Baté Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014 (VIII.22.) önkormányzati rendelete

Baté község saját halottjává nyilvánításról, a kegyeleti gondoskodás szabályairól

Hatályos: 2014. 08. 23



Baté Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1.§


E rendelet célja, hogy az önkormányzat Baté községért végzett kiemelkedő közéleti, szakmai, művészeti és egyéb tevékenységre figyelemmel az elhunyt iránti megbecsülését méltó módon kifejezhesse, és osztozzon a hozzátartozók gyászában.


2.§


(1)Baté Község Önkormányzat Képviselő-testülete,  ha az a meghatározott sorrend szerinti legközelebbi hozzátartozók akaratával, illetve az elhunyt végakaratával nem ellentétes, batéi – indokolt esetben egykori batéi – állampolgár elhalálozása esetén saját halottjának tekinti azt a személyt:

a)aki polgármesterként, korábban tanácselnökként szolgálta a községet;

b)akinek a képviselő-testület „BATÉ  DÍSZPOLGÁRA” címet adományozott,

c)aki elhalálozásakor az önkormányzati képviselő-testület aktív tagja, vagy korábban legalább három választási cikluson keresztül a képviselő-testület tagja volt,

d)akit kimagasló szakmai, emberi, hivatásbeli (gazdasági, műszaki,tudományos, művészeti, stb.), vagy közéleti érdemeire, teljesítményére tekintettel a képviselő-testület minősített többségű határozatával erre érdemesnek tart.


 (2) Nem tekinthető az önkormányzat saját halottjának az, aki arra érdemtelenné vált: így különösen, ha szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélték, vagy életének önkezével vetett véget, vagy neki felróható egyéb okból a felsorolt tisztségek betöltésére a vonatkozó törvények rendelkezései értelmében nem lenne jogosult.



2.Eljárási szabályok


3. §


(1) A saját halottá nyilvánításról -  a 2. § (1) bekezdés d) pontjában foglaltak kivételével -   külön képviselő-testületi döntés nem szükséges.


(2) A 2. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott esetben a saját halottá nyilvánítást kezdeményezhetik a képviselő-testület tagjai, a jegyző, valamint civil szervezetek. A kezdeményezést írásban, részletesen indokolni kell.

     

(3) A község saját halottjává nyilvánításról az e célra összehívott rendkívüli testületi ülésen az indoklás ismeretében dönt a képviselő-testület, annak határozatképtelensége esetén az indoklásban foglaltak mérlegelésével a képviselők véleményének meghallgatásával a polgármester dönt.


4. §


(1) Amennyiben a hozzátartozók igénylik az önkormányzat saját halottjának temetésével, a kegyeleti feladatokkal kapcsolatos teendők közvetlen hozzátartozókkal egyeztetett ellátásáról a polgármester gondoskodik.


(2) A polgármester az (1) bekezdésben foglalt feladatkörében

a.) megteszi mindazon intézkedéseket, melyek elvégzésére az egyeztetés során a hozzátartozók felkérik,

b.) megszervezi a temetéssel kapcsolatos intézkedéseket, feladatokat,

c.) gondoskodik nekrológ összeállításáról, a községháza homlokzatán gyászlobogó kihelyezéséről,

d.) gondoskodik a sírhely megváltásáról.


5.§


(1) A saját halott számára az önkormányzat a batéi temetőben sírhelyet biztosít.


(2) Az önkormányzat a saját halottja temetés költségéből a mindenkori köztisztviselői illetményalap háromszorosát átvállalja a temettető hozzátartozóktól.


 (3) Az önkormányzat a saját halottja tiszteletére, Halottak Napján a temetéstől számított 10 évig a sírjára koszorút helyez. A koszorú készíttetéséről és illő elhelyezéséről a polgármester gondoskodik.


(4) A polgármester a hozzátartozók egyetértésével a helyi hírlevélen kívül a Somogy megyei sajtóban is részvétnyilatkozatot tesz.


6.§


 Az önkormányzat a saját halottairól Kegyeleti Emlékkönyvet vezet, amit a polgármester kezel és őriz.


3. További kegyeleti rendelkezések


7.§


(1) Baté község Önkormányzat Képviselő-testülete a községháza épületére kitűzi a fekete zászlót, és méltó búcsúztatásukhoz koszorút biztosít a következő személyek halála esetén:

a)aki a megelőző választási ciklusok idején önkormányzati képviselőként szolgálta a községet;

b)akiknek az önkormányzat „BATÉ KÖZSÉGÉRT” kitüntetést adományozott;

c)aki elhunytakor önkormányzati intézmény vezetője volt;

d)akit a képviselő-testület minősített többségű határozatával erre érdemesnek tart.


(2) Az (1) bekezdésben foglalt feladatkörben a polgármester teszi meg a szükséges intézkedéseket.


8.§


Baté Község Önkormányzat Képviselő-testülete a társulásban működtetett intézmények vezetőinek elhalálozása esetén kezdeményezi a közös kegyeleti gondoskodást, ide értve a megosztott és arányos költségvállalást.


4. Záró rendelkezések


9.§


Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Zsalakó Ernő                                                           Patakiné Kercsó Szilvia

      polgármester                                                           jegyző



Záradék:

A rendelet 2014. augusztus 22-én kihirdetésre került.



                                                                           Patakiné Kercsó Szilvia

                                                 jegyző