Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 28

Som Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.28.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
1. A költségvetési rendelet-tervezet benyújtása.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 24. § (3) bekezdése értelmében a jegyző által elkészített költségvetési rendelettervezetet a polgármester február 15-éig nyújtja be a képviselő-testületnek, az Áht. 29/A. §-a szerinti tervszámok alapján előkészítve.
Az önkormányzat 2024. évi költségvetési javaslatának összeállítására az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet (továbbiakban Ávr.) és Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény (továbbiakban Költségvetési tv.) rendelkezéseinek megfelelően került sor.
Az Áht. előírásai szerint a helyi önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait működési bevételek és működési kiadások, felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban kell elkészíteni.
A költségvetés összeállítása során irányadó jogszabályi rendelkezéseket az előterjesztés 1. mellékletében ismertetjük.
1. A költségvetési rendelet összeállítása
A költségvetési rendelet tervezet összeállítása során figyelembe kellett vennünk azokat az alábbi célokat, illetve feladatokat, amelyeket Som Község Önkormányzatának Képviselő-testülete meghatározott az önkormányzat 2024. évi költségvetési tervezéséhez.
1. A költségvetési terv összeállításánál alapvető szempont a pénzügyi egyensúly megteremtése.
2. Működési célú költségvetési hiány nem tervezhető.
3. A végleges költségvetés a várható 2024. évi kiadásokon és bevételeken túl minden előző évről áthúzódó költséget és bevételt is tartalmazzon.
4. A költségvetési előirányzatok tervezésekor a kötelező önkormányzati feladatok prioritását biztosítani kell. Önként vállalt feladat a költségvetésben akkor tervezhető, ha annak pénzügyi fedezete az önkormányzat saját bevételéből megteremthető. Az önként vállalt feladat kiadásainak finanszírozása a kötelező önkormányzati feladat ellátását nem veszélyeztetheti.
5. A feladatokhoz kapcsolódó költségek meghatározásakor a takarékos és hatékony gazdálkodás elvét érvényre kell juttatni, de a kiadások szükséges és reális fedezetét biztosítani kell a tervezés során.
6. A szociálisan hátrányos helyzetűek szociális támogatására fordítható kiadások szintjének megtartására kell törekedni.
7. A pályázati lehetőségeket figyelemmel kell kísérni, és törekedni kell a céljainkkal összhangban lévő pályázatok által megnyerhető források kihasználására.
8. Újabb beruházási és felújítási kötelezettségek vállalása előtt figyelembe kell venni a meglévő, több éves kihatással járó kötelezettségeket, továbbá a fedezetül szolgáló bevételek realizálását.
9. Az adókintlévőségek csökkentése érdekében folytatni kell a következetes végrehajtási és ellenőrzési tevékenységet.
10. Törekedni kell a közfoglalkoztatás estében is a pályázati lehetőségek kihasználására.
12. A költségvetésben a nem várt kiadások finanszírozhatósága érdekében általános
tartalékot kell képezni.
Figyelembe kellett venni továbbá az előző évek kötelezettségvállalásait, a központi jogszabályok változását, az Önkormányzatok adott évi finanszírozási rendszerét, valamint az előző évek gazdálkodási tapasztalatait.
Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az önkormányzatok működőképességét az eltérő saját bevételi lehetőségek a feladatalapú finanszírozás mellett is komolyan befolyásolják, így az is nyilvánvalóvá vált, hogy a központi költségvetésnek még erőteljesebben érvényesítenie kell a szolidaritás elvét. Ennek megfelelően az önkormányzatokat megillető egyes költségvetési támogatásokat 2024. évben is csökkenti az ún. „beszámítás” összege, ugyanakkor – a szolidaritás elvének fokozottabb érvényesülésével – az alacsony gazdasági potenciállal rendelkező települések felzárkózása érdekében a rendszer továbbra is számol a pozitív „kiegyenlítés”-sel. Az alacsony helyi adóbevétellel rendelkező települések ilyen módon meghatározott százalékú kiegészítő forrásban részesülnek az alapfeladataik ellátása érdekében; a jelentős iparűzési adóval rendelkező településeket ugyanakkor továbbra is sávosan növekvő mértékben terheli a beszámítás.
A 2024. évre beterjesztett összesített költségvetési javaslat Som Község részére 142.035.613 Ft összegben határozza meg a 2024. évi célok és feladatok megvalósításához szükséges kiadási előirányzatokat.
1.
1. Som Község Önkormányzatának 2024. évi tervezett bevételei
A község gazdasági növekedését, az önkormányzat működőképességének megtartását tartottuk legfontosabb célként az önkormányzat költségvetésének tervezésekor.
A kötelező önkormányzati feladatok prioritását helyeztük előtérbe, mivel az önként vállalt feladat a költségvetésben akkor tervezhető, ha annak pénzügyi fedezete az önkormányzat saját bevételéből megteremthető.
A beterjesztett költségvetési javaslat 142.035.613 Ft összegű bevétellel és kiadással számol, amely az előző évhez viszonyítva 18,48 %-os csökkenést mutat, ennek oka az alacsonyabb előző évi önkormányzati költségvetési maradvány, illetve a kevesebb felhalmozási célú bevétel. A 2024. évi költségvetés összeállításánál továbbra is a kiadásokat olyan szinten terveztük, amelyre a tárgyévi bevételek fedezetet is nyújtanak.
Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak alakulását főbb bevételi csoportonként az önkormányzat költségvetési mérlege és az 1/A,1/B táblák mutatják be.
A támogatások 2024. évben a következők szerint alakulnak:
A működéshez kapcsolódó általános támogatások 7,80 %-kal eredményeznek kevesebb bevételt a 2023. évinél, ez összegszerűen 1.530.000 Ft-tal alacsonyabb bevételt jelent az év során.
Az önkormányzatok finanszírozási rendszerében 2024-ben is érvényesül a „kiegyenlítő” rendszer. Ennek megfelelően az önkormányzatok iparűzési adóalapból számított bevétele, mint elvárt bevétel csökkenti a településüzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás jogcímeken megillető általános támogatások összegét.
Támogatás illeti meg a települési önkormányzatokat a zöldterületek, és az azokhoz kapcsolódó építmények kialakításához és fenntartásához kapcsolódóan is a belterület nagysága alapján.
Közvilágítás fenntartásának támogatására a közvilágítás biztosításához is kaptunk forrást. A támogatás a településen kiépített kisfeszültségű hálózat kilométerben meghatározott hossza alapján történik. Támogatás illeti meg az önkormányzatot a köztemető és a közutak fenntartására, valamint egyéb önkormányzati feladatokra.
A szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben az önkormányzatok szerepe alapvetően az idei évben is az alapellátások biztosítása. Összességében szociális célra várhatóan 3,27 %-kal több támogatást kapunk, így a szociális feladataink egyéb támogatása 17,74 %-kal csökken, a falugondoki szolgáltatás támogatása az 17,60 %-kal nő.
Települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatására 7,45 %-kal magasabb összeget kapunk, mely az étkező gyereklétszám függvénye.
Kulturális feladatok támogatására 2.270.000 Ft-ot kap az önkormányzat, pontosan ugyanannyit, mint az előző években.
Egyéb működési célú támogatások között jelenik meg a 2023. november 01-től 2024. február 28-ig tartó közfoglalkoztatási program 2024.évre kapott támogatása és a 2024. március 01-től 2024. augusztus 31-ig tartó közfoglalkoztatási programra kapott támogatás, illetve Nyim Község Önkormányzatának hozzájárulása januártól decemberig a közösen foglalkoztatott kulturális felelős alkalmazásához.
Egyéb felhalmozási támogatások bevételei államháztartáson belülről soron jeleni meg a Magyar Falu program keretében az „Önkormányzati tulajdonú ingatlanok fejlesztése, önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó beszerzések támogatására” 2023.évben meghirdetett és a Som Község Önkormányzata által benyújtott MFP/ÖTIFB/2024.számú pályázati támogatása, ami keretében megvalósul Som, Ady Endre u. 35. szám alatti ingatlan szigetelése, Som – Háziorvosi és Fogászati szakrendelés és Postapartner épületének fűtés-hűtés rendszerének korszerűsítése. A sikeres elbírálásban bízva ezen támogatás a kiadási oldalon is szerepel a felhalmozási célú kiadások között.
Közhatalmi bevételeink, a helyi adóbevételek az előző évinél 7,12 %-kal alacsonyabb összegben kerültek tervezésre. Magánszemélyek kommunális adója esetében az előző évihez viszonyítva 800.000 Ft-tal alacsonyabb bevétellel számoltuk. A telekadó esetében az előző évinél 250.000 Ft-tal magasabb bevétellel kalkuláltunk, míg az építményadó bevételünk 22,22 %-kal magasabb összegű, mint a tavalyi évi.
Iparűzési adóból is a 2023 évihez viszonyítva 10,71 %-kal alacsonyabb összegű bevételt várunk, mivel a 2023-as évi tény szám 3.000.000 Ft-tal kevesebb a terv számnál, így 2024-ben a gazdaság stagnálásra, a vállalkozások teljesítményeinek csökkenésével számoltunk.
Gépjárműadóból a központi szabályozás következtében 2024 évben nem számolhatunk.
Egyéb közhatalmi bevételeknél a 2023. évi ténylegesen befolyt összegekre alapoztunk.
A szolgáltatások ellenértékének bevétele 819,04 %-os növekedést mutat, mivel a 2023. szeptemberében sikeresen elkezdett somi Postapartner üzemeltetésének bevétele és a Közút kerékpárút karbantartására átvett összeg is itt kerül kimutatásra.
A továbbszámlázott szolgáltatások bevétele a kiadásai oldalon is megjelenik így a költségvetésre nincs növelő hatással.
A tulajdonosi bevételeknél az előző évinél 58,66 %-os növekedés várható, melynek oka az önkormányzati ingatlanok bérbeadásának bevétel növekedése. Hasonlóan az előző évhez, a 2024-ben is külön soron kerül feltüntetésre az mérnöki iroda, műköröm stúdió, volt posta épületének bérleti díja, a sírhely megváltások, valamint a köztemető bejáratánál található hirdetőtáblák vonatkozásában kiszámlázott éves díjak.
A kiszámlázott ÁFA során a beszedett bevételeink miatti általános forgalmi adó jelenik meg.
ÁFA visszaigénylés soron a DRV lakossági víz- és csatorna szolgáltatás üzemeltetésének karbantartásából és felújításából adódó beszerzések utáni visszaigénylést terveztük.
Kamat bevétel a fizetési és az elkülönített számlákon időszakonként mutatkozó kisebb kamatozó pozitív egyenlegekből várható.
Egyéb különféle működési bevételek kerekítési különbözetekből, továbbá az állami adóhatóság felé teljesítendő befizetési kötelezettség, adónemenkénti kerekítésekből adódó, bérfinanszírozási listákon szereplő adatoktól való eltérésekből adódik, melyek havonta bérkönyvelésnél kerülnek korrigálásra.
Az egyéb működési célú átvett pénzeszközök között a Drv Zrt. lakossági víz-csatorna támogatás visszautalása szerepel, mely a kiadási oldalon is megjelenik.
A pénzmaradvány az előző évi költségvetési, valamint finanszírozási bevételek és kiadások egyenlegeként jelentkezik, összege kicsit alacsonyabb az előző évinél, mivel a beérkezett áthúzódó beruházások támogatási bevételei itt jelenek meg a saját forrás mellett 61.358.830 Ft összegben a 2024. évre tervezett feladatok megvalósítására.
1.
1. Som Község Önkormányzatának 2024. évi tervezett kiadásai
A helyi önkormányzat költségvetési kiadásai között kell megtervezni az önkormányzat nevében végzett beruházások, felújítások kiadásait, a község fenntartásához, üzemeltetéshez kapcsolódó kiadásokat, a választott tisztségviselők juttatásaival kapcsolatos kiadásokat, és a helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultság jellegű ellátásokat és a tartalékot.
Kiadások tervezésekor kiemelten figyeltünk a jogszabályban meghatározott kötelező feladatok ellátásához szükséges és az előző évben megkezdett áthúzódó beruházások befejezését lehetővé tevő forrásokra.
1.
1.
1. Községüzemeltetési feladatok és azok jellemzői a következők
A községüzemeltetési szakfeladatok elvégzéséhez szükséges pénzeszközök tervezésénél figyelembe vettük az előző évi tapasztalatokat és a 2024. évben jelentkező új feladatokat.
Az egyes feladatok elvégzéséhez szükséges pénzeszközök meghatározásakor a legszükségesebb feladat ellátással terveztük a költségvetési előirányzatokat.
Jelentős kiadást eredményez a községüzemeltetési feladatok ellátása, amelynek kiadási előirányzatát az előző évi tervhez viszonyítva összességében a közmunka kiadásaival együtt számolva 25,21 %-kal magasabb összegben szerepeltetjük.
Zöldfelületek, parkfenntartási feladatok
A parkjaink és zöldterületeink fenntartására az elmúlt évihez viszonyítva 35,22 %-kal magasabb összeggel számoltunk. Községünk virágosítását meghatározza a közterületek díszítése, melyre idén is kiemelt figyelmet fordítunk, ezért a tavalyi évben kalkulált összeget szerepeltettük költségvetésben. A játszóterek kötelező karbantartására, a balesetveszély elhárítására az erre vonatkozó összeget szerepeltettük a költséghelyen.
Som község közigazgatási területén lévő zöldterületek gépi és kézi kaszálásának összege is itt került megtervezésre, illetve 1 fő állandó alkalmazott személyi bére és járuléka.
Közutak, hidak, járdák, pakolók
A 2024. évi költségek tervezésénél a 2023. évi tényeket, illetve a 2024. évi állami normatívákat vettük alapul. A 2024. évi költségek tervezésénél a kötelezően ellátandó feladatokra koncentrálva alakítottuk ki a költséghelyet.
Közvilágítás
2023. évhez viszonyítva a villamos energia árak mérséklődtek, erre a bevételi oldalon kiegészítő forrást is kap az önkormányzat. Az idei évben az önkormányzat tervezi egy korszerűbb LED világítási rendszer kiépítését, a tervek már elkészültek, ez nagymértékben csökkentené a közvilágítás költségeit.
Egyéb községi feladatok
Az egyéb községi feladatokra a tavalyi évhez képest közel ötször nagyobb összeget tervez Som Község Önkormányzata, melynek oka a tavasztól őszig terjedő időszakban 1 fő 4 órás foglalkoztatását tervezi.
Állategészségügyi feladatok
A gyepmesteri feladatok ellátására és az állati tetemek közterületről történő elszállítására terveztük a költséghely összegét, ez 20 %-kal emelkedett, a szolgáltatási díj fokozott emelkedése miatt.
Köztemető fenntartás és működtetés
A temetők fenntartására vonatkozóan a 2024. évben megtervezésre került a temetői vízhasználati díj, illetve a villamos energia költség, valamit kisebb karbantartási munkálatok anyagköltsége.
Lakott külterülettel kapcsolat feladatok
Elsődleges célunk a külterület utak karbantartása, fenntartása.
1.
1.
1. Közoktatási, közművelődési feladatok és azok jellemzői a következők
Az önkormányzat kiadásai között tervezett közoktatási, közművelődési kiadások várhatóan mintegy 52,67 %-kal alacsonyabb összegben szerepelnek. Az Ösztöndíj Alapot a feltételeknek megfelelő pályázók számának figyelembevételével az előző évihez viszonyítva 100.000 Ft-tal kisebb összegben biztosítjuk. A Civil szervezetek számára 690.000 Ft pályázati alapot biztosítunk.
Rendezvényekre az előző évinél 68,73 %-kal, azaz 1.945.000 Ft-tal alacsonyabb összegben képezünk előirányzatot. Megtervezésre kerültek a 2024 év során megvalósítandó közösségi rendezvények kiadásai a 2/B melléklet szerint. A rendezvények között a legnagyobb jelentőségű a somi falunap megrendezése.
1.
1.
1. Önkormányzati működési és finanszírozási kiadások egyéb feladatai és azok jellemzői a következők
A rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének támogatása soron szereplő kiadás a bevételi oldalon is megjelenik, amennyiben a normatíva nem fedezi a kiadásokat, úgy pótigény nyújtható be. A kiadási oldalon megjelenő összeg a normatíva összegénél magasabb, mivel ezen tétel az elmúlt évek alapján alulfinanszírozott.
A Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal működési kiadásaihoz a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) szerint működő hivatali struktúrának megfelelően a 2022. január 1. lakosságszám szerint jár a támogatás, az elismert hivatali létszám alapján a személyi és dologi kiadások elismert átlagos költségei figyelembevételével. Közös önkormányzati hivatal esetében a támogatásra a székhely önkormányzat jogosult, mi esetünkben tehát Ságvár Község Önkormányzata kapja a támogatást, amelyet az idei évben a hivatal létrehozásáról szóló megállapodás alapján a polgármesterek megállapodása alapján megoszt Som és Nyim Község Önkormányzatával. Az adott önkormányzatot illető támogatási hányad beszámításával kerül meghatározásra a Közös hivatal kiadásaihoz történő hozzájárulásunk összege. A Ságvári Közös Önkormányzati Hivatalt (a továbbiakban: Közös Hivatal) fenntartó Ságvár Község Önkormányzata részére 2023-ban hozzájárulást kellett fizetnünk 12 104 000 Ft összegben, mely idei évben csökkenést mutat, így a prognosztizált összeg 11 003 000 Ft.
A Ságvár és Környéke Önkormányzati Feladatellátó Társulás (a továbbiakban: Társulás), valamint a Ságvári Bóbita Óvoda és Bölcsőde (a továbbiakban: Óvoda) részére fizetendő működési hozzájárulás mértéke az előző évihez képest jelentősen csökkent, 2 621 000 Ft-tal, így lett 3 203 000 Ft. A változás oka, hogy kevesebb felhalmozási kiadás és dologi kiadást lett tervezve ezen intézményeknél.
Ságvár Község Önkormányzatának fizetett működési hozzájárulás a Közös Hivatal takarítását ellátó személy munkabérére és annak járulékaira vonatkozik, mely az előző évhez képest 18,17 %-kal nő, 1 112 000 Ft összegben jelenik meg a költségvetés kiadási oldalán.
A tavalyi évhez hasonlóan Ságvár Község Önkormányzata részére működési hozzájárulást fizetünk a Ságvári Bóbita Óvoda és Bölcsőde fűtési rendszerének üzemeltetésével /fűtőanyag aprítékolás/ kapcsolatban, hiszen a fűtőanyagot Ságvár Község Önkormányzatának alkalmazottjai aprítják, Ságvár Község Önkormányzatának költségei terhére, mely az óvoda költségvetésében nem jelenik meg, így ezen költségek nem kerültek felosztásra az Óvoda fenntartásához fizetett működési hozzájárulásban, ez összegszerűen 500.000 Ft.
Ingatlangazdálkodás kiadásai között az önkormányzati tulajdonú helyiségek csekélyebb mértékű közüzemi díj növekedésével terveztünk, illetve csak kisebb karbantartással kalkuláltunk, összesen 4.416.000 Ft-ot irányoztunk elő.
A vagyonbiztosítás 2024. évben fizetendő összege a biztosító által már közölt számla alapján, tényadatokon alapszik, melyet a Biztosítási Társulási megállapodás szerint minden tag önkormányzat egyénileg teljesít a biztosító felé.
Az állam által biztosított támogatási formákon túl a települési támogatás bevezetésével az önkormányzatok az általuk támogatandónak ítélt, rendeletükben szabályozott élethelyzetekben segítséget nyújthatnak az arra rászorulóknak.
A települési támogatásra tervezett összeg az előző évi tervszámhoz viszonyítva 14,96 %-os csökkenést mutat. Az előirányzat összegének meghatározásakor figyelembevételre került Ságvár Község Önkormányzata által biztosítható települési támogatásokról, szóló 15/2019. (VII. 12.) számú önkormányzati rendelet, valamint a segélyezés terén szerzett elmúlt évi gyakorlati tapasztalatok. Az előirányzat 2024. évre szűkösen, de elegendő fedezetet jelent Som Község Önkormányzata által biztosított települési támogatásokra.
Az önkormányzat kiadása a korábbi évhez viszonyítva 4,83 %-kal magasabb összegben került megtervezésre. Ezen a költséghelyen szerepelnek a választott tisztségviselők, polgármester, alpolgármesterek tiszteletdíja, költségtérítése, az ehhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adó. Személyi jellegű kiadásokra tehát összesen 9 174 000 Ft került betervezésre, melyhez még hozzáadódnak az önkormányzat dologi kiadásai 5 300 000 Ft értékben, így az önkormányzat kiadásai mindösszesen: 14 474 000 Ft.
A települési könyvtár kiadásai között az alábbi tételek szerepelnek: könyvtáros munkabére és járulékai, közüzemi díjak, üzemeltetési anyagok költségei és egyéb dologi kiadások összesen 1 725 000 Ft értékben.
A művelődési ház kiadásai között 2021.12.01-től egy fő foglalkoztatott kultúráért, rendezvényért felelős megbízott munkabér kiegészítése és járulékai szerepel.
2023-ban a központi orvosi ügyelet ellátás átalakult, ezért a hozzájárulás megszűnt, a fogorvosi ügyeleti hozzájárulásra fizetett összeg 470.000 Ft 2024-ben.
Dél-Balatoni Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2024.évi tagdíjára 223.529 Ft-ot terveztünk a Siófok Város értesítése alapján.
Som Község Önkormányzata a Magyar Államkincstárnak szolidaritási hozzájárulást fizet 2.175.124 Ft összegben, ez jelentősen, 82,62 %-kal nagyobb összeg a tavalyi évinél.
A 2024. évben falu és tanyagondnoki szolgálat működésével is kalkuláltunk, ami a tavalyi évi adataihoz képest 11,16 %-kal lett magasabb. Az emelkedés oka a kötelező béremelés, illetve annak járulék vonzata és a dologi kiadások között az üzemanyag költségek emelkedése.
1.
1.
1. Fejlesztési feladatok
Fejlesztési és felújítási célokra 58.154.000 Ft–ot terveztünk, ami az előző évihez viszonyítva 19,56 %-kal kisebb összeget tervezünk. A változás oka a TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00038 pályázat elnyerése Som belvízrendezésének megvalósítására.
A fejlesztési kiadások részletezését az önkormányzati 3. számú melléklet mutatja be.
1.
1.
1. Áthúzódott pályázott beruházások
Belvízrendezés Somban - TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00038
A Som Község Önkormányzatának célja, hogy a tavaszi hóolvadásból, záporokból eredő belvízkárok megelőzésre, csökkentésre kerüljenek. A megfelelő mértékű vízrendezés nemcsak az épületek, hanem az infrastruktúra védelmét is szolgálja. Mindezen túl szükséges a környezet rendezett kialakítása és a balesetveszélyes árkok megszüntetése. Ennek javítása érdekében került benyújtásra a pályázat a TOP_Plusz-1.2.1-21 Élhető települések pályázati kiírásra. Az elnyert támogatásból a Kossuth utcában a nyílt árok burkolóelemekkel kerül kiépítésre, a kapubejárónál betoncsövek kerülnek elhelyezésre, továbbá az érintett behajtók térburkolása az eredeti állapotnak megfelelően történik. A Kis-Koppány patakba történő betorkolás a meder részleges burkolásával valósul meg.
1.
1.
1. Pályázott beruházások
Magyar Falu program „Önkormányzati tulajdonú ingatlanok fejlesztése, önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó beszerzések” MFP/ÖTIFB/2024
Som, Ady Endre u. 35. szám alatti ingatlan szigetelése, Som – Háziorvosi és Fogászati szakrendelés és Postapartner épületének fűtés-hűtés rendszerének korszerűsítése kerül sor 10.500.000 Ft összegben.
1.
1.
1. Egyéb beruházás
Könyv beszerzés
A könyvtár részére minden évben könyvek be
Kisértékű tárgyi eszköz beszerzés
Önkormányzat működésével kapcsolatosan beszerzésre kerülő nettó 250.000 Ft alatti kisértékű tárgyi eszközök beszerzését jelenti. /forgószék, asztal stb./
020/1.hrsz fejlesztése
Tovább folytatódik a közösségi tért fejlesztése, melyre 1.739.000 Ft-ot terveztünk, itt az önkormányzati dolgozók által megvalósuló beruházok költségi jelennek meg.
Ady Endre u. 32. kerítés építés
Az Ady Endre 32. szám alatt kerítés építését tervezzük.
1.
1.
1. Felújítás
A 2024-es költségvetésben felújításra nem különítettünk el előirányzatot.
A 2024. évi költségvetésünk a kötelező és önként vállalt feladatok ellátását biztosítja, a költségvetés hiánnyal nem számol. Ezzel eleget teszünk a képviselő-testület vállalt kötelezettségeinek és a törvény által ránk szabott feladatok teljesítésének.
Gazdálkodásunk, működésünk biztonságát jelenti a képzett 494.905 Ft általános tartalék, valamint 5.354.124 Ft céltartalék.
1. A költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul bemutatandó mérlegek és kimutatások
Az Áht. 24. § (4) bekezdése alapján a költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell - szöveges indokolással együtt - bemutatni:
a) a helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban, előirányzat felhasználási tervét,
b) a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve,
c) a közvetett támogatásokat - így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket - tartalmazó kimutatást, és
d) a 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően a költségvetési évet követő három év tervezett bevételi előirányzatainak és kiadási előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban, és a 29/A. § szerinti tervszámoktól történő esetleges eltérés indokait.
Az Ávr. 28. §-a alapján az Áht. 24. § (4) bekezdés c) pontja szerinti közvetett támogatásokat legalább az alábbi részletezettségben kell bemutatni:
a) az ellátottak térítési díjának, kártérítésének méltányossági alapon történő elengedésének összege,
b) a lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedésének összege,
c) a helyi adónál, gépjárműadónál biztosított kedvezmény, mentesség összege adónemenként,
d) a helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege, és
e) az egyéb nyújtott kedvezmény vagy kölcsön elengedésének összege.
A fenti kimutatásokat az előterjesztés 2. melléklete tartalmazza.