Kaposgyarmat Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

A települési hulladékkezelési közszolgáltatásról szóló 2/2018. (II.15.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2023. 07. 01

Kaposgyarmat Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.01.
A települési hulladékkezelési közszolgáltatásról szóló 2/2018. (II.15.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Ht.) jelentős módosításokon esett át, melyek alapjaiban érintik az önkormányzatok hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatait.
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenységet 2023. július 1-től az állam saját hatáskörben látja el az újonnan kialakítandó koncessziós rendszer bevezetésével. A feladatellátás gazdálkodó szervezetek bevonásával, koncessziós szerződés útján fog megvalósulni, így a koncesszió tárgya, vagyis a hulladékgazdálkodási közfeladat ellátása az állam közfeladatai közé fog tartozni.
Fenti időponttól megszűnik a települési önkormányzat hulladékgazdálkodási közszolgáltatás megszervezésével kapcsolatos feladata, a Ht. szerinti hulladékgazdálkodási közfeladat az állam kizárólagos gazdasági tevékenysége lesz. Az állami hulladékgazdálkodási közfeladat magában foglalja az eddig önkormányzati felelősségi körbe tartozó hulladékgyűjtést, szállítást, továbbá ezek mellett az előkezelést és a hulladékkal való kereskedést is.
A Ht. 35. §-ában foglaltak tehát egyetlen rendelkezésre redukálódnak: a helyi önkormányzatoknak kizárólag az elhagyott hulladékkal kapcsolatos szabályokat kell önkormányzati rendeletben rögzíteniük. Az e §-ban foglalt többi felhatalmazó rendelkezés hatályon kívül helyezésével az önkormányzati rendeleteket úgy kell módosítani, hogy megfeleljenek a megmaradó felhatalmazásnak, ugyanakkor a korábbi felhatalmazó rendelkezések alapján meghozott helyi szabályokat hatályon kívül kell helyezni.
Az önkormányzat települési hulladékkezelési közszolgáltatásról szóló 2/2018. (II.15.) számú rendelete azokat a helyi szabályokat tartalmazta, amelyek biztosítják Kaposgyarmat község köztisztaságát, a helyi hulladékkezelési közszolgáltatás tartalmát, rendjét és módját.
Tekintettel a 2023. július 1. naptól életbe lépő rendelkezésekre, a rendelet 2023. június 30. nappal hatályon kívül kell helyezni, az elhagyott hulladékkal kapcsolatos szabályokat pedig új rendeletben kell megállapítani.