Baté Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2020 (X.14.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 1/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 10. 15- 2020. 10. 15

Baté Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.)   10. § (1) bekezdésében a 7. §. tekintetében,  az Szt. 32. § (1) bekezdés b) pontjában a 6§.  (1) bekezdés tekintetében,   az Szt. 45. § (1) és (3) bekezdésében a 13. §-26. § tekintetében, az Szt. 48. § (4) bekezdésében a 28. §. tekintetében,  az Szt. 132. § (4) bekezdés g) pontjában a 13. §-26. §.  tekintetében,  az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Baté Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 1/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet  (továbbiakban: Ör.)  6. §. (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„6.§. (1)  Ha e rendelet eltérő szabályt nem állapít meg, az ellátás iránti kérelmet a Batéi Közös Önkormányzati Hivatal Baté, Fő u. 7.  (továbbiakban: Hivatal)  lehet előterjeszteni az e célra rendszeresített a rendelet 1. mellékletében meghatározott formanyomtatványokon.”

2. §.

Az Ör. 17.§. (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

(Települési születési támogatás)

„(3) A települési születési támogatás iránti kérelmet a gyermek születését követő 6 hónapon  belül lehet benyújtani, a határidő elmulasztása jogvesztő.”


3 §. .

Az Ör. 20/A §.  helyébe a következő rendelkezések lépnek:  

20/A. §. (Időskorúak települési támogatása)


„(1) Az önkormányzat képviselő-testülete a szociális ellátásra biztosított keretösszeg év végi maradványa terhére az arra jogosult időskorú személynek települési támogatást nyújthat hivatalból vagy kérelemre.  


 (2) Időskorúak települési támogatására a Batéban bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen lakóhelyén élő 62. életévét adott évben betöltő személy jogosult. A támogatás megállapítása hivatalból történik.

(3) Időskorú települési támogatásra jogosult az (2) bekezdésben jogosultakon kívül a Batéban bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen lakóhelyén élő megváltozott munkaképességű személyek ellátásában (rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás) részesülő, aki ezen   jogosultságát igazolja. A támogatása megállapítása adott év  október 15-e és november 30-a között beadott kérelemre történik. 


(3) A támogatás folyósítás módjáról és pontos összegéről a képviselő-testület minden év október 15-ig dönt, a támogatás kifizetésére december hónapban kerül sor.

4) Az egyedi támogatásokról a képviselő-testületi határozatban foglalt támogatási összeg figyelembevételével átruházott hatáskörben a polgármester dönt.”



4. §.


  1. E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
  2. E rendelet 1. §-val módosított Ör. 17. §. (3) bekezdésében foglaltakat a 2020. április 15-ét követően született gyermekek esetében is alkalmazni kell.
  3. Az Ör. 1 függeléke hatályát veszti.


Zsalakó Ernő                                                              Patakiné Kercsó Szilvia

polgármester                                                                                   jegyző

Záradék:

A rendelet kihirdetve:

Baté, 2020. október 14.


                                                Patakiné Kercsó Szilvia

                                                                 jegyző

Mellékletek