Kaposgyarmat Község Önkormányzat Képviselő-testületének1/2020 (I.30.) önkormányzati rendelete

Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2019 (XI.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 01. 31- 2020. 01. 31

Kaposgyarmat Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §


Kaposgyarmat Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2019. (XI.21.) önkormányzati rendeletének – továbbiakban: Ör. -  13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


13. §. (1) A képviselő-testület ülését a polgármester vezeti. Távollétében az alpolgármester, ha ő is távol van a korelnök vezeti az ülést.


2. §


Az Ör. 19. § (4) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


19. § (4) A titkos szavazást a képviselő-testület bonyolítja le a jegyző közreműködésével, aki:

a) ismerteti a szavazás módját és előkészíti a szavazólapokat,

b) összeszámolja a szavazatokat és megállapítja az érvényes és érvénytelen szavazatok számát,

c) szavazásról jegyzőkönyvet készít, amely tartalmazza a szavazás helyét, napját, jelenlévő képviselő-testület tagjainak nevét és tisztségét, szavazás során felmerülő egyéb körülményeket, „


3. §


Az Ör. 20. § (5) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

20. § (5) „A kizárás bejelentésének szándékos elmulasztása esetén kezdeményezhető a képviselőnek adott havi tiszteletdíj 10%-ának  kifizetésének megvonása. A kezdeményezést bármelyik képviselő előterjesztheti. A kezdeményezésről a képviselő-testület soron kívül minősített többséggel dönt.”

4. §


Az Ör. 26. § (5) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

26. §  (5) A képviselő-testület egy havi tiszteletdíját megvonja annak a képviselőnek, aki igazolatlanul legalább egymást követő két alkalommal hiányzik a rendes képviselő-testületi ülésről.   Az előterjesztést bármely képviselő benyújthatja a soron következő testületi ülésre. 

5. §


Az Ör. 27. §  helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(1) Kaposgyarmat Önkormányzat Képviselő-testülete az Mötv. 57. §-a alapján bizottságot nem hoz létre mivel a település lakosságszáma a 100 főt nem éri el.

(2) A képviselő-testület látja el az Mötv.-ben meghatározott  a képviselői vagyonnyilatkozatok kezelésével, összeférhetetlenségével és méltatlansággal kapcsolatos nyilvántartási és egyéb feladatokat.


6. §


Az Ör. 31. § (5) bekezdése helyébe  a következő rendelkezés lép:

31. § (1) A polgármesteri és alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatás a képviselő-testület összehívására, működésére, az ülés vezetésére vonatkozóan a hatáskört a korelnök gyakorolja.


7. §


(1) Az Ör. a kihirdetést követő napon lép hatályba és a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az Ör.  28. §-a, 29. § (3) bekezdése, a 46. § (4) bekezdése a) 3. pontja és b) 3. pontja, a 3. melléklete és 3. függeléke hatályát veszti.



Hegedüs Jenő                                                                        Patakiné Kercsó Szilvia

polgármester                                                                          jegyző


A rendelet kihirdetve:

Kaposgyarmat, 2020. január 30.



Patakiné Kercsó Szilvia

jegyző