Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2021. (XII. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

egyes adótárgyú rendeletek hatályba nem lépéséről

Hatályos: 2022. 01. 01
egyes adótárgyú rendeletek hatályba nem lépéséről
Végső előterjesztői indokolás
A veszélyhelyzet ideje alatt Somr Község Önkormányzatának Polgármestere a képviselő-testület véleményének kikérésével 2020. november 12-én az adómértékek vonatkozásában is módosította a helyi adókról szóló 19/2014. (XI. 27.) önkormányzati rendeletet, valamint megalkotta a települési adóról szóló rendeletet. A koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges helyi adó intézkedésről szóló 535/2020. (XII. 1.) korm.rendelet (a továbbiakban: Korm.rendelet) 2020. december 2-i hatálybalépését követően a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításáról szóló önkormányzati rendelet egyes rendelkezéseinek, valamint a települési adóról szóló rendelet eltérő időpontban történő hatályba lépéséről rendelkezett, amelynek eredményeképpen a fentiekben ismertetett rendeletek 2022. január 1-jétől lépnének életbe.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 9. §-a alapján:
(1) Nem hatályos jogszabály vagy jogszabályi rendelkezés nem módosítható vagy helyezhető hatályon kívül.
(2) Ha a szabályozás célja másként nem érhető el, a jogalkotói hatáskörrel rendelkező szerv vagy személy jogszabályban rendelkezhet úgy, hogy a kihirdetett, de még hatályba nem lépett jogszabályi rendelkezés a kihirdetett szövegtől eltérő szöveggel lép hatályba, vagy a kihirdetett, de még hatályba nem lépett jogszabály vagy jogszabályi rendelkezés nem lép hatályba.
(3) A kihirdetett, de még hatályba nem lépett jogszabály vagy jogszabályi rendelkezés tartalmának a (2) bekezdés szerinti megváltoztatását vagy hatályba nem lépését kimondó jogszabályi rendelkezés hatálybalépésének időpontját úgy kell meghatározni, hogy az megegyezzen azzal az időponttal, amikor a kihirdetett, de még hatályba nem lépett jogszabály vagy jogszabályi rendelkezés hatályba lépett volna.
A Somogy Megyei Kormányhivatal Törvényességi és Felügyeleti Osztályának szakmai állásfoglalása alapján, a Korm.rendelet rendelkezéseinek való megfelelés, valamint a 2023. évi adómértékek újraszabályozásának elősegítése érdekében a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításáról szóló önkormányzati rendelet még hatályba nem lépett rendelkezései, valamint a települési adóról szóló rendelet hatályba nem lépéséről szükséges rendelkezni.