintén felmondhatja a közszolgáltatási szerződést.

8.4. súlyos kötelezettségszegésnek minősül a Feleknek minden olyan felróható magatartása, amely a szerződésben, illetve a szerződésben jelzett jogszabályok által meghatározott kötelezettségeinek a megsértését eredményezi úgy, hogy ez a másik fél számára súlyos anyagi és erkölcsi érdeksérelemmel jár.

8.5.A közszolgáltatási szerződés megszűnése esetén a közszolgáltatás ellátásával kapcsolatos valamennyi dokumentumot, nyilvántartást a folyamatban lévő ügyek irataival együtt a közszolgáltató a települési önkormányzatnak a közszolgáltatási szerződés megszűnése napján átadja.

A közszolgáltató a közszolgáltatási szerződést hathónapos felmondási határidővel mondhatja fel, és a közszolgáltatást a felmondási határidő végéig változatlan feltételekkel biztosítani köteles.

9. Záró rendelkezések

A jelen közszolgáltatási szerződés aláírásával Szerződő Felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy az együttműködés során tudomásukra jutott, üzleti titoknak minősített adatokat, információkat megőrzik.

Üzleti titoknak minősül többek között a Szerződő Felek üzleti menetére, üzleti kapcsolataira, illetve minden olyan információ, amelyet Szerződő Felek üzleti titoknak minősítenek, vagy jogosan annak tekinthetnek.

Az üzleti titkot képező információkat a Szerződő Felek ezen együttműködésük esetleges megszűnése esetén sem jogosultak harmadik személynek tudomására hozni, publikálni vagy bármely más módon hasznosítani, a másik fél érdekei ellen felhasználni. Szerződő Felek e kötelezettségük megszegése esetén teljes anyagi felelősséggel tartoznak a polgári jog szabályai szerint. A közszolgáltató hozzájárul a közszolgáltatási szerződés publikálásához.

A Szerződő Felek között létrejövő jogviszony során a közszolgáltató kötelezi az önkormányzatot, hogy az előtte feltárt és a jövőben feltárandó bizonyos információkat, így különösen üzleti terveket, kereskedelmi titkokat, ügyfelek adatait és egyéb tulajdonosi információkat, valamint az Info tv. hatálya alá tartozó személyes adatokat (összefoglalóan: információk) a közszolgáltató által megadott módon kezelje. Amennyiben az önkormányzat az információt nem a közszolgáltató által meghatározottak szerint kezeli, úgy az Info tv. szerinti önálló adatkezelővé válik, az adatkezelésre vonatkozó jogok és kötelezettségek teljesítése során a közszolgáltató, mint adatkezelő helyére az önkormányzat lép és egyben a közszolgáltató jogosulttá válik az önkormányzattal fennálló jogviszonya azonnali hatályú felmondására.

A felek kötelezik magukat arra, hogy jelen szerződésből adódó vitáikat elsődlegesen tárgyalás útján próbálják rendezni. Jogvita esetén az általános hatáskörű és illetékességű bíróság jár el. A szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk. és a hatályos jogszabályok az irányadók.

Jelen szerződés módosítása írásos formában, mindkét fél aláírásával hatályos.

A felek a szerződést, mint akaratukkal mindenben egyezőt, elolvasás után helybenhagyólag írták alá.

Baté,2018. december …

A közszolgáltatási szerződést Baté Község Önkormányzat Képviselőtestülete 247/2018.(XII.19.) számú határozatával jóváhagyta.

1

Módosította a 19/2018.(XII.21.) ör. 2019.01.01-jétől

2

Módosította a 17/2020. (XII.31.) Ör, hatályos. 2021.01.01-jétől.

3

Módosította a 19/2018.(XII.21.) Hatályos: 2019.01.01-jétől