Hajmás Község Képviselőtestületének 18/2013(XII.19.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatás ellátásáról

Hatályos: 2013. 12. 20- 2015. 11. 30

Hajmás Községi Önkormányzat Képviselőtestülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgtv.) 45.§ (6) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró illetékes környezetvédelmi igazgatási szerv véleményének kikérésével, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás ellátására a következőket rendeli el:


ELSŐ RÉSZ

Általános rendelkezések

I. Fejezet

1. A rendelet célja


  1. §

    (1) Hajmás község épített és természeti környezetének megóvása a közigazgatási területén belül keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz káros hatásaitól, azok célszerű és gondos kezelése által, továbbá az emberi egészség megóvása. Ennek érdekében a Képviselőtestület nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres összegyűjtésére, elszállítására, ártalommentes elhelyezésére kötelező közszolgáltatást szervez és e tevékenység ellátásáról közszolgáltatás útján gondoskodik.

    (2) Az emberi egészség védelme, a természeti és az épített környezet megőrzése érdekében mindenki köteles a települési környezet, különösen a közterületek szennyeződését, fertőzését okozó tevékenységtől, illetve magatartástól tartózkodni.

    (3) A hulladékok és azok bomlástermékeinek gyűjtése, tárolása, szállítása, ártalmatlanítása, hasznosítása, kezelése során meg kell akadályozni azok talajba, felszíni, vagy felszín alatti vízbe, levegőbe jutását.


2. A rendelet hatálya


2. §

(1) A közszolgáltatás kiterjed az ingatlanon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres összegyűjtésére, begyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére a kijelölt hulladéklerakó helyen.

(2) A közszolgáltatás Hajmás község teljes közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya a Vgtv. 44/B. §-ában meghatározott személyekre (a továbbiakban: ingatlantulajdonos) terjed ki.


II. Fejezet

A közszolgáltatás ellátásának rendje


1. A közszolgáltatási szerződés, a közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése


3.§.


(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését az önkormányzat helyi közszolgáltatás útján látja el.


(2) Hajmás község közigazgatási területén, mint működési területen a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését – e rendelet 1. mellékletét képező közszolgáltatási szerződés alapján a HB SPED Kft. 7479 Sántos Magyar u. 4. (a továbbiakban: közszolgáltató) látja el.


(3) A szállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ürítési helye a KVIZ Kft. által üzemeltetett 7400 Kaposvár, Dombóvári út 2. sz. alatt lévő szennyvíztelep.


(4) A szerződést mindkét fél 90 napos felmondási idővel írásban kártérítési kötelezettség nélkül felmondhatja (rendes felmondás). A felmondási idő alatt a közszolgáltatást változatlan feltételekkel kell teljesíteni. Súlyos szerződésszegés esetén az azonnali hatályú felmondásnak is helye van.


(5) A rendeletnek a közszolgáltatási szerződés tartalmi elemeire vonatkozó rendelkezései – külön szerződési kikötés hiányában is – a szerződés részeivé válnak. A közszolgáltatási szerződés nyilvános, amely megtekinthető Hajmás Község honlapján és hirdetőtábláján.


2. Közszolgáltató joga és kötelezettsége


4. §


(1) A közszolgáltatás lényeges feltételeiben bekövetkezett változásokról – ide nem értve a közszolgáltatási díj év eleji változását - a közszolgáltató az ingatlantulajdonost – a változás bekövetkezte előtt – írásban, köteles értesíteni. Ha a változás előre nem látható rendkívüli okból következik be változás, a közszolgáltató értesítési kötelezettségének egyéb alkalmas módon is eleget tehet.


(2) A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő tevékenységét a vonatkozó jogszabályi előírásokban foglalt, műszaki, közegészségügyi és egyéb feltételeknek megfelelően köteles ellátni.


(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítását úgy kell elvégezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. Elcsorgás esetén a szennyezést megszüntetni, az elcsorgott szennyvizet összegyűjteni, a szennyezett terület fertőtlenítését elvégezni vagy elvégeztetni, a kárelhárítást, a környezet eredeti állapotát helyreállítani a szennyezést okozó kötelessége, melynek haladéktalanul köteles eleget tenni.


(4) A közszolgáltató köteles a közszolgáltatással összefüggő valamennyi panaszt megvizsgálni, és a vizsgálat eredményéről a panaszost 30 napon belül írásban tájékoztatni.


(5) A közszolgáltató köteles elérhetőségéről (levelezési cím, telefonszám, email cím) a lakosságot értesíteni. A közszolgáltató elérhetőségét Hajmás Község Önkormányzata honlapján is közzéteszi.


(6) A közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (közszolgáltatást igénybe vevő neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve) a személyes adatok védelméről szóló jogszabályi rendelkezések figyelembevételével a közszolgáltató kezeli.


   3. Ingatlantulajdonos joga és kötelezettsége
                    5. §


 (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az e rendeletben meghatározott módon és helyen gyűjteni, továbbá elhelyezéséről vagy ártalmatlanításáról gondoskodni. Alapvető kötelessége e tekintetben, hogy a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezését a legalacsonyabb szinten tartsa

a) az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az elszállításra való átvételig a külön jogszabályban előírtak szerint ideiglenesen gyűjtse, illetve tárolja,


b) kizárólag a rendeletben megnevezett közszolgáltató szolgáltatását veheti igénybe,


c) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet úgy kezelje, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a természetes és épített környezetet ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.


(2) Az ingatlantulajdonost nem terheli az (1) bekezdésben foglalt kötelezettség az olyan beépítetlen ingatlana tekintetében, ahol nem tartózkodik, illetve nem keletkezik olyan nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz, amelyet tárolnia kell.



4. Közszolgáltatás ellátási rendje


6. §


(1) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltató által nyújtott helyi közszolgáltatást köteles igénybe venni.


(2) A közszolgáltató és az ingatlantulajdonos közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.


(3) Az ingatlantulajdonos az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az annak begyűjtésére e rendeletben feljogosított hulladékkezelőnek, a közszolgáltatónak köteles átadni.


(4) Az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatónál személyesen, írásban, email- en vagy telefonon megrendelni. A közszolgáltató a megrendelésnek három munkanapon belül köteles eleget tenni.


(5) A közszolgáltatás díjának megfizetése a teljesítést követően számla ellenében válik esedékessé.


(6) A közszolgáltató köteles 30 munkanapon belül a közszolgáltatással kapcsolatban hozzá beérkező észrevételeket és panaszokat megfelelő tájékoztatásban részesíteni. Amennyiben az észrevétel, a panasz azzal kapcsolatban merül fel, hogy az (4) bekezdésben említett egyedi megrendelést a közszolgáltató nem vagy nem időben teljesítette, úgy azt a közszolgáltató haladéktalanul köteles kivizsgálni és a szükséges intézkedéseket megtenni. A közszolgáltató köteles a szükséges intézkedéseket megtenni, amennyiben a hibabejelentés alapján valószínűsíthető a környezet vagy az ingatlantulajdonos vagyoni értékeiben bekövetkezett károsodás, vagy várható annak rövid időn belül történő bekövetkezése.


5. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésének, szállításának, elhelyezésének külön rendje


7. §


(1) A közszolgáltatás igénybevételét az ingatlantulajdonosnak kell megrendelni a közszolgáltatótól, aki a közszolgáltatást az ingatlantulajdonos külön megrendelésére köteles teljesíteni.


(2) A közszolgáltató a közszolgáltatást biológiai tisztítóba nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szállítandó anyagról okkal feltételezhető, hogy a vonatkozó jogszabályi rendelkezés alapján nem engedhető. Ebben az esetben a közszolgáltató laboratóriumi vizsgálat készíttetésére köteles. Amennyiben a laboratóriumi vizsgálat eredményeként nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek nem tekinthető, úgy a közszolgáltató – az igazolt költség ingatlantulajdonosra történő áthárításával – a mindenkori jogszabályi előírások figyelembe vételével megfelelő intézkedések kezdeményezése mellett megtagadja az elszállítást.


(3) A szennyvíz szállítása kizárólag zárt rendszerű járművel végezhető.


(4) A szennyvíz szállítására szolgáló eszközt közterületen tárolni tilos.


6. A közszolgáltatás díja


8. §.


(1) A helyi közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonos közszolgáltatási díjat köteles fizetni. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésének, szállításának és kijelölt ártalmatlanító helyen való elhelyezésének díját a rendelet 2. melléklete tartalmazza.


(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás díjának alapja az elszállított háztartási szennyvíz mennyisége. A díjat a szolgáltatást igénybe vevők készpénzben a teljesítést követően, számla ellenében vagy átutalással 15 napon belül teljesítik.


(3) A közszolgáltatónak október 31-ig be kell jelentenie a díjemelési igényét a következő évi díjak megállapítása érdekében. Az emelési igény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által elfogadott szakmai infláció mértékét.


9. §

A Vgtv. 44/E. § (1) bekezdése alapján az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék és annak járulékai adók módjára behajtandó köztartozásnak minősülnek, melyeknek behajtására a Vgtv. 44/E. § (2) – (6) bekezdésének rendelkezései az irányadók.

Záró rendelkezések


10. §


(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 15/2004.(XII.31.) önkormányzati rendelet hatályát veszíti.





Török Sándor                                                  Rubecz Zoltánné

polgármester                                                   jegyző




Z á r a d é k :



A rendelet kihirdetése 2013. december 19-én megtörtént.



                     Rubecz Zoltánné

jegyző

Mellékletek