Kaposgyarmat Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 22

Kaposgyarmat Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.22.
Szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Az önkormányzat a 2024. február hónapban elfogadott éves munka- és ütemtervében március hónapra ütemezte a szociális rendelet áttekintését és szükség szerinti módosítását. Az áttekintés során az alábbi módosítások váltak szükségessé.
Részletes indokolás
A 2–6. §-hoz
1. §-hoz:
A lakásfenntartási támogatás összege csökkentésre került, mivel az önkormányzat szociális normatívában nem részesül, és a saját bevételeiből nem tudja biztosítani a rendszeres támogatás fedezetét. Jelenleg nincs igénybe vevő.
2. §-hoz:
A születési támogatás esetében az összegre vonatkozó rendelkezést pontosítani kellett, mivel ikerszülés esetén nem volt egyértelmű, hogy a támogatást gyermekenként kell megállapítani.
3. §-hoz:
A nemzeti köznevelésről szóló törvény kimondja, hogy a tankötelezettség alatt (vagyis annak a tanévnek a végéig, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti) a tanulói jogviszony igazolása nem kérhető a tanulótól, kivéve törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott eseteket. A tankötelezettség lejártát követően a tanuló diákigazolvánnyal igazolhatja jogviszonyát, amennyiben az szükséges. Bírósági vagy közigazgatási eljárásban az érintett szervek az Oktatási Hivatalhoz fordulhatnak a tanulói jogviszony igazolásáért.
A nemzeti felsőoktatási törvényben is rögzítésre kerül, hogy a hallgatói jogviszony – meghatározott kivételekkel – érvényes diákigazolvánnyal igazolható. Ha a hallgató jogviszonyának igazolása a bíróság vagy közigazgatási hatósági eljárásában szükséges, a bíróság vagy a hatóság megkeresheti a jogviszony igazolása céljából az Oktatási Hivatalt.
Fentiek értelmében a beiskolázási támogatáshoz sem kérhető jogviszony igazolás, mely a jogszabályban foglaltaknak megfelelően módosításra kerül.
A beadási határidőt a kialakult gyakorlathoz igazítja az önkormányzat.
4. §-hoz:
A Bursa Hungarica támogatás feltételei a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő által kiírt feltételrendhez igazítva kerültek megfogalmazásra.
5. §-hoz:
A beiskolázási támogatás összegének kifizetésére vonatkozó 15 napos határidő kikerül a rendeletből, mivel a kifizetési határidőt az egyedi határozat tartalmazza.
6. §-hoz:
Hatályba léptető rendelkezést tartalmazó rész.