Baté Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2014 (IX.22.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének, elnevezésük megváltoztatásának, házszámok megállapításának szabályairól

Hatályos: 2014. 09. 22- 2014. 09. 22



Baté Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében a 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény (továbbiakban: Mötv.) 51. § (5) bekezdésében, valamint a 143. § (3) bekezdésében kapott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. §

E rendelet célja, hogy a közterület elnevezése Baté Község közterületeit pontosan megjelölje, azonosítsa, a tájékozódás céljára szolgáljon, egyben emléket állítson, hagyományokat ápoljon és a közterületek elnevezésére, azok megváltoztatására vonatkozó szabályokat egységes rendbe foglalja.


Értelmező rendelkezések

2. §

E rendelet alkalmazásában:

  1. Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás is ekként tartja nyilván. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása, a pihenő és emlékhelyek kialakítása.
  2. Közterületnév: a község területén lévő közutak és terek rendszerint út, utca, tér, park, köz, sétány stb. utótagot tartalmazó neve.
  3.  Házszám: olyan számmal, számmal és betűvel meghatározott azonosító jel, amely az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik, és amely az ingatlan térbeli beazonosítását szolgálja.


Általános szabályok

3. §

(1)Baté Községben minden közterületet el kell nevezni.

(2)Új közterület kialakítása után, közterületként való bejegyzését követően egy éven belül meg kell állapítani a közterület nevét.

(3)Az elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló új szakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel (meghosszabbítás).

 (4) A község területén új házszámot kijelölni, meglévő házszámot megváltoztatni jelen rendelet előírásai szerint szabad.


4. §

(l) Közterület elnevezésekor különös figyelemmel kell lenni a helyi hagyományokra, a helytörténeti kutatásokra, a lakosság élő névhasználatára, a magyar nyelv követelményeire, az egyszerűségre és arra, hogy a név a többitől írásban is, hangzásában is jól megkülönböztethető legyen.

(2)Közterület élő személyről nem nevezhető el, valamint alkalmazni kell az Mötv. törvény 14. § (2)-(3) bekezdéseit.

(3)A közterület elnevezésekor névazonosság nem állhat elő.

(4)Közterület elnevezését kezdeményezhetik az önkormányzati képviselők, a Képviselő-testület bizottsága és Batéban lakóhellyel rendelkező állampolgár, aki az indítvány benyújtásának időpontjában az érintett közterületen bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik.


Hatásköri és eljárási szabályok


5. §

(1) A közterület elnevezése és megváltoztatása, a házszámok megváltoztatása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik. Az elnevezésről a Képviselő-testület határozattal dönt. A Képviselő-testületi döntéssel kapcsolatos előkészítési és végrehajtási feladatokat a Batéi Közös Önkormányzati Hivatala (továbbiakban: Hivatal) végzi el.

(2)Ha a közterület elnevezésének megváltoztatását az érintett lakosság kezdeményezi, akkor az adott közterületen lakók véleményét ki kell kérni. A lakosság véleménynyilvánítása e rendelet 8. §-a alapján történik, azonban a lakosság véleményének a Képviselő-testület döntésére nincs kötelező ereje.

(3)Nem lakossági kezdeményezés esetében a Képviselő-testület kikérheti a közterület elnevezésével, megváltoztatásával érintett lakosság véleményét, azonban a lakosság véleményének a Képviselő-testület döntésére nincsen kötelező ereje.

6. §


(1)A közterületnév megállapításáról, illetőleg megváltoztatásáról szóló határozatban a Képviselő-testület köteles rendelkezni arról, hogy az új, illetőleg megváltozott közterületnév mely időponttól lép hatályba. A határozatban rendelkeznie kell az utcanév-táblák elhelyezésének határidejéről.

(2)A Képviselő-testület döntéséről a Hivatal 30 napon belül köteles értesíteni:

a) az érintett tulajdonosokat (lista szerint, ingatlanonként 1 személyt);

b) a települési lakcímnyilvántartót helyben;

c) a települési adóügyi ügyintézőt;

d) a Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatalát;

e) a közhiteles ingatlan-nyilvántartást vezető szervet;

f) a Magyar Posta illetékes  postahivatalát;

g) a Rendőrkapitányságot;

h) a tűzvédelmi hatóságot;

i) az illetékes közműszolgáltatókat ;

j) a Földrajzinév-bizottságot valamint a Földmérési és Távérzékelési Intézetet (csak településrész-névvel kapcsolatos döntés esetében).


Közterületnév táblák


7. §

  1. Az utcanév-táblák elkészíttetése, elhelyezése, karbantartása és szükség szerinti pótlása a képviselő-testület  feladata.
  2. Az utcanév-táblákat építményeken (épületen, kerítésen, támfalon), illetőleg önálló vagy pedig más célra is szolgáló oszlopon, jól látható helyen kell elhelyezni.
  3. Növényzetre utcanév-táblát elhelyezni nem szabad.
  4. Az ingatlan tulajdonosa, kezelője vagy használója a közterületnév tábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles. Amennyiben a tábla elhelyezésével az ingatlanon kár keletkezik, azt a kihelyezésért felelős szerv köteles megtéríteni.


A lakosság vélemény-nyilvánításának rendjére vonatkozó szabályok


8. §

(1)A lakosság véleményének kikérésében, azok összesítésében, a Képviselő-testület döntésének előkészítésében a Hivatal működik közre.

(2)A lakosság a Képviselő-testülethez a véleményét, kérelmét, javaslatát postai és elektronikus úton egyaránt benyújthatja.

(3)Az érintett lakosság véleményének kikérése esetén a Hivatal hirdetményt tesz közzé - az Önkormányzat honlapján, illetőleg a Hivatal hirdetőtábláján a tervezett névváltozásról, amelyre a helyi érdekeltségű civil szervezetek, illetve bármely helyi lakos észrevételt tehet.


Házszámtáblák, címmegállapítás


9.§.


(1)A házak (építési telkek) megszámozását a  Hivatal köteles elvégezni minden új utca vagy telek kialakítása alkalmával és erről köteles értesíteni a tulajdonosokat és a mindenkori közhiteles ingatlan-nyilvántartást végző szervet.

(2)A mindenkori közhiteles ingatlan-nyilvántartást vezető szerv köteles a házszámokról térképi nyilvántartást vezetni jelen rendelet 6. § (2) e.) pont alapján, ezt a Hivatal pedig köteles az egyes államigazgatási ügyek intézése alkalmával mindig figyelembe venni.

(3)A Hivatal köteles a házszámozást felülvizsgálni és az esetleg szükséges változtatásokat elvégezni, ha valamelyik utca neve megváltozik, ha valamelyik utcát közterület-szabályozás érinti, vagy ha ezt a kialakult házszámozás rendezése indokolja.

10. §.


A házszámjelölés rendje



  1. Az utak, utcák, közök megnevezését az utcák sarkán, vagy végein elhelyezett táblákon kell megjelölni. Az utcanév táblák elhelyezése az önkormányzat kötelezettsége.
  2.  A telek helyrajzi számát, illetőleg az épület házszámát a közterületről illetőleg a magánútról jól látható módon,  táblán feltüntetett számmal kell megjelölni.
  3. A házszámtáblát az épület utcai homlokzatán kell elhelyezni.
  4. Amennyiben egy telken több épület van melyeknek utcai homlokzatai egymást takarják, vagy a (3) bekezdés szerint elhelyezett házszámok az esetlegesen nagy távolság miatt a közterületről nem láthatók, akkor a telek homlokvonalán (pl: kerítésen)  is valamennyi az ingatlanra vonatkozó házszámot fel kell tüntetni. 
  5.  A házszámon kívül a közterület (utca tér, köz stb.) elnevezése is feltüntethető.


11. §.


Házszám megállapításának szabályai



  1. A telek helyrajzi száma feltüntetésének, illetőleg az ingatlanra házszámtáblák beszerzésről és annak közterületről jól látható módon történő kihelyezéséről az ingatlan tulajdonosa (kezelője) gondoskodik.
  2. A hiányzó és olvashatatlanná vált házszámtáblák évenkénti számbavételéről, ellenőrzéséről a polgármester a Hivatal útján gondoskodik, aki a nem valós állapotnak megfelelő és nem megfelelő módon kifüggesztett házszámtáblák lecserélését a tulajdonos (kezelő) terhére elrendelheti.
  3. Az önkormányzati érdekből – környezet védelme, közbiztonság, közrend védelme, kultúrpolitikai célok - történő házszámváltozás esetén a házszámtábla csere költségeit az önkormányzat viseli.
  4. Telekmegosztás vagy telekegyesítés miatt ügyfél kérelmére történő házszámváltozás esetén más érintett ingatlanok házszámtábla csere költségei a kérelmezőt terhelik.

12. §.


Az ingatlanok számozását az alábbiak szerint kell megállapítani:

  1. a számozás 1-el kezdődik a számok kihagyása nélkül és a közterülethez csatlakozó utolsó ingatlanig tart,
  2. két oldalas utcánál a számozás:  az utca egyik oldalán  a páros,  a másik oldalán a páratlan számokat kell alkalmazni,
  3. egyoldalas utcánál: a számozás folyamatosan történik páratlan és páros számok váltakozásával,
  4. a kialakult beépítés melletti telekosztás esetén az eredeti és a telekosztással létrejött további telkek számozását az a) –c) pontok szerint megállapított eredeti házszám és az ABC nagybetűinek kombinációjával kell megállapítani úgy, hogy a számozási irány szerinti első telek kapja a .../A házszámot.


Emléktábla állítás rendjére vonatkozó szabályok


13. §


(1)A község közterületein emléktábla csak a Képviselő-testület hozzájárulásával helyezhető el.

(2)A műemlék, műemlék jellegű és a helyi védettségű épületeken emléktábla elhelyezéséhez az illetékes műemlékvédelmi hatóság előzetes hozzájárulása is szükséges.

(3)A Képviselő-testületi hozzájárulás nélkül vagy a hozzájárulásról szóló határozatban foglaltaknak nem megfelelően elhelyezett emléktáblát a polgármester - az eltávolításra vonatkozó felszólításban megjelölt határidő eredménytelen eltelte esetén - az emléktábla tulajdonosának költségére leszerelteti és elszállíttatja.


Vegyes és záró rendelkezések


14. §.


(1)Közterületnév, házszám, épület, ajtó számozásának változása miatt, költözéssel nem járó lakcímváltozásról az állampolgárnak nem kell bejelentést tennie. A lakcímadat ilyen megváltozása nem minősül adatváltozásnak.

(2)A jegyző az (1) bekezdés szerinti változást hivatalból vezeti át a nyilvántartáson.

(3) A házszámtáblával nem rendelkező ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója a jelen rendelet 9. § (4) bekezdésében foglalt tábla-kihelyezési kötelezettségének 2015. január 1-jéig köteles eleget tenni.

(4) A képviselő-testület a helyi címnyilvántartást szükség esetén, de legalább 3 évente felülvizsgálja.


15. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Baté önkormányzat képviselő-testületének a házszámozás rendjéről szóló 11/2009. (X.22.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.




Zsalakó Ernő                                                                  Patakiné Kercsó Szilvia

polgármester                                                                  jegyző                                                                                                                            



A rendelet kihirdetve: Baté, 2014. szeptember 22.


Patakiné Kercsó Szilvia

jegyző