Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló 2/2014. (II. 05.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló 2/2014. (II. 05.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Som Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2/2014. (II. 5.) önkormányzati rendeletével alkotta meg a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló rendeletét.
A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgtv.) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás tekintetében az alábbi rendelkezéseket tartalmazza.
Az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója köteles az ingatlanán keletkező, közüzemi csatornahálózatba vagy a helyben való, engedélyezett módon történő tisztítás után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvizet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló kormányrendeletben meghatározott módon gyűjteni, továbbá az annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak átadni.
(1) A közszolgáltatás igénybevételéért a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségével arányos díjat kell fizetni.
(2) A közszolgáltatás díjának meghatározása során a következőket kell figyelembe venni:
a) a háztartási szennyvíz mennyisége,
b) a közszolgáltatást működtető szolgáltató hatékony működéséhez szükséges folyamatos ráfordítások, ezen belül a begyűjtés költségei,
c) a közszolgáltatás fejleszthető fenntartásához szükséges költségek,
d) a közszolgáltatás megkezdését megelőzően felmerülő, a közszolgáltatás ellátásához szükséges beruházások költségei.
(3) Az (1) és (2) bekezdés alapján meghatározott díjat csökkenteni kell a közszolgáltatás ellátásához biztosított költségvetési támogatással.
(4) A közszolgáltatás díja egytényezős vagy kéttényezős lehet. A közszolgáltatási díjat legalább egyéves díjfizetési időszakra, általános forgalmi adó nélkül számított egységnyi díjtételek szerint kell meghatározni. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ürítési díjának egységnyi díjtétele - elkülönítve - tartalmazza a begyűjtés, illetve nem szennyvíztisztító telepen történő elhelyezés esetén az utókezelés és a monitorozás költségeit is.
A közszolgáltatás díját meghatározó önkormányzati rendelet elfogadását megelőzően a közszolgáltató költségelemzés alapján a Vgtv-ben foglaltaknak megfelelő díjkalkulációt készít. A díjkalkulációt a közszolgáltató javaslata alapján a jegyző terjeszti elő.
Ha a települési önkormányzat képviselő-testülete az ingatlantulajdonost terhelő közszolgáltatási díjfizetési kötelezettséget a Vgtv-ben meghatározott rendelkezések alapján számított díjnál díjkedvezmény alkalmazásával alacsonyabb mértékben, vagy mentesség alkalmazásával a szolgáltatás ingyenességének esetét állapítja meg, akkor a különbséget díjkompenzáció formájában megtéríti. A díjkompenzáció fizetéséhez a képviselő-testület és a közszolgáltatást nyújtó megbízást köt, amely tartalmazza az Európai Unió működéséről szóló szerződés 106. cikke (2) bekezdésének az általános gazdasági érdekű szolgáltatások nyújtásával megbízott egyes vállalkozások javára közszolgáltatás ellentételezése formájában nyújtott támogatásra való alkalmazásáról szóló, 2011. december 20-ai 2012/21/EU bizottsági határozat 4. cikkében foglalt elemeket és egyebekben megfelel az e határozatban foglalt valamennyi egyéb követelménynek.
A DRV Zrt. a hatályban lévő közszolgáltatási szerződés alapján felülvizsgálta a településen keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével, elszállításával és ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos szolgáltatás díját.
A hatályos jogszabályok szerint a DRV Zrt-nek a közszolgáltatási díj megállapításakor figyelembe kell vennie a közszolgáltatási tevékenység során felmerülő költségeket és ráfordításokat és törekednie kell a gazdaságos, fedezett nyújtó díj kialakítására.
A DRV Zrt. tájékoztatásul megküldte a településen keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével, elszállításával és ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás költségkimutatását, mely az egytényezős díjak meghatározásának alapjául szolgált.
A DRV Zrt. 2024. évre vonatkozóan az alábbi egytényezős díjjavaslatot teszi az önkormányzat számára:
A DRV Zrt. 2024. évre vonatkozóan az alábbi egytényezős díjjavaslatot teszi az önkormányzat számára:
A DRV Zrt. a fenti díjjavaslat megállapításakor figyelembe vette a tevékenység ellátása során felmerülő költségek és ráfordítások megemelkedését, valamint a szippantott szennyvízre vonatkozó rezsicsökkentésről szóló törvényben és Vgtv-ben rögzített előírásokat:
a díjemelési javaslat kizárólag a nem természetes személyeket érinti,
a természetes személy ingatlantulajdonos részére meghatározott közszolgáltatás tekintetében a megállapított számlában meghatározott fizetendő szolgáltatási egységre jutó összeg a 2013. július 1-jét követő időszakban teljesített szolgáltatás vonatkozásában nem haladja meg a 2013. január 31-én jogszerűen alkalmazott díjtételek és egyéb számlaelemek alapján, ugyanazon feltételekkel számított összeg 90 %-át.
A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013. (XI. 29.) korm.rendelet alapján az ingatlanon történő vízfelhasználás esetén az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője, vagy egyéb jogcímen használója évente legalább egy alkalommal köteles a közszolgáltatás igénybe vételére, kivéve ha jogszabály eltérően rendelkezik.