Baté Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015 (XI.20.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 1/2015. (II.27) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 11. 21- 2015. 11. 21

Baté Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.)  az Szt. 10. § (1) bekezdésében a 6. §-9. §. tekintetében,  az Szt. 32. § (1) bekezdés b) pontjában a 6§.  (1) bekezdés tekintetében, az Szt. 32. § (3) bekezdésében a 8. §. -9. §. tekintetében,  az Szt. 45. § (1) és (3) bekezdésében a 13. §-25. § tekintetében,  az Szt. 132. § (4) bekezdés g) pontjában a 13. §-25. §.  tekintetében, felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§


Baté Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 1/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 7. §.-a az alábbi (7) bekezdéssel egészül ki: 


7. §.

(7) A képviselő-testület e rendeletben meghatározott jövedelemviszonyok vizsgálatától eltekinthet, amennyiben  a kérelmező lakóingatlanában azonnali beavatkozást és életveszély elhárítását igénylő elemi kár keletkezett, vagy a támogatás életveszély, vagy gyermek veszélyeztetettségét okozó körülmény megszüntetését szolgálja.


2. §.

Az R. 13. §. (3) bekezdése az alábbi d) bekezdéssel egészül ki, és a (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép és az alábbi (10) bekezdéssel egészül ki:

     

„ 13. §. ((3) A települési rendkívüli támogatás az Sztv. 45. §. (4) bekezdésén kívül még az alábbi célokra állapítható meg:)

  1. közüzemi díjhátralékok rendezésére.



 (9) A települési rendkívüli támogatás a (2) és (8) bekezdésen kívül hivatalból is megállapítható, különösen nevelési-oktatási intézmények,  gyámhatóság, családvédelemmel foglalkozó intézmények, védőnő, háziorvos, család, vagy gyermekek érdekét védő társadalmi szervezetek kezdeményezésére, közműszolgáltatók kérésére.


(10) A nevelési oktatási intézmények, gyámhatóság, családvédelemmel foglalkozó intézmények, védőnő, háziorvos, család, vagy gyermekek érdekét védő társadalmi szervezetek kezdeményezésére megállapított pénzbeli települési rendkívüli támogatás felhasználásáról a jogosultnak az átvételt követő 30 napon belül számlával kell elszámolnia az önkormányzat felé. 


3. §.




Az R. 18. §. (3) -(4)-(5) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:  


„ 18. §

(3) A beiskolázási támogatás maximum összege 25.000,-Ft.


(4)Az  óvodásoknak,  általános iskolásoknak, középiskolásoknak és felsőfokú intézményekben tanulók után járó támogatások  pontos összegéről a képviselő-testület a tanévkezdésig, de legkésőbb  minden év végéig határozatban dönt. 


(5) A beiskolázási támogatásra a kérelmet augusztus 1-től –december 30-ig lehet beadni. „



4. §.


(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.  


(2) Az R. 18. §-a alapján e rendelet hatályba lépése előtt  beadott és elbírált települési beiskolázási támogatási kérelmeket felül kell vizsgálni az e rendelet 3. §-ban foglaltak alapján. 


(3) E rendelet a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.



Zsalakó Ernő                                                                            Patakiné Kercsó Szilvia

polgármester                                                                                   jegyző


Záradék: A rendelet kihirdetve:  Baté, 2015. november 20.   


Patakiné Kercsó Szilvia

jegyző