Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 02

Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.02.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
1. A költségvetési rendelet-tervezet benyújtása.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 24. § (3) bekezdése értelmében a jegyző által elkészített költségvetési rendelettervezetet a polgármester február 15-éig nyújtja be a képviselő-testületnek, az Áht. 29/A. §-a szerinti tervszámok alapján előkészítve.
Az önkormányzat 2023. évi költségvetési javaslatának összeállítására az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet (továbbiakban Ávr.) és Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény (továbbiakban Költségvetési tv.) rendelkezéseinek megfelelően került sor.
Az Áht. előírásai szerint a helyi önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait működési bevételek és működési kiadások, felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban kell elkészíteni.
A költségvetés összeállítása során irányadó jogszabályi rendelkezéseket az előterjesztés 1. mellékletében ismertetjük.
1. A költségvetési rendelet összeállítása
A költségvetési rendelet tervezet összeállítása során figyelembe kellett vennünk azokat az alábbi célokat, illetve feladatokat, amelyeket Som Község Önkormányzatának Képviselő-testülete meghatározott az önkormányzat 2023. évi költségvetési tervezéséhez.
1. A költségvetési terv összeállításánál alapvető szempont a pénzügyi egyensúly megteremtése.
2. Működési célú költségvetési hiány nem tervezhető.
3. A végleges költségvetés a várható 2023. évi kiadásokon és bevételeken túl minden előző évről áthúzódó költséget és bevételt is tartalmazzon.
4. A költségvetési előirányzatok tervezésekor a kötelező önkormányzati feladatok prioritását biztosítani kell. Önként vállalt feladat a költségvetésben akkor tervezhető, ha annak pénzügyi fedezete az önkormányzat saját bevételéből megteremthető. Az önként vállalt feladat kiadásainak finanszírozása a kötelező önkormányzati feladat ellátását nem veszélyeztetheti.
5. A feladatokhoz kapcsolódó költségek meghatározásakor a takarékos és hatékony gazdálkodás elvét érvényre kell juttatni, de a kiadások szükséges és reális fedezetét biztosítani kell a tervezés során.
6. A szociálisan hátrányos helyzetűek szociális támogatására fordítható kiadások szintjének megtartására kell törekedni.
7. A pályázati lehetőségeket figyelemmel kell kísérni, és törekedni kell a céljainkkal összhangban lévő pályázatok által megnyerhető források kihasználására.
8. Újabb beruházási és felújítási kötelezettségek vállalása előtt figyelembe kell venni a meglévő, több éves kihatással járó kötelezettségeket, továbbá a fedezetül szolgáló bevételek realizálását.
9. Az adókintlévőségek csökkentése érdekében folytatni kell a következetes végrehajtási és ellenőrzési tevékenységet.
10. Törekedni kell a közfoglalkoztatás estében is a pályázati lehetőségek kihasználására.
12. A költségvetésben a nem várt kiadások finanszírozhatósága érdekében általános
tartalékot kell képezni.
Figyelembe kellett venni továbbá az előző évek kötelezettségvállalásait, a központi jogszabályok változását, az Önkormányzatok adott évi finanszírozási rendszerét, valamint az előző évek gazdálkodási tapasztalatait.
Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az önkormányzatok működőképességét az eltérő saját bevételi lehetőségek a feladatalapú finanszírozás mellett is komolyan befolyásolják, így az is nyilvánvalóvá vált, hogy a központi költségvetésnek még erőteljesebben érvényesítenie kell a szolidaritás elvét. Ennek megfelelően az önkormányzatokat megillető egyes költségvetési támogatásokat 2023. évben is csökkenti az ún. „beszámítás” összege, ugyanakkor – a szolidaritás elvének fokozottabb érvényesülésével – az alacsony gazdasági potenciállal rendelkező települések felzárkózása érdekében a rendszer továbbra is számol a pozitív „kiegyenlítés”-sel. Az alacsony helyi adóbevétellel rendelkező települések ilyen módon meghatározott százalékú kiegészítő forrásban részesülnek az alapfeladataik ellátása érdekében; a jelentős iparűzési adóval rendelkező településeket ugyanakkor továbbra is sávosan növekvő mértékben terheli a beszámítás.
A 2023. évre beterjesztett összesített költségvetési javaslat Som Község részére 172.243.493 Ft összegben határozza meg a 2023. évi célok és feladatok megvalósításához szükséges kiadási előirányzatokat.
1.
1. Som Község Önkormányzatának 2023. évi tervezett bevételei
A község gazdasági növekedését, az önkormányzat működőképességének megtartását tartottuk legfontosabb célként az önkormányzat költségvetésének tervezésekor.
A kötelező önkormányzati feladatok prioritását helyeztük előtérbe, mivel az önként vállalt feladat a költségvetésben akkor tervezhető, ha annak pénzügyi fedezete az önkormányzat saját bevételéből megteremthető.
A beterjesztett költségvetési javaslat 172.243.493 Ft összegű bevétellel és kiadással számol, amely az előző évhez viszonyítva 40,23 %-os növekedést mutat, ennek oka a magasabb előző évi önkormányzati költségvetési maradvány, illetve a magasabb közhatalmi bevétel. A 2023. évi költségvetés összeállításánál továbbra is a kiadásokat olyan szinten terveztük, amelyre a tárgyévi bevételek fedezetet is nyújtanak.
Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak alakulását főbb bevételi csoportonként az önkormányzat költségvetési mérlege és az 1/A,1/B táblák mutatják be.
A támogatások 2023. évben a következők szerint alakulnak:
A működéshez kapcsolódó általános támogatások 18,40 %-kal eredményeznek több bevételt a 2022. évinél, melynek oka, hogy a közvilágítás kiegészítő támogatása és a polgármesteri illetményhez és költségtérítéshez nyújtott támogatás is ezen a soron jelenik meg.
Az önkormányzatok finanszírozási rendszerében 2023-ben is érvényesül a „kiegyenlítő” rendszer. Ennek megfelelően az önkormányzatok iparűzési adóalapból számított bevétele, mint elvárt bevétel csökkenti a településüzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás jogcímeken megillető általános támogatások összegét.
Támogatás illeti meg a települési önkormányzatokat a zöldterületek, és az azokhoz kapcsolódó építmények kialakításához és fenntartásához kapcsolódóan is a belterület nagysága alapján.
Közvilágítás fenntartásának támogatására a közvilágítás biztosításához is kaptunk forrást. A támogatás a településen kiépített kisfeszültségű hálózat kilométerben meghatározott hossza alapján történik. Támogatás illeti meg az önkormányzatot a köztemető és a közutak fenntartására, valamint egyéb önkormányzati feladatokra.
A szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben az önkormányzatok szerepe alapvetően az idei évben is az alapellátások biztosítása. Összességében szociális célra várhatóan 14,55 %-al kevesebb támogatást kapunk, így a szociális feladataink egyéb támogatása 29,48 %-kal csökken, a falugondoki szolgáltatás támogatása az előző évi szinten marad.
Települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatására 34,55 %-al magasabb összeget kapunk, mely az étkező gyereklétszám függvénye.
Kulturális feladatok támogatására 2.270.000 Ft-ot kap az önkormányzat, pontosan ugyanannyit, mint az előző években.
Egyéb működési célú támogatások között jelenik meg a 2022. szeptember 01-től 2023. február 28-ig tartó közfoglalkoztatási programban 2023.évre támogatás, a kerékpárút Közút fenntartására átvett összeg, illetve Nyim hozzájárulása január február hónapban a közösen foglalkoztatott kulturális felelős foglalkoztatásához. A 2023-as évre közfoglalkoztatási program még nem került kiírásra, így a költségvetés készítésekor nem terveztünk ezen összegekkel.
Egyéb felhalmozási támogatások bevételei államháztartáson belülről soron jeleni meg a Balaton Fejlesztési Tanács „Településfejlesztési beruházások támogatására” 2022.évben meghirdetett és a Som Község Önkormányzata által benyújtott „Som, 020/1 hrsz-ú Közösségi terület fejlesztési munkai” című P-TF-31/2023.számú pályázati támogatása. A sikeres elbírálásban bízva ezen támogatás a kiadási oldalon is szerepel a felhalmozási célú kiadások között.
Közhatalmi bevételeink, a helyi adóbevételek az előző évinél 19,21 %-al magasabb összegben kerültek tervezésre. Magánszemélyek kommunális adója esetében az előző évihez viszonyítva 500.000 Ft-tal alacsonyabb bevétellel számoltuk. A telekadó esetében az előző évivel azonos bevétellel kalkulátunk, míg az építményadó bevételünk azonos összegű, mint a tavalyi évi.
Iparűzési adóból is a 2022 évihez viszonyítva 27,27 %-al magasabb összegű bevételt várunk, ez részben a COVID-19 vírus hatásának csökkenése a vállalkozások teljesítményeinek növekedése alapján.
Gépjárműadóból a központi szabályozás következtében 2023 évben nem számolhatunk.
Egyéb közhatalmi bevételeknél a 2022. évi ténylegesen befolyt összegekre alapoztunk.
A szolgáltatások ellenértékének bevétele 40,54 %-os növekedést mutat, mivel a közösségi ház bérleti díja emelkedik a 2023-es év során.
A továbbszámlázott szolgáltatások bevétele a kiadásai oldalon is megjelenik így a költségvetésre nincs növelő hatással.
A tulajdonosi bevételeknél az előző évinél 119,06 %-os növekedés várható, melynek oka a DRV Zrt. által fizetendő eszközhasználati díj összegének megjelenése. Hasonlóan a 2023. évben külön soron kerül feltüntetésre az mérnöki iroda, posta épületének bérleti díja, a sírhely megváltások, valamint a köztemető bejáratánál található hirdetőtáblák vonatkozásában kiszámlázott éves díjak.
A kiszámlázott ÁFA során a beszedett bevételeink miatti általános forgalmi adó jelenik meg.
ÁFA visszaigénylés soron a DRV lakossági víz- és csatorna szolgáltatás üzemeltetésének karbantartásából és felújításából adódó beszerzések utáni visszaigénylést terveztük.
Kamat bevétel a fizetési és az elkülönített számlákon időszakonként mutatkozó kisebb kamatozó pozitív egyenlegekből várható.
Egyéb különféle működési bevételek kerekítési különbözetekből, továbbá az állami adóhatóság felé teljesítendő befizetési kötelezettség, adónemenkénti kerekítésekből adódó, bérfinanszírozási listákon szereplő adatoktól való eltérésekből adódik, melyek havonta bérkönyvelésnél kerülnek korrigálásra.
Az egyéb működési célú átvett pénzeszközök között a Drv Zrt. lakossági víz-csatorna támogatás visszautalása szerepel, mely a kiadási oldalon is megjelenik.
A pénzmaradvány az előző évi költségvetési, valamint finanszírozási bevételek és kiadások egyenlegeként jelentkezik, összege magasabb az előző évinél, mivel a beérkezett áthúzódó beruházások támogatási bevételei itt jelenek meg a saját forrás mellett 79.893.022 Ft összegben a 2023. évre tervezett feladatok megvalósítására.
1.
1. Som Község Önkormányzatának 2023. évi tervezett kiadásai
A helyi önkormányzat költségvetési kiadásai között kell megtervezni az önkormányzat nevében végzett beruházások, felújítások kiadásait, a község fenntartásához, üzemeltetéshez kapcsolódó kiadásokat, a választott tisztségviselők juttatásaival kapcsolatos kiadásokat, és a helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultság jellegű ellátásokat és a tartalékot.
Kiadások tervezésekor kiemelten figyeltünk a jogszabályban meghatározott kötelező feladatok ellátásához szükséges és az előző évben megkezdett áthúzódó beruházások befejezését lehetővé tevő forrásokra.
Az önkormányzat személyi jellegű kiadásai tartalmazzák a kötelező béremelést a dolgozóinknak.
1.
1.
1. Községüzemeltetési feladatok és azok jellemzői a következők
A községüzemeltetési szakfeladatok elvégzéséhez szükséges pénzeszközök tervezésénél figyelembe vettük az előző évi tapasztalatokat és a 2023. évben jelentkező új feladatokat.
Az egyes feladatok elvégzéséhez szükséges pénzeszközök meghatározásakor a legszükségesebb feladat ellátással terveztük a költségvetési előirányzatokat.
Jelentős kiadást eredményez a községüzemeltetési feladatok ellátása, amelynek kiadási előirányzatát az előző évi tervhez viszonyítva összességében a közmunka kiadásaival együtt számolva 25,92 %-kal magasabb összegben szerepeltetjük.
Zöldfelületek, parkfenntartási feladatok
A parkjaink és zöldterületeink fenntartására az elmúlt évihez viszonyítva 8,56 %-kal magasabb összeggel számoltunk. Községünk virágosítását meghatározza a közterületek díszítése, melyre idén is kiemelt figyelmet fordítunk, ezért a tavalyi évben kalkulált összeget szerepeltettük költségvetésben. A játszóterek kötelező karbantartására, a balesetveszély elhárítására az erre vonatkozó összeget szerepeltettük a költséghelyen.
Som község közigazgatási területén lévő zöldterületek gépi és kézi kaszálásának összege is itt került megtervezésre, illetve 1 fő állandó alkalmazott személyi bére és járuléka.
Közutak, hidak, járdák, pakolók
A 2023. évi költségek tervezésénél a 2022. évi tényeket illetve a 2023. évi állami normatívákat vettük alapul. A 2023. évi költségek tervezésénél a kötelezően ellátandó feladatokra koncentrálva alakítottuk ki a költséghelyet.
Közvilágítás
2022. évhez viszonyítva a villamos energia árak nagymértékben megnövekedtek, erre a bevételi oldalon kiegészítő forrást is kap az önkormányzat. Az idei évben az önkormányzat tervezi egy korszerűbb LED világítási rendszer kiépítését, a tervek már elkészültek, ez nagymértékben csökkentené a közvilágítás költségeit.
Egyéb községi feladatok
Az egyéb községi feladatokra 11,11 %-kal nagyobb összeget tervez Som Község Önkormányzata, mely költséghelyen kisebb karbantartási munkákat valósulnak meg.
Állategészségügyi feladatok
A gyepmesteri feladatok ellátására és az állati tetemek közterületről történő elszállítására terveztük a költséghely összegét, ez 140 %-kal emelkedett, a szolgáltatási díj fokozott emelkedése miatt.
Köztemető fenntartás és működtetés
A temetők fenntartására vonatkozóan a 2023. évben megtervezésre került a temetői vízhasználati díj illetve a villamos energia költség, valamit kisebb karbantartási munkálatok anyagköltsége.
Lakott külterülettel kapcsolat feladatok
Elsődleges célunk a külterület utak karbantartása, fenntartása.
1.
1.
1. Közoktatási, közművelődési feladatok és azok jellemzői a következők
Az önkormányzat kiadásai között tervezett közoktatási, közművelődési kiadások várhatóan mintegy 14,09 %-kal alacsonyabb összegben szerepelnek. Az Ösztöndíj Alapot a feltételeknek megfelelő pályázók számának figyelembe vételével az előző évihez viszonyítva 200.000 Ft-tal magasabb összegben biztosítjuk. A Civil szervezetek számára 620.000 Ft pályázati alapot biztosítunk.
Rendezvényekre az előző évivel közel azonos összegben képezünk előirányzatot. Megtervezésre kerültek a 2023 év során megvalósítandó közösségi rendezvények kiadásai a 2/B melléklet szerint. A rendezvények között a legnagyobb jelentőségű somi a falunap megrendezése és a festőtábor lebonyolítása.
1.
1.
1. Önkormányzati működési és finanszírozási kiadások egyéb feladatai és azok jellemzői a következők
A rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének támogatása soron szereplő kiadás a bevételi oldalon is megjelenik, amennyiben a normatíva nem fedezi a kiadásokat, úgy pótigény nyújtható be. A kiadási oldalon megjelenő összeg a normatíva összegénél magasabb, mivel ezen tétel az elmúlt évek alapján alulfinanszírozott.
A Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal működési kiadásaihoz a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) szerint működő hivatali struktúrának megfelelően a 2022. január 1. lakosságszám szerint jár a támogatás, az elismert hivatali létszám alapján a személyi és dologi kiadások elismert átlagos költségei figyelembevételével. Közös önkormányzati hivatal esetében a támogatásra a székhely önkormányzat jogosult, mi esetünkben tehát Ságvár Község Önkormányzata kapja a támogatást, amelyet az idei évben a hivatal létrehozásáról szóló megállapodás alapján a polgármesterek megállapodása alapján megoszt Som és Nyim Község Önkormányzatával. Az adott önkormányzatot illető támogatási hányad beszámításával kerül meghatározásra a Közös hivatal kiadásaihoz történő hozzájárulásunk összege. A Ságvári Közös Önkormányzati Hivatalt (a továbbiakban: Közös Hivatal) fenntartó Ságvár Község Önkormányzata részére 2022-ben hozzájárulást kellett fizetnünk 10 754 000 Ft összegben, mely idei évben növekedést mutat, így a prognosztizált összeg 12 104 000 Ft.
A Ságvár és Környéke Önkormányzati Feladatellátó Társulás (a továbbiakban: Társulás), valamint a Ságvári Bóbita Óvoda és Bölcsőde (a továbbiakban: Óvoda) részére fizetendő működési hozzájárulás mértéke az előző évihez képest jelentősen nőtt, 3 233 000 Ft-tal, így lett 5 824 000 Ft. A változás oka az energia költségek drasztikus megugrása és az élelmiszer árak jelentős emelkedés.
Ságvár Község Önkormányzatának fizetett működési hozzájárulás a Közös Hivatal takarítását ellátó személy munkabérére és annak járulékaira vonatkozik, mely az előző évhez képest 22,05 %-kal nő, 941 000 Ft összegben jelenik meg a költségvetés kiadási oldalán.
A tavalyi évhez hasonlóan Ságvár Község Önkormányzata részére működési hozzájárulást fizetünk a Ságvári Bóbita Óvoda és Bölcsőde fűtési rendszerének üzemeltetésével /fűtőanyag aprítékolás/ kapcsolatban, hiszen a fűtőanyagot Ságvár Község Önkormányzatának alkalmazottjai aprítják, Ságvár Község Önkormányzatának költségei terhére, mely az óvoda költségvetésében nem jelenik meg, így ezen költségek nem kerültek felosztásra az Óvoda fenntartásához fizetett működési hozzájárulásban, ez összegszerűen 500.000 Ft.
Ingatlangazdálkodás kiadásai között az önkormányzati tulajdonú helyiségek lényegesen megnövekedett közüzemi díjaival terveztünk, illetve csak kisebb karbantartással kalkuláltunk, összesen 5.966.000 Ft-ot irányoztunk elő.
A vagyonbiztosítás 2023. évben fizetendő összege a biztosító által már közölt számla alapján, tényadatokon alapszik, melyet a Biztosítási Társulási megállapodás szerint minden tag önkormányzat egyénileg teljesít a biztosító felé.
Az állam által biztosított támogatási formákon túl a települési támogatás bevezetésével az önkormányzatok az általuk támogatandónak ítélt, rendeletükben szabályozott élethelyzetekben segítséget nyújthatnak az arra rászorulóknak.
A települési támogatásra tervezett összeg az előző évi tervszámhoz viszonyítva 34,29 %-os csökkenést mutat. Az előirányzat összegének meghatározásakor figyelembevételre került Ságvár Község Önkormányzata által biztosítható települési támogatásokról, szóló 15/2019. (VII. 12.) számú önkormányzati rendelet, valamint a segélyezés terén szerzett elmúlt évi gyakorlati tapasztalatok. Az előirányzat 2023. évre szűkösen, de elegendő fedezetet jelent Som Község Önkormányzata által biztosított települési támogatásokra.
Az önkormányzat kiadása a korábbi évhez viszonyítva 14,11 %-al magasabb összegben került megtervezésre. Ezen a költséghelyen szerepelnek a választott tisztségviselők, polgármester, alpolgármesterek tiszteletdíja, költségtérítése, az ehhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adó. Személyi jellegű kiadásokra tehát összesen 9 250 000 Ft került betervezésre, melyhez még hozzáadódnak az önkormányzat dologi kiadásai 4 557 000 Ft értékben, így az önkormányzat kiadásai mindösszesen: 13 807 000 Ft.
A települési könyvtár kiadásai között az alábbi tételek szerepelnek: könyvtáros munkabére és járulékai, közüzemi díjak, üzemeltetési anyagok költségei és egyéb dologi kiadások összesen 3 942 000 Ft értékben.
A művelődési ház kiadásai között 2021.12.01-től egy fő foglalkoztatott kultúráért, rendezvényért felelős megbízott munkabér kiegészítése és járulékai szerepel.
Központi orvosi ügyelet ellátásához hozzájárulásként fizetett összeg a korábbi évhez viszonyítva 76,61 %-kal magasabb összegben került megtervezésre összesen 989.000 Ft összegben.
Dél-Balatoni Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2023.évi tagdíjára 146.000 Ft-ot terveztünk a Siófok Város értesítése alapján.
Som Község Önkormányzata a Magyar Államkincstárnak szolidaritási hozzájárulást fizet 1 191.060 Ft összegben.
A 2023. évben falu és tanyagondnoki szolgálat működésével is kalkuláltunk, ami a tavalyi évi adataihoz képest 20,54 %-kal lett magasabb. Az emelkedés oka a kötelező béremelés illetve annak járulék vonzata és a dologi kiadások között az üzemanyag költségek emelkedése.
1.
1.
1. Fejlesztési feladatok
Fejlesztési és felújítási célokra 85.793.248 Ft–ot terveztünk, ami az előző évihez viszonyítva 71,47 %-kal magasabb összeget tervezünk. A növekedés oka a TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00038 pályázat elnyerése Som belvízrendezésének megvalósítására.
A fejlesztési kiadások részletezését az önkormányzati 3. számú melléklet mutatja be.
1.
1.
1. Áthúzódott pályázott beruházások
Belvízrendezés Somban - TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00038
A Som Község Önkormányzatának célja, hogy a tavaszi hóolvadásból, záporokból eredő belvízkárok megelőzésre, csökkentésre kerüljenek. A megfelelő mértékű vízrendezés nemcsak az épületek, hanem az infrastruktúra védelmét is szolgálja. Mindezen túl szükséges a környezet rendezett kialakítása és a balesetveszélyes árkok megszüntetése. Ennek javítása érdekében került benyújtásra a pályázat a TOP_Plusz-1.2.1-21 Élhető települések pályázati kiírásra. Az elnyert támogatásból a Kossuth utcában a nyílt árok burkolóelemekkel kerül kiépítésre, a kapubejárónál betoncsövek kerülnek elhelyezésre, továbbá az érintett behajtók térburkolása az eredeti állapotnak megfelelően történik. A Kis-Koppány patakba történő betorkolás a meder részleges burkolásával valósul meg.
1.
1.
1. Pályázott beruházások
Balaton Fejlesztési Tanács - Som, 020/1 hrsz-ú közösségi terület fejlesztési munkái P-TF-31/2022
A pályázat elnyerése estén sor kerül a 020/1.hrsz közösségi területen szabadidő és sportlétesítmények építésére, illetve területrendezési, kert és parképítési munkákra 23.683.248 Ft összegben.
1.
1.
1. Egyéb beruházás
Kisértékű tárgyi eszköz beszerzés
Önkormányzat működésével kapcsolatosan beszerzésre kerülő nettó 220.000 Ft alatti kisértékű tárgyi eszközök beszerzését jelenti. /forgószék, asztal stb./
020/1.hrsz fejlesztése
Tovább folytatódik a közösségi tért fejlesztése, melyre 600.000 Ft-ot terveztünk, itt az önkormányzati dolgozók által megvalósuló beruházok költségi jelennek meg.
Település rendezési terv:
Az idei évben elkészül egy új településrendezési terv Som községre vonatkozóan.
1.
1.
1. Felújítás
Magyar Falu program keretében az "Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztése MFP-ÖTIK/2022/6"
Az Ady Endre utca 32. szám alatti a régi kultúrház épületében garázs kerül kialakításra 13.500.000 Ft értékben, a 2021-ben szintén Magyar Falu program pályázaton vásárolt traktor elhelyezésre.
A 2023. évi költségvetésünk a kötelező és önként vállalt feladatok ellátását biztosítja, a költségvetés hiánnyal nem számol. Ezzel eleget teszünk a képviselő-testület vállalt kötelezettségeinek és a törvény által ránk szabott feladatok teljesítésének.
Gazdálkodásunk, működésünk biztonságát jelenti a képzett 757.491 Ft általános tartalék valamint 4.939.003 Ft céltartalék.
1. A költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul bemutatandó mérlegek és kimutatások
Az Áht. 24. § (4) bekezdése alapján a költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell - szöveges indokolással együtt - bemutatni:
a) a helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban, előirányzat felhasználási tervét,
b) a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve,
c) a közvetett támogatásokat - így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket - tartalmazó kimutatást, és
d) a 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően a költségvetési évet követő három év tervezett bevételi előirányzatainak és kiadási előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban, és a 29/A. § szerinti tervszámoktól történő esetleges eltérés indokait.
Az Ávr. 28. §-a alapján az Áht. 24. § (4) bekezdés c) pontja szerinti közvetett támogatásokat legalább az alábbi részletezettségben kell bemutatni:
a) az ellátottak térítési díjának, kártérítésének méltányossági alapon történő elengedésének összege,
b) a lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedésének összege,
c) a helyi adónál, gépjárműadónál biztosított kedvezmény, mentesség összege adónemenként,
d) a helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege, és
e) az egyéb nyújtott kedvezmény vagy kölcsön elengedésének összege.
A költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul bemutatandó mérlegek és kimutatások
SOM KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2023. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE

B E V É T E L E K

1. sz. táblázat

Forintban

A

B

C

D

1.

Bevételi jogcím

2021. évi tény

2022.évi tény

2023. évi előirányzat

2.

Önkormányzat működési támogatásai (3.+…+ 10.)

39 436 285

42 520 606

30 704 773

3.

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

14 127 340

16 562 460

19 610 457

4.

Önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

0

0

0

5.

Önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

12 698 584

10 587 239

8 648 300

6.

Önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

310 566

185 706

176 016

7.

Önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

2 270 000

2 270 000

2 270 000

8.

Működési célú kvi támogatások és kiegészítő támogatások

10 029 795

11 081 593

0

9.

Elszámolásból származó bevételek

0

10.

Elvonások és befizetések bevételei

0

1 833 608

0

11.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (12.+…+16)

2 766 163

3 319 701

1 350 775

12.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

0

0

0

13.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

0

0

0

14.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

0

0

0

15.

Egyéb működési célú támogatások bevételei

2 766 163

3 319 701

1 350 775

16.

14.-ből EU-s támogatás

0

0

0

17.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (18.+…+23.)

77 432 060

72 232 702

21 314 923

18.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

9 832 434

0

0

19.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

0

0

0

20.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

0

0

0

21.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

0

0

0

22.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

67 599 626

72 232 702

21 314 923

23.

21.-ből EU-s támogatás

54 415 088

47 237 800

0

24.

Közhatalmi bevételek (25.+...+32.)

37 033 889

36 911 299

35 406 000

25.

Építményadó

3 637 646

3 662 328

3 600 000

26.

Telekadó

5 758 520

16 360

50 000

27.

Magánszemélyek kommunális adója

3 796 666

3 380 557

3 300 000

28.

Iparűzési adó

22 778 408

29 320 577

28 000 000

29.

Talajterhelési díj

0

0

0

30.

Gépjárműadó

0

0

0

31.

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

0

0

0

32.

Egyéb közhatalmi bevételek

1 062 649

531 477

456 000

33.

Működési bevételek (34.+…+ 44.)

1 741 677

1 942 612

3 131 000

34.

Készletértékesítés ellenértéke

0

0

0

35.

Szolgáltatások ellenértéke

332 900

313 000

520 000

36.

Közvetített szolgáltatások értéke

150 649

227 436

860 000

37.

Tulajdonosi bevételek

1 028 178

987 882

1 161 000

38.

Ellátási díjak

0

0

0

39.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

200 268

233 909

280 000

40.

Általános forgalmi adó visszatérítése

0

162 472

300 000

41.

Kamatbevételek és más nyereségjellegű bevételek

4 236

2 632

5 000

42.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

0

0

0

43.

Biztosító által fizetett kártérítés

0

0

0

44.

Egyéb működési bevételek

25 446

15 281

5 000

45.

Felhalmozási bevételek (46.+…+50)

0

0

0

46.

Immateriális javak értékesítése

0

0

0

47.

Ingatlanok értékesítése

0

0

0

48.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

0

0

0

49.

Részesedések értékesítése

0

0

0

50.

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

0

0

0

51.

Működési célú átvett pénzeszközök (52.+ … + 55.)

91 256

674 323

443 000

52.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

0

0

0

53.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

0

0

0

54.

Egyéb működési célú átvett pénzeszköz

91 256

674 323

443 000

55.

53.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

0

0

0

56.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (57.+...+60.)

198 975

700 000

0

57.

Felhalm. célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

0

0

0

58.

Felhalm. célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

0

0

0

59.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszköz

198 975

700 000

0

60.

58.-ből EU-s támogatás (közvetlen)

0

0

0

61.

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (2+11+17+24+33+45+51+56)

158 700 305

158 301 243

92 350 471

62.

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről (63.+…+65.)

0

0

0

63.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

0

64.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

0

0

0

65.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

0

66.

Belföldi értékpapírok bevételei (67.+…+70.)

0

0

0

67.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

68.

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

0

69.

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

70.

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

0

71.

Maradvány igénybevétele (72. + 73.)

37 978 757

22 724 903

79 893 022

72.

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

37 978 757

22 724 903

79 893 022

73.

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

0

0

0

74.

Belföldi finanszírozás bevételei (75+...+77.)

1 093 496

1 228 191

0

75.

Államháztartáson belüli megelőlegezések

1 093 496

1 228 191

0

76.

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

0

0

0

77.

Lekötött betétek megszüntetése

0

0

0

78.

Külföldi finanszírozás bevételei (79.+…+82.)

0

0

0

79.

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

80.

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

81.

Külföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

0

82.

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

0

83.

Váltóbevételek

0

0

0

84.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

0

0

0

85.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (62+66+71+74+78+83+84)

39 072 253

23 953 094

79 893 022

86.

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (61+85)

197 772 558

182 254 337

172 243 493

K I A D Á S O K

2. sz. táblázat

Forintban

A

B

C

D

1

Kiadási jogcímek

2021. évi tény

2022.évi tény

2023. évi előirányzat

2

Működési költségvetés kiadásai (2.+…+22.)

74 521 977

73 684 025

85 222 054

3

Személyi juttatások

15 053 842

19 886 721

20 721 000

4

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

2 080 728

2 471 482

2 792 000

5

Dologi kiadások

24 193 341

21 400 353

29 765 500

6

Ellátottak pénzbeli juttatásai

7 355 000

4 887 025

3 156 000

7

Egyéb működési célú kiadások

25 839 066

25 038 444

23 091 060

8

- a 7-ből: - Előző évi elszámolásból származó befizetések

138 680

0

0

9

- Törvényi előíráson alapuló befizetések

0

0

0

10

- Elvonások és befizetések

0

708 281

0

11

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

0

0

0

12

-Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

0

0

0

13

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

0

0

0

14

- Egyéb működési célú támogatások ÁH-n belülre

17 459 186

17 173 263

22 035 060

15

- Garancia és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

0

0

0

16

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

0

0

0

17

- Árkiegészítések, ártámogatások

0

0

0

18

- Kamattámogatások

0

0

0

19

- Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

8 241 200

7 156 900

620 000

20

Tartalékok

0

0

5 696 494

21

- a 20-ból: - Általános tartalék

0

0

757 491

22

- Céltartalék

0

0

4 939 003

23

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+2.3.+2.5.)

44 950 320

27 583 794

85 793 248

24

Beruházások

30 659 759

7 875 510

72 293 248

25

2.1.-ből EU-s forrásból megvalósuló beruházás

0

0

47 262 500

26

Felújítások

14 290 561

18 910 544

13 500 000

27

2.3.-ból EU-s forrásból megvalósuló felújítás

0

0

0

28

Egyéb felhalmozási kiadások

0

797 740

0

29

2.5.-ből - Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

0

0

0

30

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

0

0

0

31

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

0

0

0

32

- Egyéb felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülre

0

797 740

0

33

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

0

0

0

34

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

0

0

0

35

- Lakástámogatás

0

0

0

36

- Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

0

0

0

37

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+2)

119 472 297

101 267 819

171 015 302

38

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (4.1. + … + 4.3.)

54 415 088

0

0

39

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

54 415 088

0

0

40

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

0

0

41

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

0

0

42

Belföldi értékpapírok kiadásai (5.1. + … + 5.6.)

0

0

43

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

0

0

0

44

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

0

0

0

45

Kincstárjegyek beváltása

0

0

0

46

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

0

0

0

47

Belföldi kötvények beváltása

0

0

0

48

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

0

0

0

49

Belföldi finanszírozás kiadásai (6.1. + … + 6.4.)

1 160 270

1 093 496

1 228 191

50

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

0

0

0

51

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

1 160 270

1 093 496

1 228 191

52

Pénzeszközök lekötött betétként elhelyezése

0

0

0

53

Pénzügyi lízing kiadásai

0

0

0

54

Külföldi finanszírozás kiadásai (7.1. + … + 7.5.)

0

0

0

55

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

0

0

0

56

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása

0

0

0

57

Külföldi értékpapírok beváltása

0

0

0

58

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi kormányoknak nemz. Szervezeteknek

0

0

0

59

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi pénzintézeteknek

0

0

0

60

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek

0

0

0

61

Váltókiadások

0

0

0

62

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (4.+…+9.)

55 575 358

1 093 496

1 228 191

63

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (3.+10.)

175 047 655

102 361 315

172 243 493

A többéves kihatással járó döntések számszerűsítése évenkénti bontásban és összesítve célok szerint

A

B

C

D

E

F

G

H

1.

Kötelezettség jogcíme

Köt. váll.
éve

2022 előtti kifizetés

Kiadás vonzata évenként

Összesen

2023.

2024.

2025.

2025. után

2.

Működési célú finanszírozási kiadások
(hiteltörlesztés, értékpapír vásárlás, stb.)

0

0

0

0

0

0

3.

............................

0

0

0

0

0

0

4.

Felhalmozási célú finanszírozási kiadások
(hiteltörlesztés, értékpapír vásárlás, stb.)

0

0

0

0

0

0

5.

............................

0

0

0

0

0

0

6.

Beruházási kiadások beruházásonként

0

0

0

0

0

0

7.

............................

0

0

0

0

0

0

8.

Felújítási kiadások felújításonként

0

0

0

0

0

0

9.

............................

0

0

0

0

0

0

10.

Egyéb (Pl.: garancia és kezességvállalás, stb.)

0

0

0

0

0

0

11.

............................

0

0

0

0

0

0

12.

Összesen (2.+4.+6.+8.+10.)

0

0

0

0

0

0

Az önkormányzat által adott közvetett támogatások
(kedvezmények)

A

B

C

1.

Bevételi jogcím

Kedvezmény nélkül elérhető bevétel

Kedvezmények összege

2.

Ellátottak térítési díjának méltányosságból történő elengedése

0

0

3.

Ellátottak kártérítésének méltányosságból történő elengedése

0

0

4.

Lakosság részére lakásépítéshez nyújtott kölcsön elengedése

0

0

5.

Lakosság részére lakásfelújításhoz nyújtott kölcsön elengedése

0

0

6.

Helyi adóból biztosított kedvezmény, mentesség összesen

7 752 000

4 838 000

7.

-ebből: Építményadó

0

0

8.

Telekadó

0

0

9.

Magánszemélyek kommunális adója

7 752 000

4 838 000

10.

Idegenforgalmi adó tartózkodás után

0

0

11.

Idegenforgalmi adó épület után

0

0

12.

Iparűzési adó állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység után

0

0

13.

Gépjárműadóból biztosított kedvezmény, mentesség

0

0

14.

Helyiségek hasznosítása utáni kedvezmény, mentesség

0

0

15.

Eszközök hasznosítása utáni kedvezmény, mentesség

0

0

16.

Egyéb kedvezmény

0

0

17.

Egyéb kölcsön elengedése

0

0

18.

Összesen:

7 752 000

4 838 000

Előirányzat felhasználási terv

1. Bevételek

Forintban

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

1.

Megnevezés

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Auguszt.

Szept.

Okt.

Nov.

Dec.

Összesen:

2.

Önkormányzatok működési támogatásai

2 558 731

2 558 731

2 558 731

2 558 731

2 558 731

2 558 731

2 558 731

2 558 731

2 558 731

2 558 731

2 558 731

2 558 731

30 704 773

3.

Működési célú támogatások ÁH-on belül

100 000

112 000

50 000

489 375

0

0

0

0

0

0

0

599 400

1 350 775

4.

Felhalmozási célú támogatások ÁH-on belül

0

0

0

21 314 923

0

0

0

0

0

0

0

0

21 314 923

5.

Közhatalmi bevételek

200 000

200 000

17 000 000

2 000 000

1 000 000

1 000 000

1 000 000

1 000 000

9 006 000

1 000 000

1 000 000

1 000 000

35 406 000

6.

Működési bevételek

260 917

260 917

260 917

260 917

260 917

260 917

260 917

260 917

260 917

260 917

260 917

260 917

3 131 000

7.

Felhalmozási bevételek

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

8.

Működési célú átvett pénzeszközök

0

443 000

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

443 000

9.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

10.

Finanszírozási bevételek

79 893 022

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

79 893 022

11.

Bevételek összesen:

83 012 670

3 574 648

19 869 648

26 623 946

3 819 648

3 819 648

3 819 648

3 819 648

11 825 648

3 819 648

3 819 648

4 419 048

172 243 493

2. Kiadások

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

1.

Megnevezés

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Auguszt.

Szept.

Okt.

Nov.

Dec.

Összesen:

2.

Személyi juttatások

1 726 750

1 726 750

1 726 750

1 726 750

1 726 750

1 726 750

1 726 750

1 726 750

1 726 750

1 726 750

1 726 750

1 726 750

20 721 000

3.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

232 667

232 667

232 667

232 667

232 667

232 667

232 667

232 667

232 667

232 667

232 667

232 667

2 792 000

4.

Dologi kiadások

2 480 458

2 480 458

2 480 458

2 480 458

2 480 458

2 480 458

2 480 458

2 480 458

2 480 458

2 480 458

2 480 458

2 480 458

29 765 500

5.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

263 000

263 000

263 000

263 000

263 000

263 000

263 000

263 000

263 000

263 000

263 000

263 000

3 156 000

6.

Egyéb működési célú kiadások

1 924 255

1 924 255

1 924 255

1 924 255

1 924 255

1 924 255

1 924 255

1 924 255

1 924 255

1 924 255

1 924 255

1 924 255

23 091 060

7.

Tartalék

474 708

474 708

474 708

474 708

474 708

474 708

474 708

474 708

474 708

474 708

474 708

474 708

5 696 494

8.

Beruházások

0

0

0

500 000

500 000

0

23 000 000

0

0

0

48 293 248

0

72 293 248

9.

Felújítások

0

0

0

0

0

0

0

0

13 500 000

0

0

0

13 500 000

10.

Egyéb felhalmozási kiadások

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

11.

Finanszírozási kiadások

1 228 191

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

1 228 191

12.

Kiadások összesen:

8 330 029

7 101 838

7 101 838

7 601 838

7 601 838

7 101 838

30 101 838

7 101 838

20 601 838

7 101 838

55 395 086

7 101 838

172 243 493

3. Egyenleg

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

1.

Megnevezés

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Auguszt.

Szept.

Okt.

Nov.

Dec.

Összesen:

2.

Egyenleg

74 682 641

-3 527 190

12 767 810

19 022 108

-3 782 190

-3 282 190

-26 282 190

-3 282 190

-8 776 190

-3 282 190

-51 575 438

-2 682 790

0

NYIM KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
KIMUTATÁS A 2023. ÉVBEN évben céljelleggel juttatott támogatásokról

Forintban

A

B

C

1.

Támogatott szervezet neve

Támogatás célja

Támogatás összge

2.

Egységes Somért Alapítvány

működési támogatás

380 000

3.

Siófok-Som Polgárőr Egyesület

működési támogatás

80 000

4.

Siófoki Polgárőr Egyesület

működési támogatás

80 000

5.

Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete - Siófoki Szervezet somi csoportja

működési támogatás

80 000

35.

Összesen:

620 000

A 2023. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ÉVET KÖVETŐ 3 ÉV TERVEZETT BEVÉTELEI, KIADÁSAI

1. B E V É T E L E K

A

B

C

D

1.

Bevételi jogcím

2024. évi

2025. évi

2026. évi

2.

Önkormányzat működési támogatásai

32 205 000

32 710 000

33 210 000

3.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

1 851 000

2 351 000

2 351 000

4.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

26 813 000

21 815 000

21 815 000

5.

Közhatalmi bevételek (4.1.+4.2.+4.3.+4.4.)

35 406 000

36 060 000

36 670 000

6.

Vagyoni típusú adó

6 950 000

7 100 000

7 200 000

7.

Idegenforgalmi adó

0

0

0

8.

Iparűzési adó

28 000 000

28 500 000

29 000 000

9.

Talajterhelési díj

0

0

0

10.

Gépjárműadó

0

0

0

11.

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

0

0

0

12.

Egyéb közhatalmi bevételek

456 000

460 000

470 000

13.

Működési bevételek

3 331 000

3 631 000

3 831 000

14.

Felhalmozási bevételek

0

0

0

15.

Működési célú átvett pénzeszközök

443 000

443 000

443 000

16.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

0

0

17.

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+…+8)

100 049 000

97 010 000

98 320 000

18.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

49 893 000

51 893 000

54 893 000

19.

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (9+10)

149 942 000

148 903 000

153 213 000

2. K I A D Á S O K

A

B

C

D

1.

Kiadási jogcímek

2024. évi

2025. évi

2026. évi

2.

Működési költségvetés kiadásai

87 221 000

89 081 140

90 292 000

3.

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+2.2.+2.3.)

61 293 000

58 293 860

61 293 000

4.

Beruházások

42 293 000

42 293 860

42 293 000

5.

Felújítások

19 000 000

16 000 000

19 000 000

6.

Egyéb felhalmozási kiadások

0

0

0

7.

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+2)

148 514 000

147 375 000

151 585 000

8.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

1 428 000

1 528 000

1 628 000

9.

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (3.+4.)

149 942 000

148 903 000

153 213 000