Cserénfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019(XI.20..) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 11. 20- 2019. 11. 20

   Cserénfa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.)  az Szt. 10. § (1) bekezdésében a 6. §-9. §. tekintetében,  az Szt. 32. § (1) bekezdés b) pontjában a 6§.  (1) bekezdés tekintetében, az Szt. 32. § (3) bekezdésében a 8. §. -9. §. tekintetében,  az Szt. 45. § (1) és (3) bekezdésében a 13. §-25. § tekintetében, az Szt. 48. § (4) bekezdésében a 26. §. tekintetében,  az Szt. 132. § (4) bekezdés g) pontjában a 13. §-25. §.  tekintetében, az Szt. 134/E. §  kapott felhatalmazás alapján a 28.§.  tekintetében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

  1. §.

Cserénfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban. Ör. ) 4. §. (2) és (3)  bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


4.§.

(2) A képviselő-testület dönt az e rendeletben megállapított   időkorúaknak adott támogatás mértékéről, mikuláscsomag támogatás mértékéről,,  állami támogatásként adott szociális célú tűzifa települési kiegészítő támogatásról,  települési ösztöndíj pályázati támogatásról, beiskolázási támogatás mértékéről, települési gyermeknevelési támogatás mértékéről.


(3) A polgármester átruházott hatáskörben dönt az e rendeletben megállapított jogtalanul felvett ellátás visszafizetéséről, részletfizetésről,  a megállapított települési rendkívüli támogatásról,  települési krízis támogatásról, települési  beiskolázási támogatásról,  települési ösztöndíjtámogatásról,  települési mikuláscsomagi támogatásról, települési születési támogatásról,  települési lakásfenntartási támogatásról, települési rendkívüli rendszeres támogatásról,  köztemetés elrendeléséről, köztemetés költségeinek részletfizetési kötelezettségéről, települési időskorúak támogatásáról, települési gyermeknevelési támogatásról.

2. §.

Az Ör. 11. §. (2) bekezdés az alábbi i) ponttal egészül ki:

 ((2) Az eseti települési pénzbeli és természetbeni támogatás adható:)

i) települési gyermeknevelési  támogatás


3. §.

Az Ör. 15. §.  (3) és (6) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

(Települési beiskolázási támogatás: )


 (3) A beiskolázási támogatás maximum összege 25.000,-Ft.

 (6) Az egyedi támogatási kérelmekről a képviselő-testületi határozatban foglalt támogatási összeg figyelembevételével átruházott hatáskörben a polgármester dönt.



4. §.

Az Ör. az alábbi 8/B. Települési gyermeknevelési támogatás címmel és 15/B. §-al egészül ki:

8/B Települési gyermeknevelési támogatás

15/B. §.

(1) A képviselő-testület az önkormányzat éves szociális segélykeret összegének figyelembevételével települési gyermeknevelési támogatást állapíthat meg a család jövedelmi viszonyaitól függetlenül a gyermek születésétől a gyermek  három éves koráig.

(2) A települési gyermeknevelési támogatás megállapítására a jövedelemviszonyok vizsgálata nélkül az (1) bekezdésben foglalt jogosultaknak hivatalból  állapítható meg.

(3) Azon gyermek után a szülő nem jogosult települési gyermeknevelési támogatásra, aki után az óvodába járáshoz a beiskolázási támogatást már megkapta az adott évben.

(4) A gyermeknevelési támogatás  maximum összege 15.000,-Ft.

(5)A támogatás  pontos összegéről a képviselő-testület legkésőbb  minden év végéig határozatban dönt, kifizetésre minden év december 30-ig kerülhet sor.  

 (6) A támogatásról a döntést a képviselő-testület határozatában foglalt támogatási összeg figyelembevételével átruházott hatáskörben a polgármester hozza meg. „


5. §.

Az Ör. 16 §. (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

16. §. (Települési időskorúak támogatása.)


(2) Időskorúak támogatására jogosult az a személy, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

a.) Cserénfán bejelentett lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen lakóhelyén él és

b.) 62. életévét   a tárgyévben betöltött időskorú vagy

c) megváltozott munkaképességű személyek ellátásában (rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás) részesül és ezt igazolja, vagy saját jogú nyugellátásban részesül  és ezt igazolja, vagy

e) rokkantsági járadékban részesül és ezt igazolja, vagy

f) egészségkárosodási járadékban részesül és ezt igazolja vagy

g). baleseti járadékban részesül és ezt igazolja”


6. §.

(1) E rendelet  2019. november 20-án 18.00 órakor lép  hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

(2) Az R. 15. §-a alapján e rendelet hatályba lépése előtt  beadott és elbírált települési beiskolázási támogatási kérelmeket felül kell vizsgálni az e rendelet 3. §-ban foglaltak alapján. 


Stier László                                                               Patakiné Kercsó Szilvia

polgármester                                                                                   jegyző

Záradék:

A rendelet kihirdetve:   Cserénfa, 2019. november  20. 17. 30 órakor   

                         


Patakiné Kercsó Szilvia

                                                                              jegyző