Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 09. 29- 2022. 11. 30

Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2022.09.29.

Som Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. §-ában, valamint a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Som Község Önkormányzatának Képviselő-testületére, annak bizottságaira, és az önkormányzatra terjed ki.

2. § (1)1 A képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi költségvetését 121 157 541 forint tárgyévi költségvetési bevétellel és 121 157 541 forint tárgyévi költségvetési kiadással, ezen belül

a) 100 185 447 forint költségvetési bevétellel,

b) 121 816 854 forint költségvetési kiadással,

c) -21 631 407 forint költségvetési egyenleggel, ebből

ca) 6 294 310 forint működési hiánnyal,

cb) 15 337 097 forint felhalmozási hiánnyal,

d) 22 724 903 forint finanszírozási bevétellel,

e) 1 093 496 forint finanszírozási kiadással állapítja meg.

(2) A képviselő-testület a kiadási főösszegen belül a kiemelt előirányzatokat a rendelet 1. mellékletében szereplő 1.2 táblázat szerinti jogcímenkénti megoszlásban állapítja meg.

(3) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(5) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(6) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző évek költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el.

(7) A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében az adott évi saját bevételek 20 %-át, de legfeljebb 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. Az adott évi saját bevételek 20 %-át, de legfeljebb a 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitelből /vagy/ az előző év költségvetési maradványának igénybevételével történik.

3. § (1) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteiből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat 2021. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait a rendelet 5. melléklete tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a rendelet 6. melléklete tartalmazza.

(5) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a rendelet 7. melléklete tartalmazza.

(6) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a rendelet 8. melléklete tartalmazza.

4. § (1) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, közös hivatali megoszlását, és az éves (tervezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a rendelet 9. melléklete tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat a kiadások között 7 112 468 forint általános tartalékot, valamint 4 504 709 forint céltartalékot állapít meg.

(3) Az önkormányzat 2021. évi költségvetésének

a) összevont mérlegét a rendelet 11. melléklete,

b) többéves kihatással járó döntéseket számszerűsítve évenkénti bontásban és összesítve célok szerint azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg a testület a rendelet 12. melléklete,

c) az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást a rendelet 13. melléklete,

d) előirányzat felhasználási ütemtervét havi bontásban a rendelet 14. melléklete,

e) az önkormányzat általános működés és ágazati feladatok támogatásának alakulását jogcímenként a rendelet 15. melléklete,

f) céljelleggel juttatott támogatásokról szóló kimutatását a rendelet 16. melléklete,

g) 2021. évi költségvetési évet követő 3 év tervezett bevételeit és kiadásait a rendelet 17. melléklete tartalmazza.

5. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) Az Önkormányzatnál a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 11 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.

(5) Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(6) Az Önkormányzat vezetője a rendelet 10. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa lejárt esedékességű elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – negyedévente a tárgynegyedévi állapotnak megfelelően a tárgynegyedévet követő hó 15-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

(7) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(8) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a polgármester gyakorolja.

6. § (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról (2) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel a képviselő-testület dönt.

(2) A képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 15 000 000 forint összeghatárig a polgármesterre ruházza át.

(3) A (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni a képviselő-testületnek és a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2021. december 31-ig gyakorolható.

(4) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(5) A képviselő-testület a (2) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

7. § (1) Az Önkormányzat alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

(2) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(3) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

8. § (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A költségvetési szervek az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben rendelkezik.

(3) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.

(4) Az önkormányzati, közös hivatali, évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

9. § (1) A költségvetési szerv vezetője önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva a költségvetési szerv részére engedélyezett létszám keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(2) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.

(3) A költségvetési szerv csak abban az esetben fordulhat a fenntartóhoz személyi juttatási pótelőirányzat kérelemmel, ha előirányzata, illetve maradványa nem biztosítja törvényben előírt kötelezettségei teljesítését.

(4) Az Önkormányzatnál foglalkoztatottak részére a munkáltató a 2022. évben havonta 1000 forint összegű bankszámla hozzájárulást biztosít, amelynek utalása negyedévente történik a foglalkoztatott számlájára.

(5) Az Önkormányzat által céljuttatás címén tervezett előirányzat nem haladhatja meg az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 8 %-át.

10. § (1) A társulásnak adandó támogatást az önkormányzat a finanszírozási terv szerint biztosítja.

(2) Az egyéb szervezetek részére nyújtott támogatások a támogatási szerződésben foglaltak alapján kerülnek kiutalásra.

(3) A nettó 5 000 000 forintot elérő, vagy azt meghaladó értékű az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 1. melléklet III. Gazdálkodási adatok 4. pontjában meghatározott szerződéseket közzé kell tenni a helyben szokásos módon, illetve e törvénynek megfelelően a szerződés létrejöttét követő 60 napon belül.

(4) A környezetvédelmi Alap bevételeit (talajterhelési díjból befolyt bevételek) a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 21/B § (2)–(3) bekezdése alapján kell felhasználni.

11. § (1) Az önkormányzat ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában foglaltak szerint gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

12. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit 2021. január 1-jétől kell alkalmazni.

3. melléklet

Adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek

1. Saját bevételek

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

1

Saját bevételek

2022

2023

2024

2025

2026

2027

2028

2029

2030

2031

2032

2

a helyi adóból származó bevétel

29 450 000

29 450 000

29 450 000

29 550 000

29 550 000

29 550 000

29 550 000

29 550 000

29 650 000

29 650 000

29 650 000

3

az önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

4

az osztalék, a koncessziós díj és a hozambevétel

5

a tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel

6

bírság-, pótlék- és díjbevétel

250 000

250 000

250 000

300 000

300 000

300 000

300 000

300 000

350 000

350 000

350 000

7

a kezességvállalással kapcsolatos megtérülés.

8

Összesen:

29 700 000

29 700 000

29 700 000

29 850 000

29 850 000

29 850 000

29 850 000

29 850 000

30 000 000

30 000 000

30 000 000

2. Adósságot keletkeztető ügyletek

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

1

Adósságot keletkeztető ügyletek

2022

2023

2024

2025

2026

2027

2028

2029

2030

2031

2032

2

hitelből, kölcsönből eredő fizetés kötelezettség

-

3

hitelviszonyt megtestesítő értékpapírból eredő fizetési kötelezettség

4

adott váltóból eredő fizetési kötelezettség

5

pénzügyi lízingből eredő fizetési kötelezettség

6

adásvételi szerződés megkötése a visszavásárlási kötelezettség kikötésével

7

legalább háromszázhatvanöt nap időtartamú halasztott fizetés, részletfizetés, és a még ki nem fizetett ellenérték

8

külföldi hitelintézetek által, származékos műveletek különbözeteként az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-nél elhelyezett fedezeti betétek, és azok összege.

9

Összesen:

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

4. melléklet

A saját bevételek részletezése az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához

A

B

1.

Bevételi jogcímek

2022. évi előirányzat

2.

Helyi adóból és a települési adóból származó bevétel

29 450 000

3.

Az önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel

530 000

4.

Osztalék, koncessziós díj és hozambevétel

-

5.

Tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel

-

6.

Bírság-, pótlék- és díjbevétel

250 000

7.

Kezesség-, illetve garanciavállalással kapcsolatos megtérülés

-

SAJÁT BEVÉTELEK ÖSSZESEN (Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló 353/2011. (XII.31.) Korm. Rendelet 2. § (1) bekezdése alapján.)

30 230 000

5. melléklet

A 2022. évi adósságot keletkeztető fejlesztési célok

A

B

1

Fejlesztési cél leírása

Fejlesztés várható kiadása

2

-

-

3

ADÓSSÁGOT KELETKEZTETŐ ÜGYLETEK VÁRHATÓ EGYÜTTES ÖSSZEGE

-

8. melléklet

Európai uniós támogatással megvalósuló projektek bevételei, kiadásai, hozzájárulások

1. EU-s projekt neve, azonosítója:-

A

B

C

D

E

1

Források

2022.

2023.

2023. után

Összesen

2

Saját erő

0

3

- saját erőből központi támogatás

0

4

EU-s forrás (2017. évi pénzmaradvány)

0

5

Társfinanszírozás

0

6

Hitel

0

7

Egyéb forrás

0

8

Források összesen:

0

0

0

-

9

Kiadások, költségek

2022.

2023.

2023. után

Összesen

10

Személyi jellegű

0

11

Beruházások, beszerzések

0

12

Szolgáltatások igénybe vétele

0

13

Adminisztratív költségek

0

14

Hitel törlesztés

0

15

Összesen:

0

0

0

-

2. Önkormányzaton kívüli EU-s projektekhez történő hozzájárulás

A

B

1

Támogatott neve

Hozzájárulás (Ft)

2

-

3

Összesen:

-

10. melléklet

Adatszolgáltatás az elismert tartozásállományról
Költségvetési szerv neve: Som Község Önkormányzata, Költségvetési szerv számlaszáma: 50800245-10000283-00000000 Éves eredeti kiadási előirányzat:122 829 246 Ft, 30 napon túli elismert tartozásállomány összesen: ……………… Ft

A

B

C

D

E

F

1

Tartozásállomány megnevezése

30 nap
alatti
állomány

30-60 nap
közötti
állomány

60 napon
túli
állomány

Át-ütemezett

Összesen:

2

Állammal szembeni tartozások

3

Központi költségvetéssel szemben fennálló tartozás

4

Elkülönített állami pénzalapokkal szembeni tartozás

5

TB alapokkal szembeni tartozás

6

Tartozásállomány önkormányzatok és intézmények felé

7

Egyéb tartozásállomány

8

Összesen:

11. melléklet

SOM KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2022. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE

1. Bevételek

A

B

C

D

Sor-
szám

Bevételi jogcím

2020. évi tény

2021. évi várható

2022. évi előirányzat

1.

Önkormányzat működési támogatásai (1.1.+…+.1.6.)

23 544 844

39 436 285

31 014 802

1.1.

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

7 986 331

14 127 340

16 562 460

1.2.

Önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

1.3.

Önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

8 188 773

13 009 150

10 224 515

1.4.

Önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

2 102 290

2 270 000

2 270 000

1.5.

Működési célú kvi támogatások és kiegészítő támogatások

5 267 450

10 029 795

1 957 827

1.6.

Elszámolásból származó bevételek

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (2.1.+…+.2.5.)

3 022 663

2 766 163

3 017 000

2.1.

Elvonások és befizetések bevételei

2.2.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

2.3.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

2.4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

2.5.

Egyéb működési célú támogatások bevételei

3 022 663

2 766 163

3 017 000

2.6.

2.5.-ből EU-s támogatás

3.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (3.1.+…+3.5.)

12 527 002

77 432 060

3.1.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

9 832 434

3.2.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

3.3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

3.4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

3.5.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

12 527 002

67 599 626

3.6.

3.5.-ből EU-s támogatás

4.

Közhatalmi bevételek (4.1.+4.2.+4.3.+4.4.)

26 662 312

37 033 889

29 700 000

4.1.

Építményadó

7 094 013

3 637 646

3 600 000

4.2.

Telekadó

5 758 520

50 000

4.3.

Magánszemélyek kommunális adója

18 959 878

3 796 666

3 800 000

4.4.

Iparűzési adó

22 778 408

22 000 000

4.5.

Talajterhelési díj

4.6.

Gépjárműadó

4.7.

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

4.8.

Egyéb közhatalmi bevételek

608 421

1 062 649

250 000

5.

Működési bevételek (5.1.+…+ 5.11.)

1 406 866

1 741 677

1 378 000

5.1.

Készletértékesítés ellenértéke

5.2.

Szolgáltatások ellenértéke

235 100

332 900

370 000

5.3.

Közvetített szolgáltatások értéke

174 732

150 649

210 000

5.4.

Tulajdonosi bevételek

615 180

1 028 178

530 000

5.5.

Ellátási díjak

5.6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

125 962

200 268

260 000

5.7.

Általános forgalmi adó visszatérítése

5.8.

Kamatbevételek és más nyereségjellegű bevételek

3 718

4 236

5 000

5.9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

5.10.

Biztosító által fizetett kártérítés

227 840

5.11.

Egyéb működési bevételek

24 334

25 446

3 000

6.

Felhalmozási bevételek (6.1.+…+6.5.)

6.1.

Immateriális javak értékesítése

6.2.

Ingatlanok értékesítése

6.3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

6.4.

Részesedések értékesítése

6.5.

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

7.

Működési célú átvett pénzeszközök (7.1. + … + 7.3.)

611 067

91 256

7.1.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

7.2.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

7.3.

Egyéb működési célú átvett pénzeszköz

611 067

91 256

7.4.

7.3.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

8.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (8.1.+8.2.+8.3.)

23 000

198 975

8.1.

Felhalm. célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

8.2.

Felhalm. célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

8.3.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszköz

23 000

198 975

8.4.

8.3.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

9.

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+…+8)

67 797 754

158 700 305

65 109 802

10.

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről (10.1.+…+10.3.)

54 415 088

10.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

54 415 088

10.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

10.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

11.

Belföldi értékpapírok bevételei (11.1. +…+ 11.4.)

11.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

11.2.

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

11.3.

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

11.4.

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

12.

Maradvány igénybevétele (12.1. + 12.2.)

212 231 115

37 978 757

22 724 903

12.1.

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

212 231 115

37 978 757

22 724 903

12.2.

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

13.

Belföldi finanszírozás bevételei (13.1. + … + 13.3.)

1 160 270

1 093 496

13.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések

1 160 270

1 093 496

13.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

13.3.

Lekötött betétek megszüntetése

14.

Külföldi finanszírozás bevételei (14.1.+…14.4.)

14.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

14.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

14.3.

Külföldi értékpapírok kibocsátása

14.4.

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

15.

Váltóbevételek

16.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

17.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (10. + … +16.)

267 806 473

39 072 253

22 724 903

18.

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (9+17)

335 604 227

197 772 558

87 834 705

2. Kiadások

A

B

C

D

Sor-szám

Kiadási jogcímek

2020. évi tény

2021. évi várható

2022. évi előirányzat

1.

Működési költségvetés kiadásai (1.1+…+1.5.+1.18.)

105 017 438

74 521 977

71 700 750

1.1.

Személyi juttatások

13 693 714

15 053 842

18 960 000

1.2.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

1 940 512

2 080 728

2 527 000

1.3.

Dologi kiadások

67 901 982

24 193 341

17 697 000

1.4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

3 667 000

7 355 000

4 809 000

1.5

Egyéb működési célú kiadások

17 814 230

25 839 066

18 133 000

1.6.

- az 1.5-ből: - Előző évi elszámolásból származó befizetések

652 600

138 680

1.7.

- Törvényi előíráson alapuló befizetések

1.8.

- Elvonások és befizetések

1.9.

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

1.10.

-Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

1.11.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

100 000

1.12.

- Egyéb működési célú támogatások ÁH-n belülre

13 995 795

17 459 186

16 733 000

1.13.

- Garancia és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

1.14.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

1.15.

- Árkiegészítések, ártámogatások

1.16.

- Kamattámogatások

1.17.

- Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

6 917 500

8 241 200

1 300 000

1.18.

Tartalékok

9 574 750

1.19.

- az 1.18-ból: - Általános tartalék

5 149 684

1.20.

- Céltartalék

4 425 066

2.

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+2.3.+2.5.)

192 063 408

44 950 320

50 035 000

2.1.

Beruházások

190 993 433

30 659 759

22 160 000

2.2.

2.1.-ből EU-s forrásból megvalósuló beruházás

2.3.

Felújítások

1 069 975

14 290 561

27 875 000

2.4.

2.3.-ból EU-s forrásból megvalósuló felújítás

2.5.

Egyéb felhalmozási kiadások

2.6.

2.5.-ből - Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

2.7.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

2.8.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

2.9.

- Egyéb felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülre

2.10.

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

2.11.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

2.12.

- Lakástámogatás

2.13.

- Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

3.

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+2)

297 080 846

119 472 297

121 735 750

4.

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (4.1. + … + 4.3.)

54 415 088

4.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

54 415 088

4.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

4.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

5.

Belföldi értékpapírok kiadásai (5.1. + … + 5.6.)

5.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

5.2.

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

5.3.

Kincstárjegyek beváltása

5.4.

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

5.5.

Belföldi kötvények beváltása

5.6.

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

6.

Belföldi finanszírozás kiadásai (6.1. + … + 6.4.)

544 624

1 160 270

1 093 496

6.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

6.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

544 624

1 160 270

1 093 496

6.3.

Pénzeszközök lekötött betétként elhelyezése

6.4.

Pénzügyi lízing kiadásai

7.

Külföldi finanszírozás kiadásai (7.1. + … + 7.5.)

7.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

7.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása

7.3.

Külföldi értékpapírok beváltása

7.4.

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi kormányoknak nemz. Szervezeteknek

7.5.

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi pénzintézeteknek

8.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek

9.

Váltókiadások

10.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (4.+…+9.)

544 624

55 575 358

1 093 496

11.

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (3.+10.)

297 625 470

175 047 655

122 829 246

12. melléklet

A többéves kihatással járó döntések számszerűsítése évenkénti bontásban és összesítve célok szerint

A

B

C

D

E

F

G

H

Sor-
szám

Kötelezettség jogcíme

Köt. váll.
éve

2022 előtti kifizetés

Kiadás vonzata évenként

Összesen

2022.

2023.

2024.

2024.
után

1.

Működési célú finanszírozási kiadások
(hiteltörlesztés, értékpapír vásárlás, stb.)

2.

............................

3.

............................

4.

Felhalmozási célú finanszírozási kiadások
(hiteltörlesztés, értékpapír vásárlás, stb.)

2022

5.

............................

2022

6.

............................

7.

Beruházási kiadások beruházásonként

8.

9.

Felújítási kiadások felújításonként

10.

............................

11.

Egyéb (Pl.: garancia és kezességvállalás, stb.)

12.

............................

Összesen (1+4+7+9+11)

13. melléklet

Az önkormányzat által adott közvetett támogatások, kedvezmények

A

B

C

Sor-szám

Bevételi jogcím

Kedvezmény nélkül elérhető bevétel

Kedvezmények összege

1.

Ellátottak térítési díjának méltányosságból történő elengedése

2.

Ellátottak kártérítésének méltányosságból történő elengedése

3.

Lakosság részére lakásépítéshez nyújtott kölcsön elengedése

4.

Lakosság részére lakásfelújításhoz nyújtott kölcsön elengedése

5.

Helyi adóból biztosított kedvezmény, mentesség összesen

7 609 500

4 817 500

6.

-ebből: Építményadó

7.

Telekadó

9.

Magánszemélyek kommunális adója

7 609 500

4 817 500

10.

Idegenforgalmi adó tartózkodás után

11.

Idegenforgalmi adó épület után

12.

Iparűzési adó állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység után

13.

Gépjárműadóból biztosított kedvezmény, mentesség

14.

Helyiségek hasznosítása utáni kedvezmény, mentesség

15.

Eszközök hasznosítása utáni kedvezmény, mentesség

16.

Egyéb kedvezmény

17.

Egyéb kölcsön elengedése

27.

Összesen:

7 609 500

4 817 500

14. melléklet

Előirányzat felhasználási terv

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

Megnevezés

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Auguszt.

Szept.

Okt.

Nov.

Dec.

Összesen:

1

Bevételek

2

Önkormányzatok működési támogatásai

2 584 567

2 584 567

2 584 567

2 584 567

2 584 567

2 584 567

2 584 567

2 584 567

2 584 567

2 584 567

2 584 567

2 584 567

31 014 802

3

Működési célú támogatások ÁH-on belül

251 417

251 417

251 417

251 417

251 417

251 417

251 417

251 417

251 417

251 417

251 417

251 417

3 017 000

4

Felhalmozási célú támogatások ÁH-on belül

2 916 212

2 916 212

2 916 212

2 916 212

2 916 212

2 916 212

2 916 212

2 916 212

2 916 212

2 916 212

2 916 212

2 916 212

34 994 541

5

Közhatalmi bevételek

2 475 000

2 475 000

2 475 000

2 475 000

2 475 000

2 475 000

2 475 000

2 475 000

2 475 000

2 475 000

2 475 000

2 475 000

29 700 000

6

Működési bevételek

114 833

114 833

114 833

114 833

114 833

114 833

114 833

114 833

114 833

114 833

114 833

114 833

1 378 000

7

Felhalmozási bevételek

8

Működési célú átvett pénzeszközök

9

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

10

Finanszírozási bevételek

1 893 742

1 893 742

1 893 742

1 893 742

1 893 742

1 893 742

1 893 742

1 893 742

1 893 742

1 893 742

1 893 742

1 893 742

22 724 903

11

Bevételek összesen:

10 235 771

10 235 771

10 235 771

10 235 771

10 235 771

10 235 771

10 235 771

10 235 771

10 235 771

10 235 771

10 235 771

10 235 771

122 829 246

12

Kiadások

13

Személyi juttatások

1 580 000

1 580 000

1 580 000

1 580 000

1 580 000

1 580 000

1 580 000

1 580 000

1 580 000

1 580 000

1 580 000

1 580 000

18 960 000

14

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

210 583

210 583

210 583

210 583

210 583

210 583

210 583

210 583

210 583

210 583

210 583

210 583

2 527 000

15

Dologi kiadások

1 474 750

1 474 750

1 474 750

1 474 750

1 474 750

1 474 750

1 474 750

1 474 750

1 474 750

1 474 750

1 474 750

1 474 750

17 697 000

16

Ellátottak pénzbeli juttatásai

400 750

400 750

400 750

400 750

400 750

400 750

400 750

400 750

400 750

400 750

400 750

400 750

4 809 000

17

Egyéb működési célú kiadások

1 511 083

1 511 083

1 511 083

1 511 083

1 511 083

1 511 083

1 511 083

1 511 083

1 511 083

1 511 083

1 511 083

1 511 083

18 133 000

18

Tartalék

797 896

797 896

797 896

797 896

797 896

797 896

797 896

797 896

797 896

797 896

797 896

797 896

9 574 750

19

Beruházások

1 846 667

1 846 667

1 846 667

1 846 667

1 846 667

1 846 667

1 846 667

1 846 667

1 846 667

1 846 667

1 846 667

1 846 667

22 160 000

20

Felújítások

2 322 917

2 322 917

2 322 917

2 322 917

2 322 917

2 322 917

2 322 917

2 322 917

2 322 917

2 322 917

2 322 917

2 322 917

27 875 000

21

Egyéb felhalmozási kiadások

22

Finanszírozási kiadások

91 125

91 125

91 125

91 125

91 125

91 125

91 125

91 125

91 125

91 125

91 125

91 125

1 093 496

23

Kiadások összesen:

10 235 771

10 235 771

10 235 771

10 235 771

10 235 771

10 235 771

10 235 771

10 235 771

10 235 771

10 235 771

10 235 771

10 235 771

122 829 246

24

Egyenleg

15. melléklet

A 2022. évi általános működés és ágazati feladatok támogatásának alakulása jogcímenként

A

B

1

Jogcím

2022. évi támogatás összesen

2

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

16 562 460

3

Települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása

4 979 000

4

Falugondnoki és tanyagondnoki szolgáltatás

5 141 700

5

Rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének támogatása

103 815

6

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

2 270 000

7

Polgármester illetménye és költségtérítése emeléséhez kapcsolódó támogatás

1 957 827

8

Összesen:

31 014 802

16. melléklet

Kimutatás a 2022. évben céljelleggel juttatott támogatásokról

A

B

C

Sor-
szám

Támogatott szervezet neve

Támogatás célja

Támogatás összege

1.

"Egymásért" Egyesület

700 000

2.

Egységes Somért Alapítvány

280 000

3.

Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete - Siófoki Szervezet somi csoportja

160 000

4.

Siófok-Som Polgárőr Egyesület

160 000

Összesen:

1 300 000

17. melléklet

A 2022. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ÉVET KÖVETŐ 3 ÉV TERVEZETT BEVÉTELEI, KIADÁSAI

1. Bevételek

A

B

C

D

Sor-
szám

Bevételi jogcím

2023. évi

2024. évi

2025. évi

1.

Önkormányzat működési támogatásai

32 088 800

33 138 800

33 593 800

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

4 517 000

5 825 000

5 943 000

3.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

36 494 500

37 594 500

36 794 500

4.

Közhatalmi bevételek (4.1.+4.2.+4.3.+4.4.)

31 000 000

31 750 000

32 200 000

4.1.

Építményadó

3 700 000

4 000 000

4 200 000

4.2.

Telekadó

1 050 000

1 250 000

1 550 000

4.3.

Magánszemélyek kommunális adója

3 900 000

4 100 000

4 100 000

4.4.

Iparűzési adó

22 100 000

22 100 000

22 100 000

4.5.

Talajterhelési díj

4.6.

Gépjárműadó

4.7.

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

4.8.

Egyéb közhatalmi bevételek

250 000

300 000

250 000

5.

Működési bevételek

3 378 000

4 878 000

5 378 000

6.

Felhalmozási bevételek

7.

Működési célú átvett pénzeszközök

88 000

138 000

178 000

8.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

9.

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+…+8)

107 566 300

113 324 300

114 087 300

10.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

22 724 900

24 654 900

25 724 900

11.

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (9+10)

130 291 200

137 979 200

139 812 200

2. Kiadások

A

B

C

D

Sor-szám

Kiadási jogcímek

2023. évi

2024. évi

2025. évi

1.

Működési költségvetés kiadásai

71 602 300

73 802 300

74 884 300

2.

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+2.2.+2.3.)

57 495 400

62 933 400

63 484 400

2.1.

Beruházások

27 620 400

30 058 400

30 194 400

2.2.

Felújítások

29 875 000

32 875 000

33 290 000

2.3.

Egyéb felhalmozási kiadások

3.

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+2)

129 097 700

136 735 700

138 368 700

4.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

1 193 500

1 243 500

1 443 500

5.

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (3.+4.)

130 291 200

137 979 200

139 812 200

1

A 2. § (1) bekezdése a Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdése a Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. melléklet a Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdés - 1. mellékletével megállapított szöveg.

3

A 2. melléklet a Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdés - 2. mellékletével megállapított szöveg.

4

A 6. melléklet a Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 6. melléklet a Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdés - 3. mellékletével megállapított szöveg.

5

A 7. melléklet a Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. A 7. melléklet a Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdés - 4. mellékletével megállapított szöveg.

6

A 9. melléklet a Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. A 9. melléklet a Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdés - 5. mellékletével megállapított szöveg.