Cserénfa Község Képviselőtestületének 14/2002(XII.18..) önkormányzati rendelete

Cserénfa község helyi értékei védelmének szabályozásáról

Hatályos: 2016. 06. 30- 2018. 09. 29



Cserénfa Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 57. §-ában kapott felhatalmazás alapján - tekintettel az országos településrendezési és építészeti követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm.rendelet és az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII. 13.) sz. FVM. rendelet előírásaira - az alábbi rendeletet alkotja.


Általános rendelkezések


1. §.


(1)     E rendelet célja Cserénfa község településképe és történelme szempontjából meghatározó épített és természeti értékek védelme, a település építészeti és természeti örökségének a jövő nemzedékek számára történő megóvása.


(2)     A település épített és természeti értékei - tulajdonformára tekintet nélkül - a nemzet kulturális kincsének részei, ezért megóvásuk és fenntartásuk, jelentőségükhöz méltó használatuk - közérdek.


(3)     A helyi értékvédelem feladata különösen:

          a.) a  különleges oltalmat igénylő településszerkezeti, településképi, táj, építészeti, régészeti, néprajzi, művészeti, műszaki – ipari – agrár, illetve természetvédelmi szempontból védelemre érdemes:

          - településszerkezetek,

          - épület együttesek,

          - épületek, és épületrészek, építmények,

          - utcaképek és látványok,

          - műtárgyak, szobrok, emlékművek, síremlékek

          továbbiakban együtt: védett értékek - körének számbavétele és meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása, megőrzése, megőriztetése és a lakossággal történő megismertetése.


          b.) a védett értékek károsodásának megelőzése, fenntartásuk, illetve megújulásuk elősegítése.


Helyi védelemben részesülő létesítmények


2. §.


(1)     Az 1. §. (1) - (2) bekezdésében megfogalmazott célok érvényesítése érdekében a képviselőtestület rendeletével megóvandó épített és természeti értékeit helyi védettség alá helyezi.



(2)     Helyi védelemben részesül a rendelet 1. számú mellékletében felsorolt helyi értékek.



3. §.


(1)     E rendelet alkalmazása során


          Védett épület, építmény: a képviselőtestület által védetté nyilvánított olyan épület, építmény, amely a hagyományos településkép megőrzése céljából, tovább építészeti, településtörténeti, helytörténeti, régészeti, művészeti, vagy műszaki- ipari- agrár szempontból jelentős alkotás.

          A védett épület, építmény minden alkotórészét - ideértve a hozzátartozó kiegészítő, külső és belső díszelemeket is, továbbá esetenként a használat módját - védelem illeti.

          A rendelet alkalmazása szempontjából védettnek minősülhet az a telek, annak használati módja is, amelyen a védett épület, építmény áll.


Helyi védelem irányítása és szervezése


4. §.


(1)     A helyi védelem irányítását  a polgármester a főépítész közreműködésével látja el. A helyi védelmi munkához kérni kell a helyi civil és szakmai szervezetek, egyesületek és az érintett tulajdonosok közreműködő segítségét.


(2)[1]    A helyi védelemmel kapcsolatos adminisztratív feladatok ellátásáról a jegyző a Batéi Közös Önkormányzati hivatal Szentbalázsi Kirendeltsége útján gondoskodik.


Helyi védettség keletkezése és megszüntetése


5. §.


(1)     Helyi védettség alá helyezésről, illetve annak megszüntetéséről a képviselőtestület rendeletben dönt.

6. §.


(1)     A helyi védettség alá helyezést, illetve annak megszüntetését bármely természetes, vagy jogi személy írásban kezdeményezheti, erre településrendezési, tervművelet, vagy önálló értékvizsgálat is javaslatot tehet. A javaslatnak tartalmaznia kell a védelemre javasolt érték pontos megnevezését, rövid leírását.


(2)     A község területére készítendő valamennyi új rendezési tervnek és a megfelelő felülvizsgálatának rendelkezniük kell építészeti értékvizsgálati munkarésszel, mely megalapozza a védetté nyilvánításra és annak megszüntetésére vonatkozó döntést.


(3)     A védetté nyilvánításhoz, illetve annak megszüntetéséhez be kell szerezni a megyei főépítész véleményét.


(4)     Az előkészítéshez beszerezhető még az érintett ingatlantulajdonosok, érintett helyi, szakmai társadalmi szervek, egyesületek álláspontja is.


(5)     A kezdeményezéssel kapcsolatban az érdekeltek 30 napon belül írásban észrevételt tehetnek.


(6)     A védettséggel kapcsolatos javaslatot - az erről szóló döntést megelőzően - a helyben szokásos módon 30 napra közhírré kell tenni.


7. §.


Védetté nyilvánításról, illetve annak megszüntetéséről a képviselőtestület döntése alapján az önkormányzat írásban tájékoztatja:

              - a védelemmel, vagy annak megszüntetésével érintett valamennyi ingatlan

                tulajdonosát, használóját

              - a javaslattevőt.

8. §.


(1) [2]  


(2)[3]   


(3)     A testületi és egyedi védelemre kijelölt építészeti értékekről a Megyei Főépítész vezet olyan nyilvántartást, amelyből kitűnik a védett érték minden lényeges adata (az ingatlan tulajdonosa, használója, címe, helyrajzi száma, a védett érték rövid leírása, fényképe, építésének, felújításának időpontja).



A védett értékek fenntartása, hasznosítása


9. §.


(1)     A védett értékek jó karbantartása, állapotuk megóvása a tulajdonos kötelessége.


(2)     A védett értékek megfelelő fenntartását és megőrzését - egyebek között - a rendeltetésnek megfelelő használattal kell biztosítani.


(3)     Amennyiben a rendeltetéstől eltérő használat a védett érték állagának romlásához, vagy megsemmisüléséhez vezetne, úgy e használatot - a hatályos jogszabályok keretei között - az illetékes építésügyi hatság korlátozza, illetve megtiltja.


10. §.


(1)     A védett épületet úgy lehet bővíteni, hogy az épület eredeti formája, homlokzati kialakítása, utcaképi szerepe ne változzon, illetve a legkisebb kárt szenvedje. A bővítésnek a védett épület formájával, szerkezetével összhangban kell lenni.


(2)     A védett épületekben külső átalakítási, korszerűsítési, felújítási munkák végezhetők, de az eredeti szerkezeteket és belső értékeket tiszteletben kell tartani.


(3)     Védett épület csak a védettség törlése után bontható le. A bontás előtt az épület tulajdonosának kötelessége az épület felmérési és foto dokumentációjának elkészítése és a bontási engedély kérelemhez történő csatolása.




11. §.



A védett épületek, építmények környezetében az új épületek, építmények arányait, főbb méreteit a környezetében lévő hagyományos épületekhez harmonikusan illeszkedve, azok homlokzatszélességét, gerinc- és párkánymagasságát, tetőformáját, anyaghasználatát figyelembe véve kell meghatározni.


A védett értékek fenntartásának támogatása


12. §.



(1)     A védett érték fenntartásának költségei a tulajdonost terhelik. A képviselőtestület a védett épületek megfelelő színvonalú fenntartásához a tulajdonosokat anyagi támogatásban részesítheti. Ennek mértékét 2002. évtől évenként költségvetésében határozza meg.


(2)     A védelembe vont területeket, épületeket és építményeket évente egy alkalommal ellenőrizni kell és szükség esetén intézkedéseket kell tenni a hiányosságok megszüntetésére.


(3)     A támogatás feltételeit, folyósításának, elszámolásának módját, az elvégzett munkák bizonylatolásának rendjét a támogatásban részesített tulajdonossal kötött szerződésben kell rögzíteni.



Építésügyi hatósági eljárási szabályok


13. §. [4]







A védett értékek megjelölése


14. §.


(1)     A helyi egyedi védelem alatt álló épületet, építményt - annak értékeit nem sértő módon - az e célra rendszeresített egységes táblával kell megjelölni:


          "Cserénfa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

védetté nyilvánította ....... év"


(2)     A tulajdonos a tábla elhelyezését tűrni köteles.



Vegyes záró rendelkezések


15. §.[5]          



16. §.



E rendelet kihirdetésekor lép hatályba, kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.



Cserénfa, 2002. december 10.



Gerstnerné dr. Kiss Ildikó                                                                          Fehér Margit

             körjegyző                                                                                        polgármester



A rendelet kihirdetve: 2002. december 18.




Gerstnerné dr. Kiss Ildikó

           körjegyző







                                                                                  











[1] Módosította a 12/2016. (VI.29.) önk. rendelet                                                          Hatályos: 2016. június 30-tól

[3] Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (VI.29.) önk. rendelet                                     Hatálytalan: 2016.június 30-tól

[4] Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (VI.29.) önk. rendelet                                     Hatálytalan: 2016. június 30-tól

[5] Hatályon kívül helyezte a 8/2012.(IV.03.) önk. rendelet                                                     Hatálytalan 2012. április 15-től


Mellékletek