Hajmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 01. 28- 2023. 01. 28

Hajmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2023.01.28.

Hajmás Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Somogy Megyei Szervezet véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Hajmás település közigazgatási területén lévő 040. hrsz-ú köztemetőre (a továbbiakban temető), annak fenntartására, a temetkezésekkel kapcsolatos tevékenységekre és azok folytatóira, a temető látogatóira, valamint a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatókra.

2. § (1) A temető fenntartásáról és üzemeltetéséről Hajmás Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) gondoskodik, az Önkormányzat temetkezési szolgáltatást nem végez.

(2) A szabályozás célja, hogy a település területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa - megkülönböztetés nélkül és az elhunyt végakarata szerint - az elhunytakat megillető jogokat, a végtisztesség megadása, az emberhez méltó temetés garantálása érdekében. A rendelet szabályozza a temetők használatának és működésének rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát a 3. melléklet szerint.

(3) Az Önkormányzat által fenntartott temető köztemető.

2. Helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

3. § (1) A tulajdonos a köztemetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a) ravatalozó

b) hulladékgyűjtő,

c) vízvétel,

d) kerítés és

e) illemhely.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt létesítmények közül sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, koszorú és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja.

3. A temető használatának és igénybevételének szabályai

4. § A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelnie az elhaltak iránti kegyelet igényeinek, és lehetővé kell tennie a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítását.

5. § (1) A temető bejáratánál jól látható helyen táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitvatartási idejét, az Önkormányzat megnevezését és címét, valamint a temető részletes térképét.

(2) A köztemető nyitvatartási rendje folyamatos.

(3) A temetőben kiskorú gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat. Az általa okozott kárért a felügyelő tartozik felelősséggel.

(4) A gyászszertartásokhoz szükséges felszerelések, kellékek a ravatalozó épületében találhatóak. A ravatalozó kulcsa az önkormányzat által megbízott személynél található.

(5) A megbízott a temetkezési vállalkozó részére köteles átadni a ravatalozó kulcsát. Temetés után a ravatalozó kitakarításáról az Önkormányzat gondoskodik. A temetést követően a ravatalozó kulcsát a megbízottnak haladéktalanul vissza kell szolgáltatni.

6. § (1) A temető útjain tilos gépjárművel közlekedni, kivéve:

a) a súlyos mozgáskorlátozott személyt szállító járművet,

b) a temetkezési tevékenységben részt vevő járművet,

c) a temető üzemeltetéséhez szükséges járművet.

(2) A temetőben munkát végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

(3) A látogatók gépjárműveiket - az (1) és (2) bekezdésben foglaltak kivételével - csak az erre a célra a temetőn kívül kijelölt területen helyezhetik el.

7. § (1) A temető tisztántartása az Önkormányzat feladata.

(2) A temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése, minden látogató kötelessége.

(3) A temetőben munkát – a sírgondozás és a sírok beültetése kivételével – csak az Önkormányzat által engedélyezett és meghatározott időben lehet végezni. A munka megkezdésének és befejezésének idejét az Önkormányzatnak be kell jelenteni.

(4) Padot, ülőhelyet elhelyezni csak az Önkormányzat engedélyével és az általa kijelölt helyre lehet.

(5) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési és bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak az Önkormányzat hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani. Az építéshez szükséges ömlesztett anyagot (pl. betont) csak vaslemezen lehet előkészíteni.

(6) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad. Avart, elszáradt koszorú- és virágmaradványt elégetni a temetőben tilos.

(7) A temető területéről sírkövet, síremléket, sírjelet (fejfát) kiszállítani csak az Önkormányzat írásos engedélyével lehet.

8. § (1) A temetőben elhelyezett tárgyakért, valamint a sírok és síremlékek esetleges megrongálásáért az Önkormányzatot anyagi felelősség nem terheli.

(2) A temetőbejáratot, a fogadóteret, a ravatalozóhoz vezető utat, a ravatalozó környezetét parkszerűen kell kialakítani és gondozni.

(3) A temető területének fásítását úgy kell megoldani, hogy az segítse a tájékozódást, és ne akadályozza a közlekedést.

(4) A temetőbe, illetve a ravatalozóba kiszállított holttest hűtéséről halott hűtő berendezésben a ravatalozásig folyamatosan gondoskodni kell.

4. Temetési hely gazdálkodási szabályai

9. § (1) A temetési hely, illetve az újraváltás díját, valamint az urnafülke díját az 1. melléklet tartalmazza, a díjakat az Önkormányzat részére kell megfizetni.

(2) A temetési hely megváltásával a befizető megszerzi a temetési hely feletti rendelkezési jogot.

(3) A rendelkezési jog időtartama:

a) koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év, kettős sírhely esetén az utolsó temetés napjától számított 25 év,

b) sírbolt esetén 60 év,

c) urnafülke esetén 10 év,

d) urnasírbolt és urnasírhely esetén 25 év.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható (újraváltható).

(5) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve, ha a temetési hely megszűnik.

(6) A temetési helyre vonatkozó rendelkezési jog a temetési helyből kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, illetve elhamvasztásával is megszűnik, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.

(7) Kettős sírhelynél, ha az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismételten megváltja.

(8) Az elhagyott, 25 éve gondozatlan sírok esetében az Önkormányzat a sírokat újra értékesítheti, ha azt a hirdetmény közzétételét követően - jogszabályban meghatározottak szerint - nem váltják meg újra.

5. Sírhely méretezés, sírjelek alkalmazása

10. § (1) A temetőt sírhelytáblákra, a sírhelytáblákat sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket az üzemeltető jelöli ki.

(2) A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell.

(3) Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes sírhely, kettős sírhely és sírbolt. Az egyes sírhely alapmérete egy koporsó, a kettős sírhely alapmérete két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas sírgödör.

(4) A sírgödör mélysége 200 cm.

(5) A sírbolt (kripta) legalább két koporsó elhelyezését biztosító, terepszint alatti és feletti építményrészből álló temetési hely. A sírbolt méretét a befogadott koporsók száma határozza meg. A sírbolt temetőn belüli elhelyezését az Önkormányzat jelöli ki. Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával, a külön jogszabályban meghatározott esetekben, az építési hatóság engedélyével építhető. A hozzájárulást meg kell adni, ha az építtető a sírbolt helyét megváltotta.

(6) Urnába helyezett hamvak temetési helye lehet urnafülke (kolumbárium), hamvakat tartalmazó urna földbe temetésére urnasírhely és urnasírbolt alakítható ki.

(7) A temetési helyek méreteit a 2. melléklet tartalmazza.

11. § (1) A temetési hely megjelölésére sírjel használható,

(2) A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét a temető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni.

(3) A temetési helyen túl terjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.

(4) Halva született magzat sírhelyét jelzőfával kell megjelölni, amelyen a temetés napját és a temetési hely sorszámát kell feltüntetni.

(5) Ha a halva született magzat eltemetéséről közeli hozzátartozója gondoskodott, annak kérésére a sírhelyen kereszt vagy fejfa is elhelyezhető és azon utónevét is fel kell tüntetni.

12. § (1) Az Önkormányzat a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel vagy a sírbolt helyreállítására köteles felhívni. A felhívást – a temetési hely megjelölésével – a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni és a felhívás közlését a rendelkezésre jogosult ismert lakcímén is meg kell kísérelni.

(2) Ha a sírjel felett rendelkezni jogosult a felhívás ellenére a sírjelet nem állítja helyre és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, akkor a közvetlen veszélyt a rendelkezésre jogosult költségére a temető tulajdonosa szünteti meg.

(3) A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetés nem történhet.

13. § (1) A temetőben – a kegyeleti jogok gyakorlása céljából – a temetési helyekről az üzemeltető nyilvántartásokat vezet. A sírboltokról szóló nyilvántartás vezetésére a sírbolt könyv, az egyéb temetési helyek nyilvántartására a nyilvántartó könyv szolgál.

(2) A nyilvántartó könyvet a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 18. §-ában foglaltak szerint.

(3) A nyilvántartó könyvbe és a sírbolt könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be.

(4) A temető üzemeltetője köteles gondoskodni a nyilvántartó könyvbe, illetve a sírbolt könyvbe bejegyzett (tárolt) személyes adatok biztonságáról.

6. Kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, sírgondozás szabályai

14. § (1) Az építmények, sírjelek, növényzet állagmegóvásáról úgy kell gondoskodni, hogy az a temetőlátogatók biztonságát ne veszélyeztesse.

(2) A sírhely felett rendelkezni jogosult köteles a sírhely gondozására, annak gyomtalanítására.

(3) A temetési helyekre egynyári vagy évelő, lágyszárú dísznövények ültethetők. Fás szárú növény ültetése esetén annak kifejlett magassága nem érheti el a 1,5 méter magasságot és a szomszédos temetési helyek megközelítését, gondozását nem akadályozhatja.

(4) Kegyeleti tárgyakat, növényeket, egyéb díszítő anyagokat sírhelyről ellopni, rongálni és bepiszkítani tilos.

(5) A sírhely gondozása során keletkező szemetet csak az Önkormányzat által kijelölt helyre szabad vinni.

(6) A sírhely gondozását úgy kell végezni, hogy az ne sértse mások kegyeleti érzéseit és ne akadályozza azokat a sírgondozásban.

(7) A sírhely gondozása, illetve egyéb munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, illetve búcsúztatás alatt munkavégzéssel összefüggő hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

(8) Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

(9) A temetőben a sírhelyek bekerítése tilos, erre engedély nem adható.

7. A kegyeleti közszolgáltatások feltételei

15. § (1) A kegyeleti közszolgáltatás azon önkormányzati tevékenységek összessége, melyek a köztemető fenntartását, üzemeltetését jelentik.

(2) A díjak mértékét évente felül kell vizsgálni.

(3) A díjakat az Önkormányzatnak kell befizetni, aki erről számlát állít ki.

8. A temetési hely megváltási díja

16. § A temetési hely megváltási díjára vonatkozó rendelkezéseket az 1. melléklet tartalmazza.

9. A temetőfenntartási hozzájárulás, valamint a létesítmények vállalkozók részéről történő igénybevételének díja

17. § Az Önkormányzat temetőfenntartási hozzájárulást, valamint a létesítmény vállalkozók részéről történő igénybevételéért díjat nem állapít meg.

10. A temetési szolgáltatások

18. § (1) Temetési szolgáltatási tevékenység:

a) temetésfelvétel,

b) az elhunytnak a kegyeleti igényeknek megfelelő temetésre való – az egészségügyi szolgáltató halottkezelési feladatkörébe nem tartozó és az egészségügyi intézmény területén kívül végzett – előkészítése,

c) a temetéshez szükséges kelékekkel való ellátás,

d) a ravatalozás,

e) a búcsúztatás,

f) sírhelynyitás és visszahantolás,

g) a sírba helyezés,

h) a halottszállítás,

i) a hamvasztás és urnakiadás,

j) az urnaelhelyezés,

k) a hamvak szórása,

l) az exhumálás,

m) az újratemetés.

(2) Az egyházi szertartás szerinti búcsúztatás a Tv. értelmében nem minősül temetkezési szolgáltatásnak.

(3) Az eltemettető szabadon választja ki azt a szolgáltatót, aki az (1) bekezdésben felsorolt tevékenységeket az eltemettető megrendelésére elvégzi.

(4) A temetkezési szolgáltató a tevékenység ellátása során köteles az eltemettetőnek a temetési szertartásra vonatkozó rendelkezését – az egyházi temetés esetén az egyházi szertartás rendjének megfelelően – tiszteletben tartani.

11. A temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

19. § A temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendjét a 7. § szabályozza.

12. A mesterséges vagy spontán abortusz folytán távozó magzat, csonkolt testrész, emberi szerv, szervmaradvány eltemetésére vonatkozó rendelkezések. A hamvak szétszórására kijelölt hely

20. § A mesterséges vagy spontán abortusz folytán távozó magzat, csonkolt testrész, emberi szerv, szervmaradvány eltemetésére szolgáló külön sírhelytáblát jelöl ki, melyet a temető térkép tartalmaz.

13. Védett sírjelek, temetési helyek nyilvántartása

21. § A védett sírjelek, temetési helyek nyilvántartásával kapcsolatban a Tv. vonatkozó rendelkezései az irányadóak.

14. Záró rendelkezések

22. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

23. § Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló 16/2008(XI.20.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelethez

A temetkezési helyek díjáról és a temető fenntartási hozzájárulási díjról (Áfát tartalmazzák)

A. Sorszám

B. Megnevezés

C. Díj mértéke

1.

Gyermek sírhely 25 évre

200 Ft.

2.

Felnőtt sí rhely 25 évre

300 Ft.

3.

Felnőtt kettes sírhely 25 évre

500 Ft.

4.

Sírbolt 60 évre

kétszer annyi felnőtt sírhely árát kell megtéríteni, mint ahány felnőtt sír elhelyezésére a sírbolt lehetőséget nyújt.

5.

Urnahely 10 évre

10000 Ft.

6.

Temetőfenntartási hozzájárulás

0 Ft.

2. melléklet a 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelethez

A temetési helyek méretei
I. A sírhelyek méretei:

1. Felnőtt sírhely:

1.1. egy személyes: 2,5 m hosszú, 2 m mély, 1,5 m széles.

1.2. kettő személyes: 2,5 m hosszú, 2 m mély, 2,5 m széles

2. Gyermek sírhely: 1,3 m hosszú, 2 m mély, 1 m széles

3. Urna földbe temetésénél: 0,8 m hosszú, 1 m mély, 0,6 m széles

4. Sírboltok: méretük egyező a sírhelyek méreteivel

II. Egymástól való oldaltávolság: 0,6 méter

3. melléklet a 3/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelethez

A TEMETŐ RENDJÉRŐL

1. A TEMETŐ RENDJÉRŐL

a) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani.

b) A temetőben gépkocsin, lovaskocsin, motorkerékpáron vagy kerékpáron közlekedni tilos.

c) A sírhelyek gondozásáról, karbantartásáról az elhunyt közeli hozzátartozói kötelesek gondoskodni, mely legalább évenkénti kétszeri rendbetételi kötelezettséget jelent.

d) A sírokat, síremlékeket, és sírboltokat, és azokon lévő tárgyakat, a temetőben lévő épületet, hirdetményeket és egyéb tárgyakat, az utakat, a temető fáit, bokrait, növényzetét megrongálni vagy beszennyezni, a sírok, vagy sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül eltávolítani tilos.

e) A sírhelyek gondozásával kapcsolatban keletkező szemetet a sírhelyek között tárolni nem szabad, azt a kezelő által kijelölt (kiépített) szemétgyűjtőbe kell elszállítani azonnal.

f) A temetőben gyertyát gyújtani, illetve égő gyertyát a sírokon elhelyezni csak oly módon lehet, hogy az tűzet ne okozzon. Égő gyertyát felügyelet nélkül hagyni tilos.

g) Kutyát vagy más állatot a temetőbe bevinni, beengedni tilos.

h) A temető területén sírok és sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakon (koszorú, dísznövény, virágcserép, stb.) kívül egyéb tárgyak elhelyezéséhez a temető kezelőjének engedélye szükséges (sírkő, stb.).

i) A temetőben elhelyezett tárgyakért a temető kezelője, fenntartója és üzemeltetője nem tartozik felelősséggel.

2. A TEMETŐ KEZELÉSE, SÍRHELYEK ELHELYEZÉSE.

a) Az Önkormányzat képviselőtestülete, mint kezelő dönt a fenntartás és üzemeltetés módjáról.

b) A sírokon legfeljebb 2 méter magas síremléket lehet elhelyezni.

c) A sírhelyek kijelöléséről a fenntartó, üzemeltető gondoskodik.

d) A sírhelyek árát – kijelöléskor – a fenntartónak, üzemeltetőnek kell befizetni. e) A sírhelyek új árának megállapítását a szokásos módón közzé kell tenni. f) A temető rendjéről szóló szabályzatot a temető kapujára ki kell helyezni.