Baté Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2016 (VIII.9.) önkormányzati rendelete

a pihenőparkok és játszóterek létesítéséről, használati rendjéről

Hatályos: 2016. 09. 01- 2018. 04. 27

Baté Önkormányzat Képviselő-testület az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 13§. (1) bekezdésének 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az Mötv. 143. §. (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás és az Mötv. 8. §. (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Általános rendelkezések



1. §

(1)E rendelet területi hatálya kiterjed Baté közigazgatási területén lévő, az önkormányzat tulajdonában kezelésében lévő közterületeken kialakított játszóterekre, pihenőparkokra.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az (1) bekezdésben jelölt területeken tartózkodó és az eszközöket használó természetes és jogi személyekre.



2.§.

E rendelet alkalmazásában


1. Pihenőpark: Baté önkormányzatának tulajdonában álló, önálló helyrajzi számmal rendelkező terület, mely az ott lévő épített és természetes környezet, valamint az elhelyezett sport és egyéb eszközök révén sport,   pihenés céljára szolgál:

a) Borostyán köz : Baté belterület 54/18 hrsz-u terület;

b)Teleház: Baté belterület 241 hrsz-u ingatlan udvara


 2.  Játszótér: az a külső  tér, amelyet játszótéri eszközök elhelyezésére (telepítésére), illetve azok használatára létesítettek, függetlenül attól, hogy a létesítés építésügyi hatósági engedély hatálya alá tartozik-e vagy sem - a játszótéri eszközök biztonságáról szóló rendeletben foglaltak szerint:

  1. Borostyán köz pihenőpark nyugati részén  elhelyezett játszótéri eszközök 5 méteres körzete a rendelet 1. mellékletben foglalt vázlat szerint.
  2. Teleház észak-nyugati részén elhelyezett játszótéri eszközök 5 méteres körzete; a rendelet 2. mellékletében foglalt vázlat szerint,
  3. A batéi Sportkombinát 272/23 hrsz ingatlanon elhelyezett játszótéri eszközök 5

méteres körzete a rendelet 3. mellékletében foglalt vázlat szerint,



3. Játszótéri eszköz: játszótéren elhelyezett olyan eszköz, beleértve az

alkotórészeket és a szerkezeti elemeket is, amelyet gyermekek játék céljára egyedül vagy csoportosan használnak,  a játszótéri eszközök biztonságáról szóló rendeletben foglaltak szerint.


4.Játszótér területe: a játszótér kerítéssel körbekerített területe, kerítés hiányában a játszótéri eszközök 5 m-es körzete.

5.Közösségi együttélés alapvető szabályai:  az e rendeletben a képviselő-testület által meghatározott  pihenőparkokban és a játszóterek használatával kapcsolatos szabályok betartása.



II. Pihenő park és játszótér használati rendje, fenntartása


1.Pihenőpark használatának rendje


3.§

(1) A pihenőpark területének, növényzetének, berendezéseinek megóvása minden természetes és jogi személy kötelessége.  

(2)A pihenőpark közhasználatú zöldterületeit és azok sétaútjait, felszereléseit csak rendeltetésüknek megfelelőcélra és módon, állaguk sérelme nélkül lehet használni.

(3) A pihenőpark rendeltetésszerű használata ingyenes.

 (4) A pihenőpark közösségi rendezvényekre való használatát – civil szervezetek rendezvényei, lakóközösségi, baráti összejövetelek – az önkormányzatnál legalább a  használat előtt egy munkanappal be kell jelenteni.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott használatot a polgármester engedélyezi.

(6)A pihenőpark területén tilos

a) a fák, bokrok engedély nélküli kivágása,

b)  a fák törzseinek hirdetések céljára történő    használata, a fák törzsére való írás, vésés,

c) a parkban felszerelt tárgyak, köztéri alkotások és tartozékaik rongálása,

d) a park területén történő dohányozás,

e) a park területén szeszes ital fogyasztása – kivéve önkormányzat által szervezett, vagy önkormányzathoz bejelentett és engedélyezett közösségi rendezvények ideje alatt,

f) a park területére kerékpárral vagy más járművel történő áthaladás vagy közlekedés,

g) minden olyan magatartás, amely mások nyugalmát zavarja,

h) sérülést, balesetet okozó tárgyat, vagy oda nem illő eszköz bevitele,

i)  kutyát és más állatot bevinni, vagy beengedni a vakvezető kutya kivételével.

(7) A tűzrakás szalonnasütés céljából e rendelet melléleteiben a szalonnasütésre kijelölt helyen és az önkormányzathoz történő előzetes bejelentéssel lehetséges. 


2.A játszótér használatának rendje:

4. §

 (1) Játszóteret használni a közösségi rendezvények időtartalmán kívül csak a nyitvatartási időn belül lehet.

(2) A játszótér nyitvatartási ideje a nyári időszámítás idején reggel 7.00 és este 21.00 óra között, a téli időszámítás idején reggel 8.00 és este 18.00 óra közötti időszak.

(3)  A játszótéri eszközöket csak 14 év alatti gyermekek használhatják.

(4) A játszótéri eszközöket  a 6 éves kor alatti gyermekek kizárólag szülői, vagy felnőtt felügyelet mellett használhatják.

(5) Játszótér a gyermekek és kísérőik számára játék és pihenés céljára használható, úgy hogy az mások nyugalmát szükségtelenül ne zavarja.

(6) A játszótéri  eszközök, berendezési tárgyak csak rendeltetésüknek megfelelően használhatók.

(7) A játszótér használói maguk felelnek a szabályok megtartásáért, az eszközöket, berendezéseket, növényzetet rongálók anyagi felelősséggel tartoznak az okozott kárért.

(8) A játszótéren tilos:

a)  a dohányzás,

b) a szeszesital fogyasztás – kivéve az önkormányzat által szervezett, vagy az önkormányzathoz bejelentett és engedélyezett közösségi rendezvények ideje alatt,

c) a szemetelés,

d) kutyát és más álltatot bevinni, vagy beengedni a vakvezető kutya kivételével.

(9) A tűzrakás szalonnasütés céljából e rendelet melléleteiben a szalonnasütésre kijelölt helyen és az önkormányzathoz történő előzetes bejelentéssel lehetséges.  


3.Fenntartási, fejlesztési kötelezettség


5.§

(1)A képviselő-testület legalább kettő évente áttekinti a pihenőparkok, játszóterek igénybevételének tapasztalatait, az állampolgárok javaslatai figyelembevételével kialakítja a fenntartás és a továbbfejlesztés terveit.

(2) Az éves költségvetésben összegszerűen meghatározza a fenntartás és a fejlesztés igénybe vehető összegét.

(3) Az önkormányzat a pihenőparkok és a játszóterek területén a használat szabályairól tájékoztató táblát helyez el.


  1. Jogkövetkezmények, közösségi együttélés alapvető szabályai a játszótereken és pihőparkokon

6.§


(1) Az e rendelet alkalmazásában közösségi együttélés alapvető szabályait e rendelet  3.§. és 4. -§-a tartalmazza. 

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatt- amennyiben az nem minősül bűncselekménynek vagy szabálysértésnek – a 14. életévét betöltött természetes személy, valamint jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vonható felelősségre.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatt hivatalbóli eljárás indítható, amelynek során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni az e rendeletben meghatározott eltérésekkel.

(4) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatti eljárásban az elkövetőre – a fiatalkorú elkövető kivételével – közigazgatási bírság szabható ki.

(5)A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatti eljárásban a közigazgatási bírság kiszabására a képviselő-testület által jelen rendeletben átruházott hatáskörben a polgármester jogosult.

(6) Az e rendeletben foglalt szabályokat a polgármester, vagy az általa megbízott személy ellenőrizheti.


7. §.

(1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatt az elkövető harmincezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(2)Fiatalkorúval szemben közigazgatási bírságot csak abban az esetben lehet kiszabni, ha önálló keresete (jövedelme) vagy megfelelő vagyona van.

(3) A közigazgatási bírság mértékének megállapításánál figyelembe kell venni az elkövető személyi és jövedelmi viszonyait, amennyiben azokat az elkövető az eljáró ügyintéző erre vonatkozó felhívására igazolja.

(4) A cselekmény összes körülményeinek mérlegesés alapján, a közigazgatási bírság kiszabása kivételesen mellőzhető, a bírság kiszabása helyett figyelmeztetés alkalmazható.

(5) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatt kiszabott közigazgatási bírságot készpénz átutalási megbízáson vagy banki utalással Baté Községi Önkormányzatnak a 11743002-15400231-03610000 számú pénzforgalmi számlájára kell befizetni az első fokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül.



  1. Záró rendelkezések


8. §.  E rendelet 2016.  szeptember 1-jén lép hatályba.




Zsalakó Ernő                                                                                      Patakiné Kercsó Szilvia

polgármester                                                                                       jegyző




A rendelet kihirdetve:

Baté, 2016. augusztus  9.


Patakiné Kercsó Szilvia

jegyző