Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2020 (XI.12.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 17/2014. (XI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2021. 12. 31

Som Község Önkormányzatának Képviselő-testülete figyelemmel a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletben kihirdetett veszélyhelyzetre, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésére - amely szerint a képviselő-testület feladat- és hatáskörét veszélyhelyzetben a polgármester gyakorolja – a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. § (1)  A helyi adókról szóló 17/2014. (XI. 26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. § 4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
    „4. életvitelszerű ottlakás: a természetes személy adózó az adóhatóság felé bejelentett lakóingatlanát használja otthonául, ebből az ingatlanból szervezi az életét, rendszeresen innen indul munkába vagy oktatási intézménybe, ide ér haza, az életviteléhez szükséges tevékenységeket itt folytatja, ezen lakóingatlan vonatkozásában éven át közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe. A lakóingatlan életvitelszerű használatának igazolása történhet: az adózó lakcímkártyájának bemutatásával, amelyen az adózással érintett ingatlan az adózó lakóhelyeként, vagy tartózkodási helyeként szerepel, vagy az adózó nevére szóló, az adóévet megelőző év 12 havi közüzemi számláival.”

(2) A 9. §

a) a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„a) magánszemély tulajdonában álló, üzleti célt nem szolgáló lakás esetén: 30 000 forint,,”

b) b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„b) magánszemély tulajdonában álló, üzleti célt nem szolgáló épülettel be nem épített telek esetén: 6 000 forint,”.

(3) „10. §A 9. § a) pontjában meghatározott adóból adókedvezmény illeti meg azt a lakás tulajdonjogával, illetve vagyoni értékű jogával rendelkező adóalanyt, aki az ingatlanban életvitelszerűen ott lakik. Az adókedvezmény mértéke lakásonként 18 000 forint.

(4) A Rendelet 5. § b) pontjában szereplő "az üzleti célt nem szolgáló" szövegrész helyébe a "magánszemély tulajdonában álló, üzleti célt nem szolgáló" szöveg lép.

(5) A Rendelet 6. §-ában szereplő "telek" szövegrész helyébe a "telek, telekrész" szöveg lép.

(6) A Rendelet 7. §

a) a) pontjában szereplő „telek” szövegrész helyébe a „telek, telekrész” szöveg lép,

b) b) pontjában szereplő „telek” szövegrész helyébe a „telek, telekrész” szöveg lép.


2. § Hatályát veszíti a 2. § 5. pontja.


  1. §  Ez a rendelet 2021. január 1-jén lép hatályba.


                          Kovács Szilveszter                                        Budainé Vajk Ildikó

                             polgármester                                                      jegyző


Kihirdetési záradék:


A rendelet a Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2020. november 12 napján 15 óra 00 perckor kihirdetésre került. A kihirdetés időtartama 30 nap.


Ságvár, 2020. november 12.


                                                                                 Budainé Vajk Ildikó

                                                                                             jegyző

Mellékletek