Hajmás Község Önkormányzat Képviselőtestületének 6/2017(VII.28..) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 07. 29- 2022. 10. 26

Hajmás Község Önkormányzat Képviselőtestületének 6/2017(VII.28..) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól1

2017.07.29.

Hajmás Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - figyelemmel a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012 (XI. 8.) Korm. rendelet 29. §-ában foglaltakra is – a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya Hajmás Község településfejlesztési koncepciójának, integrált településfejlesztési stratégiájának, településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének készítése, módosítása során a 2. § szerinti partnerekre, valamint a partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.

2. A partnerek meghatározása

2. § A partnerségi egyeztetésben az alábbi természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban: partnerek) vehetnek részt:

a) a település közigazgatási területén ingatlannal rendelkezni jogosult természetes vagy jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet,

b) a településen székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet,

c) a településen székhellyel bejegyzett civil szervezet,

d) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) bekezdés c) pontja alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásába - a partnerségi egyeztetés megkezdése előtt legalább 30 napnál korábban - a polgármesternél írásban bejelentkező egyéb szervezet.

3. A partnerekkel történő egyeztetés szabályai

3. § (1) Adott véleményezési eljárás során a partnerek minimális tájékoztatási formáját a Kormányrendelet alapján a jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Az előzetes tájékoztatás során a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012 (XI. 8.) Korm. rendelet (továbbiakban: TFR) 29/A. § (3) bekezdés szerint közzétett hirdetmény tájékoztatást nyújt az eljárás tárgyáról, megindításáról, az előzetes tájékoztató elérhetőségéről, az eljárás és a véleményezés módjáról, és annak határidejéről.

(3) A véleményezési eljárás során a TFR 29/A. § (3) bekezdése szerint közzétett hirdetmény tájékoztatást nyújt az eljárás tárgyáról, az elkészült tervezet elérhetőségéről, a véleményezési módjáról és annak határidejéről.

(4) Lakossági fórum esetén, annak tárgyáról, helyéről és időpontjáról a lakossági fórum idejét megelőző 8 nappal korábban a helyben szokásos módon közzétett lakossági hirdetmény útján kell értesíteni a partnereket. A lakossági fórumról jelenléti ív és jegyzőkönyv készül, mely írásban rögzíti a javaslatokat, észrevételeket. A jegyzőkönyv tartalmazza a javaslattevő, észrevételező nevét és címét.

(5) Amennyiben nincs lakossági fórum, a partnerek az észrevételeiket, javaslataikat a hirdetmény közzétételétől számított 8 napon belül tehetik meg, a polgármesterhez címzett, Batéi Közös Önkormányzati Hivatal Szentbalázsi Kirendeltségére (7473 Szentbalázs Fő u. 85.) írásban benyújtott, szövegszerű, indoklással ellátott véleményben.

4. A javaslatok, vélemények dokumentálásának, elfogadásának és nyilvántartásának módja

4. § (1) A lakossági fórumot követő 8 napon belül, valamint lakossági fórum hiányában a hirdetmény közzétételétől számított 8 napon belül a partnerek írásos, indoklással ellátott észrevételeket tehetnek papíralapon benyújtva a Polgármesternek címezve, Batéi Közös Önkormányzati Hivatal Szentbalázsi Kirendeltségére (7473 Szentbalázs Fő u. 85.) történő megküldéssel.

(2) A beérkezett vélemények dokumentálása, nyilvántartása, valamint az el nem fogadott javaslatok indokolása, azok dokumentálása és nyilvántartása az államigazgatási véleményekre vonatkozó, TFR-ben rögzített szabályok szerint történik.

(3) A beérkezett véleményekről, javaslatokról készülő összefoglaló és az annak elfogadásáról szóló határozat az önkormányzati honlapon (www.hajmas.hu) kerül kihirdetésre.

(4) A településfejlesztési és településrendezési dokumentumokat, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló önkormányzati döntéseket elfogadásukat követően az önkormányzati honlapon közzé kell tenni.

5. Záró rendelkezések

5. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

Az állandó partnerek minimális tájékoztatási formája



eljárás típusa


előzetes tájékoztatás
módja


elfogadás előtti véleményezés módja
(munkaközi tájékoztatás)



Településfejlesztési Koncepció

Integrált Településfejlesztési Stratégia

készítése


- közterületi hirdetőfelület;
- önkormányzati honlap;
- lakossági fórum;


- közterületi hirdetőfelület;
- önkormányzati honlap;
- lakossági fórum;


módosítása


- közterületi hirdetőfelület;
- önkormányzati honlap;
- lakossági fórum;

- közterületi hirdetőfelület; vagy
- önkormányzati honlap;

Településarculati Kézikönyv

készítése módosítása

- közterületi hirdetőfelület;
- önkormányzati honlap;
lakossági fórum;

- közterületi hirdetőfelület;
- önkormányzati honlap;
- lakossági fórum;

Településképi Rendelet

készítése módosítása


Településrendezési eszközök:

-Településszerkezeti Terv;
- Szabályozási Tervek;
-Helyi Építési Szabályzat

teljes eljárás

- közterületi hirdetőfelület;
- önkormányzati honlap;
- lakossági fórum;

- közterületi hirdetőfelület;
- önkormányzati honlap;
- lakossági fórum;
- helyi újság

egyszerűsített eljárás



-
-








tárgyalásos eljárás
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, vagy Kgy. döntésével kiemelt fejlesztési területté nyilvánított területen megvalósítandó beruházás érdekében

Tárgyalásos eljárás kihirdetett vészhelyzet esetén


-



- önkormányzati honlap

1

Az önkormányzati rendeletet a Hajmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte 2022. október 27. napjával.