Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 18.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről szóló 8/2020. (V. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 01- 2022. 02. 02

Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 18.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről szóló 8/2020. (V. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.02.01.

Som Község Önkormányzatának Képviselő-testülete - figyelemmel a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) kormányrendeletben kihirdetett veszélyhelyzetre, valamint a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvényben, a 2021. február 8. napjával kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának újbóli meghosszabbításáról 271/2021. (V. 21.) korm.rendeletben, továbbá a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény egyes rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról szóló 307/2021. (VI. 5.) korm.rendeletben foglaltakra, amely szerint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésétől eltérően a települési önkormányzat képviselő-testülete, illetve bizottsága feladat- és hatáskörét maga gyakorolja –a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A közművelődésről szóló 8/2020 (V.19.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

2. § Ez a rendelet 2022. február 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

1. melléklet
A „Somi Közösségi Ház”, a „Somi Kultúrház” és a „Leitert mester Műhelye”Közösségi Terek Használati szabályzata
Som Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény (a továbbiakban: Törvény) 78/I. §-a alapján a Rendelet 6. § (1) bekezdésében meghatározott települési közművelődési közösségi színterek használati szabályzatát az alábbiakban határozza meg. A Törvény 73. § (1) bekezdése rögzíti, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.

1. A közösségi terek igénybevételének szabályozása

1.1. A „Somi Közösségi Ház”, a „Somi Kultúrház” közösségi terek igénybevételének szándékát a polgármesternél legalább 5 munkanappal a tervezett igénybevétel előtt kell kérni írásban. A polgármester az állandó közművelődési programok időpontjainak figyelembevételével biztosítja a helyiségeket az igénylőknek. Több kérelmező esetében a helyiség használati igényekről – a képviselő-testület véleményének kikérésével és figyelembevételével – a polgármester dönt.

A „Leitert mester Műhelye” Közösségi Tér a nyitva tartási időben vehető igénybe.

1.2. A közösségi ház helyiségei december 24-én, önkormányzati saját szervezésű rendezvények alkalmával, valamint helyhatósági- és országgyűlési választások napján és azt megelőző napon, nem vehetők igénybe.

1.3. A helyhatósági választáson jelöltként nyilvántartásba vett polgármesterjelöltek, képviselőjelöltek, valamint az országgyűlési képviselő-választáson jelöltként nyilvántartásba vett személyek egy-egy alkalommal ingyenesen vehetik igénybe a közösségi színterek helyiségeit kampányrendezvények tartása céljából az 1.1. pontban foglaltak szerint.

1.4. Az önkormányzat a községben működő civil szervezetek és nem bejegyzett helyi szervezetek részére ingyenesen biztosítja az önkormányzati épületek helyiségeinek igénybevételét. Más szervezetek vonatkozásában a polgármester előterjesztése folyamán a képviselő-testület dönt a helyiségek ingyenes igénybevételének lehetőségéről.

1.5. A közösségi terek használata során a 4. pontban rögzített házirend betartása kötelező.

2. A közösségi terek bérleti díjmentes és díjköteles használata

2.1. Bérleti díjmentes tevékenységek és szolgáltatások:

2.1.1. az önkormányzat és civil szervezetei szervezésében megvalósuló rendezvények,

2.1.2. e szabályzat 1.3. pontjában meghatározott jelöltek választási kampányának biztosítása,

2.1.3. a községben működő civil szervezetek működésének biztosítása,

2.1.4. egészségügyi intézmények, vállalkozások, alapítványok ingyenes lakossági szűrései esetén.

A bérleti díjmentes tevékenységek és szolgáltatások alkalmával a rendezvény szervezője haszonszerző tevékenységet nem folytathat.

2.2. Bérleti díjköteles tevékenységek és szolgáltatások:

2.2.1. kirakodóvásári tevékenység céljára, illetve minden egyéb üzleti célú vállalkozás, termékbemutató igénybevételére,

2.2.2. a nem somi székhelyű szervezetek által szervezett kulturális tevékenységek,

2.2.3. magánszemélyek részére az általuk szervezett magáncélú rendezvények megtartására,

2.2.4. a nem önkormányzat és intézményei által, valamint a nem a községben működő civil szervezetek által szervezett zenés, táncos rendezvények,

2.2.5. minden olyan kulturális tevékenység, amely a közösségi színtér költségvetéséből közvetlen kiadással jár.

3. A közösségi terek használatára vonatkozó megállapodás

Az önkormányzati helyiségek használatára vonatkozó megállapodás megkötésére a polgármester jogosult. A megállapodásokról a közművelődési szakembert, a falugondnokot és a képviselő-testületet tájékoztatni kell. A helyiségek használatára vonatkozó megállapodást, a Bérleti Szerződés tartalmazza. A Bérleti Szerződés melléklete a postai csekk, melynek feladását követően, és a szelvény átadását követően lép életbe a szerződés. Ez alól kivétel az alkalmi kereskedelem árus, aki a helyszínen egyenlíti ki a bérleti díjat. A használatra vonatkozó díjakat a 8. pont tartalmazza.

4. A közösségi terek házirendje

4.1. A közösségi teret minden érdeklődő látogathatja, igénybe veheti kulturális szolgáltatásait, berendezéseit, felszerelését és más eszközeit. Az igénybevétel előzetes egyeztetés alapján, teljes körű felelősség vállalásával történhet.

4.2. A belépődíjas rendezvények látogatásának előfeltétele a jegyvásárlás.

4.3. Belépőjegyes rendezvényeken a résztvevő az ellenőrző szelvényét megőrizni köteles, azt kérésre vagy a terembe való visszaérkezéskor külön felhívás nélkül a rendezőknek vagy a felügyeletet végző személynek köteles bemutatni.

4.4. Az érdeklődők zavartalan működését és szórakozását a közösségi és társas élet szabályainak megfelelő kulturált magatartással segítse elő minden látogató.

4.5. A közösségi tér közösségi célokat szolgál, ezért védelme, berendezésének és felszerelésének anyagi felelősséggel történő használata, a tisztaság és rend megóvása minden látogató kötelessége.

4.6. A látogatók személyes tárgyainak megóvásáért, a közösségi térbe behozott tárgyakért és az épület előtt hagyott járművekért az Önkormányzat felelősséget nem vállal!

4.7. A rendezőknek, a rendőrségnek és a tűzoltóknak az utasításait minden látogató köteles végrehajtani.

4.8. A helyiségekben, valamint az épület környékén szemetelni tilos.

4.9. A helyiségekben a nyílt láng használata, valamint a dohányzás szigorúan tilos. Dohányozni a vonatkozó jogszabályi előírások alapján kijelölt helyeken szabad.

4.10. A helyiségek használatba vétele, a megállapodás megkötése és a használati díj befizetése a bérleti szerződésben meghatározottak alapján történik.

4.11. A helyiségekbe szeszesitalt behozni – zártkörű rendezvény kivételével – nem szabad. A helyiségeket ittas állapotban látogatni tilos.

4.12. Az épületekben 14 éven aluliak 20 óra után csak szülő, vagy felnőtt korú személy felügyelete mellett tartózkodhatnak.

4.13. A rendezvény felelőse a rendbontókat ideiglenesen vagy véglegesen kitilthatja a rendezvény területéről.

4.14. A házirend betartásáért, valamint a jogvédelmi előírások betartásáért a rendezvény felelőse egyszemélyben felel.

4.15. A házirend betartása minden látogató számára kötelező.

4.16. A zavartalan művelődés és szórakozás érdekében a közösségi és társas élet szabályainak betartása, a megfelelő kulturált magatartás a közösségi tér valamennyi dolgozójának és látogatójának kötelessége.

4.17. A rendezvényért felelős személy a közösségi színtér kulcsát a rendezvény kezdete előtt legfeljebb egy nappal veheti át átadási-átvételi elismervény ellenében, amelyen aláírásával személyesen vállal felelősséget a közösségi színtér felszereléseinek, berendezéseinek épségéért. Rongálás vagy károkozás esetén a felelősség a rendezvény szervezőjét terheli.

4.18. A rendezvényen történt bármilyen különleges eseményről a vezetőt haladéktalanul értesíteni kell.

4.19. A közösségi tér helyiségeit a fenntartó tisztán köteles átadni az azt igénybe vevőnek/bérlőnek, ahol a használat során keletkezett szemetet, egyéb hulladékot a bérlő köteles összeszedni és elszállítani. A bérlő további kötelessége a bérelt helyiségek kitakarítása, az eredeti állapot visszaállítása (helyiségek kitakarítása - beleértve a mellékhelyiségeket is - valamint a berendezések visszapakolása).

4.20. A rendezvény végeztével valamint a helyiségek kitakarítása után a szervező mihamarabb – legkésőbb a rendezvényt követő napon - visszajuttatja az átvett kulcsot a művelődésszervezőnek, az átadás-átvételi elismervény ellenében.

4.21. „ZÁRTKÖRŰ RENDEZVÉNY"-t zavarni tilos!

5. Nyitvatartási rend: Hétfő: 8.00–12.00, szerda: 15.00-19.00, szombat: 08.00–12.00.

A fentieken túl az Önkormányzat biztosítja a közösségi terek nyitva tartását a helyi igényeknek és a közösségi tér bérlője kérésének megfelelően, valamint az aktuális rendezvényekhez igazodóan.

6. Közösségi Könyvtár

A könyvtár – a Könyvtár Szervezeti és Működési Szabályzata alapján – külön szabályozza működését. A könyvtár a nyitva tartási időben, valamint a könyvtár által rendezett rendezvények alkalmával látogatható.

7. Az közösségi terek helyiségei

7.1. A „Somi Közösségi Ház” helyiségei

7.1.1. A Közösségi Ház bérbe vehető helyiségei: földszinti nagyterem és hozzá tartozó galéria, földszinti közlekedő, szociális helyiségek és mosogató, földszinti melegítőkonyha

7.1.2. A Közösségi Ház helyiségeinek részletezése

7.1.2.1. Emeleti Helytörténeti Kiállítás

A kiállítás a településünkön élő lakótársak által felajánlott régi lakóterek bútorait, eszközeit, díszpolgárunk, Dr. Botos Zoltán néhai háziorvos orvosi eszközeit, a régi orvosi rendelő berendezési tárgyait, régi iskolai eszközöket, valamint régi híradási és egyéb elektromos eszközöket mutatja be. A kiállítás munkaidőben a falugondnok felé előzetesen jelezve, vagy a település falunapjain, rendezvényein tekinthető meg díjmentesen.

7.1.2.2. Közösségi Könyvtár

A könyvtár – a Könyvtár Szervezeti és Működési Szabályzata alapján – külön szabályozza működését. A könyvtár a nyitva tartási időben, valamint a könyvtár által rendezett rendezvények alkalmával látogatható.

7.1.2.3. Iványi Emlékszoba

A helyiség Iványi-Grünvald Béla festőművész, Som szülöttének életét, fennmaradó emlékeit mutatja be. A fotókkal és festményekkel illusztrált kiállítás, munkaidőben a falugondnok felé előzetesen jelezve, vagy a település falunapjain, rendezvényein tekinthető meg díjmentesen.

7.1.2.4. Leitert-tárgyaló

Az eddigi könyvtár helyisége a továbbiakban helyet ad: Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének, a jegyző és a polgármester, valamint a testület tagjainak fogadóórájuk megtartásához, a Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal, a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, és a Siófoki Járási Hivatal munkatársai, valamint a falugazdász részére hivatali feladatuk ellátásának biztosítására, a polgármester irodájának, tárgyalónak, az Egységes Somért Alapítvány irodájának, a névadó, Leitert András iparművész Úr alkotásának, a Nemzeti Összetartozás domborművének. A helyiség továbbá nyitva áll a helyi civil szervezetek számára, itt tartja rendezvényeit a Nyugdíjas Klub, valamint helyt ad olyan könyvtári rendezvényekhez, mely programokhoz igényli a Könyvtáros a helyiséget.

7.1.2.5. Alagsori fogorvosi kiállítóterem

A régi hagyományos fogorvosi műszereket és eszközöket bemutató terem jelen állapotában még nem javasolt látogatásra, mint kiállítóterem. Az eszközök elérhetőek megtekintésre, de a látványosság és igazi bemutathatóvá tétele még várat magára.

7.1.2.6. Alagsori képtár és kiállítóterem

Az alagsori kiállítóterem a hagyományos festőtábor folyamán elkészült műveket mutatja be. Az alkotások között több helyi, magyarországi és külhoni magyar amatőr és elismert festőművész, pedagógus, vagy ügyes kezű lakótársak művei tekinthetők meg. A kiállítás munkaidőben a falugondnok felé előzetesen jelezve, vagy a település falunapjain, rendezvényein tekinthető meg díjmentesen.

7.1.2.7. Alagsori nagyterem

A termet 2020 februárjától a sport szolgálatában állítottuk. Ott nem bejegyzett szervezetként a helyi Sport Klub tagjai rendeztek be edzőtermet, akik kizárólag felelősségvállalási nyilatkozat kitöltésével használhatják a sporteszközöket. A teremben elhelyezett, a tagok magántulajdonát képező nagyértékű sport eszközökre való tekintettel, az alagsori terem - fentiekre való hivatkozással - nem kiadható helyiség és csak a klubtagok számára látogatható.

7.1.2.8. Nagyterem, szociális helyiségek és melegítő konyha

Fenti felsorolt helyiségek egyben, csomagban vehetők bérbe az 1-5 pontok szabályozásainak figyelembevételével.

7.1.3. Riasztórendszer

A Közösségi ház riasztórendszerrel van felszerelve, mely külön személyre szóló kódok meghatározásával biztosítja a bejutást. A riasztórendszer karbantartásáért felelős vállalkozása az Ezüstlakat Kft. A rendszer helyi kezelését, programozását az erre kijelölt képviselő látja el.

7.2. A „Somi Kultúrház” bérbe vehető helyiségei: a kultúrház nagyterme és szociális helyiségei.

7.3. A „Leitert mester Műhelye” bérbe vehető helyiségei:

A „Leitert mester műhelye” Bemutató és Közösségi Tér, Témaudvar helyiségei nem vehetők bérbe.

8. Bérleti díjak

8.1. Közösségi Házra (Som, Ady E utca 35/A.) vonatkozó bérleti díjak

8.1.1. Az épület földszinti részére vonatkozó bérleti díj éjszakába nyúló rendezvény esetén (tartalmazza: előtér, nagyterem, mellékhelyiségek, melegítő konyha (átadást követően), mosogató helyiség és a közösségi ház előtti külső területek):

A téli időszakban: október 16. és április 15. között – 50.000 Ft/alkalom. A nyári időszakban: április 16. és október 15. között – 30.000 Ft/alkalom. Amennyiben a bérlő somi állandó lakcímmel rendelkezik, úgy 50 % díjtétel kedvezményben részesül.

8.1.2. Napközbeni – maximum 20 óráig tartó - családi események (ballagás, keresztelő, születésnap stb.):

A téli időszakban: október 16. és április 15. között: 20.000 Ft/alkalom. A nyári időszakban: április 16. és október 15. között: 10.000 Ft/alkalom. Amennyiben a bérlő somi állandó lakcímmel rendelkezik, úgy 50 % díjtétel kedvezményben részesül.

8.1.3. Halotti tor – maximum 20 óráig:

Díjmentes, amennyiben az elhunytat a somi köztemetőben helyezték végső nyughelyére, és közvetlen hozzátartozója, a bérlő somi állandó lakcímmel rendelkezik. A díjmentes tételtől eltérő esetben: 15.000 Ft / alkalom.

8.1.4. Esküvői ceremónia:

Díjmentes, amennyiben az ifjú pár valamely tagja érvényes somi állandó lakcímmel rendelkezik. A fenti díjmentes tételtől eltérő esetben: 10.000 Ft/alkalom

8.1.5. Egész hétvégés családi események – péntek 14 órától, vasárnap 18 óráig – (esküvő és lakodalom):

A téli időszakban: október 16. és április 15. között: 70.000 Ft/alkalom. A nyári időszakban: április 16. és október 15. között: 50.000 Ft/alkalom. Amennyiben az ifjú pár egyik tagja somi állandó lakcímmel rendelkezik: a téli időszakban: október 16. és április 15. között: 35.000 Ft/alkalom, a nyári időszakban: április 16. és október 15. között: 20.000 Ft/alkalom.

8.1.6. Kereskedelmi tevékenységet folytató eseti árusok: 10.000 Ft/alkalom.

Amennyiben az Önkormányzat kérésére a kereskedelmi tevékenységet nem a Som, Ady E. utca 32. szám alatt tartják, úgy a fenti címre ( Som, Ady E utca. 32.) és alkalmi árusokra vonatkozó díjtételek érvényesek.

8.1.7. Training, oktatás, meeting és egyéb tevékenység: ami zárt, mindenki számára nem elérhető, a részvételt korlátozó rendezvény, mely napközbeni (8-19 óra közti), maximum 6 óra időtartamra igényelt bérlet: 5.000 Ft /alkalom.

8.1.8. A fentieken kívüli egyéb, nem kereskedelmi tevékenységgel összefüggésbe hozható tevékenység: mely nyílt rendezvény, és minden állampolgár számára elérhető hozzáférést és bejutást biztosít (vallási összejövetelek, nyugdíjas találkozó, beltéri sport tevékenység, kézműves foglalkozás, jóga stb.): díjmentes.

December 31-re vonatkozólag az Önkormányzat fenntartja magának a lehetőséget arra, hogy zártkörű rendezvény keretein belül a Közösségi Házat használja. A bérleti díjak a rendezvény utáni takarítás díját nem tartalmazzák, a helyiségek takarítása a bérlő feladata és kötelessége. Az utólagos, önkormányzat által végzett takarítás díja: 10.000 Ft. A bérleti díj tartalmazza a közüzemi szolgáltatásokat, a berendezési tárgyak használatát, a mellékhelyiségek kiegészítőit, valamint a melegítő helyiség eszközeinek használatát is.

8.2. A Kultúrházra (Som, Ady E. utca 32.) vonatkozó bérleti díjak

8.2.1. A kultúrteremre és mellékhelyiségeire vonatkozó nappali (08-20 óra) bérleti díj

Tartalmazza: terem és mellékhelyiségek, valamint a kultúrterem előtti külső területek használatát. A téli időszakban: október 16. és április 15. között – 4.000 Ft/alkalom. A nyári időszakban: április 16. és október 15. között – 3.000 Ft/alkalom. Kizárólag somi állandó lakcímmel rendelkező lakos veheti bérbe a helyiséget, aki egyben felelőse is a rendezvénynek.

8.2.2. A kultúrteremre és mellékhelyiségeire vonatkozó bérleti díj, éjszakába nyúló rendezvény esetén (20-08 óra) bérleti díj (tartalmazza: terem és mellékhelyiségek, valamint a kultúrterem előtti külső területek használatát):

A téli időszakban: október 16. és április 15. között – 5.000 Ft/alkalom. A nyári időszakban: április 16. és október 15. között – 4.000 Ft/alkalom. Kizárólag somi állandó lakcímmel rendelkező lakos veheti bérbe a helyiséget, aki egyben felelőse is a rendezvénynek. December 24-ei dátumra a kultúrterem nem kiadható, míg a december 31-ei éjszakai bérleti díj 12.000 Ft összegben lett megállapítva, melyet csak somi állandó lakcímmel rendelkező lakos vehet igénybe.

8.2.3. Kereskedelmi tevékenységet folytató eseti árusok: 6.000 Ft / alkalom.

8.2.4. Minden olyan nappali, nem kereskedelmi tevékenység, melyhez adott hónapban több alakommal kívánja a bérlő bérbe venni a kultúrtermet:

Egyszeri 6.000 Ft bérleti díjat fizet a bérlő adott hónapra vonatkozólag. A díj befizetését ez esetben egy hónapra előre kell postai csekken kiegyenlíteni. A bérleti díjak a rendezvény utáni takarítás díját nem tartalmazzák, a helyiségek takarítása a bérlő feladata és kötelessége. Az utólagos, önkormányzat által végzett takarítás díja: 10.000 Ft. A bérleti díj tartalmazza a közüzemi szolgáltatásokat, a berendezési tárgyak használatát, a mellékhelyiségek kiegészítőinek használatát is. Minden, a fentiektől eltérő bérleti díj kiszabását, kedvezmény biztosítását a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.”