Cserénfa Község Önkormányzat Képviselőtestületének 4/2016(IV.29..) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 04. 30- 2016. 04. 30



   Cserénfa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.)  az Szt. 10. § (1) bekezdésében a 6. §-9. §. tekintetében,  az Szt. 32. § (1) bekezdés b) pontjában a 6§.  (1) bekezdés tekintetében, az Szt. 32. § (3) bekezdésében a 8. §. -9. §. tekintetében,  az Szt. 45. § (1) és (3) bekezdésében a 13. §-25. § tekintetében, az Szt. 48. § (4) bekezdésében a 26. §. tekintetében,  az Szt. 132. § (4) bekezdés g) pontjában a 13. §-25. §.  tekintetében, az Szt. 134/E. §  kapott felhatalmazás alapján a 28.§.  tekintetében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

  1. §.

Cserénfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban. Ör. ) 2. §. (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

 „2. §. (2) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások tekintetében a közösen fenntartott intézményeknél a gesztor önkormányzat rendelete tartalmazza az igénybevétel és a fizetendő térítési díjra vonatkozó szabályokat.  Házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás vonatkozásában gesztor önkormányzat Somogyjád. Étkeztetés vonatkozásában gesztor önkormányzat Szentbalázs. Családsegítés önkormányzat vonatkozásában a gesztor önkormányzat Igal.”

2. §.

Az Ör. 4. §. (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. §  (3) A polgármester átruházott hatáskörben dönt az e rendeletben megállapított jogtalanul felvett ellátás visszafizetéséről, részletfizetésről,  a megállapított települési rendkívüli támogatásról,  települési krízis támogatásról, települési  beiskolázási támogatásról,  települési ösztöndíjtámogatásról,  települési mikuláscsomagi támogatásról, települési születési támogatásról,  települési lakásfenntartási támogatásról, települési rendkívüli rendszeres támogatásról,  köztemetés elrendeléséről, köztemetés költségeinek részletfizetési kötelezettségéről.

3.  §

Az Ör. 8. §. (4) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„. 8. §.  (4)Amennyiben a kérelmező életkörülményei azt igazolják, a megállapított természetbeni  támogatást a somogyjádi Alapszolgáltatási Központ és „Együtt Könnyebb” Időskorúak otthona házigondozói közreműködésével kerül kiosztásra pl. élelmiszerre, ruhára. Ebben az esetben a támogatás felhasználásáról a családgondozó köteles számlával elszámolni az önkormányzat felé a határozatban megállapított természetbeni ellátás megvásárlásáról és a jogosult részére történő átadásáról.”

4. §.

Az Ör. 11. §. (2) bekezdés az alábbi g) és h) ponttal egészül ki:

 ((2) Az eseti települési pénzbeli és természetbeni támogatás adható:

g) települési születési támogatás

h) települési ösztöndíjtámogatás.


5. §.

Az Ör. 13. §. (4) –(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép és az alábbi (10) bekezdéssel egészül ki:

„13. §. (4) Települési rendkívüli támogatásra  jogosult, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum háromszorosát nem haladja meg és vagyontalan.

(5) A települési rendkívüli támogatás összege 1.000 Ft-tól 30.000,-Ft, kivételes méltányosságból (baleset, betegség )maximum 100.000 Ft-ig  terjedhet. „

(10) Az (5) bekezdésben szereplő magasabb összegű támogatás jogosultanként évente maximum egyszer állapítható meg.”

6. §.


Az Ör. 14. §. (1) -(2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. §.  (1) Települési krízis önkormányzati támogatásban részesíthető az, akinek családjában elemi kár, családi tragédia /hirtelen haláleset/ történt. A települési krízis  önkormányzati támogatás maximális összege 150.000,-Ft és háztartásonként adható kivételes méltányosságból.

(2) Támogatásra jogosult, akinek a családjában  az 1 főre jutó havi jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 300%-át nem haladja meg.”

7. §.

Az Ör. az alábbi 7/A. ponttal és 14/A. §-sal egészül ki:

7/A Települési születési támogatás

„14/A. §. (1) A polgármester átruházott hatáskörben a gyermek születés esetén bármelyik a gyermekkel együtt élő szülő kérelmére, települési születési támogatást állapít meg, amennyiben a megszületett gyermek lakóhelye  Cserénfán van.

(2) A települési születési támogatást a polgármester a jövedelemvizsgálat nélkül állapítja meg.

(3) A települési születési támogatás iránti kérelmet a születés követő 60 napon belül lehet benyújtani, a határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A települési születési támogatás folyósításához a gyermek születési anyakönyvi kivonatát be kell mutatni.

(5) A települési születési támogatás egyszeri összege 25.000 Ft.”

8. §.

Az Ör. az alábbi 8/A. ponttal és 15/A. §-sal egészül ki:

8/A. Települési Ösztöndíjtámogatás

„15/A. §. (1) A Képviselő-testület a szociális segélykeret összegének figyelembevételével a Cserénfa lakóhellyel  rendelkező az általános iskola 5-8 évfolyamán vagy  középfokú tanulmányi nappali jogviszonnyal rendelkező tanulók részére természetbeni települési ösztöndíjtámogatást biztosíthat.

(2) A települési ösztöndíjpályázatra  jogosult az (1) bekezdésben meghatározott nappali tanulmányi jogviszonnyal rendelkező tanuló, ha a  magatartás és szorgalom érdemjegyek nélkül számított   érdemjegyeinek évvégi átlaga  legalább 4 vagy ezt meghaladó.

 (3) A települési ösztöndíjtámogatás a jövedelemviszonyok vizsgálata nélkül a  nagykorú tanuló, vagy a gyermek törvényes képviselője által adott év június 30-ig benyújtandó kérelemre állapítható meg. 

(4) A települési ösztöndíjpályázat kérelemhez a tanuló évvégi bizonyítvány másolatát csatolni kell.

(5)A települési ösztöndíjtámogatás   összege gyermekenként 10.000 Ft.

(6)A támogatások elbírálásáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(7) A támogatások átadására a döntést követő 15 napon belül kerül sor. „

9. §.

Az Ör. 17.§. (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. §. (1) A települési önkormányzat képviselő-testülete hivatalból a Cserénfán lakóhelyellel rendelkező általános iskolás korú gyermekek részére a települési „Mikulásnap” rendezvényen 2.000,-Ft/fő értékű települési mikuláscsomagot biztosít természetben, elsősorban élelmiszer csomag formájában. „

10. §.

Az Ör. 24. §. (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) Az önkormányzat az alábbi szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

 a) Somogyjádi Alapszolgáltatási Központ és „Együtt Könnyebb” Időskorúak Otthona társulás keretében házi segítségnyújtást,  idősek nappali ellátását biztosítja, jelzőrendszeres házi segítésnyújtást.

b) Szentbalázs önkormányzat társulás keretében étkezést biztosít.

c)  Igal Alapszolgáltatási és Szociális Társulás által családsegítést biztosít.

11. §.

(1) E rendelet a kihirdetés követően lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszi Cserénfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének a gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló 3/2008. (II.14.) önkormányzati rendelete és az azt módosító 15/2013. (XI.28.)   önkormányzati rendelet.


Papp Lajos                                                                  Patakiné Kercsó Szilvia

polgármester                                                                                   jegyző

Záradék:

A rendelet kihirdetve:   Cserénfa, 2016. április  29.         

                         

Patakiné Kercsó Szilvia

                                                                           jegyző