Kaposgyarmat Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 14

Kaposgyarmat Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.14.

Kaposgyarmat Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak szerveire (polgármester, bizottság) és az önkormányzat önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerveire ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

2. § (1) A képviselő-testület a címrendet a (2) bekezdés szerint állapítja meg.

(2) Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások és bevételek e rendelet 1.melléklet szerint alkot egy címet.

II. Fejezet

A költségvetés bevételei és kiadásai

3. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetésének kiadási főösszegét 37.390.934 Ft-ban, bevételi főösszegét 37.390.934 Ft-ban állapítja meg.

(2) Az önkormányzat a tárgyévi költségvetési bevételét:37.390.934 Ft-ban

a) működési költségvetési bevételét: 24.622.364 Ft-ban

b) felhalmozási költségvetési bevételét 7.750.000 Ft-ban.

(3) Az önkormányzat a tárgyévi költségvetési kiadását: 36.899.678. Ft-ban

a) működési költségvetési kiadását: 25.458.893 Ft-ban, ezen belül

aa) személyi jellegű kiadások 15.879.926 Ft-ban

ab) munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó 2.091.984 Ft-ban

ac) dologi jellegű kiadások 6.790.000 Ft-ban

ad) ellátottak pénzbeli jutatásai 400.000Ft-ban

ae) egyéb működési célú kiadások 296.926 Ft-ban

af) működési célú általános tartalék 2.2.804.164 Ft-ban

ag) Államháztartáson belüli megelőlegezés 727.952 Ft-ban.

b) felhalmozási költségvetési kiadását 8.400.000 Ft-ban, ezen belül

ba) beruházások előirányzata 200.000 Ft-ban

bb) felújítások előirányzata 8.200.000 Ft-ban

bc) egyéb felhalmozási kiadás 0 Ft-ban

bd) fejlesztési célú céltartalék 0 Ft-ban hagyja jóvá.

(4) Az önkormányzat előző év felhasználható tervezett maradványát 5.018.570. Ft-ban, ezen belül

a) működési hiány finanszírozását szolgáló maradvány 5.018.570 Ft-ban

b) felhalmozási hiány finanszírozását szolgáló maradvány 0 Ft-ban hagyja jóvá.

(5) Az önkormányzat a finanszírozási célú műveletek

a) bevételét 0 Ft-ban

b) kiadását 0 Ft-ban, ezen belül

ba) működés finanszírozását szolgáló műveletek kiadását 0 Ft-ban

bb) felhalmozás finanszírozását szolgáló műveletek kiadását 0 Ft-ban hagyja jóvá.

(6) A képviselő-testület az előző évi maradványát működési és felhalmozási cél szerinti tagolásban a 2. melléklet alapján hagyja jóvá.

(7) A képviselő-testület a (5) bekezdésen túli költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételeit, kiadásait működési és felhalmozási cél szerinti tagolásban a 3. melléklet alapján hagyja jóvá.

Az önkormányzat bevételei és kiadásai

4. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat költségvetési egyenlegének összegét működési és felhalmozási cél szerinti bontásban e rendelet 4. melléklete szerint hagyja jóvá.

(2) A képviselő-testület az önkormányzat költségvetési bevételeit kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban e rendelet 5. melléklete szerint hagyja jóvá.

(3) A képviselő-testület az önkormányzat engedélyezett létszámát költségvetési kiadásait kiemelt előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban e rendelet 6. melléklete szerint hagyja jóvá.

(4) A képviselő-testület a helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat e rendelet 7. melléklete tartalmazza.

(5) A képviselő-testület a helyi önkormányzat nevében végzett felújítások kiadásait felújításonként e rendelet 8. melléklete szerint hagyja jóvá

(6) A képviselő-testülete a helyi önkormányzat nevében végzett beruházások kiadásait beruházásonként e rendelet 9. melléklete szerint hagyja jóvá.

(7) A képviselő-testület az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, valamint a helyi önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait e rendelet 10. melléklete szerint állapítja meg.

(8) A képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát és az általuk foglalkoztatott létszámát e rendelet 11. melléklete szerint állapítja meg.

(9) A képviselő-testület az önkormányzat foglalkoztatott közfoglalkoztatottak létszámát e rendelet 12. melléklete szerint állapítja meg.

A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések, a hitelműveletekkel kapcsolatos hatáskörök

5. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a számlavezető bankkal a folyószámla-hitelkeret megállapodásnak a bankszámla-szerződésben rögzített maximum 3 millió forint összegben történő aláírására, illetve amennyiben a likviditási helyzet indokolja a számlavezető banktól munkabér és más rövid lejáratú hitel felvételére éven belül.

(2) A képviselő-testület a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Stabilitási tv.) 8. § (2) bekezdése alapján az önkormányzat adósságot keletkeztető ügylet várható együttes összegét, az adósságot keletkeztető ügyeletek futamidejének végéig, és a Stabilitási tv. 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerint saját bevételek és az adósságot keletkeztető ügyletekből fennálló kötelezettségek arányát 13. mellékletben hagyja jóvá.

A bevételi többlet kezelése

6. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti lekötés útján, továbbá a beadott pályázatok megvalósítására forrásként felhasználhatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 5.000.000 Ft-ig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

Általános és céltartalék

7. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat céltartalékát 0 Ft összegben az e rendelet 14. mellékletében felsorolt célokra állapítja meg.

(2) A képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát 2.804.164 Ft-ban állapítja meg.

(3) A képviselő-testület az önkormányzati tartalékkal való rendelkezés jogát a polgármesterre ruházza, aki a tartalékkal való rendelkezésről a legközelebbi képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

Több éves kihatással járó feladatok

8. § A képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait e rendelet 15. melléklete szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

Előirányzat-felhasználási ütemterv

9. § A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi likviditási tervét a várható bevételeinek alapul vételével, havi és a tárgyhónap vonatkozásában havi ütemezéssel teljesíthető kiadásokat a 16. mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

Támogatások

10. § Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást e rendelet 17. melléklete tartalmazza.

III. Fejezet

A 2024. évi költségvetés végrehajtásának szabályai.

11. § (1) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási, bevételi és létszám-előirányzatok közötti és a céltartalék terhére történő átcsoportosítás jogát a polgármesterre ruházza át az alábbiak szerint:

a) kiemelt előirányzatok között átcsoportosítás hajthat végre,

b) a költségvetésben nem szereplő kiadásokat teljesíthet.

(2) Az átruházott hatáskörben hozott döntések a későbbi években a képviselő-testület által jóváhagyottnál nagyobb többletkiadással nem járhatnak.

(3) Az átruházott hatáskörben történt átcsoportosításokról az érdekeltek negyedévente, a negyedévet követő első képviselő-testületi ülésen kötelesek beszámolni. A költségvetési rendelet módosítására a polgármester ezzel egyidejűleg javaslatot tesz.

(4) A képviselő-testület a polgármester által kezdeményezett rendelet-módosításról a 13. § (2) bekezdésben foglalt módon dönt.

12. § A helyi önkormányzati költségvetési szerv maradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

13. § (1) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(2) A képviselő-testület az (1) bekezdés alapján – az első negyedév kivételével – negyedévenként, döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

A költségvetési szerv előirányzat-módosításának szabályai

14. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő kiemelt bevételei és kiadások közötti átcsoportosításáról a képviselő-testület dönt.

(2) Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére kivéve az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr). 36. § (2)-(3) bekezdésében foglalt eseteket.

Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások

15. § (1) Az önkormányzat által jutalmazásra tervezett előirányzat (prémium címén teljesítményösztönzésre, személyi ösztönzésre) az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 10 %-át nem haladhatja meg.

(2) Az Önkormányzat polgármestere önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva a költségvetési szerv részére engedélyezett létszám keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(3) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.

Támogatási szerződésről

16. § (1) A támogatások átadása előtt a támogatás címzettjével támogatási szerződést kell kötni.

(2) A képviselő-testület hatásköre a támogatások elbírálása, a szerződést a polgármester írja alá.

(3) A nettó 3 millió Ft-ot elérő, vagy azt meghaladó értékű az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII törvény 1. melléklet III. Gazdálkodási adatok 4. pontjában meghatározott szerződéseket közzé kell tenni a helyben szokásos módon történő hirdetőtáblára történő közzététellel, és az önkormányzat honlapjára történő feltöltéssel, a döntés meghozatalát követő 60 napon belül.

Államháztartáson kívüli forrás átadás, átvétel szabályairól

17. § (1) Az önkormányzattól támogatásra az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi XLXXV. törvényben szereplő helyi illetékességű civil szervezetek, és a törvény 5. §-ában megfogalmazott természetes személyeknek a közössége jogosult természetbeni, vagy pénzbeli támogatásokra, akiknek az alapító okiratban bejegyzett tevékenysége az önkormányzat közigazgatási területén kötelező vagy önként vállalt feladatai közül elsősorban szociális, közművelődési, sport, egészségügyi, oktatási, kulturális, községgazdálkodási, köztemető fenntartási, ifjúsági, gyermekvédelmi, közbiztonsági, kisebbségi feladatokat szolgál.

(2) Támogatásra szerezhet jogosultságot az (1) bekezdésben foglaltakon kívül a nem helyi illetékességi bejegyezett civil szervezet is, amelynek az alapító okiratában foglalt tevékenysége, feladatai az önkormányzati feladatok közül az (1) bekezdésben meghatározottak valamelyikét tartalmazza.

(3) Az önkormányzat a költségvetési működési kiadások előirányzatán belül, az egyéb működési célú kiadások kiemelt előirányzatából az (1)–(2) bekezdésben nyújtott támogatások éves támogatási keretének megosztását a 18. melléklet tartalmazza.

(4) A 18. számú mellékletben meghatározott előirányzat felhasználására vonatkozóan az igényt a

a) a (2) bekezdésben meghatározott szervezeteknek minden év március 31-ig,

b) a (3) bekezdésben meghatározott szervezeteknek év közben, de legkésőbb december 15-ig kell jelezniük a képviselő-testület felé, aki dönt a keret felhasználásáról a beérkezett igények sorrendjében.

(5) A támogatási szerződésben rögzíteni kell legalább az Ávr. 76. § (1) bekezdés a)-h) pontjában foglalt feltételeket.

(6) A támogatás folyósítására a támogatási szerződés aláírását követő 5 napon belül sor, úgy, hogy a támogatás folyósítására a támogatási szerződésben meghatározottak szerint kerül sor.

(7) A támogatásban részesülő elszámolási kötelezettséggel tartozik a képviselő-testület felé.

(8) A támogatás összegének célhoz rendelt felhasználását a támogatott nevére kiállított számviteli bizonylattal kell igazolni. A támogatott elszámolási kötelezettségének a támogatás folyósítását követő év február 15. napjáig köteles eleget tenni.

(9) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő, illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás a következő évben nem ítélhető meg.

(10) Az államháztartáson kívül érkező forrás felhasználásáról, elfogadásáról értékhatártól függetlenül a képviselő-testület dönt.

18. § (1) A Batéi Közös Önkormányzati Hivatal, mint önállóan gazdálkodó és működő gazdasági szervezettel rendelkező költségvetési szerv ellátja a fenntartó önkormányzatok és az önkormányzatokhoz tartozó intézmények, társulásoknak, nemzetiségi önkormányzatoknak államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 10. § (4a) bekezdés alapján meghatározott gazdálkodási feladatait külön munkamegosztási megállapodás alapján.

(2) A Hivatal és a más önkormányzattal közösen fenntartott önállóan működő és gazdálkodó, vagy önállóan működő költségvetési szerv költségvetési támogatását a képviselő-testület a költségvetési szervek pénzellátási rendje szerint biztosítja. Az egyéb szervezetek részére nyújtott támogatások a megállapodásoknak megfelelően, illetve havonta egyenlő részletekben kerülnek kiutalásra.

19. § A Képviselő-testület az önkormányzatnál és költségvetési szerveinél a kiadások készpénzben történő kifizetését az alábbi esetekben engedélyezi:

a) lakossági folyószámlával nem rendelkező ellátottak szociális juttatásainak kifizetése,

b) igazgatás-szolgáltatási díjak,

c) a munkába járással, munkavégzéssel összefüggő napidíj saját gépjármű vagy tömegközlekedési eszköz használatának megtérítése,

d) illetményelőleg kifizetése,

e) lakossági túlfizetések visszafizetése,

f) vásárlásra, elszámolásra kiadott előlegek,

g) egyéb előre nem látható fentiekben nem részletezett működtetéssel, üzemeltetéssel kapcsolatban felmerülő azonnali kifizetések esetei polgármester, engedélye alapján.

h) készpénzfizetési számlák kifizetése

i) közcélú dolgozók munkabére, amennyiben nem rendelkezik a dolgozó pénzintézeti számlaszámmal

j) hóközi pénztári munkabér és személyi juttatás kifizetések.

IV. Fejezet

Záró és átmeneti rendelkezések

20. § A Képviselő-testület tudomásul veszi, hogy az átmeneti időszakban a polgármester – az Áht. 25. § (3) bekezdése szerint – a 2023. évi költségvetési rendeletnek megfelelően intézkedett a bevételek beszedéséről, a kiadások teljesítéséről. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek, teljesített kiadások az Áht. 25. § (4) bekezdése értelmében e költségvetési rendeletbe beépültek.

21. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

22. § E rendeletet 2024. január 1-jétől kell alkalmazni.

1. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Címrend

A.

B.

Sszám

Cím

1

Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások külön alkotnak címet

2

Kaposgyarmat Községi Önkormányzat

3

Kormányzati funkciók és szakfeladatok szerint

4

011130 Önkormányzatok és önk. Hivatalok jogalkotó és ált. ig.tev

5

013320 Köztemető fenntartás és működtetés

6

013350 Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcs. feladatok

7

041231 Rövid időtartamú közfoglalkoztatás

8

041232 Start munkaprogram téli közfoglalkoztatás

9

041233 Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

10

041237 Közfoglalkoztatási Mintaprogramok

11

045160 Közutak, hidak üzemeltetése, fenntartása

12

062020 Településfejlesztési projektek és támogatásuk

13

063020 Víztermelés- kezelés, ellátás

14

064010 Közvilágítás

15

066010 Zöldterület- kezelés

16

066020 Város-községgazdálkodási egyéb szolgáltatások

17

082044 Könyvtári szolgáltatás

18

082091 Közművelődés-közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése

19

082092 Közművelődés, hagyományos közösségi, kulturális értékek gondozása

20

082094 Közművelődés- kulturális alapú gazdaságfejlesztés

21

091140 Óvodai nevelés, ellátás működtetési feladatai

22

104037 Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

23

106020 Lakásfenntartással, lakhatással összefüggő ellátások

24

107055 Falugondoki, tanyagondnoki szolgáltatás

25

107060 - Egyéb szociális pénzbeni és természetbeni ellátások, támogatások

2. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évek maradványa

A.

B.

Megnevezés

előir. Ft

1

1. Működési célú maradvány igénybevétele

5 018 570

2

- ebből előző évi maradványból önkormányzati

5 018 570

4

- értékpapírból

5

Összesen:

5 018 570

6

2. Felhalmozási célú maradvány igénybevétele

-

7

- ebből előző évi maradványból

8

- értékpapÍrból

-

9

Összesen:

-

10

Mindösszesen:

5 018 570

3. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

A költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú műveletek

A

B

C

D

Működési cél

Felhalmozási cél

össz:

1

Bevételek

Ft

Ft

Ft

2

Központi támogatásra igény

0

0

0

3

- ebből folyószámlahitel

4

Kiadások

5

Hitelek

6

Áht belüli megelőlegezések

727952

7

Összesen:

727952

0

727952

4. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat költségvetési mérlege

A.

B.

D.

E.

BEVÉTELEK

KIADÁSOK

Megnevezés

előirányzat

Megnevezés

előirányzat

eredeti

eredeti

1

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK

2

Pénzforgalmi bevételek

Pénzforgalmi kiadások

3

Működési célú

Működési célú

4

Működési támogatás

19 870 764

Személyi jellegű kiadások

15 879 908

5

Működési célú támogatásértékű bevétel

Munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

2 091 984

6

Közhatalmi bevétel

3 440 000

Dologi kiadások

6 790 000

7

Működési bevétel

1 311 600

Ellátottak pénzbeli juttatásai

400 000

8

Működési célú átvett pénzeszköz

0

Egyéb működési célú kiadások

296 926

9

Összesen:

24 622 364

Összesen:

25 458 818

11

Felhalmozási célú

Felhalmozási célú

12

Felhalmozási bevételek

0

Intézményi beruházások

0

13

Felhalmozási célú támogatásértékű bevételek

7 750 000

Felújítások

200 000

14

Felhalmozási célú átvett pénzeszköz

0

Kormányzati beruházások

0

15

Lakástámogatás

0

16

Lakásépítés

0

17

Egyéb felhalmozási kiadások

8 200 000

18

Összesen:

7 750 000

Összesen:

8 400 000

19

Pénzforgalom nélküli kiadások

20

Működési célú tartalékok

21

Általános tartalék

2 804 164

22

Céltartalékok

0

23

Összesen:

2 804 164

24

Felhalmozási célú tartalékok

25

Fejlesztési céltartalék

0

26

KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY

27

Működési hiány

0

28

Felhalmozási hiány

0

29

Összesen:

0

30

31

FINANSZÍROZÁSI CÉLÚ KIADÁSOK

32

Államháztartáson belüli megelőleg.visszafiz.

727 952

33

Felhalmozási célú hiteltörlesztés

0

34

BEVÉTELEK ÖSSZESEN(Pénzforgalom nélküli és finanszírozási célú bevételek nélkül)

32 372 364

KIADÁSOK ÖSSZESEN

37 390 934

35

A KÖLTSÉGVETÉS ÖSSZESÍTETT HIÁNYA

36

Működési hiány

0

37

Felhalmozási hiány

0

38

A HIÁNY FINANSZÍROZÁSÁNAK MÓDJA

39

Belső forrásból

40

I. Működési célú pénzmaradvány igénybevétele

5 018 570

41

II. Felhalmozási célú pénzmaradvány igénybevétele

III. Lekötött betét

0

42

Külső forrásból

43

Helyi önk.kieg.támogatása

0

44

Felhalmozási célú hitelfelvétel

0

45

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN

37 390 934

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN

37 390 934

46

Működési célú bevételek összesen

28 499 878

Működési célú kiadások összesen

28 990 934

47

Felhalmozási célú bevételek összesen

8 400 000

Felhalmozási célú kiadások összesen

8 400 000

5. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Bevételek kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok megosztásában forintban

A:

B:

C:

D:

E:

F.

G.

H.

Sor-
szám

alszám

Bevételi jogcímek

Rovat
száma

Kötelező

Önként

Államigazgatási

Összes
előirányzat

1

1

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

B111

2

a

1. ből: Zöldteürlet gazdálkodás

535 600

535 600

3

b

1- ből: közvilágításra

268 000

268 000

4

c

1- ből köztemetőre

100 000

100 000

5

d

1. ből: Közutakra

301 105

301 105

6

e

1- ből Egyéb kötelező feladatokra

4 800 000

4 800 000

7

f

1- ből Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok

15 300

15 300

1- ből Üdülühelyi feladatok

-

8

g

1- ből Polgármesteri illetmény támogatás

3 443 155

3 443 155

9

2

Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

B112

-

10

3

Települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

B113

-

11

a

3-ból települési önk.szoc.feladatai

-

12

b

3-ból falugondnoki szolgálatra

6 047 200

6 047 200

13

c

3-ból rászoruló gyermekek szünidei étkeztetése

-

-

3-ból szoc.ágazati pótlék

-

-

14

4

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

B114

2 270 000

2 270 000

15

5

Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

B115

620 000

620 000

16

6

Elszámolásból származó bevételek

B116

491 256

491 256

17

I.

Önkormányzatok működési támogatásai (=01+…+06)

B11

18 891 616

-

-

18 891 616

18

1

Elvonások és befizetések bevételei

B12

-

19

2

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson belülről

B13

-

20

3

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson belülről

B14

-

21

4

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele államháztartáson belülről

B15

-

22

5

Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B16

-

23

a

5 - ből szoc.ág.pótlék

696 000

696 000

24

b

5 - ből egyes jövedelempótló támogatások

-

-

25

c

5 - ből Közfoglalkoztatás

283 148

283 148

26

d

5 - ből földalapú támogatásra átvett

-

-

27

II.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (1+…+5)

B1

979 148

-

-

979 148

28

1

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

B21

-

-

29

2

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson belülről

B22

-

30

3

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson belülről

B23

-

31

4

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele államháztartáson belülről

B24

-

32

5

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B25

7 750 000

-

-

7 750 000

33

a

5 - ből Munkaügyi Központtól közfoglalkoztatásra (felhalmozási)

-

34

b

5 - ből Magyar Falu Program - ravatalozó felújítás

6 000 000

6 000 000

35

c

6 - ből VIS MAIOR

1 750 000

1 750 000

36

III.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (1+…+5)

B2

7 750 000

-

-

7 750 000

37

1

Magánszemélyek jövedelemadói

B311

-

38

2

Társaságok jövedelemadói

B312

-

39

IV.

Jövedelemadók (1+2)

B31

-

-

-

-

40

1

Szociális hozzájárulási adó és járulékok

B32

-

41

2

Bérhez és foglalkoztatáshoz kapcsolódó adók

B33

-

42

3

Vagyoni tipusú adók - kommunális adó

B34

280 000

280 000

43

4

Vagyoni tipusú adók - telek adó

B34

-

-

44

5

Értékesítési és forgalmi adók- iparűzési adó

B351

3 000 000

3 000 000

45

6

Értékesítési és forgalmi adók - idegenforgalmi adó

B352

150 000

150 000

46

7

Pénzügyi monopóliumok nyereségét terhelő adók

B353

-

47

8

Gépjárműadók

B354

-

48

9

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

B355

-

49

V.

Termékek és szolgáltatások adói (1+…+9)

B35

-

3 430 000

-

3 430 000

50

1

Egyéb közhatalmi bevételek (a+b)

B36

-

10 000

-

10 000

51

a

1 ből - bírságok, pótlékok

10 000

10 000

52

b

1-ből: - igazgatási szolgáltati díjak

-

53

VI.

Közhatalmi bevételek összesen:

B3

-

3 440 000

-

3 440 000

54

1

Készletértékesítés ellenértéke

B401

-

-

55

2

Szolgáltatások ellenértéke

B402

-

56

3

Közvetített szolgáltatások ellenértéke

B403

-

57

4

Tulajdonosi bevételek: kocessziós díj, osztalék, vagyonbérbeadás

B404

656 000

-

656 000

58

5

Ellátási díjak

B405

-

59

6

Kiszámlázott általános forgalmi adó

B406

-

60

7

Általános forgalmi adó visszatérítése

B407

-

61

8

Kamatbevételek és más nyereségjellegű bevételek

B408

-

-

62

9

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

B409

-

63

10

Biztosító által fizetett kártérítés

B410

-

64

11

Egyéb működési bevételek: közterület haszonbérlet,teleház bevételei, sírhelymegváltás

B411

655 600

-

655 600

65

VII.

Működési bevételek összesen (1+…+11)

B4

-

1 311 600

-

1 311 600

66

1

Immateriális javak értékesítése

B51

-

67

2

Ingatlanok értékesítése

B52

-

68

3

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

B53

-

69

4

Részesedések értékesítése

B54

-

70

5

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

B55

-

71

VIII.

Felhalmozási bevételek összesen (1+…+5)

B5

-

-

-

-

72

1

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson kívülről

B61

-

73

2

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése az Európai Uniótól

B62

-

74

3

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól és más nemzetközi szervezetektől

B63

-

75

4

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

B64

-

76

5

Egyéb működési célú átvett pénzeszközök (Egyesület)

B65

-

77

IX.

Működési célú átvett pénzeszközök (1+…+5)

B6

-

-

-

-

78

1

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson kívülről

B71

-

79

2

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése az Európai Uniótól

B72

-

80

3

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése kormányoktól és más nemzetközi szervezetektől

B73

-

81

4

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

B74

-

82

5

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B75

-

83

X.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (1+…+5)

B7

-

-

-

-

84

XI.

Költségvetési bevételek összesen:

B1-B7

27 620 764

4 751 600

-

24 622 364

85

1

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

B8111

-

86

2

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

B8112

-

87

3

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

B8113

-

88

XII.

Hitel-, kölcsönfelvétel pénzügyi vállalkozástól (1+…+3)

B811

-

-

-

-

89

1

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B8121

-

90

2

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

B8122

-

91

3

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B8123

-

92

4

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

B8124

-

93

XIII.

Belföldi értékpapírok bevételei (1+…+3)

B812

-

-

-

-

94

1

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

B8131

95

a

- 1- ből önormányzat működési célú pénzmaradványa

5 018 570

-

5 018 570

96

b

- 1 ből Önkormányzat felhatalmozási célú pénzmaradványa

-

97

2

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

B8132

-

98

XIV.

Maradvány igénybevétele összesen (1+2)

B813

5 018 570

-

-

5 018 570

99

1

Államháztartáson belüli megelőlegezések

B814

-

100

2

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

B815

-

101

3

Központi, irányító szervi támogatás

B816

-

102

4

Lekötött bankbetétek megszüntetése

B817

-

-

103

5

Központi költségvetés sajátos finanszírozási bevételei

B818

-

104

6

Tulajdonosi kölcsönök bevételei

B819

-

105

XV.

Belföldi finanszírozás bevételei összesen (1+…+6)

B81

5 018 570

-

-

5 018 570

106

1

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B821

-

107

2

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B822

-

108

3

Külföldi értékpapírok kibocsátása

B823

-

109

4

Hitelek, kölcsönök felvétele külföldi kormányoktól és nemzetközi szervezetektől

B824

-

110

5

Hitelek, kölcsönök felvétele külföldi pénzintézetektől

B825

-

111

XVI.

Külföldi finanszírozás bevételei összesen (1+…+5)

B82

-

-

-

-

112

1

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

B83

-

113

2

Váltóbevételek

B84

-

114

XVII.

Finanszírozási bevételek összesen:

B8

5 018 570

-

-

7 750 000

115

XVIII

Költségvetési bevételelek mindösszesen:

32 639 334

4 751 600

-

37 390 934

6. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Önkormányzat és költségvetési szervek költségvetési kiadásai, létszáma

A.

B.

C.

D.

E.

F.

G.

H.

I.

J.

K.

Megnevezés

Feladatok vállalása

Össz:

kötelező

önként

állami

1

I.MŰKÖDÉSI KIADÁSOK- előirányzat csoport

2

1. Kiemelt előirányzatok

3

a) Személyi juttatások

15 879 908

15 879 908

4

b) Munkaadót terhelő járulékok

2 091 984

2 091 984

5

c) Dologi jellegű kiadások

6 790 000

6 790 000

6

d) Ellátottak pénzbeli jutattásai

400 000

400 000

7

e) Egyéb működéi célú kiadások

296 926

0

296 926

8

1. Összesen:

25 458 818

0

0

25 458 818

9

II. FELHALMOZÁSI KIADÁSOK- előirányzat csoport

10

1. Kiemelt előirányzatok

11

a)Intézményi beruházások

0

0

12

b) Felújítás

200 000

0

13

c) Lakástámogatás

0

14

d) Lakásépítés

0

15

e) Egyéb felhalmozási

8 200 000

8 200 000

16

össz:

0

8 400 000

0

8 400 000

17

III. Tartalékok

18

Áltatlános tartalék

2 804 164

2 804 164

19

Céltartalék

0

20

- működési célú

0

21

- felhalmozási célú

0

22

össz:

0

2 804 164

0

2 804 164

23

5. Finanszírozási célú pénzügyi műveletek kiadásai:

727 952

0

0

727 952

24

Visszafiz.köt.(előleg)

727 952

0

0

727 952

25

Kiadások mindösszesen:

26 186 770

11 204 164

0

37 390 934

26

Önkormányzat költségvetési kiadásai önkormányzati szakfeladatok szerinti bontásban, kiemelt előirányzatonként Ft-ban

Visszafizetés

27

Szakfeladatok

Személyi

Munkadói

Dologi

Ellátott

Átadott

Beruházás

Felújítás

Tartalék

Összesen

28

I. önkormányzat

29

011130 - Igazgatási tev.

8 548 000

1 128 215

1 775 000

296 926

727 952

2 804 164

15 280 257

30

013320 - 960302 Köztemető fenntartás

140 000

6 000 000

6 140 000

31

018010 Önk.elszámolasai a közp-i költségvetéssel

0

32

018030 - Támogatási célú finansz.műveletek

0

33

042120 - Mezőgazdasági támogatások

0

33

041233 - Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

400 200

55 361

36 068

491 629

34

062020 - Magyar Falu

0

35

064010 - Közvilágítás

990 000

990 000

36

066020 - Községgazdálkodás

863 932

2 200 000

0

3 063 932

37

045160 - Utak, hidak üzemeltetése

0

38

074031 - Védőnői szolg.

0

39

082044 - Könyvtári szolgáltatás

516 000

61 340

575 000

200 000

1 352 340

40

082092 - 910502 Közművelődés

1 375 008

181 616

985 000

0

2 541 624

41

104037 - szünidei gyermekétk.

0

42

107055 - 889928 Falugondnoki szolgáltatás

5 040 700

665 452

1 425 000

7 131 152

43

107060 - Egyéb szoc. pénzbeni és természetbeni ellát.

400 000

0

400 000

44

Összesen működési kiadások:

15 879 908

2 091 984

6 790 000

400 000

296 926

200 000

8 200 000

2 804 164

37 390 934

7. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Lakosságnak juttatott támogatások, szociális ellátások

A.

B.

C.

Sorszám

Megnevezés- cofog

Összeg

1

107060 Egyéb szociális pénzbeni és természetbeni ellátások, támogatások

400 000

2

Összesen:

400 000

8. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat felújítási előirányzatai célonként

A.

B.

C.

D.

E.

F.

Ssz.

Felújítási cél megnevezése

Önként vállalt EI

Kötelező EI

Államigazgatási EI

Összes Előirányzat

1

MFP- ravatalozó

4 724 409

4 724 409

2

áfa

1 275 591

1 275 591

VIS MAIOR

1 732 283

1 732 283

áfa

467 717

467 717

3

ÖSSZESEN

-

8 200 000

-

8 200 000

9. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat és költségvetési szervei beruházásai

A.

B.

C.

D.

E.

F.

s.sz.

Beruházások

Önként vállalt EI

Kötelező feladat EI

Államigazgatási EI

Összes Előirányzat

1

Könyvtári butorvásárlás

157 480

157 480

2

42 520

42 520

3

Beruházások összesen:

200 000

-

200 000

10. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

EU támogatással megvalósuló programok, projektek, bevételei, kiadásai

A.

B.

C.

D.

E.

F.

G.

H.

Sorszám

Megnevezés

Megállapított támogatás 2023. évben

Tervezett 2024.

2024. évre

Hozzájárulás önkormányzaton kívüli projekthez

működésre

felújításra

beruházásra

1

Bevételek

2

3

Összesen:

0

0

0

0

0

4

Kiadások

0

0

0

0

0

0

5

6

Összesen:

0

0

-

-

0

0

11. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Létszám-előirányzat

A

B

C

Sszám

Megnevezés

1

Önkormányzat -cofogonként

2

Igazgatási tevékenység

3

Könyvtár

0

4

Közművelődési szakember

0,3

5

Falugondnoki szolgálat

1

6

Város-, és községgazdálkodási sz.

7

Összesen:

1,3

8

Mindösszesen:

1,3

12. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzata

A.

B

C.

D.

E

SSZ.

Foglalkoztatás módja- programonként

hónap

átlag fő/év

1

Önkormányzatnál

BxC/12

2

Hosszabb időtartamú

0,00

3

Hosszabb időtartamú

1

2

0,17

4

összesen:

0,00

13. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

I. A saját bevételek és az adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek aránya forintban

A.

B.

C.

D.

E.

F.

Ssz

I. Saját bevételek

2024 Előirányzat

2025

2026

2027

1

Helyi adók

3 440 000

2

Osztalék, koncessziós díjak

3

Díjak, pótloékok, bírságok

4

Tárgyi eszközök, immateriális javask, vagyoni értékű jog értékestése és hasznosítása, vagyonhasznosításból származó bevétel

5

Részvények, részesedeések értékesítés

6

Vállalat értékesítéséből, privazitációból származó bev.

-

7

Kezességvállalással kapcsolatos megtérülés

-

8

Saját bevételek összesen:

3 440 000

9

Saját bevételek 50%-a

1 720 000

10

II. Adósságot keletkeztető ügyletek

2024

2025

2026

2027

11

hitel előző években felvett

12

értékpapír

13

váltó

14

pénzügyi lízing

15

adásvételi szerződés megkötése a visszavásárlási kötelezettség kikötésével

16

legalább háromszázhatvanöt nap időtartamú halasztott fizetés, részletfizetés, és a még ki nem fizetett ellenérték,

17

külföldi hitelintézetek által, származékos műveletek különbözeteként az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-nél elhelyezett fedezeti betétek, és azok összege.

18

Összesen:

19

Fizetési kötelezettség összesen:

0

0

0

0

20

Fizetési kötelezettséggel csökkentett saját bevétel

1 720 000

21

III. Az adósságot keletkeztető ügylet megkötését igénylő fejlesztési célok, valamint az adósságot keletkeztető ügyletek várható összege

22

Fejlesztési célok megnevezése

Adósságot keletkeztető ügylet összege

23

Nincs tervezve fejlesztési hitel felvétele, csak támogatás megelőzésre

24

Működési hitel felvétele, csak likvid hitel van tervezte

25

Összesen:

14. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Céltartalék felosztása

A:

B.

C.

Ssz.

cél megnevezése

összeg

1

15. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

A többéves kihatással járó feladatok előirányzatai

A.

B.

C.

D.

E.

F.

1

Feladatok

Évek

2

2024

2025

2026

2027

3

hosszú lejáratra kapott kölcsönök

4

tartozások fejlesztési célú
kötvénykibocsátásból

5

tartozások működési célú
kötvénykibocsátásból

6

beruházási és fejlesztési hitelek

7

működési célú hosszú lejáratú hitelek

8

egyéb hosszú lejáratú kötelezettségek

9

Összesen:

0

0

0

0

16. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Előirányzat-felhasználási ütemterv

A.

B.

C.

D.

E.

F.

G.

H.

I.

J.

K.

L.

M.

N.

1

Önkormányzat

jan.

febr.

márc.

ápr.

máj.

jún.

júl.

aug.

szept.

okt.

nov.

dec.

össz:

2

BEVÉTELEK

3

Támogatások

1655897

1655897

1655897

1655897

1655897

1655897

1655897

1655897

1655897

1655897

1655897

1655897

19 870 764

4

Támogatásértékű működési bevételek

-

5

Közhatalmi bevételek

286666

286666

286666

286666

286666

286666

286666

286666

286666

286666

286666

286674

3 440 000

6

Egyéb bevételek

109300

109300

109300

109300

109300

109300

109300

109300

109300

109300

109300

109300

1 311 600

7

Működési célra átvett Áh. Kívülről

8

Felhalmozási bevételek

645833

645833

645833

645833

645833

645833

645833

645833

645833

645833

645833

645837

7 750 000

9

Felhalmozási támogatásértékű

-

10

Felhalmozásra átvett

-

11

Előző évi pénzmaradvány

418214

418214

418214

418214

418214

418214

418214

418214

418214

418214

418214

418216

5 018 570

12

Hitel bevételek

-

13

Állami támogatásból működési hiányra

-

14

Összesen: bevételek

3115910

3115910

3115910

3115910

3115910

3115910

3115910

3115910

3115910

3115910

3115910

3115924

37 390 934

15

KIADÁSOK

16

Személyi és munkaadói juttatások

1497657

1497657

1497657

1497657

1497657

1497657

1497657

1497657

1497657

1497657

1497657

1497665

17 971 892

18

Dologi kiadások

565833

565833

565833

565833

565833

565833

565833

565833

565833

565833

565833

565837

6 790 000

19

Egyéb működési kiadások

24743

24743

24743

24743

24743

24743

24743

24743

24743

24743

24743

24753

296 926

20

Ellátotak pénzbeli juttatásai

33333

33333

33333

33333

33333

33333

33333

33333

33333

33333

33333

33337

400 000

21

Tartalék

233680

233680

233680

233680

233680

233680

233680

233680

233680

233680

233680

233684

2 804 164

22

Felújítások

683333

683333

683333

683333

683333

683333

683333

683333

683333

683333

683333

683337

8 200 000

23

Beruházások

16666

16666

16666

16666

16666

16666

16666

16666

16666

16666

16666

16674

200 000

24

Visszafiz.

60662

60662

60662

60662

60662

60662

60662

60662

60662

60662

60662

60670

727 952

25

Összesen: kiadások

3 115 907

3 115 907

3 115 907

3 115 907

3 115 907

3 115 907

3 115 907

3 115 907

3 115 907

3 115 907

3 115 907

3 115 957

37 390 934

17. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Közvetett és közvetlen támogatások Ft-ban

A.

B.

C.

D

Ssz:

Megnevezés

Ft/fő

1

ellátottak térítési díjának, illetve kártérítésének méltányossági alapon történő elengedésének összege

2

lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedésének összege

3

helyi adónál biztosított kedvezmény, mentesség összege adónemenként

4

- kommunális adóból: bejelentett lakcímmel rendelkező magánszemély

5

helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege

6

egyéb nyújtott kedvezmény vagy kölcsön elengedésének összege-

7

8

Összesen:

0

0

18. melléklet a 3/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Egyéb működési kiadások megoszlása

A.

B.

C.

1

Megnevezés

Előirányzat

2

I. Támogatások, támogatásértékű kiadások működési

3

ÁH-n belüli pénzeszközátadások

4

- Szentbalázs-orvosi rendelőre átadott

19 162

5

- Tagdíj Kaposvári Belső Ellenőrzési Társulás

28 447

6

- Kaposmenti Hull.gaz.Önk.Társulási tagdíj

4 675

7

- Batéi Közös Önkormányzati Hivatal

8

- Szentbalázsnak átadott -hivatal épület

188 832

9

- Szociális Társulás tagdíj

10

Összesen:

241 116

11

II. Egyéb működési kiadásokon belül Áh.-n kívülre átadott támogatások:

12

Zselici Lámpások

18 760

13

- TÖOSZ tagdíj

2 050

14

- NEFELA jégesőelhárítás tagjdíj

5 000

15

Kaposvölgyi Vizitársulat

-

16

- Zselici Naturpark egyesület

30 000

17

S.M. Katasztrófavéd.

18

Bursa

-

20

Összesen:

55 810

21

Mindösszesen:

296 926