Cserénfa Község Önkormányzat Képviselőtestületének 5/2017(V.29..) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2021. 02. 10

(egységes szerkezetben, hatályos 2021. február 10-től)


Cserénfa Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2)bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva és az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b)pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a 2010. évi I. törvény 19. § (1) és (2) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. A rendelet hatálya
  1. §



A rendelet hatálya Cserénfa Község Önkormányzat illetékességi területén történő

a)anyakönyvi bejegyzést igénylő családi esemény

b)anyakönyvi bejegyzést nem igénylő  családi esemény kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.  


  1. A családi esemény lebonyolítása és szolgáltatási díjak

2.§


(1) Cserénfa Község önkormányzat Képviselő-testülete a családi események megrendezésével kapcsolatos szolgáltatásokat az anyakönyvvezető útján térítési díj ellenében és térítésmentesen biztosítja.

(2) A kijelölt hivatali helyiségben, munkaidőben díjmentesek az alábbi alapszolgáltatások.

a) ünnepség céljára megfelelően berendezett helyiség

b) ünnepi beszéd, emléklap, gyertya

c) gépi zene.

(3)[1] Nem tartható családi esemény az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 27.  § (2) bekezdésben meghatározott időpontokban, kivéve a közeli halállal fenyegető állapotot.



3.Hivatali helyiségen kívüli   családi esemény


3.§


 (1) A hivatali helyiségen kívül, valamint munkaidőn kívül történő   családi események megrendezését az anyakönyvvezető térítési díj ellenében vállalhatja.

(2) Az anyakönyvvezető hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül történő közreműködését a jegyzőtől írásban kell kérni.

(3) A hivatali helyiségen kívüli családi esemény akkor engedélyezhető, ha az érintettek a törvényi feltételek teljesülésén túl igazolják a 4.§ (1) – (4) bekezdés szerinti díj befizetését.

(4) A hivatali helyiségen kívüli családi esemény akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött, hogy arra méltó, ünnepélyes helyszínen és körülmények között történik.


4.Az anyakönyvi és családi esemény szolgáltatási díjai


4.§



(1)  A hivatali helyiségben munkaidőn kívüli családi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezésként bruttó 10.000 Ft díjat kell fizetni.

(2)  A hivatali helyiségen és munkaidőn kívüli  családi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként bruttó 15.000 Ft díjat kell fizetni.


(3)[2]A szolgáltatási díjat legkésőbb a családi eseményt megelőző 5 munkanappal a Batéi Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési számlájára csekken, vagy házipénztárban kell befizetni.

(4)[3] Az (1)-(2) bekezdésben meghatározott díj befizetését az engedély-kérelem benyújtásával egyidejűleg a befizetett díjat igazoló bizonylat bemutatásával kell igazolni. A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére, a határozat jogerőre emelkedésétől számított 5 munkanapon belül vissza kell fizetni.

(5)[4] Amennyiben a családi eseményt az igénybevevők a kitűzött időpont előtt legalább 3 nappal megelőzően írásban lemondják, a befizetett díjat részükre a bejelentést követő 5 munkanapon belül a Hivatal visszafizeti.




5.A  családi esemény lebonyolításáért járó díjazás


5.§[5]


Ha az anyakönyvvezető a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben a rendkívüli munkavégzésért meghatározott szabadidő kiadását nem kérte, úgy


a) hivatalos helyiségben munkaidőn kívül megtartott családi esemény esetén bruttó 8.000,-Ft.


b) hivatalos helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívüli családi esemény esetén bruttó 12.000,-Ft díj illeti meg.



6.Értelmező rendelkezések


6.§

E rendelet alkalmazásában:

(1) Hivatali helyiség: Cserénfa Község Önkormányzat tulajdonát képező Kultúrház, Cserénfa, Szent István tér 1.  

(2) Hivatali munkaidőn kívüli  családi esemény: hétfőtől-csütörtökig: 16.-30-től -19.00 óráig, pénteken 14.00 és 19.00 óra közötti, szombaton 9.00-19.00 óra közötti időpont

(3) Hivatali munkaidőben tartott  családi esemény: a  Batéi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

(4) Anyakönyvi bejegyzést nem igénylő családi esemény: névadó, házassági fogadalom megerősítése.

(5) Anyakönyvi bejegyzést igénylő családi esemény: házasságkötés.

(6) Családi esemény: a (4) és (5) bekezdés szerinti esemény.


7.  Záró rendelkezések


7. §

(1)  Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Cserénfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének a  a hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 6/2015(VII.1..) önkormányzati rendelete.



Papp Lajos                                                              Patakiné Kercsó Szilvia

polgármester                                                                     jegyző


A rendelet kihirdetve: Cserénfa, 2017. május 29.



Patakiné Kercsó Szilvia

jegyző



Egységes szerkezetben a 11/2019. (XI.27.) önk. rendelettel, valamint a 2/2021. (II.9.) önk. rendelettel.

Patakiné Kercsó Szilvia

jegyző

[1]

Módosította a 2/2021. (II.9.) önk. rendelet                                                           Hatályos: 2021. február 10-től

[2]

Módosította a .11/2019. (XI.27) önk. rendelet                                                         Hatályos: 2020. január 01-től

[3]

Módosította a 11/2019. (XI.27.) önk. rendelet                                                         Hatályos: 2020. január 01-től

[4]

Módosította a 11/2019. (XI.27.) önk. rendelet                                                         Hatályos: 2020. január 01-től

[5]

Módosította a 11/2019. (XI.27.) önk. rendelet                                                         Hatályos: 2020. január 01-től