Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 16/2014. (XI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 02

Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.02.
a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 16/2014. (XI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A kormányzati funkciók és államháztartási szakágazatok osztályozási rendjéről szóló 15/2019. (XII. 07.) PM rendelet alapján a helyi önkormányzatok közfeladataikat és egyéb tevékenységeiket, azok bevételeit és kiadásait, e rendeletben foglaltak szerint nyilvántartják és elszámolják.
A fenti rendelet alapján a szakmai alaptevékenység, közfeladat kormányzati funkciók szerint elszámolt kiadásaihoz a rendelet melléklete szerinti mutatókat kell rendelni.
Önkormányzat esetében a kormányzati funkciókat a törzskönyvben és a szervezeti és működési szabályzatban is szerepeltetni kell.
Az elmúlt időszakban az alábbi kormányzati funkció felvétele vált szükségessé:
047410 Ár- és belvízvédelemmel összefüggő tevékenységek
A funkciókód felvételét a törzskönyvi nyilvántartást vezető MÁK felé is be kell jelenteni, valamint az szmsz-ről szóló rendelet módosítása is szükségessé vált, mivel annak kötelező tartalmi eleme az önkormányzat tevékenységi körének kormányzati funkciókódok szerinti felsorolása.
Az 5. napirendi pont keretében tárgyalt „Javaslat Som község jelképeiről és a jelképek használatáról szóló 3/1994. (XI. 24.) önkormányzati rendelet felülvizsgálatára. című előterjesztés alapján meghozott rendeletben a képviselő-testület a jelképhasználat, valamint a „Som” név használatának engedélyezésével kapcsolatos kérelmek elbírálásával és az engedély visszavonásával kapcsolatos hatásköreit a polgármesterre ruházta át. A képviselő-testület által átruházott hatásköröket a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet 5. melléklete tartalmazza, amely módosítása szükséges a fentiek alapján.
Az 6. napirendi pont keretében tárgyalt „Javaslat a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 11/2014 (IX.24.) önkormányzati rendelet felülvizsgálatára.” című előterjesztés alapján meghozott rendeletben a képviselő-testület a házszám megállapításával kapcsolatos hatáskörét a jegyzőre ruházta át. A képviselő-testület által átruházott hatásköröket a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet 5. melléklete tartalmazza, amely módosítása szükséges a fentiek alapján.
A rendelet módosítása miatt felülvizsgáltuk az egész rendeletet és az alábbi módosítási javaslatokat terjesztjük a testület elé:
A rendelet 81. §-át módosítani szükséges, ugyanis a jogszabályszerkesztési szabályokkal ellentétesen a pontok francia bekezdésekkel van megjelölve. A jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet 48. § (1) bekezdése alapján a pontok a latin ábécé kisbetűivel és a „)” jellel vagy pozitív egész számokból képzett arab sorszámokkal jelölhetőek meg.
A rendelet 81. §-ának kiegészítése szükséges az alábbiak szerint: „Tekintettel arra, hogy az előterjesztések elektronikus úton kerülnek elkészítésre és továbbításra a képviselők részére, az előterjesztésen az előterjesztő aláírása és a bélyegző képi módon is megjeleníthető.”
A 79. §-ban az eljárásrend egyszerűsítése végett javasoljuk törölni az alábbi mondatot: „A szóbeli előterjesztés elfogadásáról a Képviselő-testület egyszerű szótöbbséggel dönt.”
A települési támogatásokról szóló rendelet 2022. november végi módosításával bevezetésre került a településen a babamamcsomag, amelynek megállapításával kapcsolatos hatáskört a testület a polgármesterre ruházta át. Ennek szerepeltetése szükséges az 5.mellékletben. Az 5. melléklet pontosításra került annak érdekében, hogy a rendeletekben átruházott hatáskörök teljes körűen feltüntetésre kerüljenek.